Sada je: 31 srp 2026, 22:13.

Desant na pelene dio 2

Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!

Moderatori/ce: latica, snowwhite

Re: Desant na pelene dio 2

PostPostao/la Forest » 30 srp 2012, 09:13

E sad o tom zbunjivanju bi se dalo pisati, vjerovatno ovisi i o djetetu...
Ja sam već pisala kako smo doma bili dugo bez pelene, a u vrtiću je bila sa pelenom, pa sam se isto bojala da se to ne otegne, malo ovako, malo onako, tj. da se ne zbuni, zato se malo i otegnulo, čekala sam znak iz vrtića, no po njima, da ja nisam sugerirala ne bi oni još skidali.
Ali eto, nije ju ništa omelo, hdB.

U petak prošlo super u vrtiću, normalno tražila piškiti, čak je i kakala :dada
Postani sunce i svi će te ugledati

slika
Forest
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mrs. eastwood » 30 srp 2012, 11:32

i mi smo jutroske u tutu i piš i kak :lebdi
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la thalia » 30 srp 2012, 11:35

ja sam prekjučer skinula zaštitne podloge iz krevetića jer se nikad nije popiškio.

noćas dvaput :lol
al koliko je vode popio prije spavanja, nije ni čudo :znoj
Doorbells and sleigh bells and schnitzel with noodles
thalia
Von Trapp

PostPostao/la Sreca najveca » 30 srp 2012, 15:45

danas jedno piškenje na travicu, drugo u tutu, kakanje u tutu i tananana: dnevno spavanje od puna tri sata u gaćama :yess
P 07.02.2007. :luv
I 27.11.2009. :luv
Sreca najveca
je sada precool

PostPostao/la Forest » 30 srp 2012, 20:08

Bravo za sve male piškalice van pelena :)

slika
Forest
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mrs. eastwood » 30 srp 2012, 21:27

evo, ko da je krenulo. drzala se za pelenu danas i nešto negodovala. ja joj skinem - ona malo sjedne na tutu... ja ni ne obadam kad ona čući pokraj tute i kaki :luv
doduše pokraj na parket. al dobro, bili su brabonjci :lol
onda sam je nježno preselila na tutu i tu je još iskrcala par komada :joy
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la Forest » 30 srp 2012, 22:05

Super super Mrs E ide polako, ali sigurno :joy

Kakanje smo i mi kasnije usvojili, ona nije htjela na kahlicu, a niti ni na pod, nego smo morali staviti pelenu. Ipak je picajzla djevica po horoskopu :hahaha

slika
Forest
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Sreca najveca » 02 kol 2012, 22:14

Mi smo se rijesili pelena. U ovih 6 dana od kad je doma imala je jednu nezgodu. Bez problema piski i kaka u tutu, ponekad na wc. I za dnevno spavanje (2-3 sata) nema. Jedino nocnu. To stignemo. Ocito je bila spremna. Takvo odvikavanje mogu pozeljet svakome, bez ikakvih peripetija.
I stara 2g i 8mj, isto koliko je bila i starija kad se skinula.
Sreca najveca
je sada precool

PostPostao/la Forest » 02 kol 2012, 22:18

Bravo Srećo najveća za curku :joy

slika
Forest
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mrs. eastwood » 02 kol 2012, 22:31

super Sreci Najvecoj!!!

moja je danas nakon popodnevnog spavanja bas trazila tutu i pokakila se u nju!
jutarnja kakica nam je opet redovna u tutu isto.

sad smo zaradili kozice... samo se nadam da necemo opet korak unazad
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la Sreca najveca » 02 kol 2012, 22:50

To sto ima kozice mozda bas bude plus u odvikavanju. Bit cete stalno doma pa se mozete tome intenzivno posvetit.
Sreca najveca
je sada precool

PostPostao/la mrs. eastwood » 09 kol 2012, 08:12

da se pohvalim s generacijskog

inace, ovo kako je doma zbog kozica - napredovali smo po pitanju kakanja u tutu. jucer je trazila meni za piškit, danas za kakit. tata je s njom doma dok sam ja na poslu pa kaže da i njemu traži i javlja i ako se već pokakila - traži da joj se pere guza :dada
a to jucer za piškit (iako se sve zove "ka-ka") nestrpljivo je cupkala kraj tute dok sam joj skidala pelenu :lol

uglavnnom - :joy
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la Forest » 10 kol 2012, 20:31

