Sada je: 30 tra 2026, 03:01.

Jaslice ili teta čuvalica?

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Jaslice ili teta čuvalica?

PostPostao/la zvrka » 20 lis 2012, 20:13

:mah
Ne znam postoji li već ovakva tema pa evo da ovdje pitam iskusne mame:
Kakva su vaša iskustva sa jaslicama i tetama čuvalicama? Što je bolje?
Jasno da sve ima svojih prednosti i nedostataka pa me baš zanima što ste odabrali i zašto? I da možete ponoviti da li bi opet odabrali isto?
Pitam jer vrijeme leti i neću se ni okrenuti, a moj dečko će imati godinu dana i morati će na čuvanje, a ja na posao.
dražesni pupoljak svibanjski 2012.
zvrka
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Re: Jaslice ili teta čuvalica?

PostPostao/la mrs. eastwood » 20 lis 2012, 20:34

naravno da je bila :lol
vjecna tema i sve ovisi o tebi, muzu ti, vašim financijskim prilikama (ili neprilikama), okruženju... zaista je individualno. pa ako cemo se izjašnjavati

jaslice - meni jedina prihvatljiva opcija. meni su zagrebacke jaslice fantasticne. objekti su super (cak i ovaj u središću nije tako strašan, nije mrak ko ovi drugi, ali dobro).
teta ima svakakvih od izvrsnih do traljavih, ali su generalno i one podnosljive kad sve zbrojiš - to im je posao...
i financijski gledano isto tako.
a i to je moj stav - ako je društvo stvorilo prikladnu skrb u vidu jaslica - i meni to odgovara, ja cu to koristiti. selo odgaja dijete (tako nekako ide poslovica)
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la zvrka » 20 lis 2012, 20:51

Da, znam da je pitanje financija bitno :ajme ,ali ako to stavimo sa strane - koje su ostale prednosti jaslica?
zvrka
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la noah » 20 lis 2012, 22:57

moje mišljenje je da je za jednogodišnjaka bolja dobra teta čuvalica. ja smatram da je djete sa godinu još premalo za socijalizaciju, te da će lakše prihvatiti vrijeme bez mame sa jednom osobom u svom poznatom okruženju,vlastitom domu. a i biti će puno manje izloženo infektima jer i za imunizaciju ima vremena koju djete može odraditi odnosno imunizirati se dok je starije jer će puno lakše starije djete preboljeti raznorazne infekte od mlađega( veća je mogućnost da će mlađe djete biti hospitalizirano nego starije kod istih infekata. ) ali to je samo moje mišljenje,dakako, ako majka nema izbora onda će jaslice biti najbolji izbor. najidealnije bi bilo kad bi djete u takvu vrstu ustanove zvane vrtić krenulo sa tri godine a to tada bi bilo naidelnije kad bi ga čuvali bake i djedovi, dakle poznate osobe koje on voli i poznaje i poznata i mirna sredina puna ljubavi baka i djedova, ali to je kad bi bilo... a vrlo često tako nemože biti...ja bih zasigurno odabrala opciju čuvanja kod bake do četvrte godine, s tim da djete polazi na neke aktivnosti tipa kreativne igraonice,učenje stranog jezika i bavljenje sportom.
N 18.08.2011.
T 23.01.2008.
Naše dvije zvijezde doputovale sa nebeskog svoda u mamino i tatino srce...
noah
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la zvrka » 21 lis 2012, 17:35

noah - tako nekako i ja razmišljam, baka servis nam nažalost nije opcija.
Voljela bih čuti i mame koje misle da su jaslice bolje, možda imaju neki argument koji mi uopće nije pao na pamet... :)
zvrka
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Duga » 21 lis 2012, 20:17

Jasno da sve ima svojih prednosti i nedostataka pa me baš zanima što ste odabrali i zašto? I da možete ponoviti da li bi opet odabrali isto?

Imali čuvalicu, i opet bih (iako i ta medalja ima drugu stranu :drink , svejedno bih opet).

Za jednogodišnje dijete najvažnije je da je sito, suho, naspavano, zdravo i veselo (ovo su moji razlozi bili, prvenstveno zbog zdravlja, a fasovat će i ovako i onako kad krene u kolektiv samo je puno lakše kad su veći, naprosto dok se ne prokuže to moraju proći) - briga njega za socijalizaciju. Ona mu neće biti važna ni do treće/četvrte godine.

