Sada je: 01 kol 2026, 22:22.

jasličari - kako ide adaptacija

Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!

Moderatori/ce: latica, snowwhite

Re: jasličari - kako ide adaptacija

PostPostao/la danna » 10 ruj 2012, 12:59

Mi danas 15 min ostali sami, sve super, zaigrao se i nikakvih problema, vidjet ćemo kad bude ostao po sat vremena bez nas :proljece
slikaslika
danna
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la boysmama » 10 ruj 2012, 14:10

mi svi već 3 dana visimo na inhalatoru, i taman kad se stanje nosića donekle normaliziralo preko vikenda, jutros nakon oplakanih 2 sata (baš ponedjeljni blues!) i glasnice stradale :gaah

malo nam je i ritam spavanja poremećen jer mi zaspi kratko u 11 i onda moramo po bracu u podne, svaki put ga budim... barem onda spavaju jedan dio skupa sredinom dana...
A... bebica...... 06.10.'16.
M... hrabrica... 02.07.'11.
R... mazica...... 06.10.'09.
L... mrcina ..... 21.04.'08.

"Sve mogu u Onome koji me jača" (Fil 4,13)
boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la danna » 10 ruj 2012, 18:56

dijete ne smije u vrtić ako ima temperaturu i nikakve druge loše simptome kao povraćanje, proljev i sl.??
slikaslika
danna
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la newmom » 10 ruj 2012, 19:09

danni mislim da ne smije...ne smije ni sve dok do kraja ne popije atb...bar kod nas
ja sam znala poslati zdravo dijete u vrtić, a ona bi tamo lagano zakurila(37) i odmah bi zvali da dođemo po nju
što se tiče povraćanja i proljeva, vodila sam tek nakon što bi se sve smirilo i prošlo, ali isto obavijestila tetu
newmom
od Cullenove loze

PostPostao/la mrs. eastwood » 10 ruj 2012, 20:28

temperatura ni slucajno. proljev, konjuktivitis isto ostaju doma.

šmrcanje, kašalj to sve prolazi vec.

pravilo je da moras donjeti potvrdu od pedijatra-ice da moze u vrtic kad ozdravi ako izostaje.
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la Novamama » 10 ruj 2012, 22:45

moja je i jutros plakala kad sam joj papuče obula, ali pružila je ruke prema tetama, pa me to tješi. kažu tete da se brzo smirila i opet pojela cijeli ručak (sama većinom).
sutra bi ostala spavati. e sad, kažu tete da dođem i čekam da vidim hoće li zaspati, ako ne zaspi da ju uzmem. kako ste vi prošli s prvim spavanjem? ovom dinamikom, mogla sam uzeti godišnji mjesec dana.
Novamama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mrs. eastwood » 10 ruj 2012, 22:51

kod nas je teta isla stvarno polako i to spavanje je baš odgađala dok mala nije bila spremna. dobro, tvoja je sada starija nego je moja onda bila.
ja jesam za polagani pristup prema procjeni teta, ali isto mi je malo sad cudno da ako ne bude htjela spavati da ide doma, da dobije tu opciju. ne znam, super da si ti tamo za backup ako bas bude histerizirala.

nadam se da ce ti zaspati, pa da ne moramo mozgati o tome :lebdi
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la Novamama » 10 ruj 2012, 22:56

i ja se nadam :lebdi
to spavanje, zapravo uspavljivanje me najviše zanima i muči, zato i jedva čekam da vidim kako će to izgledati.
Novamama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mrs. eastwood » 11 ruj 2012, 08:42

meni su govorili da ju moram prestati uspavljivati na cici, da ćemo imati problema sa uspavljivanjem u vrtiću... ili uopće nunati ili sl... ali ništa od toga. ona je tamo spavala bez problema, čak je znala zakrmiti i po tri sata, što je doma bilo apsolutno nevjerojatno da se dogodi.
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la Hajdi » 11 ruj 2012, 08:48

Novamama, nisam za to da ti ostaješ tamo za spavanje, jer ti ona neće htjeti zaspati, i jasno poslat će vas doma. Naša adaptacija je bila puno kraća. Prvi dan dva sata s mamom. Drugi dan smo im roditelji dali doručak, onda smo svi otišli i vratili se za ručak pa im pomogli oko ručka i onda doma. Treći dan su ostali sami na doručku do ručka, i četvrti dan su već spavali poslije ručka. Govorim o 13. mjeseci starom djetetu. Roditelji smo bili prisutni u igraonici samo prva dva dana. Uspavat ih moraju tete, i djeca brzo shvate novi sistem i puno manje kompliciraju ako nema mame.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la snowwhite » 11 ruj 2012, 09:13

Slazem se s hajdi. Oni moraju skuziti da tu nema roditelja i gotovo. No problem je uvijek isti, premalo teta, previse djece, pa tete rade da njima bude lakse.

