Sada je: 11 lip 2026, 19:50.

PRVA MRKVICA - topic za početnike

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: PRVA MRKVICA - topic za početnike

PostPostao/la mrs. eastwood » 26 lip 2012, 20:36

kittyilevin - drži se. po meni je sve ok sto si napisala, jedino kako napredujete s tim obrokom onda ne nudis cicu nakon, nego cekas da trazi. pa tako taj obrok zamjeni podoj u konacnici.
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la kittyilevin » 26 lip 2012, 20:50

thanx :vi
aurora, i kod nas je tikvica bila totalno razočaranje (jer je ja obožavam!) - a moja mala - ništa, sve je nešto frktala nosom! :lol
:hug
6. 12. 2011.
3. 4. 2016.
kittyilevin
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ciklama24 » 27 lip 2012, 07:40

Ako ti želi jesti samo miksano, odnosno glatke strukture neka jede. Moja je T do 1.g. češće jela miksano, sve drugo pljuvala, a sad već jede sama....tako da te to ne brine. Bolje je samo gnječiti i drobiti, ali ako ne ide, ne ide.
A o majkama i u tome kako je bilo tada, uf :ajme Ignoriraj koliko možeš i ti spremaj malenoj papicu :mah
slika
ciklama24
iš iš iš FP

PostPostao/la kittyilevin » 27 lip 2012, 14:05

ciklama, thanx! :hug
6. 12. 2011.
3. 4. 2016.
kittyilevin
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la tanjabb » 27 lip 2012, 23:09

moo, ja sam tako malenoj bebi davala tjesteninu bez jaja (pise na deklaraciji, a takvih imas sigurno u ducanima zdrave prehrane).

Kitty, sve radis odlicno i ne slusaj ni mamu ni sestru. Glede usitnjavanja.... mom je starijem islo na povracanje cim bi osjetio najmanji komadic hrane, pa sigurno do godine dana i jos je dugo nakon toga jeo usitnjeno (ne vise miksamo ali usitnjeno s vilicom). Nije bilo smisla siliti ga vecim komadicima hrane kad se njemu na to dizao zeludac. Mladji je zato jeo komadice od samog pocetka ali taj i danas vise voli konkretno (daaaaj mesooooo :lol ). Dakle klinci su razliciti i ne mozes ih usporedjivati (to ide tvojo mami i sestri :nata ). Ti joj za sada smiksaj pa svake toliko probaj dati manje usitnjenu hranu, npr. mekanu krusku ili bananu ili nesto sto ce joj biti fino pa neka drzi u ruci i slini nad time. Nitko nije jeo miskano do skole, nece ni ona.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la aurora81 » 28 lip 2012, 11:37

|Totalno sam obeshrabrena. :( Danas 0 bodova tikvica. Ova tri dana sto mu dajem tikvicu nista nije jeo :/ .
Sutra se vracamo na voce.
aurora81
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la kittyilevin » 28 lip 2012, 12:47

tanja :hug

ma, evo, samo još jedan biser - jučer mi rekoše da bi maloj trebala dati kruh (onaj mekani dio, iznutra) jer će joj biti muka ako joj dajem samo voćnu kašicu (kao, nešto treba upiti kiseline iz voća). :lol

aurora, ako baš želiš da jede tikvicu (probali ste, ne ide, pa što onda?) i ako voli mrkvicu, stavi malo mrkvice (ili nešto drugo) u tikvicu. mnoga djeca ne vole tikvicu, nije to nešto da bi se trebala obeshrabriti. znam da je princip da se ne miješaju namirnice, ali možda je to način da pojede i malo tikvice ako baš želiš! :hug
6. 12. 2011.
3. 4. 2016.
kittyilevin
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la aurora81 » 28 lip 2012, 13:38

