Sada je: 24 lip 2026, 10:15.

KUHARSKI LIPANJ - tema palačinke

Moderatori/ce: Hope77, mrava

KUHARSKI LIPANJ - tema palačinke

PostPostao/la Lena » 01 lip 2012, 08:56

Prošlomjesečna pobjednica, MalaSirena, zadala je novu temu za mjesec lipanj:

PALAČINKE u slanim i slatkim varijacijama

Prijave se predaju do 25.-tog lipnja putem PP-a moderatoricama Solei i Leni.

Uživajte! :zivili
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Lena
Asimilirana
Asimilirana

Re: KUHARSKI LIPANJ - tema palačinke

PostPostao/la Solea » 02 lip 2012, 19:36

prijava br. 1
mrs. eastwood :1

slika

Punjene palačinke – riko - tik - šuun
Za dvije osobe iliti jednu rolu je potrebno
1 oveća tikvica 300-400g
5 dkg šunke
1 češanj češnjaka
125 g ricotta sira ili svješeg
50 g parmezana
1 žlica krušnih mrvica
1 žumanjak
začini: sol,papar a od mirodija se slažu – metvica, kadulja…
maslinovo ulje

Za jednu rolu su potrebne tri palačinke:
1 jaje, 1,5 dl mlijeka, 70 g brašna, 10g rastopljenog maslaca koje se toplo umiješa u posoljenu smjesu jaja, mlijeka i brašna. Tijesto se ostavi da počiva minimalno pola sata.

Punjenje: tikvice se narežu na tanko i bace na tavu nauljenu tavu na koju smo već bacili nasjeckani češnjak. Dodamo na jednako velike trake narezanu šunku i kuhamo oko pet minuta. Maknemo s vatre.
Prebacimo u veću zdjelu gdje dodajemo ricottu, žumanjak i 2/3 parmezana i začinimo.

Gotove palačinke složimo da se preklapaju na 1/3 i po njima razmažemo nadjev. Zarolamo po kraćoj strani i režemo na fete debljine 1-2 cm.
Posložimo u vatrostalnu posudu, pospemo ostatkom parmezana i krušnim mrvicama pa zapečemo 20ak minuta na 200°C.
Ukoliko vam se dobiveno učini nedovoljno sočnim, preklinjem vas – nemojte ga posuti vrhnjem za kuhanje. Radije dodajte još svježeg sira!

slika
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Solea » 06 lip 2012, 09:20

prijava br. 2
Solea

Palačinke s fudge preljevom

Za 15 malih ("američkih") palačinki:

2 jaja
100 g glatkog brašna
1 puna žličica tamnog kakaa
2 žličice praška za pecivo
150 ml mlijeka
malo cimeta, soli i ulja

Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
Bjelanjke mrvicu posolite i izradite u čvrst snijeg.

U drugoj posudi žumanjcima dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i kakaom, mlijeko, cimet, malo soli i ulja pa sve pjenjačom izmiješajte u glatko, gusto tijesto.
Sada u tijesto lagano umiješajte i snijeg od bjelanjaka.

Dobro zagrijte tavu pa pecite male palačinke, sa svake strane po oko 1 minutu. Palačinkice će tijekom pečenja malo rasti, nemojte ih prepeći, trebaju ostati debeljuškaste i pufaste ;)

Fudge preljev (hot fudge sauce)

200 ml slatkog vrhnja
50 ml vode
100 ml meda
100 g šećera
100 g tamne čokolade (70% kakaa)
2 žlice kakaa
50 g maslaca
2 žličice arome vanilije

Zakuhajte slatko vrhnje, vodu, med i šećer, nakon par minuta dodajte čokoladu narezanu na komadiće i miješajte dok se čokolada ne rastopi. Sada dodajte kakao i miješajte brzo pjenjačom (kako ne bi ostale grudice kakaa).
Maknite s vatre, dodajte maslac, miješajte dok se ne rastopi pa dodajte i vaniliju.

