Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!
Tema je zaključana

jasličari - kako ide adaptacija

03 ruj 2012, 12:42

ima na stojbama tema o vrtićima, ali ajmo mi ovdje baš o adaptaciji.
jeste li krenuli, kako vam se čine tete (stričeki)? prostor i sam vrtic? grupa? drugi roditelji? jesu li prestrašeniji od vas?

mi smo sad krenuli u novi vrtić, pa je to sad prilagodba na novi objekt, nove tete... ovaj prvi dan smo provele skupa, sutra ću je ostaviti na pola sata - kako su najavile tete.

sretno svima :kiss
nadam se da će ova tema malo pomoći i da se izjadamo malo što ostavljamo naše velike bebe same :kiss

i velike puse već velikima koji su već na ti s vrtićem :kiss

evo nekih zgodno sročenih savjeta koje sam pronašla na stranicama vrtića. uglavnom svaki vrtić danas na svom webu objesi svoje preporuke...

- Uskladite stavove o vrtiću unutar obitelji. Imajte suradnički i pozitivan stav prema vrtiću, predstavite djetetu vrtić kao zabavno i veselo mjesto a ne „nužno zlo“

- Potičite dijete na druženje s drugom djecom i odraslima

- Razvijajte samostalnost djeteta u hranjenju, higijenskim navikama i pospremanju igračaka kod kuće (primjereno dobi i mogućnostima djeteta)

- Uskladite ritam života kod kuće s vrtićkim

- Poštedite dijete dodatnog stresa poput odvikavanja od pelena, bočice ili dude, učinite to u neko drugo vrijeme, ali nikako ne za vrijeme prilagodbe

- Budite dosljedni pri dovođenju djeteta u vrtić, pri ostavljanju djeteta kratko i srdačno se rastanite (a ne dramatično i dugo, rastanak je bolan i treba ga skratiti na minimum). Nastojte do dijete redovito i u isto vrijeme dolazi u vrtić, lakše će se priviknuti i bolje osjećati, ako nije stalno u fazi prilagođavanja.

- Pridržavajte se dogovorenih termina postupne adaptacije i na taj način pružite djetetu šansu da se postepeno prilagodi na svoj novi način života. Nastojte se dogovoriti s djetetom i poštujte dogovore, posebno o vremenu dolaska. Budite iskreni i ne lažite da biste ga smirili.

- Ako je dijete posebno vezano za neku svoju igračku, neka je ponese sa sobom, osjećat će se sigurnije .

Ostavite neki dan godišnjeg odmora za vrijeme polaska u vrtić. Nastojte se organizirati tako da vi dovodite i odvodite dijete iz vrtića, posebno u početku.

- Izmjenjujte informacije i dogovarajte se o svemu s odgajateljem

Re: jasličari - kako ide adaptacija

03 ruj 2012, 12:55

Mi smo promijenili igraonicu i tete. Sad je u mješovitoj grupi starost 2-4. Tete poznaje od prije, djecu u grupi također, u igraonici je već bio i prije, tako da se samo treba naviknuti na novi sistem i novu garderobu.

03 ruj 2012, 13:04

mom mlađem je sve bilo ok prošle godine, adaptacija je prošal u redu, al mu se zamjerilo ljetno dežurstvo i jutros je urlao, poljubičastio je jadan :/

03 ruj 2012, 15:29

Mrs. E. evo nas opet skupa na topicu o vrtićima :lol :zivili

mi imamo dvije adaptacije ove godine :znoj

1. stariji jasličanac koji već ima iskustvo vrtića, a ove je godine krenuo u novi vrtić te iznova na adaptaciju sa potpuno novom i
neiskusnom grupom... prvi dan prošao genijalno, uopće nije doživio roditelje i krenuo istraživati sam, a čak se upustio i u ugodan
razgovor sa novom tetom... prostor mu je poznat od prije jer mu je točno u tu sobu prošlih godina išao stariji brat pa je s te strane
malo lakše... vidjet ćemo kako će dalje ići kad ostali klinci počnu tuliti, tamo negdje 5. dan očekujemo kulminaciju emocija

