Sada je: 17 tra 2026, 07:20.
Moderator/ica: Hajdi

suki je napisao/la:dapače i potrebno pustiti bebu da ranije sjedi, da vježba mišiće i stabilnost,

U ovom periodu roditelji čine veliku grešku: pasivnim postavljanjem djeteta u sjedeći stav, dolazi do sabijanja lumbalnog segmenta što je nepoželjno i može biti štetno. Kod dojenčeta od šest mjeseci koje sjedi s podupiranjem može se čak uočiti i deformacija u predjelu L2–L5, kao i fleksija trupa prema naprijed. Oslonac je smanjen i sveden na svega 30% od potrebnog, dijete je nestabilno, nesigurno. Sva njegova pažnja usmjerena je na održanje ravnoteže, a koordinirana igra rukama jako otežana.
S obzirom da u ovom uzrastu nije razvijena bočna zaštitna ekstenzija, dijete lako gubi ravnotežu i pada u stranu ili prema naprijed.
Pasivno posjedanje ne koristi ničemu, a može biti štetno za lumbalni segment kralježnice (sabijanje), dovodi do destabilizacije djeteta zbog smanjenja površine oslonca za oko 70%, kao i do usporenog razvoja funkcije hvatanja.
)

meni se čini da je njemu to gubljenje vremena, nikako ne može biti na miru. Statičan je samo kad pava (manje-više)

pahuljica_ik je napisao/la:vojničko puzanje mu super ide, postavlja se i na sve četiri i ljulja se, odiže stražnjicu skroz gore pri čemu ispravlja nogice
pahuljica_ik je napisao/la:čak se par puta iz tog četveronožnog stava posjeo, ali nije ostao sjediti, samo se prevalio, ili natrag ili u stranu
8. MJESEC
S osam mjeseci dijete samostalno sjedi s uspravnim leđima. Prilikom narušavanja ravnoteže dočeka se na ruku one strane prema kojoj se naginje uz otvorenu šaku.
Veseli se gledati u ogledalo i promatrati što roditelji rade te voli igru skrivača iza namještaja. U ovoj dobi dijete počinje puzati potrbuške.
U dobi od osam mjeseci počinje faza brbljanja jer dijete povezuje i kombinira dvoglase ba-ba, da-da, tako da bake i djedovi često s ponosom ističu kako je dijete prvo njih zvalo.
9. MJESEC
U dobi od devet mjeseci dijete se ljulja na dlanovima i koljenima te počinje puzati u četveronožnom položaju s guzom na petama.
Kažiprstom pokazuje što ga zanima te hvata tzv. hvatom pincete.
U svaku ruku uzima kocku i njome udara po podu.
U stojećem stavu, ako ga se pridržava za ruke, stoji čvrsto cijelim stopalima.

nemaš straha..a te babe koje ti zvocaju, jel njima važno zbog nečeg da tvoje dijete sjedi? pusti ih..najvsžnije je da se t voje dijete pravilonorazvija i da pravilno prođe sve faze razvoja 

ma ubile su me više u pojam! 

kittyilevin je napisao/la: leži na leđima i digne gornji dio tijela, tj. sjedne? ili sve zajedno iz poluležećeg?

mislim, jako puno je na trbuhu ali joj rukice nisu uglavnom ispružene. ma, nema veze, nisam ovo ni pitala zbog sebe nego me, eto, čisto zanimalo!

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.