Bravo curke istvudice :joy

Mi smo skinuli i dnevnu pelenu :)

slika
Forest
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mrs. eastwood » 11 kol 2012, 21:21

da se i ovdje pohvalimo:
danas je u setnji prijavila da piski - to jest "tuta - kaka" i hodala šireci noge kao da ce zasjesti na tutu. a ustvari se popiskila. a onda je u ducanu najavila kakanje istim rijecima.
a ja sam rekla - jbga nema tute u pelenu :lol
sad cemo morat tutu furat sa sobom? kako ste vi taj dio rješile?
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la danna » 16 kol 2012, 13:08

mame, kad je dijete spremno za odvikavanje od pelena, kako ću prepoznati da li je moj mali spreman??
da li za taj period početka odvikavanja trebam uzeti godišnji i pretpostavljam da je ljeto najbolje goidšnje doba za odvikavanje, i koliko u prosjeku traje odvikavanje?
slikaslika
danna
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la olja » 16 kol 2012, 22:22

danna, uh, teška pitanja :)
nema pravila tu, nisu sva djeca ista, kao ni mame, jel ;) imamo svi različita, a opet slična iskustva, ali nema baš nekog univerzalnog odgovora na ove tvoje dvojbe.
preporučila bih ti da pročitaš par tekstova na tu temu, kao npr.:
http://www.pitajmamu.hr/clanak/idealno-godisnje-doba
http://www.yumama.com/dete/1-3-godine/5 ... steno.html
i posebno prvi post iz stare teme:
viewtopic.php?f=49&t=62332#p2279956
samo polako, oboružaj se strpljenjem i sretno :mase
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la danna » 17 kol 2012, 16:40

Hvala, svaka preporuka je dobrodošla :proljece
slikaslika
danna
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Kolberg » 18 kol 2012, 17:46

Mi samo još lovimo kakicu, noćnu smo skinuli uspješno. Cure ne smijem ni mužu reć, al njemu se tako sviđa bacanje papira u školjku da mislim da je bacio cijelo pakiranje vate unutra i pustio vodu (jer vatu pronaći nemogu). Uglavnom završilo se na tome da je školjka poplavila vc i morali su doći majstori sa strojem za odštopavanje (preko septičke) :ajme

Sad nakon uspješnog odvikavanja drugog djeteta znam jedno, da ako kroz duuuugi period odvikavanje ne ide, piški se i kaki u gaće skoro pa do školske dobi onda je to neki problem ( a ne kao što mi je doktor stalno govorio da problema nema).
Veliki 2002 i mali 2009
veselo kupanje
Kolberg
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Forest » 18 kol 2012, 18:34

Naš put na more prošao odlično, 5h putovanja jedno stajanje i jedno piškenje.

Istvudice...meni se Nina jednom popiškila u Konzumu :ajme to su bili počeci.
Sad kad je 100% zicher strpi se da izađemo van, pa ju stavim na travu ili gdje se može vani.
Od početka ju učim da piški (zalije) travu, kamenčiće, lišće, tako da nemamo problema s tim, gdje ju spustim tu piški. Ali čitam da mnogi imaju problema s tim, piške samo doma ili u kahlicu tak da ne znam recept.

slika
Forest
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la scenadena » 23 kol 2012, 13:29

mi imamo dvije godine i osam mjeseci i uspjeli smo se riješiti pelene tek nedavno. puno je pomogao vrtić tete su surađivalo maksimalno. malo je duže trebalo da skuži za kakanje ali i to smo uspjeli. po noći je bez pelene, samo je jedno jutro bila popišana.
scenadena
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la IvaV » 24 ruj 2012, 11:19

i mi prijavljujemo apsoultno i potpuno, te nadasve uspjesno skidanje pelena :yess mislila sam mu ostaviti nocnu, no nije bilo potrebe plus ponestalo mi pelena :lol pa reko ajd da probamo. tu i tamo koja nezgoda, ali nista strasno.
Ljubica-Zubica '07.
Sinko Janko '09.
IvaV
Sveta krava

PostPostao/la olja2208 » 22 lis 2012, 17:03

mrs. eastwood je napisao/la:sad cemo morat tutu furat sa sobom? kako ste vi taj dio rješile?
tek sad ovo vidim, iako sam citala topic. :oops:
mi nismo furali tutu, bilo bi mi nezgrapno, vec smo nosili papirne kese u setnju, tak da smo u svakom momentu bili spremni.
S. 2007. G. 2010. V. 2012. P. 2014.
slika
olja2208
ja bih htjela imati more 24 sata

PostPostao/la somnus » 30 lis 2012, 10:18

Prvi dio “desanta“ nisam stigla pregledati, a u ovome ne vidim da se netko susreće s mojim problemom.