(ovo je mjera koja će vam biti prevelika samo za ove palačinke pa je slobodno smanjite/prepolovite, mada, preljev možete čuvati u hladnjaku (hlađenjem se stegne) pa ga koristiti za sladoled ili obične palačinke)

Tople palačinke poslužite s toplim fudge preljevom (sirupom, umakom).
Ja sam na vrh stavila mrvu cvijeta soli.

slika

slika
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Solea » 06 lip 2012, 09:25

prijava br. 3

tanjabb

CHOCOLATE CHIP PALACINKE OD PUNOZRNATOG BRASNA

1 salica punozrnatog brasna
pola salice bijelog ostrog brasna
2 jusne zlice smedjeg secera (ja sam koristila Muscovado)
2 cajne zlicice praska za pecivo
pola cajne zlicice sode bikarbone
malo soli
1 jaje
1,5 salica tekuceg jogurta
3 zlice ulja
cokoladni bomboncici
javorov sirup za poljevanje

U zdjeli pomjesamo brasno, secer, pecilni, sodu bikarbonu i sol.
U drugoj zdjeli s pjenjacom umjesamo jaje, jogurt i ulje. Pomjesamo skupa s suhim sastojcima dok se ne sjedini. Smjesa je dosta gusta.
Zagrijemo ulje na tavi (ja stavim par kapi i razmazem po tavi). Stavimo vrhom punu zlicu smjese, malo razmazemo u krug. Odmah potresemo s nekoliko cokoladnih bomboncica. Ja sam pekla manje palacinke tako da mi se peklo 5 palacinkica na tavi od jednom. Pecemo na srednjoj vatri jednu minutu, pa okrenemo i na drugoj strani jos minutu. Poslazemo ih nekoliko jednu na drugu i zalijemo javorovim sirupom. Potamanimo jos tople. :D

slika

slika
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Solea » 06 lip 2012, 09:30

prijava br. 4
tanjabb

DUTCH BABY

Ovu palacinku neki zovu i »njemacka palacinka« i zapravo se pretpostavlja da se palacinka u originalu i zvala »Deutsch«. Po nekim izvorima je palacinka prvi put ugledala svijetlo pocetkom 20. stoljeca u Seattlu u restoranu Manca's Cafe. Drugi pak misle se taj Dutch odnosi na grupu Njemackih imigranata u Americi. Kako god palacinka se odrzala do dana danasnjeg. U originalu se palacinka samo pospricala sokom od limuna i obilato posula secerom u prahu. U modernijoj verziji se na nju stavlja svijeze voce.
Kako je sezona jagoda, nase su Dutch baby jagodne :D .
Zanimljivost ove palacinke je i da se u cjelosti pece u pecnici.

Recept:
3 jaja sobne temperature
pola salice mlijeka
pola salice ostrog brasna
malo ekstrakta vanilije
malo cimeta
40g maslaca
svijeze cijedjeni sok limuna
secer u prahu
500g jagoda i zlica secera

Pecnicu zagrijemo na 230 stupnjeva. Mrezu stavimo na sredinu i na nju posudu (ili vise njih) u kojima cemo peci palacinke. To moze biti keramicka posuda, gusnata ili ako imate zeljeznu tavu koja ide cijela u pecnicu, moze i to. Ja sam stavila keramicke posude promjera jedno 17cm.

slika

Jagode operemo i razrezemo na cetvrtine, posujemo zlicom secera, premjesamo i ostavimo sa strane.
U zdjeli pomjesamo jaja, mlijeko, brasno, vanilij i cimet, miksamo nekih 5 minuta.
Otvorimo zagrijanu pecnicu, izvucemo zagrijane posude samo koliko je potrebno da stavimo unutra maslac koji se rastopi po cijelom dnu posude. Tada ulijemo smjesu za palacinku, ja sam ovu kolicinu podjelila na 4 posudice. Jedva je pokrila dno posude ali se u pecenju ekstremno razsiri i stvori visoke rubove. Temperaturu smanjimo na 200.
Pekla sam ih oko 10 minuta, izvadila, probusila dno palacinke pa vratila na jos 5 minuta.

Cim ih izvadimo iz pecnice jos tople poprskamo s sokom od limuna, posujemo secerom u prahu, poslozimo gore hladne svijeze jagode i bacimo se na posao :mrgreen .
Djeca ovo naprosto obozavaju, a kombinacija toplo/hladnog je posebno fina.

slika
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Solea » 08 lip 2012, 13:23

prijava br. 5
Solea

Crêpes Suzette

Smjesa za palačinke:
3 jaja
120 g glatkog brašna
1/4 žličice soli
oko 300 ml mlijeka
1/2 vrećice vanilin šećera
1-2 žlice rastopljenog maslaca
malo naribane narančine korice

Pjenasto izraditi jaja, dodati dio mlijeka, sol, šećer, maslac, narančinu koricu i brašno. Pjenjačom miješati gusto tijesto da ne ostanu grudice i postupno dodati ostatak mlijeka, ostaviti tijesto da se malo odmori.
Peći tanke palačinke, vrlo kratko s obje strane.