Jedini razlog zbog kojeg bih ja jednogodišnje dijete dala u jaslice umjesto našla ženu za čuvanje je lova, ili apsolutna nemogućnost pronaći ženu kojoj bih povjerila dijete.
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Bubidea » 21 lis 2012, 20:54

moj je bio do dvije i pol doma. i tada mu je postalo dosadno.
za sve ostalo potpisujem dugu , ako novac nije problem, ostavi ga doma, do dvije, tri..do kad ti pase.
mi smo ostali doma prvenstveno zbog zdravlja. krenuo je on u jaslice, ali to tako nije islo tj. islo bi da se nije imalo za platiti cuvalicu.
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la zvrka » 21 lis 2012, 21:02

Pa i nije baš da mi je novac manje važna stavka, koliko se uopće plaća teti čuvalici?
Vidim da ste svi za tu opciju, još čekam nekoga tko je za jaslice :)
zvrka
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Bubidea » 21 lis 2012, 22:43

a ovisi di zivis, nije isto u zagrebu i u ...ne znam...sinju
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la mirbi » 22 lis 2012, 08:13

Ja sam imala sreću sa baka servisom, tako da moje nisu išle u jaslice. Ali nakon 3 godine, sigurno u vrtić. :)
'Čovječe, vrati se sebi dok još imaš kome.'
-----------------------------
S 2000 / R 2005
-----------------------------
Moj dućan
mirbi
volim dinarski look s mozgom

PostPostao/la švrćili » 22 lis 2012, 09:17

Odgovaram kao mama, odgajatelj, nekeda i dadilja. Ja bih ti preporučila tetu čuvalicu. Neće dijete ništa izgubiti ako sada ne krene u jaslice. Sljedeća godina je druga priča. Nije im baš lako u jaslicama. Naviklo je da ima mamu samo za sebe, a sada dobije nepoznatu tetu koju mora dijeliti sa ostalih 15-20 djece. Ne može ga dignit kada zatreba, pomaziti. To ti kažem kao mama jer sam se kao mama uvjerila da ima svakakvih odgajatelja. Kao odgajatelj ti mogu reći da ima i divnih odgajatelja koji će uspavljivati tvojr dijete na rukama, pjevati mu dok ga hrani a ima i onih koji to neće, budimo iskreni. Dok je ovako malo treba imati nekoga samo za sebe. Ako možeš, plati jednu godinu, pa ga daj na godinu u jaslice. Cijena ti se kreće od 1500 do 3500 zavisi gdje si.
A da ne zaboravim da moraš imati nekoga tko ti može čuvati dijete ako di bude često bolesno, ako ti ne možeš stalno izbivati s posla. Isto su mi neke mame rekle da su se spasile kada im je dijete krenilo u jaslice jer je dobilo neki red-jelo, spavanje, ali to bi trebao imati već doma a ne da tete uvode red. A i adaptacija može trajati 10 dana a može i 3 mjeseca.
švrćili
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la lastavica » 22 lis 2012, 11:58

Baka servis nismo imali pa su jaslice bile naš jedini izbor.
Nismo se dvoumili oko teta čuvalica jer u tom trenutku nam je pojam jaslica bio bliskiji nego pojam teta čuvalica.
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la † nina i nika » 22 lis 2012, 13:16

Moji stariji klinci su imali tete cuvalice. Uglavnom je to kratko trajalo iz nekih objektivnih razloga (da sad ne razvlacim pricu). Dakle, dvoje starije djece su krenuli u vrtic i to jedan s napunjenih 3g, a drugi s nepunih 3g (rodjen u 11mj., a isao je u rujnu na adaptaciju). Kako su vec oni probili led, ovaj najmladji je krenuo sa punih godinu dana i u pocetku sam jako dvojila. Medjutim, sad mi je jako drago da je tamo. Dosad nismo niti imali nikakvih burnih reakcija s njegova strane (godina je iza nas) nego tocno zna kad je vrijeme da se ide, onda oblaci cizmice, kad dolazim po njega skida sam papuce i oblaci cizmice. Ma sve nekako lijepo. Doduse, da nisam zadovoljna s tetama i da ne znam kud ide, vjerojatno bi malo vise razmisljala o tome da li da ide u jaslice ili ne. Ovako, kad sam s tetama i vrticem super zadovoljna, uopce mi nije zao sto je tamo. Mislila sam ga ostavljati doma koji put, cisto da malo budemo zajedno, ali kad mm vozi ove starije u skolu, on sizi i place sto ne ide s njima (kad je bolestan ili sl.). On je uhvatio tu naviku i sad je tako. Kad bude trazio da ostane doma koji put, ostavit cu ga (imam tu mogucnost).
† nina i nika
bosoglava karmelićanka