2. mlađi jasličanac koji se tek odvojio od mamine cike (barem jutarnje doze) i zagrljaja, a nedavno i tek prohodao kako treba... ni on
me nije puno tražio okolo i sat vremena uz igru prošlo mu je začas

dojmovi zasad super :joy iako se ovaj prvi dan ni ne ubraja u adaptaciju jer smo mi s njima, sutra tek počinje prava zbrka :naughty

03 ruj 2012, 20:30

i mi smo danas bili prvi puta u jaslicama :luv
mom mališanu je ovo prvi dodir s vrtićem, došli smo ujutro kad je završio doručak,
ja sam malo popričala s tetom a on se počeo igrati i teta je rekla da odem i vratim se za 2 sata
kad sam se vratila sve je bilo ok, ja sam ostala još malo dok je jeo voće a onda smo krenuli doma
sutra krećemo opet...teta kaže da je bio sasvim ok, igrao se cijelo vrijeme,
jedino se iznenadila kad sam se ja vratila i kad je počeo pričati sa mnom da kako dobro priča jer je dotad s njima šutio
nadam se da će i dalje ići ok mada me upozorila da često 1.dan prođe dobro a poslije bude problema(tako je bilo s mojom starijom)

03 ruj 2012, 20:38

boys, da znas da sam te se sjetila i pomislia kako vi u novom okruženju. ja se ne mogu nauživati te njihove velike sobe (nakon onog čumeza) Ali teta S. je tamo bogami podigla letvicu visoko :dada

trebale smo ostati od 10-11, ali je u 11 došao objed dok smo se oblačile i tete su ponudile da ostanemo, na što je ova moja počela vikati "ručak" "ručak"... tako da smo ostale i na objedu.

čini mi se da je moja velika mišulica tamo najmlađa.

sutra odvajanje.

03 ruj 2012, 21:03

kod nas adaptacija na novi prostor, nove tete, nova grupa...ali iskusni s prošlogodišnjim jaslicam. plus imamo 3 frendića iz stare grupe a jedan od njih nam je i susjed pa su dosta zajedno.
tako da ni danas nije bilo problema. njih dvojica su odmah pohrlila u sobu i navalila na igračke.
bili smo samo nekih pola sata jer sam ja morala žuriti doma jer je baka čuvalica morala nekam ići. uglavnom sutra opet pomalo a valjda od srijede odvajanje. ja mislim da će to proći ok kao i lani na samom početku

04 ruj 2012, 07:36

I moja curkica je od juce u vrticu. :srca Bila je predobra (kuc-kuc, pljuc-pljuc) Ostavili smo je od 11 do kraja. Tamo je i rucala i spavala i sve proslo super. Tete su mi rekle kao da joj nije prvi dan i da je danas mogu dovesti na cijeli dan.
Evo samo sto sam je ispratila...
Bas brzo rastu. Osjecam kao da mi izmice iz ruku. :/

04 ruj 2012, 09:09

aurora - tako odmah? je li išla prije već.

od bivše nam tete smo dobili jedan savjet. rekla nam je da ne brzamo s adaptacijiom i da joj damo vremena koliko god treba. da će mala biti sretnija kad se prilagodi po svom tempu. a samim time ćemo i mi biti stretniji.

sad sam ju pitala - hocemo li u vrtić - rekla je daaa vrtic!!! :lebdi

04 ruj 2012, 09:32

mi smo jučer bile zajedno pola sata, danas sam ju ostavila na pola sata.
kuc kuc sve bez problema. čak kad sam došla po nju, teta mi je rekla neka ostane još malo, ali mi je bilo glupo jer me već bila vidjela na vratima, pa sam rekla da će sutra ostati malo duže (sat i pol možda?).