Probala sam juce ubaciti malo mrkvice, nije upalilo, a danas sam ubacila malo rizinih pahuljica isto bezuspjesno. Ovo ce navikavanje na dohranu bas biti maraton. :/
Zadnja izmjena: aurora81; 28 lip 2012, 15:32; ukupno mijenjano 1 put/a.
aurora81
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mrs. eastwood » 28 lip 2012, 13:44

aurora - i jest maraton :dada
samo hrabro. nudi, budi strpljiva...
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la Mala Bornica » 28 lip 2012, 13:52

Aurora, i ja sam imala takav osjecaj. Moj bebac ima sada 8 mjeseci, poceli smo sa 6, i u zadnjih 10 dana jede puno bolje nego prije. Prije je prvu zlicu pojeo s gustom, drugu sam mu na prevaru ubacila u usta a trecu nije htio. Svakih par dana bi nesto ipak pojeo, ali onda opet ispocetka. Cak je najradije jeo mekane komadice hrane, krusku struganu zlicicom, komadice tresnje. Sada je bolje, danas je cak pojeo pola velike teglice gotove kasice, jer mu se breskva izgleda ne svidja.
B, 2001.
E, 2002.
D, 2011.
Mala Bornica
Sunčeko

PostPostao/la aurora81 » 29 lip 2012, 10:27

Hvala cure.
Danas je stanje mrvicu bolje.
Popao je mrkvicu i jabuku-domacu iz bakine baste. :)
aurora81
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Diami » 05 srp 2012, 13:54

kittyilevin je napisao/la:ciklama, jesam, raspitala sam se, naravno. ali me zanima i kakva je inače praksa kod vas. zbunjivalo me to što na svakoj kašici koju sam dosad nabavila piše da se prvo prokuha voda, a onda ohladi. isto piše i na AD. pa me je zanimalo ima li kakav razlog za to prokuhavanje vode iz slavine ili je stvar naprosto u osobnim afinitetima (neki ljudi kupuju flaširanu vodu, neki imaju britu, neki piju vodu iz pipe, neki imaju filter u frižideru...). ovo s prokuhavanjem prije rađenja kašice i/ili AD je očito ipak stvar afiniteta.
thanx!

Kvaka je u tome da u prahu adaptiranog i instant kašicama tijekom procesa proizvodnje/pakiranja može ostati pokoja bakterija recimo. Zato se preporuča da se iste miješaju s vodom određene temperature, pa onda hlade, kako bi se pokušalo ubiti i te zadnje eventualno prisutne bakterije koje mogu izazvati bolest.

To je način kako se proizvođač osigurava u biti, jer ne može isporučiti sterilan proizvod. E sad, što su bebe veće to bolje se mogu izboriti sa eventualno prisutnim patogenim organizmima. Što može naškoditi novorođenčetu i izazvati bolest, ne mora i šestomjesečnoj bebi. Tako da tu onda dolazi do izražaja osobna procjena i afiniteti da li će netko i koliko dugo prokuhavati vodu odn. Miješati sa vrućom vodom. :)
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la april » 05 srp 2012, 14:13

vidim u tablici da se bijelo meso, pileće i pureće, može jesti sa 7 mjeseci, a teletina s 9 mjeseci.
a kada djeca mogu jesti juhu od tog mesa?
i npr. za obrok pomiješam juhu s ranije usvojenom žitaricom ili povrćem? znači, da li za teleću juhu čekam da beba navrši 9 mjeseci?
školarac i kokolo
april
ja bih za njega skinula zvijezde s neba

PostPostao/la kittyilevin » 05 srp 2012, 15:12

diami, hvala ti, tek sam sada vidjela odgovor! i baš sam se danas ponovno pitala isto - zašto tako piše i na AD i na kašicama? thanx! :mah

april, i mene isto zanima! ;)
6. 12. 2011.
3. 4. 2016.
kittyilevin
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Diami » 05 srp 2012, 18:15

Kako juhu kuhaš od određenih namirnica, onda dijete može jesti juhu od nečega kada je savladalo sve namirnice koje su unutra. Dakle ako staviš u juhu povrće koje ste svladali (npr. Tikvicu, mrkvu) i piletinu kad ste je probali, direkt nakon toga može jesti i juhu od toga, na primjer sa usvojenim žitaricama (one se mogu kuhati i u juhi).