PostPostao/la lilipop » 22 lis 2012, 13:43

Ja bih pouzdanu tetu do 2 godine, zatim jaslice
Mama, ja ću biti tvoja najbolja drugarica cijeli život.
lilipop
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la nevenera » 22 lis 2012, 13:50

meni je vrtić bio jedina opcija ali sam zadovoljna- da imam novaca bi koristila čuvalicu. ali ovako je ok
samostalnost je na visini. sam se oblači i svlači. sam se hranio i prije ali je to u vrtiću još više potencirano. sam sprema igračke, sam nosi svoje stvari. sve u svemu ima prednosti
rade stvari koje ja doma ne radim s njim, npr radili su tematske stvari vezane uz jesen
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la Tinica » 22 lis 2012, 14:50

Ja sam pak malca sa 14 mjeseci dala u jaslice i nikad ali doslovce nikad nisam požalila ;)
Nije da nisam imala opciju bake i dede ali em su oni dosta stariji em ih nisam željela opterečivati tak da su oni imali samo zadaću dovesti ga doma nakon ručka i spavanja ;)
I sad kad razmišljam opet bi / ću isto napraviti i sa drugim djetetom ;)
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la zvrka » 22 lis 2012, 16:04

Sviđa mi se ta samostalnost koju ste spomenuli u jaslicama ali s druge strane jednogodišnje dijete mi se čini premalo za takvo nešto? Ma ne znam, ono što me zapravo brine kod jaslica je koliko djece ide na jednu tetu? Teta ne može stići sve odjednom, koliko moje dijete ili bilo čije treba čekati da dođe na red da se sa njime pozabavi ( a navikli su da im se posvećuje više pažnje doma)? Za vrtić sam svakako i tu dijete treba naučiti da postoje i drugi, da nije samo i da nije centar svijeta, ali jednogodišnjaci mi se čine premali za te stvari :dunno
zvrka
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la nevenera » 22 lis 2012, 16:05

premali su oni kako god da okreneš.

koliko teta ide, kod nas 2 na 16 djece, s tim da se preklapaju oko ručka. dakle bude samo jedna, pa dvije, pa prva ode i ostane druga.
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la erina » 22 lis 2012, 16:38

švrćili je napisao/la:Odgovaram kao mama, odgajatelj, nekeda i dadilja. Ja bih ti preporučila tetu čuvalicu. Neće dijete ništa izgubiti ako sada ne krene u jaslice. Sljedeća godina je druga priča. Nije im baš lako u jaslicama. Naviklo je da ima mamu samo za sebe, a sada dobije nepoznatu tetu koju mora dijeliti sa ostalih 15-20 djece. Ne može ga dignit kada zatreba, pomaziti. To ti kažem kao mama jer sam se kao mama uvjerila da ima svakakvih odgajatelja. Kao odgajatelj ti mogu reći da ima i divnih odgajatelja koji će uspavljivati tvojr dijete na rukama, pjevati mu dok ga hrani a ima i onih koji to neće, budimo iskreni. Dok je ovako malo treba imati nekoga samo za sebe. Ako možeš, plati jednu godinu, pa ga daj na godinu u jaslice. Cijena ti se kreće od 1500 do 3500 zavisi gdje si.
A da ne zaboravim da moraš imati nekoga tko ti može čuvati dijete ako di bude često bolesno, ako ti ne možeš stalno izbivati s posla. Isto su mi neke mame rekle da su se spasile kada im je dijete krenilo u jaslice jer je dobilo neki red-jelo, spavanje, ali to bi trebao imati već doma a ne da tete uvode red. A i adaptacija može trajati 10 dana a može i 3 mjeseca.

Potpis na ovo od prve do zadnje ;)
N 02/07

S 04/12
erina
B.Sc. Cicologije

PostPostao/la Zwerka » 22 lis 2012, 17:11

Ja sam pocela radit kad je mali imao 17 mj i odlucili smo se za tetu cuvalicu.
Vrtic u nasoj opcini ne postoji, a prvi vrtic do nas kosta 1300 kn + goriva oko min.600 kn, tako da nam je cuvalica bila isplativija.
Istina je da se ne zna igrati s djecom jer kod nas djece ni nema, ali zato ne znamo sto je npr.sarlah i druge vrticke bolesti.
Ja sam sad doma pa sam ga upisala u igraonicu i sportsku grupu, tako da je barem malo medju djecom.