moja je među starijima u grupi (svi su 2011., a ona je početak), ne znam je li to dobro ili ne.
uglavnom, idemo dalje, vjerujem da će se brzo naviknuti :luv

04 ruj 2012, 12:16

mi nismo u jaslicama al smo mladja vrtićka:
drugi dan-više nego zadovoljna (i cura i ja) :) !
gospojica je ostala sama 1h, kako smo se jučer dogovorile sa tetom - sve je to ona prožvakala u glavi, i cijela procedura, svlačenje, papuče, pusa - bez suzice! unutra im je već bio tulum (doslovno!), teta im je nafrljila zagrebačke mališane i svi su plesali, nitko nije plakao, tako je i ona ušetala
srećom pa je upala u već postojeću grupu gdje su svi adaptirani (samo ih je 4 novih), tako da nema stresa, suza, vrištanja...
veli teta da je bila odlična -istraživala, malo se igrala na stoliću sa 2-3 curice pika-slika... :proljece
poslije mi je veselo pričala, ma baš je bila zadovoljna (pljuc, pljuc...) :kiss
inače, i ova druga teta (kao i ona jučer) mi je sjela - vesela žena, brbljava, otvorena, i stvarno poštuje ono što su na roditeljskom rekli: svako dijete će svojim tempom
npr. mojoj je odmah skužila da bi danas mogla ostati na kratko, ovoj drugoj mami je rekla da ostane još u sobi ako želi jer joj se curica nije odvajala od noge... svidja mi se što nema nikakve prisile, hladnog odbijanja...
i svidja mi se što nigdje nisam vidjela TV i DVD :-)
(kod starijeg u vrtiću je stajao na počasnom mjestu i više nego redovito su buljili u crtiće)
soba im je lijepa, veselo uređena, makar ih je fakat puno (26), čini mi se da su ih nafilali do maksimuma... izravno iz sobe izlaze u park, idu van dva puta obavezno osim ako nije kijamet (tako vele tete, vidjet ćemo)
sve u svemu - za sad - pet plus :joy

04 ruj 2012, 13:21

mrs. eastwood je napisao/la:boys, da znas da sam te se sjetila i pomislia kako vi u novom okruženju. ja se ne mogu nauživati te njihove velike sobe (nakon onog čumeza) Ali teta S. je tamo bogami podigla letvicu visoko :dada

trebale smo ostati od 10-11, ali je u 11 došao objed dok smo se oblačile i tete su ponudile da ostanemo, na što je ova moja počela vikati "ručak" "ručak"... tako da smo ostale i na objedu.

čini mi se da je moja velika mišulica tamo najmlađa.

sutra odvajanje.

da, i kod nas su sobe puuno veće sad, ali ima i više djece u grupi, iako se to još ne kuži jer ne dolaze svi u isto vrijeme... kako misliš, teta je digla ljestvicu? stara teta, jel' je? da, to je nezgodno ako ti se curka jako zbližila sa starom tetom, trebat će joj vremena da i ove nove zavoli i stekne povjerenje u njih... kod nas nije taj slučaj, jučer smo svratili do starog vrtića da se oprostimo i tete ga uopće nisu doživjele, a niti on njih... tim bolje za nas

moj stariji je među starijima u grupi (mislim čak najstariji ili možda samo najveći) jer će skoro 3 godine i mislim da će mu to biti super jer mu treba malo samopouzdanja, takav je tip, povučeniji emotivac... dnas je bio 40 minuta i nije bilo suza, iako je bio tužan što je ostao sam... sutra dva i pol sata (do ručka), uf...

zato je mlađi od pola sata (koliko je proveo sam u grupi), zadnjih 5 minuta vrištao, nakon što je obišao sve sobe i terasu i nije me našao... nije palila ni duda ni voda, ništa... a, nema veze, idemo dalje... bit će toga još :jadnimi

tete mi se čine sve super, ali to stvarno ne moš ocjeniti prvih par dana... sve su iskusnije, mislim da je to super u našem slučaju!

