Drage moje,
nemam baš vremena za pisanje po forumu, a moje proljetnice imaju svoju fb grupu gdje pišemo, tako da na forumu nisam baš dugo.
Išak u skladu sa tradicijom, virnula sam i obradovala se što i ove godine imamo temu iftari/sehuri.
Ramazan Mubarak svima koji poste

Prvu sedmicu ne idemo na iftare. To je sedmica koju uvijek rezervišemo za nas troje, nakon toga organizujemo i idemo na iftare.
OVe godine smo pozive dobili i prije Ramazana
Tako da smo mm i ja u petak uzeli kalendar i telefon i pozivali ljude na iftar. Moram priznati da mi je cijeli Ramazan, skoro pa zauzet. Iskreno se radujem druženjima, jer ramazanska druženja su mi uvijek posebno draga.
Kada kuham za nas troje, to su većinom mali iftari. Jednostavno mislim da svrha iftara nije pravljenje previše jela od kojih pola ostaje, pogotovo na današnjem vremenu, kada neki nemaju ni jedno jelo za taj isti iftar. Naravno, ukoliko dolazi više gostiju na iftar, onda pravim više jela, samo iz razloga jer ne znam ko šta voli/ne voli, ali se trudim da ne pretjerujem.
Što se tiče
tope--> u mm porodici, kao ni u mojoj nije nikad postojala tradicija tope, kao nekog "predjela". Iz tog razloga smo već prošle godine "ukinuli" topu. Osim toga, nekako se svi zasite (pogotovo na vrućini), pa onda ne probaju jelo koje je domaćica spremala satima, a najedu se nečega što se napravi za par minuta.
Naš jučerašnji iftar:hurme
špinat supa
punjene paprike i paradajz pečene u rerni, prostor okolo paprika i paradajza popunim kriškicama krompira, koji bude predivan
krompir salata
Salata paradajz, krastavica, rukola sa maslinovim uljem i balzamiko octom
sutlija (puding od vanilije, preko kojega je sutlija...sve posuto cimetom)
Limunada sa metvicomImam preporuku za ove ljetne dane i divno osvježavajuće piće.
Limunada sa metvicom
U blender staviti 3 cijela limuna (oguljena)
1 limeta (oguljena)
7 kockica leda
listove svježe metvice-nane (ja stavim šaku listova)
sve dobro izblendati
dodati vode po želji. Može i kisela voda, mada je nama ljepše sa običnom vodom.
Obzirom da se trebaju osjetiti mali komadići leda, ovaj pripravak napraviti par minuta prije iftara