ja sam za tetu čuvalicu ili baka servis, barem do dvije godine, po mogućnosti do 3 jer zaista, prve tri su najvažnije

. ako netko ima mogućnost izbora naravno! ako nema, šta da se tu radi ...
ima uistinu dobrih teta i dobrih jaslica, srećom, jer mnogi nemaju izbora, ali reći da je to za dijete od godinu dana bolje od čuvanja 1 na jedan, meni je osobno nešto što baš i ne razumijem. sve ovo u vidu samostalnosti i sl. dijete može naučiti i kasnije, a može naučiti i doma od roditelja i čuvalice. Isto tako može bojat i mijesit i plesat i pjevat i doma i još može otić s roditeljima ili čuvalicom u igraonicu i poigrat se s djecom i sl. ne vidim zašto se aktivnosti u jaslicama uvijek izdvajaju kao prednost pred čuvalicom - pa to se sve može i doma radit. o socijalizaciji djece od godinu dana nema govora, da se razumijemo, to je nešto što dolazi kasnije. isto tako, to da dijete stječe imunitet ranije i da je to dobro, je također po meni glupost. baš da mora sve s godinu dana proć, ne mora. nadalje, moje mišljenje je dijete od godinu dana ne treba biti samo suho i sito, nego treba i emocionalnu toplinu, zagrljaj, poticaj, individualni pristup ... i istina da to može dobiti i kod kuće kada dođe iz jaslica i istina da su neke tete jako tople i drage i sve to stoji, ali opet kažem - 1 na 1 je znatno drugačije od 1 na 16. znatno! posebno ako uzmete u obzir koliko sati dijete u danu provede u jaslicama, a koliko sati nakon toga provede s roditeljima.
eto, to je moje mišljenje - jer to da je društvo stvorilo prihvatljivu skrb za dijete u vidu jaslica je meni ... onak ... ja bih rekla da to je odraz toga koliko naše društvo brine za obitelj, konkretno djecu i majke, odnosno koliko ne brine - moraš se vratit na posao što prije jer ćeš ostat bez posla ili ne možeš preživjet ako ne radiš, a dijete nek ti bude u instituciji od godinu dana, minimalno 8 sati dnevno, s hrpom druge djece, koju drugi roditelji, ako su bila bolesna, često ne mogu ostavit doma dok potpuno ne ozdrave jer moraju radit, pa se bolesti često šire u krug, pa ti opet izostaješ s posla ...