Mi smo se odvikli od pelena ovo ljeto. Nismo niti planirali, ali ponudili smo joj tutu i ona ju je odlično prihvatila. Po noći je isto odmah tražila, tako da smo gotovo istovremeno u potpunosti maknuli pelenu (sve skupa je trajalo nekih mjesec dana). U jaslicama su nam isto vratili ostatak pelena jer je odlično išlo.
E, sad problem! Posljednjih mjesec dana stalno joj bježi (uz jedan period od 7 dana kada je uredno sve odrađivala u tutu/WC). Ili joj malo pobjegne pa nastavi u tutu ili uopće ne traži, nego se popiški u gaće. Po noći isto bude popišana :/ Kad se po noći probudi mokra, na spomen tute plače da neće, onda se ponekad i predomisli. Zna se dogoditi i ujutro kad se probudi, ako se popiški u krevet onda mi se ispričava (iako ne znam zašto jer je ne korim zbog toga).
Uglavnom, više je mokra sada, nego onda kad se odvikavala od pelene. :dunno
Neki mi savjetuju da joj stavim pelenu po noći, da ona to neće primijetiti, ali nekako nisam voljna nakon dva mjeseca ponovo joj vraćati pelenu.
slika
slika
somnus
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la somnus » 01 stu 2012, 15:52

Eto, pregledala sam forum i naišla na podudarnosti.
Ako ću se oslanjati na tuđa iskustva, razlog je prehlada. Samo što kod nas ta prehlada traje dugo ili se viroze nadovezuju jedna na drugu. Čudno mi je jedino što su “suhi“ dani i noći bili upravo onda kad je bila pod temperaturom.
Neću joj ni vraćati pelenu. Ide i dalje svakodnevno pranje posteljine i puste robice :znoj
slika
slika
somnus
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mrcinela » 09 ožu 2013, 18:57

help, ne znam gdje da ovo pitam... citiram se s generacijskog..
mrcinela je napisao/la:recite mi šta da radim... P. je imao problema s kakanjem, jako tvrda stolica neredovita, i guza mu bila koma crvena... i sad pije već neko vrijeme nešto... sad mi mozak zablokirao...izgleda kao ulje... (PORTALAK)
i sad kaka svaki dan ali se sakrije i ukaka u gaće!!!! i onda počne vikat: KRENILOOO JEEEE!!!
kad ga pokušam nagovorit da sjedne i kaka plače na sav glas.... ne znam šta da radim da se malo oslobodi... jer njemu kad krene on pokušava zadržat i kako fino krene pa se vrati, ja kad god pogledam guza je prljava i naravno da se zacrveni.

pelene smo skinuli u 7. mj
slika
mrcinela
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la olja2208 » 09 ožu 2013, 20:12

mrci, on vjerovatno, zbog problema sa tvrdom stolicom i vjerovatno bolova, ima još uvijek strah od svake naredne defekacije, a kako je to obavljao na tuti, to ga onda dodatno inhibira. :/
sad mu je potrebna pomoc da zaboravi sjećanje na bol prilikom pražnjenja.
kakva mu je sad stolica, jeste li je uspjeli razmeksati?
ne boli ga kad kaki?
ako je stolica ok, debelo crijevo se vratilo u svoju normalnu širinu i povraćena je učinkovitost potiskivanja sadržaja, onda bi on samo trebao skužiti/kliknuti da mu to više nije neprijatno,
ako potraje, ja bih ga odvela na pregled, čisto da se otkloni sumnja na fizičke smetnje, jer moguće je da dijete nakon problema sa stolicom dobije hemoroide pa bi mu pražnjenje bilo neugodno, bez obzira na konzistenciju i redovitost stolice.
vjerujem da pazite na hranu, morate jako paziti i djelovati dugorocno, treba unositi povrće, integralnu rizu, zitarice, integralni kruh, suhe sljive, smokve, maslinovo ulje,
treba izbaciti slatkise, grickalice (ako ih konzumira) i sve sto bi potencijalno lose uticalo na stolicu.

jedino sto mi na prvu pada na pamet, da mu umjesto kahlice ponudis wc skoljku sa nastavkom, mozda tako zaboravi na neprijatno iskustvo kod praznjenja na tuti.
razgovarajte o tome, procitajte prigodnu pricu.

