Sada je: 11 kol 2026, 18:20.

Izgovor glasova L i R

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Izgovor glasova L i R

PostPostao/la Nada » 08 svi 2012, 16:18

Tara ima 4 godine i jos uvijek ne moze pravilno izgovarati glasove L i R.
Sa Lorom (starijom) nisamo imali tu situaciju.

Da li bi Tara vec trebala poceti pravilno izgovarati navedene glasove i postoje li kakve vjezbe (i savjeti) kako joj pomoci?

Ponekada ju opominjemo ali ona ne primjecuje da ne izgovara pravilno. Npr. kaze Hjvacka, ja kazem Tara, pravilno je Hrrrrvatska, na sto odgovori: pa jekla sam Hjvacka.

Zapravo V ne izgovara kao J (u rijetkim slucajevima kada je puna dozivljaja pa brzo zeli nesto ispricati ili kada je umorna), vise je to neka verzija L, jezik nekako izokrene (da, i jezik smo joj namjestali da joj pokazemo ali ne konta).
Ista stvar je sa R, ponekada ga izgovara kao V a ponekada nekakva cudna verzija R.

Kako se pravilno postaviti (da ju ne traumatiziram, ne omalovazavam....) prema Tari i kako joj pomoci da savlada ove glasove?
Nada
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Re: Izgovor glasova L i R

PostPostao/la Bubidea » 08 svi 2012, 16:37

:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la Hajdi » 08 svi 2012, 16:59

Treba vam hrvatski logoped - jel možeš dogovoriti neki pregled kad budete dolazili? Znam da su forumašice koje žive u inozemstvu imale problema sa stranim logopedima (ako ih uopće ima) jer oni drugačije rade i ne mogu korigirati naše glasove.

Mi smo išli s L godinu i pol čini mi se u starosti 4-5 godina, ona je frfljala s i c. Rade se vježbe koje se dobije kod logopeda (ponavljaju se riječi, pjesmice itd). Kod L je bio problem i križni ugriz i čeljust i povećani krajnici, to je sve povezano ali stručnjaci (ortodont, otorino, logoped) obrađuju samo svoje područje i ne vide cjelovitu sliku uzroka.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la badada » 08 svi 2012, 18:18

mi smo išli par puta na vježbice, ako želiš mogu ti skenirati naše
isto slova L i R
07.09.2006. veliki zvrk
09.09.2013. mala zvrkica
badada
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la teutonija » 09 svi 2012, 14:48

Još je mala ,pogotovo za R. Vježba se prvo L ,a tek nakon svladanog L R. Nekad dodje i samo kad se usvoji L i dijete sazrije.

Mi smo s K išli k logopedu sa 5 g cc 5 mjeseci jednom tjedno, zbog L i R, L je teško svladala, no jest ,onda je došlo ljeto ,pa more... i na jesen je R krenulo samo, imala je tada već 6 g.

Sad je drugi razred i nikakvih problema nema ,čita lijepo i sve glasove izgovara razgovjetno.

Mala je imala problema sa Č Ć Ž Š L R, no kod nje se sve samo iskristaliziralo. L sa cc 4.5 g ,a kak je navršila 5 i sve ovo ostalo se posložilo. Sad ć 6 g i sve izgovara pravilno.
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la Nada » 09 svi 2012, 17:55

Teutonija-hvala na iskustvu i savjetima
Badada-ako nije bed mozes mi poslati na mail
Hajdi-mislila sam svakako pitati pedijatricu za uputnicu ali ne znam koliko se ceka. Mozda da sada posaljem mamu pa da sa uputnicom dogovori termin kod logopeda...
A ici cemo i kod zubara (vec smo se najavile) pa cu i nju pitati.
Bubi-idem citat link, hvala

Zna li netko, jel' kakav bed ako mi sada, sa 4 god. radimo te vjezbice?
Ono, moze li biti prerano zbog nekih razloga pa da ne napravim vise stete nego koristi?
Nada
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Hajdi » 10 svi 2012, 08:45

nama je logopedica objasnila da ako se krene prerano dijete nije još sposobno dovoljno sudjelovati pa sve skupa duže traje, a štete ne može biti ako se radi po uputama stručnjaka, jedino da dijete zamrzi vježbu ako ga se previše forsira
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Bubidea » 10 svi 2012, 10:03

di si mislila ici kod logopeda? na suvag? tamo se ceka oko pola godine.
ne znam koliko cesto, tjedno, su termini i koliko kvalitetno se radi, tj. na koga ces naletiti.

mi smo isli godinu i pol kod neke lijeve logopedice, ne na suvag, nesto u domu zdravlja, rekla je da smo gotovi, ali meni se to nije svidjalo, nije me zadovoljavalo kako govori, pa smo otisli kod ove s linka koji sam ti dala...za tri ili cetiri mjeseca smo ispravili hrpu toga.
da, plaćali smo, isli smo dva puta tjedno po 45 min cini mi se i svaki dolazak je preko 100kn, ne znam tocno koliko, nazovi pa pitaj..
tako da, ocjeni sto ti se vise isplati.