Danas i vigo zaplakao kad sam odlazila al vjerujem da se brzo smirio jer je dolazio dorucak :mrgreen
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la mrs. eastwood » 11 ruj 2012, 09:27

sigurno su mislile da bude iza ugla da ju dozovu.

nekad i te tete zaboravljaju da je adaptacija i za roditelje. znaju oni da je nama isto teško, kažu i same da je teže nama.

neki dan je nama teta rekla, kad sam ju pitala jesmo li adaptirane, možemo li na posao i to. ona na to da bi bilo dobro dolaziti po njih pola tri. pola tri je 14:30 - onda ne mogu na posao - kažem joj ja :conf
pa kao, njima je to puno, ali ako mi moramo raditi onda eto, ali da dođemo od pola pet... ma mislim stvarno. osjetila sam se ko zadnje govno (da oprostite) tamo. baš me povrijedila.
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la boysmama » 11 ruj 2012, 09:35

Hajdi dobro piše :dada oni se u vrtiću naviknu na pravila vrtića i sasvim normalno funkcioniraju bez uspavljivanja, čak i tako maleni... isto je i sa hranjenjem... ja svog skoro 5ogodišnjeg sina doma još uvijek često hranim i on mi uredno govori kako u vrtiću ZNA jesti sam, a doma ne :lol obuvanje, skidanje ista stvar, u vrtiću su samostalniji nego doma jer tako moraju... i to je bolje za njih

mi se isto nismo odvikli od uspavljivanja na prsima (14 mjeseci) i ne mislimo, posebno jer je on dosad kod bake bez problema zaspivao bez prsa, a kad je mama pored njega, onda to i očekuje i traži... meni je to ritual kojeg se ne želim odreći, mislim da je to dobro i za mene i za njega, i možda će mu biti prvo vrijeme malo teže u vrtiću zaspati, ali naviknut će se

no, mi smo još daleko od toga... dogovorila sam se sa tetama da njegovo privikavanje može biti i duže, ukoliko one procijene da je tako za njega bolje... očito jesu jer je evo već drugi tjedan, a mi smo samo na 2 sata... ali neka, kod njega ponašanje ne ide još na bolje pa ćemo ovako još neko vrijeme... čim prestane stalno plakati i počne se zaigravati, ostajemo do spavanja... sva sreća da si to trenutno mogu priuštiti

Mrs. E... mislim da je pola 3 i pola 5 mala razlika jer tad su se već navikli duže vremena provoditi u vrtiću i čim prođu te ključne stepenice kao što su obrok i spavanje, ovo ostalo je manje stresno... naravno, bilo bi super tetama kad bi imale što manje djece u početku (a i općenito), to mi je potpuno jasno, ali to mora biti u okviru realnih očekivanja za roditelje i njihove obaveze... nama su u vrtiću odmah napomenuli da je svaka adaptacija individualna i ne ovisi samo o ponašanju i prihvaćanju djeteta, nego i o realnim obavezama roditelja te da oni na prvom mjestu uvažavaju kad se nešto mora, a to je ići na posao

boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la mrs. eastwood » 11 ruj 2012, 09:39

boysmama je napisao/la:Mrs. E... mislim da je pola 3 i pola 5 mala razlika jer tad su se već navikli duže vremena provoditi u vrtiću i čim prođu te ključne stepenice kao što su obrok i spavanje, ovo ostalo je manje stresno...

ja isto tako mislim, pogotovo jer nemaju još pojam o vremenu. jucer smo mi došli po nju i mahala nam je s tobogana, nije se dala odvuc. nekad zna poletiti u zagrljaj, cak se i rasplakati od uzbuđenja.
koliko sam skontala ostaju njih 5-6 do tako 4 pola 5. ostle vlajda bake ili tko kupe. a i nisu svi prošli adaptaciju još ni kod nas.
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la mama njonji » 11 ruj 2012, 09:57

jučer ostala na spavanju i zaspala :joy
sutra slavimo rodjendan u grupi, jako se veseli :proljece
o tetama mi je i dalje odlican dojam, svako dijete ima svoju adaptaciju (ovi koji su krenuli kad i moja) - neki su već na spavanju, neki tek do ručka... svidja mi se što nema "moranja", odnosno da svi moraju sve u isto vrijeme.
Moja jedino slabije jede (zapravo, jako malo) - teta uopće to ne komentira puno, veli, bude počela, uglavnom da ne brinemo...
M 2005
D 2009
B 2015
mama njonji
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Diami » 11 ruj 2012, 10:01