mazes li mu guzu necim?, ne bi mu smjela biti opet crvena guza ako propisno mazete i presvlacite odmah nakon kakice, jer to mu onda dodatno sve otezava.
slika
olja2208

PostPostao/la mrs. eastwood » 09 ožu 2013, 20:16

od mene samo jedan zagrljaj :hug jadnicak mali.
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la Mala Bornica » 09 ožu 2013, 22:08

Kroz slicno smo mi prosli sa srednjim djetetom, bilo je grozno jer je kakao svakih 5-6 dana.
Psihologica nam je savjetovala kako da se postavimo prema problemu (problem nije bio kakanje u gace nego zadrzavanje stolice). Brzo se rjesilo kad smo poceli primjenjivati savjete (na pocetku je dobio nagradu u vidu kinder jaja svaki put kas bi uopce kakao, a kad je lakse obavljao u gace onda smo ga poceli na skoljku navikavati i nagrada je bila kad bi obavio na skoljci. A jos se jako dobro sjecam kad je sam otisao u wc i zvao me da je gotov! U tisini sam otplesala ples radosti :lol a njemu glumila sa mi je to sasvim normalno). Polako smo prestali s nagradama, a nisu mu ni bile poslije bitne.
Ali zbog silnog zadrzavanja stolice zadebljala mu se stjenka mjehura (il nesto slicno, ne sjecam se vise :lol) i krenulo je nocno zapisavanje koje smo isto rjesavali...
B, 2001.
E, 2002.
D, 2011.
Mala Bornica
Sunčeko

PostPostao/la olja2208 » 09 ožu 2013, 23:05

kad se otklone sumnje da ne postoji kakva fisura ili ragada koja ga boli, a to se moze utvrditi samo pregledom anusa i okoline,
onda je svakako bitan psiholoski pristup problemu, moguce je primijeniti i kakav sistem nagrađivanja za pocetak i kratko ali treba paziti da se ne upadne u zamku, jer djeca mogu poceti manipulisat s tim, a to nikako nije uputno,
stimuliranje nagradama, aplaudiranje, ok su dok dijete uci cemu sluzi tuta i dok se ne postigne zeljeni cilj,
nakon toga treba pristupati djetetu na odgovarajućem nivou, primjereno stepenu razvoja inteligencije djeteta i sa odgovarajućim sadržajima,
jer, u suprotnom, nagrađivanje odn. stimulatori mogu postati predmetom igre i pogađanja s roditeljima.
u smislu da djetetu koje može samostalno odlučiti da obavi pražnjenje, kada to obavi u gaćice treba poslati neverbalnu poruku da ako su gacice pune, dobija samo osjecaj umazanosti i neugodan miris, pa s toga bez puno ubjeđivanja i drame, dobija samo pranje, dakle, pristup treba biti neutralan (kao sto bi to uradile npr. tete u vrticu).
i isto tako, i kad praznjenje obavi u tutu/skoljku, opet se ne pravi velika buka oko toga.
bas ovako:
Mala Bornica je napisao/la:a njemu glumila sa mi je to sasvim normalno). Polako smo prestali s nagradama, a nisu mu ni bile poslije bitne.
slika
olja2208

PostPostao/la Mala Bornica » 09 ožu 2013, 23:30

Tocno kako olja kaze. Mi smo imali i neko vremensko ogranicenje s nagradama (mjesec dana mislim) ali smo cak i ranije prestali. Kod nas, tj.njega je mozda veci ucinak imao nas cvrsti stav da se kakati mora i o tome nema pregovora (bilo je i plakanja na skoljci...). Ako ne obavi za sta ja znam 10tak minuta, nema veze, ali kad opet bude sila vracamo se. Vazno je ne dizati glas, ne se ljutiti (a ni pretjerano veseliti). Kod nas je bilo tako da kad smo skuzili da zadrzava kazemo: 'vidim da ti se kaka, ajmo u wc'.
Drzim fige da rjesite problem sto prije :hug.

Mi nismo imali period tvrde stolice prije nego su problemi poceli, ni ne znam zasto je pocelo. A pocelo je nakon sto je uspjesno skinuo pelenu bez problema.
B, 2001.
E, 2002.
D, 2011.
Mala Bornica
Sunčeko

PrethodnaSljedeća

Natrag na Od prvih koraka do prvog razreda

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 47 gostiju.