04 ruj 2012, 14:03

I moja friška trogodišnjakinja je upravo krenula u vrtić. Prvi dan je prošao ok, bez suza, ali bila je zbunjena i nije mi se ni nasmješila kad sam došla po nju. Tete su bile srdačne, ali činjenica je da ih je 26 u grupi i to je stvarno puno. Ostala je sama nepunih sat vremena i kad sam se vratila, bili su u dvorištu, i ona i još nekoliko istih takvih malih se stislo oko tete, koja je jednu djevojčicu držala za ruku. Vidjet ćemo kako će adaptacija dalje teći, dobra je stvar što je grupa već ranije formirana, pa nema puno novih, pa nema ni puno suza... ali, bilo bi puuuno, puno bolje kad bi bilo mrvicu više prostora i mrvicu manje djece, jer ovako se ni najbolje tete ne mogu posvetiti svima koji trebaju pažnju, a mojoj će trebati puno pažnje u početku...

04 ruj 2012, 14:17

kalea je napisao/la:I moja friška trogodišnjakinja je upravo krenula u vrtić. Prvi dan je prošao ok, bez suza, ali bila je zbunjena i nije mi se ni nasmješila kad sam došla po nju. Tete su bile srdačne, ali činjenica je da ih je 26 u grupi i to je stvarno puno. Ostala je sama nepunih sat vremena i kad sam se vratila, bili su u dvorištu, i ona i još nekoliko istih takvih malih se stislo oko tete, koja je jednu djevojčicu držala za ruku. Vidjet ćemo kako će adaptacija dalje teći, dobra je stvar što je grupa već ranije formirana, pa nema puno novih, pa nema ni puno suza... ali, bilo bi puuuno, puno bolje kad bi bilo mrvicu više prostora i mrvicu manje djece, jer ovako se ni najbolje tete ne mogu posvetiti svima koji trebaju pažnju, a mojoj će trebati puno pažnje u početku...

izgleda da je svugdje isto, barem što se tiče broja djece i prostora
i kod nas - ista dob, isti broj djece, 1 teta sama do ručka s njima
:dunno

04 ruj 2012, 15:08

Boys, mislim na standard. Stara teta je meni bila fenomenalna, dosljedna, roditeljima sve precizno objasni. Cak i pjesmice mi je recitirala da znamo koje su ucili. Sada jedna je iako iskusna, vrlo rastresena - ima je posvuda i sva su joj djecica medena i slatka :D
Dok druga ima vec ozbiljnije pristupe

Danas smo bile kratko skupa, pa sam ju pokupila nakon objeda. Sve proslo super, bez suza! Jela je naravno repete. Grupa nam je velikom vecinom djece koja su prosla prilagodbu drugdje, kao mi...

Edit: zaboravila dodat da mi sad doma nije htjela spavat. Zato sad spava u kolicima vani :ajme

04 ruj 2012, 15:32

Kod nas je jučer prošlo mirno, prostor je ok, svijetli i sve, al u njega će 24 jasličarca, sasvim nova grupa, gotovo nitko adaptiran. Danas kad smo došli bila je zavidna razina buke, jedno 3, 4 malca plaču iz sveg glasa, kako tko "maaaamaaaa" ili "taaataaaa", čame pred vratima... Tete se trude, al eto - uz toliko drugih sa strane, teško je sve tiješiti...

Da mogu birati, birala bih da ide na adaptaciju za mjesec dana, kad su ostali već uhodani...

Danas je bila pola sata sa mnom, pa pola sata sama. Prvih par minuta se ok igrala, al kad je skužila da me stvarno nema, krenula u dreku. Onda su k tome tete pomislile da se ukakala, pa je krenule presvući, što je onda bio vrhunac...