Naša adaptacija na čekanju - doma smo s temperaturom. :-(

I moj stariji je po tetama najsamostalnije dijete u grupi, otpočetka, a doma nit hoće sam jest nit cipele obuć, sve mora mama...
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Jullishka » 11 ruj 2012, 10:02

danas je sofka kao i juce, pocela da place nesto pre 9,bas joj se spavalo.nista drugo nije bilo upitno,doruckovala lepo, mleko nije pila (mamina princeza :luv ) ali je popila vode,puzala i igrala se. kaze teta, gurala joj se u prsa,pa me je pitala dali se uspavljujemo dojenjem. kazem,samo uvece pre spavanja sisa (kao za spavanje) ali preko dana ne bas. tako da, sisa nije bila upitna, vec to sto joj se spava. a kad nece da zaspe u normalno neko doba,pa joj je tesko :ajme
Vanja 18.10.2006
♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪
mama, ti mi se jako svidjas, vidi kako si mekana i lepa i nemoj da mrsavis, ja volim kad si debela
Sofija 03.08.2011
Jullishka
老师

PostPostao/la danna » 11 ruj 2012, 14:12

mi smo danas odmah ga ostavili čim smo došli i naravno prvi put je zaplakao, ali nije plakao cijelo vrijeme, prestao je i zaboravio na nas dok god se bave nekim aktovnostima, jedino je stalno za tetom išao i tražio da ga se nosi, muko moja, šta nas čeka dalje, sutra treba ostati sam 2h :ajme
slikaslika
danna
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Novamama » 11 ruj 2012, 14:22

nije teta meni rekla da budem uz nju dok ne zaspi, nego da budem blizu pa ako ne zaspi da mi ju daju. na kraju je bilo tako da ju je teta odmah predala bez pokušaja uspavljivanja ali uz dogovor da sutra definitivno ostaje spavati. mislim meni je cilj da do kraja ovog tjedna ostane na spavanju.

ja isto, nema šansi da dođem po nju prije 17.
za početak ću kombinirati s bakama/ susjedom koju ću angažirati da ju diže možda ranije i to najviše zbog starijeg djeteta koje je samo doma, ali i mene strašno smeta taj stav da je njima predugo biti do 17 u vrtiću.
Novamama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ciklama24 » 11 ruj 2012, 14:53

Mi smo krenule danas prvi dan u naš novi vrtić! Imamo novi objekt i nove tete, ali par malaca koji su s nama išli u privatni.
Tete su mi zakon :joy i prostor je lijepo uređen. Nakon tolikog čekanja baš sam zadovoljna.
Danas smo bile sat vremena skupa, sutra ju ostavljam samu sat vremena. Bude li sve okej prekosutra je do ručka i onda na spavanje u petak. U principu nama to dobro leži, ona je sama ušla jutros u grupu kad je vidila djecu, tako da mislim da bi moglo sve biti po ps-u.
No ako se i nešto izjalovi dogovorili smo se da ćemo onda adaptaciju malo produljiti.
slika
ciklama24
iš iš iš FP

PostPostao/la Diami » 11 ruj 2012, 15:31

Apropo stava da je do 17h predugo, sigurno da je, posebno prvih dana i tjedana, al što mi roditelji tu možemo kad nam je radno vrijeme takvo, i još moraš bit sretan ak imaš posao koji je redovito plaćen...

Evo kod nas je danas roditeljski - u 16h, većina roditelja će morat ranije s posla zbog toga...

Nego jel nosite jasličarima njihove bočice od doma? Mi za sad da, ne znam kak će dalje biti...
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Jullishka » 11 ruj 2012, 17:47

kod nas su rekli da mozemo nositi njihove boce, ko pije mleko, caj ili vodu...i dude su dozvoljene ili omiljena igracka.
hocu radno vreme od 7-14 :gaah
Vanja 18.10.2006
♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪
mama, ti mi se jako svidjas, vidi kako si mekana i lepa i nemoj da mrsavis, ja volim kad si debela
Sofija 03.08.2011
Jullishka
老师