uputnicu sumnjam da ce ti dati sada za neki tamo termin u 10.mjesecu recimo. to ne ide tako. narucis se, moze i telefonski, pa onda na dogovoreni termin dodjes s uputnicom.
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la Nada » 12 svi 2012, 16:51

OK, puno hvala cure.
Dobila sam link sa pjesmicama od Badada a poslati ce mi i njihove vjezbice.
Vidjeti cu kako ce nam ici...vidjeti cu Bubi sa ovom vasom, kontaktirati cu ju ovih dana pa da vidimo sto se i kako moze...
Biti cemo pametniji kada dodjemo u Hr

Ugodan vikend :mah
Nada
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Bubidea » 12 svi 2012, 17:07

nije to samo nasa, to ti je forumska ;)
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la zubić vila » 13 svi 2012, 12:22

badada je napisao/la:mi smo išli par puta na vježbice, ako želiš mogu ti skenirati naše
isto slova L i R

jel možeš staviti ovdje da svi vide, ili mi pošalji na pp

hvala
zubić vila
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Hajdi » 13 svi 2012, 14:42

prekopirane vježbice ne mogu zamjeniti pregled kod logopeda, nije to recept za salatu :conf
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Bubidea » 13 svi 2012, 23:07

Hajdi je napisao/la:prekopirane vježbice ne mogu zamjeniti pregled kod logopeda, nije to recept za salatu :conf

x

trebas vidjeti kako se to radi, kako se koje slovo uci, kako se postavlja jezik, kako to mora zvucati
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la she » 14 svi 2012, 08:16

Hajdi je napisao/la:prekopirane vježbice ne mogu zamjeniti pregled kod logopeda, nije to recept za salatu :conf

B ide kod logopeda već 6 meseci i nikad nijednu vežbu nismo mogli odraditi ako mi logopedica nije objasnila kako i na šta da obratim pažnju dok vežba. Par puta ga je odande pokupio neko drugi jer ja nisam mogla i taj čas je ostajao na mirovanju i uz vežbanje prethodnih vežbica, ništa novo ne bih radila sa njim makar mi ona ispiše barem 3 strane u svesci dok je on kod nje na terminu.

Nemojte se igrati sa samostalnim vežbanjem sem ako niste i sami školovani logoped. Ako imate ikakve nedoumice oko izgovora glasova obratite se stručnom licu.
Mother of twins. Running on caffeine & a prayer
B & M, 7.12.2004.
she
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Nada » 15 svi 2012, 11:06

Ajmo ispocetka...
Procitala sam Bubin link i malo mi je jasnija slika o nepravilnom izgovaranju glasova.
Zivimo u Zapadnoj Africi, uvjeta za logopeda NEMAMO, zato pitam postoje li kakve vjezbice, nesto...kako bismo mogli vjezbati sami.

prekopirane vježbice ne mogu zamjeniti pregled kod logopeda, nije to recept za salatu

Ok, jasno mi je da ne mogu ZAMIJENITI ali obzirom na nasu situaciju da li je bolje ostaviti kako je ili IPAK bolje ISTA (nekako, kako?) vjezbati?
Koliko iz ovoga kuzim, strucna osoba MORA nadzirati vjezbice u protivnom mozemo napraviti sr...???
U Hr dolazimo 14.07.-01.09.
U svakom slucaju, javila sam se forumskoj logopedici, nadam se odgovoru.
Hvala svima na odgovorima.
Nada
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la MALA2006 » 15 svi 2012, 13:36

moja curka će za 3 mj imati punih 5 godina i još ne govori LJ. Probali smo vježbati riječi, ljubav, ljudi, ljubičica, gljiva itd i ako baš polako izgovara uspije izgovoriti normalno. U normalnom, tečnom govoru lj zavrči kalo J ili L, npr, jubav, jubičasto, judi, gliva idt.

Jel alarmantno? Da li trebamo krenuti logopedu ili da još pričekamo do jeseni?
:luv :luv :luv
MALA2006
katodiler

Re: Izgovor glasova L i

PostPostao/la Hajdi » 15 svi 2012, 15:21

Mala, starost od pet godina je ok za poceti.

Nado, vazno da krenete hr logopedu i da vam on da upute, a onda se dogovorite kako cete kad odete iz Hr.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Nada » 15 svi 2012, 15:47

Hajdi, to mi i je jedan od problema....naci logopeda za razdoblje 14.07.-01.09. odavdje a i vrijeme je godisnjih....nije da cekaju samo na mene i moje dijete...
Kao sto rekoh, javila sam se forumskoj logopedici, nadam se da ce se javiti.
Naime, nasla sam nekakav kontakt na netu, nemam pojma jel' je to uopce dobar email pa ako netko zna tocan email, molila bih da mi javi.