Umak:
80 g šećera
1 žlica maslaca
2 naranče (korica i sok)
100 ml konjaka ili likera od naranče (Grand Mariner)

U tavu staviti šećer, dodati maslac, kada se sve malo rastopi dodati koricu naranče i kratko miješati (dok se sve rastopi i krene fino karamelizirati). Dodati narančin sok, malo kuhati pa dodati i preklopljene palačinke (koliko ih stane u tavu), preliti konjakom ili likerom od naranči i nagnuti nad plamen (plinskog štednjaka) da se zapali. Kratko flambirati.

slika
(a valjda se kuži da gori vatraaaaa :lol bolje nisam mogla fotkati)

slika
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Lena » 11 lip 2012, 20:19

prijava br. 6

TmamaKiN2

PALAČINKE S BANANAMA I NARANČAMA (Anine)

Ovo su „Anine“ palačinke, jednom gledali na teveju kako ih radila, pa smo ih i mi napravili, prefine su. Jučer sam ih radila i uslikala, evo recepta, ali odokativno

Ispekla sam ca 15tak komada. Ja u palačinke nikad ne stavljam jaja, napravim „siromašne“, tako ih je zvala moja baka i budu jako dobre, nekad stavim samo vodu, nekad pola vode pola mlijeka, nekad dodam i malo mineralne, zavisi koliko čega imam.
Jučer sam napravila od pola vode, pola mlijeka, malo soli, malo šećera, sode bikarbone (umjesto PP), malo oštrog brašna, crno brašno i malo ulja to sve izmiješati i ispeći palačinke.
Očistila sam, tj. odrezala koru s dvije naranče (onako skroz da nema bijele opne), razrezala i odrezala sve ovojnice, ostalo „čisto meso“, iscijedila sok. Na rastopljenom maslacu sam rastopila smeđi šećer, dodala sok od naranče, malo prokuhala da se prožme. U vrući saft sam umakala palačinke, s obje strane, presavinula na ¼ i slagala u tanjur. Na kraju se u tom saftu još malo prebaci voće, naranče i na kolutove nasjeckane banane i to se stavi na palačinke. Mogu se još malo zaliti s tim sokom i gore posipati mljevenim lješnjacima ili bademima. Jako fino (i kalorično).

slika

slika
Lena
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Solea » 14 lip 2012, 11:13

prijava br. 7
kranjica

ZAPEČENE PALAČINKE SA SIROM

Mislim da mi je ovo najteži recept ikada. Kako to inače sve radim od oka ovoga puta sam sve vagala kako bih mogla uobličiti kakav takav recept.

SMJESA ZA PALAČINKE:
200 g brašna
2 jaja
prstohvat soli
žlica šećera
3 dl mlijeka

NADJEV:
200 g svježeg kravljeg sira
50 g šećera
1 vanilin šećer

ZA PREMAZ:
kiselo vrhnje
smeđi šećer

Pjenasto izmiješati žumanjke sa šećerom. Bjelanjke sa prstohvatom soli izmiksati u čvrsti snijeg. U pjenasto umućeno žumanjke naizmjenično umiješati brašno i mlijeko. Dobro izmiješati nakon svakog dodavanja kako se ne bi nastale grudice. Na kraju oprezno umiješajte čvrsti snijeg, pa smjesu stavite u hladnjak otprilike 2 sata da malo odstoji.

Odstajalu smjesu promiješajte pa umiješajte malo mlijeka ukoliko je pregusta. Palačinke pecite na lagano nauljenoj tavici dok ne potrošite svu smjesu.

Za nadjev pomiješajte sir sa šećerom i vanilin šećerom. Na svaku palačinku stavite po žlicu nadjeva, razmažite, pa palačinke zarolajte. Nadjevene palačinke slažite u namašćenu vatrostalnu posudu. Kada ste nadjenuli sve palačinke po vrhu ih premazati sa malo kiselog vrhnja i posipati smeđim šećerom.

Peći u pećnici zagrijanoj na 200 C 30-ak minuta dok palačinku ne dobe lijepu zlatno žutu koricu.
slika
Solea
Sveta krava

Natrag na Recepti - arhiva

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.