Ipak se puno traži od njih, tako su mali još, a sad već drugi dan trebaju ostati sami s hrpom druge uplakane djece i tetama koje su tek jučer prvi put vidjeli... :(

No bit će bolje, mantram ja, da ne bi i ja u suze... :/

04 ruj 2012, 22:22

kod nas je jasličanaca 14 u grupi, i još nisu ni krenuli svi, čini mi se, bude ih oko 10
soba je dosta velika i svijetla
današnji dan je prošao ok(kuc-kuc), ostao je od 8:20 do ručka, ručao, pojeo sve :)
nije bilo plakanja, al kako se samo privio uz mene kad sam došla
teta kaže da ga sutra slobodno već ostavim na spavanju, probat ćemo
no mene je malo trta jer on voli da netko bude uz njega dok se ne uspava
vidjet ćemo kako će to proći...

05 ruj 2012, 07:41

naš nosić se je već adaptirao! nakon samo dva dana već curi :roll

danas ostavljanje bez ulaska roditelja, pa nakon ručka je dižem. možda bi mogli ostati u petak spavati. ja ne bih htjela brzati. tete su rekle danas dati procjenu kad bi tko mogao.

05 ruj 2012, 07:52

Uh, stiglo nas FP! :place
Juce kad je dosla sa vrata je rekla da bacim patofne i rusak slobodno u smece jer ona vise ne ide u vrtic!
Jutros smo je u suzama ispratili. :(
Vidjecemo sta ce biti

05 ruj 2012, 08:11

aurora - to je normalna reakcija, nije FP :hug
glavu gore. sigurno je prestala plakati u roku odmah. bilo bi čudno da joj je svejedno kad se odvaja od vas. nekima treba malo više da dođe do rekacije - čaki par dana. ili ispoljavaju svoje nezadovoljstvo doma kasnije.

05 ruj 2012, 09:52

aurora81 je napisao/la:Juce kad je dosla sa vrata je rekla da bacim patofne i rusak slobodno u smece jer ona vise ne ide u vrtic!

joj, ovako je nama bilo sa starijom :ajme rekla tetama u vrtiću da im više nikad neće doć :mrgreen
isto 1. dan bio super, a već 2. :ajme
ali, slažem se sa mrs. E, sve je to normalno, svatko od njih različito reagira
mada stvarno ima djece koja super prihvate vrtić od samog početka(primjeri iz RL)

jutros je naš maleni ostao bez problema, mada sam mislila da će bit plača jer je par njih jaako plakalo baš kad smo mi došli
danas treba ručati, dogovorili smo se s tetom da će ga probati staviti leći, ali da nas nazove ako ne bude išlo da dođemo
iskreno, on se još ne zna sam uspavati i mislim da bi ovo moglo biti problem

inače, s oboje moje djece sam dok su bili bebe radila sve po PS-u i samostalno su se uspavljivali prvih 9 mjeseci
a onda bi krenule viroze i temperature i tražili su da budemo uz njih i eto...bilo je lako dok su cicali(do 15 mj)
priključiš na ciku i zaspu u roku keks :dada

05 ruj 2012, 13:44

Maja danas proplakala svih pola sata što je bila sama. Sutra bi trebali ostati do iza ručka, s time da mi dođemo prije ručka pa eventualno pripomognemo pri hranjenju odn. uzmemo ih ako su jako uzrujani. Čisto me strah na što će to ličiti...

Baš sam tužna...

05 ruj 2012, 14:02

kod nas danas kaotično tj nama je bilo ok ali drugima :roll mislim da su tete malo zaribale.
naime bilo nas je 10tak djeca + roditelji. nas 3 nastavljača koji smo mijenjali grupu i ostali novi. svi zajedno nekih pola sata i u jednom trenutku veli teta ajmo sad svi roditelji van. moj nije ni okom trepnuo kao ni još jedan frendić i jedni brat i seka blizanci (valjda su sigurni zajedno) a ostali ajme majko. koji su to vapaji bili :ne
i tako na 10 minuta.

sutra je plan dovesti ih i odmah otići. moj bi ostao na ručku a možda i na spavanju s tim svojim nastavljačima a ostali nakon doručka doma.