Sama juha nije pretjerano kalorična, tako da ako je dajete onda na gusto ili kao "predjelo" za nešto konkretnije, posebno kada usvojite samostalni obrok (dakle da nema nadopune u vidu bočice ili dojenja), jer bebama treba energija za rast.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la kittyilevin » 06 srp 2012, 18:01

mala mi je jako živahna, nema šanse da sjedi i jede dulje od par minuta. najbolje je nahranim ako je držim u krilu i ako je na meniju voće.
dakle, kako su vaše bebe počele papati - u krilu ili u as, kolicima, viperu...? trebam li je forsirati da sjedi negdje drugdje, a ne na meni (je li važnije da pojede ili da usvoji dobru naviku klopanja u nekoj stolici?)
i što da radim s povrćem - jako jako teško ide s povrćem, a baš da jedemo samo voće... :roll
hvala puno!
6. 12. 2011.
3. 4. 2016.
kittyilevin
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la TOMISLAVA » 06 srp 2012, 20:23

Kitty ja svoje hranim u kolicima, K jede super ali F vec nakon par zlicica protestira jer mu je dosadno pa ga onda zabavljam igrackama :/
Kad mogu jest lubenicu ???
slika
TOMISLAVA
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mrs. eastwood » 06 srp 2012, 20:28

ja smatram da je iznimno bitno da se jede od pocetka za stolom u blagovaonici u hranilici ili gdje vec obitelj ruca. da kad je vrijeme hranjenja da i ostali ukucani isto sudjeluju pa makar grickali kikiriki - karikiram, ali koliko je moguce. vrijeme brzo proleti i mislim da treba odmah krenuti s tim. a i dobra je vjezba za nas, da se i mi polako navikavamo na taj ritam.
imas cak i sjedalice koje nemaju pladanj, nego je dijete odmah za stolom (da ne reklamiram).

a kako na povrce... vi ste tek krenuli. ne znam kako stojite sa zitaricama? mozda da probas s tim kombinacijama, ako ima neka zitarica koja bolje ide? krupica ili riza.
mozes i kombinaciju mrkva - jabuka probati. isto kao i jabuka s drugim povrcem, pa onda polako jabuku izbacivati. jeste li probali korabicu? ona je bas slatka.
jeste li uveli luk? on isto zasladi.

lubenica je po tablici u osmom mjesecu
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la aurora81 » 09 srp 2012, 10:48

Prvi obrok smo manje-vise usvojili. Pojede kolicinu jedne male kasice. Ne ljubi bas povrce, ali cini mi se da je to i normalno.
Eh sad, kad da uvodim drugi obrok i u koje vrijeme?
aurora81
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la kittyilevin » 09 srp 2012, 12:30

aurora, ja planiram ovako (ali fakat ne znam, ja sam totalna početnica, pa neka me iskusnije isprave ako griješim): sada joj dajem obrok u 11, drugi obrok ću uvesti u 17 (možda pola sata kasnije). dojim je u 8, 14 i prije spavanja (cca. 20.30). (i, naravno, tu i tamo po noći ;) )
s drugim obrokom ću krenuti odmah budući da je usvojila prva obrok.
ni nama ne ide povrće. zamiješat ću joj tikvice s bananom :mrgreen
6. 12. 2011.
3. 4. 2016.
kittyilevin
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la boysmama » 09 srp 2012, 12:39

cure, ako ćete nove namirnice uvoditi u tom drugom obroku, onda bi bolje bilo da je nešto ranije tijekom dana tj. najkasnije u rano popodne jer se tako jedino može pratiti djetetova reakcija na hranu tijekom dana... ako je novi obrok u 6, a dijete ide spavati u 8, to je prekasno jer se tijekom noći može, ne daj bože, razviti neka alergija i sl.