Znam da je u Zg cijena cuvalica puno veca nego kod nas, ali ako ti to ne igra ulogu, definitivno cuvalica.
U vrtic dijete moze ici kad malo poraste i kad mu je puno lakse objasniti zasto ga moras negdje ostaviti.
Stariji brat - 14.12.2008
Mali covjek - 16.03.2013

...nećete znati sinovi moji koliko vas volim
tako dugo dok i sami ne postanete roditelji...
Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la zvrka » 22 lis 2012, 17:43

Da novci nisu problem vjerovatno ne bi razmišljala o jaslicama, ovako važem...a nije ni lako naći pouzdanu čuvalicu!
zvrka
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la švrćili » 22 lis 2012, 17:46

nisu premali za samostalnost. Treba ih možda poticati i doma, nema veze ako jede prstima, vježbati koordinaciju oko-ruka. Nekad se pogode žlicom u čelo :lol . Stignu tete nahraniti sve, začudili bi se. Neki jedu ponešto i sami. Ali ne može se teta pozabaviti svakim djetetom kao i mama, sigurno. Ali može svakog pomaziti, dotakniti. Sve zavisi o teti. A onda im da slikati, pa upali glazbu, pa pleše, pa ih zabavlja. Meni je bilo tužno jer je moja malena dolazila uvijek čista doma- nisu im davali tempere, flomastere(kao jesti će), tijesto, slikovnice bi im dala teta,nisu smjeli sami uzeti jer će pokidati. Nekom djetetu to odgovara, nekom ne.
švrćili
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la švrćili » 22 lis 2012, 17:48

Postao/la zvrka » 22 lis 2012, 17:43

Da novci nisu problem vjerovatno ne bi razmišljala o jaslicama, ovako važem...a nije ni lako naći pouzdanu čuvalicu!

Uf, zato treba dosta ranije početi tražiti. I traži preporuke, preporuke, preporuke. I po mogućnosti ako bi ti teta mogla dolaziti malo ranije da se ona i dijete upoznaju
švrćili
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Zwerka » 22 lis 2012, 18:04

zvrka je napisao/la:Da novci nisu problem vjerovatno ne bi razmišljala o jaslicama, ovako važem...a nije ni lako naći pouzdanu čuvalicu!

Onda ti je rjesenje vrtic ili ti ga jaslice.
Ni s tetama cuvalicama nije sve medeno.
Koliko jaslice imaju prednosti,isto toliko ima i cuvalica.
X djece je u vrticu,izbor je samo na tebi.
Stariji brat - 14.12.2008
Mali covjek - 16.03.2013

...nećete znati sinovi moji koliko vas volim
tako dugo dok i sami ne postanete roditelji...
Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mao » 22 lis 2012, 19:34

Evo, ja kao mama imam pozitivno, vrlo pozitivno, iskustvo s jaslicama. :kiss Tete su bile stvarno prekrasne, isprobavali su svakojake likovne tehnike, vodile ih na izlete i šetnje, odrađivale projekte kao s velikom djecom. Glumili su, pjevali, plesali jednostavne koreografije...
Moje su zamjerke bile isključivo vezane uz jelovnik, ali i to se, silom zakona, promjenilo na bolje.
Bolesti? ne znam je li pitanje sreće ili ne, ali moje dijete nije nešto posebno boležljivo. Sigurno je sreća što je prvu temperaturu dobio s 13 mjeseci i što je tada kod nas u gostima bila naša nešto starija (a ne stara) prijateljica u koju smo imali puno povjerenje, pa nam je objasnila sve vezano za skidanje temperature i čekanje kako bi se bolest razvila (i pokazala) ili povukla (virozice). Uz razumnu pedijatricu i tako stečeno iskustvo uspjeli smo izbjeći ispijanje velike količine antibiotika. Jako je važno da si na radnom mjestu osiguraš uvjete za ostajanje na bolovanju, jer maleno dijete nije spremno za povratak u kolektiv sve dok ne zacijeli u potpunosti.

Ukoliko si ne možeš priuštiti provjerenu tetu čuvalicu tada ti svakako preporučujem da se raspitaš o jaslicama i tetama u blizini tvoga stana ili pak radnog mjesta (ili muževljevog). Na taj se način mogućnost izbora nekako širi, pa ćeš nekako, nadam se, moći izabrati najbolje. Sretno.
mao
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Duga » 22 lis 2012, 19:53

Jako je važno da si na radnom mjestu osiguraš uvjete za ostajanje na bolovanju

Kako se ovo radi?
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la zvrka » 22 lis 2012, 21:14

Kako se ovo radi?