05 ruj 2012, 14:13

I mi smo imali jucer tu foru "svi sad van". Neka djeca, koliko sam vidjela bas reagiraju kad vide druge roditelje kad njihovih nema. Tako je kod nas danas bilo s jednon curicom. Svi smo bili naruceni poslije rucka i svi nahrlili na vrata. Ova malecka trazi mamu, a tete je ne obadaju nego s roditeljima pricaju. Moja uopce nije trznula na tu guzvu, nego je fino papala i dalje, pa sam malo utjesila tu curicu.

Inace je bila vesela, plesala s tetama :luv
Sutra spavanje.

Diami - sve znas. Ne smijes pokazati ni tugu, ni nervozu, ni zabrinutost. Samo sretne misli. Je li K. u istom vrticu? Je li ta prica pomaze? Mozda stvarno da probate za mjesec dana kad se grupa umiri. To bi cak bilo i idealno.

05 ruj 2012, 14:23

moja je ostala danas sat vremena sama. ostala je relativno veselo, nije još bilo djece (došli smo u 8) pa su ju tete odmah prihvatile i ona im je krenula pokazivati psića kojeg je donijela. ali kad su došla druga djeca, i krenula u plač, krenula je i ona. tako da ju je teta nosila kad smo došli po nju.
sutra bi ostala 2 sata.

05 ruj 2012, 15:32

Karlo je u istom vriću, u sobi na katu. Kod njega bi i ostala, al dolje sama, uz hrpu rasplakane djece... Tete se trude, al u nekom trenu posustanu. Pokušaju utješit, nose malo, ako nekde spuste pa nek plače malo, pa opet probaju... Al ježi ga, kad je tvoje dijete ono koje ni ne prestane plakat, teško je...

Sutra je i kod nas predaja bez ulaska roditelja.

Probala bi ja drage volje za mjesec dana, al nema mi je tko čuvati. Čuvalicu više nemamo, bake rade, mi isto... Nema nam druge...

05 ruj 2012, 16:03

Svima veliki :hug
Proći će, znate da će proći.

06 ruj 2012, 11:02

nama teče 4. dan - puj, puj - za sad ide super! :joy
tete su me, jednom rječju oduševile (istina Bog, ove od starijeg sina i nisu postavile neke visoke kriterije) - vesele, zaigrane, stalno su s njima u akciji, a mojoj to odgovara :)
jučer je ostala 2 sata, danas na ručku
to vrijeme jučer su skoro sve proveli vani a ja sam malo šetkala uokolo (naravno, da me cura ne vidi :mrgreen ) - ta žena nijednom nije sjela! stalno im je mijenjala aktivnosti (igrali su malu košarku, pa im je iznijela krede za šaranje, pa nakon toga kantice i lopatice, onda su u krugu nešto pričali...)
što reći osim da nijedno novo dijete koje je na prilagodbi nije plakalo (ni tad dok sam ja šetkala okolo, ni kad sam došla po malenu) :srca
i, da - ti novi su svi oko nje, više-manje, ko pačići i u više navrata sam je vidjela kako ih malo ponosa (valjda kad nasluti krizu) :kiss
nadam se da će ovako i ostati...

06 ruj 2012, 11:08

nama je adaptacija zajedno sa roditeljima ove nedelje. i to me nervira, ali takva su im pravila. idemo po sat vremena zajedno,pa sledece nedelje ce sat vremena sama, pa tri sata trece nedelje, pa onda cemo videti dali ce spavati i kako sve...
uglavnom, ne mogu nista reci,znam da sve prolazi, vanja je krenuo sa nepunih 2, pa je cele godine plakao uglavnom, a sofija je krenula sa tacno 13 meseci...pa cemo videti. svakako, ne ocekujem cudo. vec urlanje i dranje..

06 ruj 2012, 11:26

mama njonji, takve su i tete mog mlađeg, ja ih obožavam :dada

nekad mi dođe da jednoj od njih sjednem u krilo :lol
Tema je zaključana