PostPostao/la snowwhite » 11 ruj 2012, 20:11

Diami mi smo donijeli casu ali moze i bocica za one koji ju imaju.
Ja dolazim po moje oko 15 jer sam na porodiljnom. I to sad koristimo jer kad pocnem raditi nece me biti doma do 18. :( kod mog starijeg u grupi u 16 vise nema nikoga :/
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la newmom » 12 ruj 2012, 08:36

evo i našeg apdejta: ove ih je dane vodio mm jer ja moram krenuti na posao već u 6:30
no danas sam ih povela ja, pošto idem na službeni put i neće me biti nekoliko dana :/
on se uglavnom buni ujutro i govori kako ne bi u vrtić(grinta, ali ne plače baš), no kad dođemo ostane bez problema
jučer je i ručao i spavao...prekjučer je ručao ali nije spavao
jedino što se u vrtiću zna češće popiškiti u gaće, valjda je zbog stresa došlo do regresije :ajme
sad ne znam ni kako će ovo moje izbivanje utjecati na sve ovo :ajme
još uvijek imamo zamjensku tetu i njoj ne želi zaspati pa ne znam kako će danas proći..."staroj" teti zaspi, no danas je ona ujutro
newmom
od Cullenove loze

PostPostao/la danna » 12 ruj 2012, 13:08

evo nas - danas ostao dva sata bez nas , plakao u početku kad smo gas ostavili, poslije više ne, zaigrao se..
što se tiče omiljenih stvari - nosi od doma dudu i krpicu tigra..
a pije vodu tamo iz plastičnih čaša, manje više svi, osim ako neki još ne znaju onda nose bočice i čaše na kljun.
idu van od prvog dana, a hranje se samo oni koji moraju već sad ostati po cijeli dan, mi još ne jer nismo cijeli dan,
sutra ostaje do ručka, cca nekih 3 h.

nego da vas pitam - moj malac kako je krenuo u vrtić dosta sanja i budi se u plaču, da li je to zbog vrtića??
slikaslika
danna
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mrs. eastwood » 12 ruj 2012, 21:46

danna je napisao/la:nego da vas pitam - moj malac kako je krenuo u vrtić dosta sanja i budi se u plaču, da li je to zbog vrtića??

navodno sanjaju oni oduvijek, ali sam i ja primjetila da ima nesto nemirniji san. sinoc se budila zazivajuci malog necaka, a onda je jos i zvala Ernija i Bertija :|

sutra je samo tata vodi, buduci da ju je jutros teta morala doslovno ostrgnuti s mene, a time i pola mene ostalo tamo otrgnuto :/
teta isto kaze da su produljili spavanje skroz do dva. mali spavaci moji :luv
nasli smo je danas uplakanu jer je netom tresla s penjalice i prevalila se preko antistresne podloge i otkotrljala se na travicu :ajme
sad imamo šljivu pod okom :dada
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la danna » 12 ruj 2012, 22:00

ovih ozljeda me i strah, znam da su neizbježne , ali ipak.. :/
slikaslika
danna
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mrs. eastwood » 12 ruj 2012, 22:06

to ide u staž. tako je mogla i meni tresnuti :dunno
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la danna » 13 ruj 2012, 13:11

danas prošla adaptacija bolje p mišljenju teta, plakao je opet kad smo ga ostavili, ali nije plakao kad smo došli po njega i igrao se, jedino je još za tetom znao ići pa g aje malo nosila, ali noćas smo gotovo cijelu noć svaki sat vremena budili se uz njegove najezde plača, više ne znam šta da radim..
slikaslika
danna
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la boysmama » 13 ruj 2012, 13:35

danna je napisao/la:danas prošla adaptacija bolje p mišljenju teta, plakao je opet kad smo ga ostavili, ali nije plakao kad smo došli po njega i igrao se, jedino je još za tetom znao ići pa g aje malo nosila

evo, ovako isto i kod nas... kažu tete, bolje je! od ponedjeljka (ili možda bolje utorka) ostajemo probat spavati :znoj

danna je napisao/la:noćas smo gotovo cijelu noć svaki sat vremena budili se uz njegove najezde plača, više ne znam šta da radim..

:hug joj, ništa... tješenje i grljenje, maženje... i pijenje kava da te održe budnom preko dana :drink nema druge :|

i mi se budimo jednom, dvaput noću... u snu se počne trzati i plakati, ali ja mislim da je to njemu trauma od pumpice za nos jer ga mm drži dok ja usisavam, a on jadnik se svim silama odupire i vrišti iz petnih žila :place ali bolje i tako nego da mi zakuri pa da prekinemo adaptaciju, to bi nam bilo veliki korak natrag sad... ajd, barem se na inhalator naviknuo pa sad navečer zaspi u parama :lol

tebi Diami :hug nadam se da će se barem malo sjećati ranijeg odlaska nakon što se zaliječite

boysmama
imam neke švapske gene

PrethodnaSljedeća

Natrag na Od prvih koraka do prvog razreda

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 20 gostiju.