Nada
Nada
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Bubidea » 15 svi 2012, 15:48

kada si poslala mail? i na koji mail si joj pisala?
ako hoces, ja ti je mogu nazvati i pitati je na koji joj se mail moze obratiti.
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la servuz » 15 svi 2012, 22:59

Mi zivimo u Nemackoj.Stav je da se sto pre pocne sa logopedom to bolje.Sa mladjom decom rade mislim 30minuta.Zaista je sve kroz igru i deca cesto ne primete da nesto vezbaju.Dakle ne mozete pogresiti i prerano krenuti.Naprosto dete ce saradivati ili nece.Mi smo imali krizu na pocetku rada sa logopedom (a pocela je sa 4 godine),da bi ja pribegla malim nagradama i premostili smo tesckocu.Sad ide tamo vrlo rado i logopedicama sve prica kao najboljim drugaricama.
Rodjena sam 23.09.2006 u Frankfurtu.
Zovu me:Lole,Doro,Loca,Kikola,Lelo,Doki,Dorka...
Prohodala sam sa 14,5 meseci.
Zadnje merenje:25,5 kg i 127cm.
Zlatokosa sam sa plavim okama.
slika
servuz
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Nada » 16 svi 2012, 13:05

Jeeeeeeeeeee.
Bubi, taman sam pocela pisati post da mi posaljes mail pa si mislim nisam ja mutava i fino nasla broj telefona, nazvala zenu (Gdju Sunic-Tadic) i sve se dogovorile...
Eto drage cure, hvala na savjetima i preporuci za logopeda.
Badada, vjezbice koje si mi poslala smijemo koristiti (za L) i hvala ti jos jednom...

:mah
Nada
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Hajdi » 16 svi 2012, 13:13

Super Nado :dada
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la badada » 16 svi 2012, 13:28

super, i sretno :kiss
07.09.2006. veliki zvrk
09.09.2013. mala zvrkica
badada
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Bubidea » 16 svi 2012, 14:12

odlicno :zivili
budete vi to rijesile, budes vidla.
javi nam nakon ljeta rezultate
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la Nada » 16 svi 2012, 14:29

Hvala, hvala :zivili
Ma sve ce to biti OK...
Do sada nismo dirali, kao mala je, izgubiti ce se, ja nisam znala detalje ali vidim stvar ne prolazi a mi cemo izgleda zapeti u toj Africi.
Najlakse je ignorirati problem i reci kako mi ovdje nemamo uvjeta.
Al' eto...vasi savjeti, malo raspitivanja i truda, razumijevanje logopedice i sve se moze.

:kiss
Nada
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la plavooka12 » 29 svi 2012, 21:12

moja ima problema s izgovaranjem č,ž,š,đ. Sad ima 4,5 god. i počela ih je izgovarati tek prije nešto više od 2 mj. Ja sam razgovarala s logopedicom u vrtiću, ona ju je pogledala, ustanovila da ona to može izgovoriti ali da joj je lakše tepati. Savjetovala nam je da ju ne ispravljamo nego ako ona kaže "moze" a mi njoj kažemo " misliš, moŽe?", dakle, naglasimo glas u kojem je problem ali bez špotanja! I upalilo je, još nekad malo sprtlja glasove, pogotovo ako je više takvih glasova u jednoj riječi, ali puno, puno je bolje.

za redovan pregled kod logopeda se dosta čeka, a za vježbice još i duže, pa ako sumnjate da postoji problem, krenite u obradu što prije ;)
plavooka12
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la olja2208 » 04 srp 2012, 00:26

moja starija je krenula kod logopeda (ima punih 5).
problem su dugo bili L i R, L je prije pune 4 savladala sama (logoped veli da je to super jer je to teži dio) a nisu savršeni ni Š, Č i Ć.
Na početku smo i krenula je sa Š. Vježbice joj se sviđaju, zanimljive su i mala super sarađuje kad je kod log., malo ju je teže animirati da vježba sa nama ali kad krene ide ok. Ne forsiramo je nego idemo polako, vrlo je važno da se ne stvori otpor prema vježbanju, trebalo bi da im to prija.
S. 2007. G. 2010. V. 2012. P. 2014.
slika
olja2208
ja bih htjela imati more 24 sata

PostPostao/la Nada » 04 srp 2012, 16:56

Javljam da Tara vjezba izgovor glasa L i da joj odlicno ide.
Moze izgovoriti kada vjezbamo (do sada UOPCE nije znala kako postaviti jezik za pravilan izgovor) i kada obrati pozornost ali jos uvijek se zaboravi pa uvuce jezik ali dosta cesto se sjeti pa se korigira sama.

Prije dva dana je nekako uspjela pravilno izgovoriti glas R ali to jos ne vjezbamo da joj ne nabijemo kakav kompleks.
Mozda R krene sam...Uskoro putujemo za Hr pa cemo posjetiti logopeda i znati vise.

:mah
Nada
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Hajdi » 04 srp 2012, 17:07

Super Nado :)
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Nada » 09 srp 2012, 12:12

Hvala Hajdi, bas sam sretna jer izgleda da nije strasno cim je ona to uspjela u kratkom roku savladati uz mene.
Valjda joj je samo trebalo malo poticaja. Zapravo, moram priznati najvise je Lorina zasluga jer je upravo ona seki pokazivala i objasnjavala kako treba staviti jezik da pravilno izgovori L. Sa toliko strpljenja... :srca
Nada
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Sljedeća

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.