ne treba žuriti s drugim obrokom... obično treba proći minimalno mjesec dana nakon što je dijete potpuno tj. u cjelosti usvojilo prvi obrok... onda je prvi obrok obično voće sa žitaricama ujutro nakon prvog podoja, a drugi povrće sa žitaricama, krumpirom, mesom (što god ide po tablici) oko podne, 1 tj. nakon prvog dnevnog spavanja
A... bebica...... 06.10.'16.
M... hrabrica... 02.07.'11.
R... mazica...... 06.10.'09.
L... mrcina ..... 21.04.'08.

"Sve mogu u Onome koji me jača" (Fil 4,13)
boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la TOMISLAVA » 11 srp 2012, 14:38

Nama dobro ide i s vocem i povrcem. Imamo boku oko 8, voce oko 11, onda opet boka oko 2, pa povrce oko 5 i boka za spavanac oko 8. Pokusavam se drzati tog rasporeda i za sada nam ide odlicno.
Probali smo i piletinu, malo nam je "suha" pa obicno dodam u nju tikvice, rizu, spinat, kako kada.
slika
TOMISLAVA
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la kittyilevin » 13 srp 2012, 08:10

sigurno se i drugdje pisalo o tome... ali da pitam i ovdje. krenuli s dohranom prije mjesec dana. ide relativno OK. usvojili prvi obrok, voćni. e, sad, mala je imala super stolicu do prije 3-4 dana. sada ima nešto sitno i jako jako jako tvrdo. mislim da se baš namuči :znoj
nešto za zabrinuti se ili više-manje uobičajeno navikavanje na krutu hranu?
išli smo polako, aliočito da joj je hrana dosta opteretila probavu.
putovali smo, možda i od toga :dunno
6. 12. 2011.
3. 4. 2016.
kittyilevin
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mamashnita od noje » 13 srp 2012, 08:29

a da joj das krusku ili tako nesto sto otvara?

pitanje: na svim kutijama kojekavih pahuljica, tipa rizinih ili od pira, pise da se trebaju potrositi u roku od 4 tjedna nakon otvaranja.
nema sanse da ih potrosimo, naravno.
mislim, znam da bi sve trebalo biti streberski i by the book, ali pridrzavate li se slijepo toga ili bas i ne? naravno da mu iste pahuljice koje sam otvorila ovo ljeto ne mislim davati i ovu zimu, ali bas cetiri tjedna :/ :dunno
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la boysmama » 13 srp 2012, 10:59

kitty, to je normalna pojava za početak dohrane kad su prve namirnice većinom zatvarajuće, posebno ako je dijete samo po sebi sklono tvrđoj kakici... probaj joj par dana izbjegavati mrkvicu i rižu te od voća bananu, a daj joj umjesto tog tikvicu i amaranth, krušku, marelicu (ako ste ju uveli), vidjet ćeš da će odmah biti bolje... mi smo muku mučili s kakicom od rođenja pa do prvog jogurta sa 10 mjeseci, od tad kaka po ps-u :lol

shnito, u principu ja nisam toliko pazila ni sitničarila oko ta 4 tjedna, po meni je to neki okvirni rok kojeg proizvođač mora staviti na pakiranje (da se osigura da mu se slučajno ne dogodi nijedan slučaj prijave) jer žitarice nisu sterilne i naravno da se kvare, ali sad tjedan gore-dolje, više-manje... iako smo mi trošili u pravilu te kutijice dosta brzo jer su nama žitarice bile ujedno i žgušnjivač papice pa bi ga dopalo po malo skoro u svakom obroku... uvijek sam imala otvorene barem tri različite kutije (i sad imam) i ne sjećam se da su mi stajale, ali ja imam i srednje dijete koje to obožava za večeru u kraljem mlijeku pa to kod nas ide ko ludo... a uvijek i ti moš pojesti ostatak uz mlijeko ako se baš približi rok isteka, onda si ziher

boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la kittyilevin » 13 srp 2012, 14:07

a baš sam joj zadnjih dana davala mrkvicu i rižu. valjda ju je to zatvorilo. jutros je kakala, fala bogu, i nedavno još jednom. mislim da je jabuka + kruška rješenje za sve! ;)
shnito, ni ja nema šanse da sve potrošim u 4 tj. neću baš bacati, ali neću ni pretjerivati... :hug
6. 12. 2011.
3. 4. 2016.
kittyilevin
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mamashnita od noje » 14 srp 2012, 08:58

kitty, odmori malo od mrkve i rize kad prestane kakati pa joj daj nesto sto otvara :dada
boys, ma pojedem ja tu i tamo, ali nisu mi bas napete rizine pahuljice, ja sam vise tip za spek i/ili kulen :p
u pocetku dohrane mu ih nisam dodavala u kasice jer za tim nije bilo potrebe, sada sam polako pocela to raditi, ali on jos uvijek nije izjelica kada je zlica u pitanju, tako da se veselim i kada pojede cijelu mlu vocnu kasicu bez icega drugog u njoj ;)
no dobro, ne bacam ih nakon 4 tjedna.
jos samo da znam procijeniti koji bi bio zadnji rok.
tnx.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la mamashnita od noje » 17 srp 2012, 10:26

meni kao da je ovo prvo dijete kada je dohrana u pitanju :ajme
uopce ne znam procijeniti koja je kolicina dovoljna za obrok.
ali uopce.
n. je jeo ogromne kolicine pa mi to nije mjerilo.
danas je jeo korabicu sa zgancima i maslinjakom i uopce ne znam je li pojeo dovoljno.
:dunno
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la kittyilevin » 17 srp 2012, 17:28

shnito, jesi li ga dojila nakon klopanja? je li cicao?

(meni ema nakon prvog obroka ne želi cicati, nešto malo povuče, ali stvarno jako malo - tako sam skužila da joj je dovoljna količina obroka. nakon drugog obroka, kojega sada uvodimo, hoće dojiti, i to dosta, pa još nije vrijeme da ga zamijenim. ;))
6. 12. 2011.
3. 4. 2016.
kittyilevin
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la boysmama » 17 srp 2012, 17:40

shnito, nemoj se pretjerano ni opterećivati količinom, pogotovo u početku u prvih par mjeseci dohrane... relativno je to sve, jako ovisi o pojedinom djetetu (kao što si i sama uvidjela), a ovisi i o sastavu kašice tj. zasitnosti... ti ionako ne možeš puno utjcati na količinu koju će dijete (barem tako maleno) pojesti, možeš mu eventualno više puta u danu nuditi u slučaju da tada nije bio gladan, ali to je sve...

glede količine, meni je M. jeo po obroku u prosjeku oko 250 mL kad je u potpunosti savladao dohranu, ali to je nekad bilo i 300 mL, a nekad i 200 mL, ovisno o tome da li se radilo o njegovoj omiljenoj ili manje dragoj kašici, da li je bilo više žitarica u odnosu na voće/povrće, koliko je bilo mesa u svemu tome i jel' to bio npr. grašak koji je teži i zasitniji ili laganija tikvica i sl... ima dana kada ni sad ne pojede uopće kroz dan čitav jedan obrok, ali to prisipujem vrućini ili zubićima ili pospanosti, kako kad... onda ovisi i koji ritam hranjenja imate, nama npr. više paše imati 4 jača obroka kroz dan (sa godinu dana) nego 5 ili više manjih...

tako da, no frks :lebdi

boysmama
imam neke švapske gene

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.