:hahaha , ovo i mene zanima!!
zvrka
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la latica » 23 lis 2012, 09:54

ja sam za tetu čuvalicu ili baka servis, barem do dvije godine, po mogućnosti do 3 jer zaista, prve tri su najvažnije ;) . ako netko ima mogućnost izbora naravno! ako nema, šta da se tu radi ...

ima uistinu dobrih teta i dobrih jaslica, srećom, jer mnogi nemaju izbora, ali reći da je to za dijete od godinu dana bolje od čuvanja 1 na jedan, meni je osobno nešto što baš i ne razumijem. sve ovo u vidu samostalnosti i sl. dijete može naučiti i kasnije, a može naučiti i doma od roditelja i čuvalice. Isto tako može bojat i mijesit i plesat i pjevat i doma i još može otić s roditeljima ili čuvalicom u igraonicu i poigrat se s djecom i sl. ne vidim zašto se aktivnosti u jaslicama uvijek izdvajaju kao prednost pred čuvalicom - pa to se sve može i doma radit. o socijalizaciji djece od godinu dana nema govora, da se razumijemo, to je nešto što dolazi kasnije. isto tako, to da dijete stječe imunitet ranije i da je to dobro, je također po meni glupost. baš da mora sve s godinu dana proć, ne mora. nadalje, moje mišljenje je dijete od godinu dana ne treba biti samo suho i sito, nego treba i emocionalnu toplinu, zagrljaj, poticaj, individualni pristup ... i istina da to može dobiti i kod kuće kada dođe iz jaslica i istina da su neke tete jako tople i drage i sve to stoji, ali opet kažem - 1 na 1 je znatno drugačije od 1 na 16. znatno! posebno ako uzmete u obzir koliko sati dijete u danu provede u jaslicama, a koliko sati nakon toga provede s roditeljima.

eto, to je moje mišljenje - jer to da je društvo stvorilo prihvatljivu skrb za dijete u vidu jaslica je meni ... onak ... ja bih rekla da to je odraz toga koliko naše društvo brine za obitelj, konkretno djecu i majke, odnosno koliko ne brine - moraš se vratit na posao što prije jer ćeš ostat bez posla ili ne možeš preživjet ako ne radiš, a dijete nek ti bude u instituciji od godinu dana, minimalno 8 sati dnevno, s hrpom druge djece, koju drugi roditelji, ako su bila bolesna, često ne mogu ostavit doma dok potpuno ne ozdrave jer moraju radit, pa se bolesti često šire u krug, pa ti opet izostaješ s posla ...
slika Moja 3M
latica
Bigul

PostPostao/la mao » 23 lis 2012, 10:47

Duga je napisao/la:

Kako se ovo radi?

Dogovoriš se s poslodavcem i kolegama na poslu. Nas smo bile dvije s djetetom u jaslicama i poslodavac je zaposlio na skraćeno radno vrijeme jednu djevojku koja je tada uljetala po potrebi. Ponekad je i suprug ostajao kod kuće. U svakom slučaju trošak izostanka roditelja zbog bolesti djeteta do njegove treće godine ide 100% na račun HZZOa tako da poslodavac nema nikakvih gubitaka zbog tvog izbivanja....

zvrka je napisao/la: :hahaha , ovo i mene zanima!!

.....osim ako si ti ključna osoba za njegovo poslovanje, ali u tom slučaju nemaš prosječnu plaćicu već platurdaču pa ne dvojiš između tete čuvalice i jaslica zbog novaca.

zvrka je napisao/la:Da novci nisu problem vjerovatno ne bi razmišljala o jaslicama, ovako važem...a nije ni lako naći pouzdanu čuvalicu!

Ukoliko ne možeš ostati uz dijete za vrijeme njegove bolesti, opet će ti trebati teta čuvalica... pa će ti računica biti malo poduža.

(a da ne pišem kako bi trebalo razmisliti i o tome kako bi toj teti čuvalici trebalo osim plaće uplatiti i nekakve doprinose, onako kao što želimo da i nama budu uplaćeni....)
mao
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Duga » 23 lis 2012, 10:52

Ako te, možda, moja rečenica, navela
Latica:
moje mišljenje je dijete od godinu dana ne treba biti samo suho i sito, nego treba i emocionalnu toplinu, zagrljaj, poticaj, individualni pristup ...

Duga:
Za jednogodišnje dijete najvažnije je da je sito, suho, naspavano, zdravo i veselo (ovo su moji razlozi bili, prvenstveno zbog zdravlja, a fasovat će i ovako i onako kad krene u kolektiv samo je puno lakše kad su veći, naprosto dok se ne prokuže to moraju proći) - briga njega za socijalizaciju.

želim reći da mislimo jednako :dada (samo sam pod ono veselo :lol svela ovo tvoje podcrtano).
Ne želim ispasti babaroga kojemu je malo dijete stvar koju treba održavati :zub :lol
Duga
podobna za kumu

Sljedeća

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.