Sada je: 17 tra 2026, 11:47.

DJ.VRTIC "LATICA" Zadar

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

DJ.VRTIC "LATICA" Zadar

PostPostao/la hope1210 » 29 lis 2012, 18:06

Drage mame i tate,
zanima me kakva iskustva imate sa dj. vrticem za djecu sa posebnim potrebama "Latica" u Zadru?? Naravno ako ima netko tko vodi tamo svoje dijete. Da li tamo tete rade ista sa tom djecom ili ih samo "cuvaju"? Jeste li kod svog djeteta vidjeli neki napredak? Jako me zanima jer mislim svoje dijete tamo voditi.
Unaprijed hvala na odgovorima :)
hope1210
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: DJ.VRTIC "LATICA" Zadar

PostPostao/la Dinkic » 30 lis 2012, 23:16

Tako, tako, sve ovisi o djetetu, dijagnozi, strucnjacima itd.
Znam nekoliko obitelji cija su djeca isla u vrtic.
F 15.12.2000.
"Kada Bog ima za tebe plan onda su svi tvoji planovi samo zrnca pijeska na obali morskoj."
Dinkic
kraljevna bez zrna graska

PostPostao/la Greta » 04 kol 2013, 12:01

ja sam mama jednog djeteta iz Latice, inače ovaj tvoj post sam vidjela još prošle godine kad si ga postala, ali sam imala problema s prijavom ovdje na forumu, mjesecima sam se pokušavala ulogirati, pa nikako, danas mi je nekim čudom uspjelo, pa evo da ti odgovorim, nadam se da nije kasno:

Moj dečko ima dg "pervazivni razvojni poremećaj", sad ima 5 g, u Laticu je krenuo lani u 10. mj. s 4 g i 6 mj. Njegov najveći problem je komunikacija i socijalna interakcija. U dobi kad je krenuo u laticu razumio je i izvršavao gotovo sve jednostavne naredbe, nije još kontrolirao sfinktere (išao je na WC prema poticaju, ali sam nije tražio, pelenu smo mu skinuli s 3 godine). Komunikaciju je tražio u 2-3 slučaja kad je osjećao potrebu (jesti i piti, i to bi uglavnom tražio prstom, verbalno rijetko).

Prije Latice, jednu je školsku godinu proveo u redovnom vrtiću, i nisam bila zadovoljna. Tete u tom vrtiću su bile nadasve susretljive, suradljive i spremne na pomoć, trudile su se oko njega maksimalno, a li to njemu nije bilo dovoljno. on se gubio u "moru" djece, i rezultat toga bi bila najčešće "izolacija" (uglavnom bih ga našla da se igra sam, ako je bio ručak on bi šetao okolo dok su druga djeca jela itd.). Odbijao je jesti ručak, odbijao je spavanje, i kad bih došla posli posla po njega, uzela bih umorno i isfrustrirano dijete. Nakon pola godine, zatražila sam SRV od HZZO, od onda je u vrtiću boravio samo do 12 h i bilo je lakše. Ja sam uz to 3 put tjedno hodočastila popodne posli posla po privatnim logopedima i defektolozima, plus logoped u bolnici jednom tjedno, i to je bilo priično iscrpljujuće.

Za razliku od redovnog vrtića u Latici je bio u skupini od 6 djece slične dijagnoze (grupa s poteškoćama u govoru i djelomično razumijevanju). Skupinu vode 2 tete koje se izmjenjuju svaki tjedan (jedan tjedan jedna, drugi tjedan druga). Uz tetu kao voditeljicu grupe, uvijek je još netko prisutan (ili defektolog, ili logoped, ili psiholog, ili med. sestra) koji onda s njom zajedno radi aktivnosti s djecom. Za razliku od redovnog vrtića gdje je bio u skupini s njih 25, ovdje ga nikad u protekloj šk. godini nisam (kad bih ga pokupila) zatekla da se igra sam, dapače, uvijek je bio usred neke zajedničke aktivnosti. 3-4 puta u protekloj godini se možda dogodilo da sam ih zatekla da gledaju crtiće.

Ima svog individualnog logopeda, defektologa i psihologa koji ga prate.

logoped i defektolog rade s njim individualno 2x tjedno (svaki posebno) tako da ga pokupe iz grupe i rade s njim 1 na 1 (ne znam koliko dugo- možda 30 min) te ga onda vrate u grupu.
1x tjedno imao je individualni rad i sa fizijatrom (ovo posebno nije volio i živčanio je na tu tetu, ali jedino iz razloga jer ga je tjerala da radi radnje koje mu nisu pasale- inače mrzi izvoditi bilo koje motoričke vježbe). Psiholog bi ga uglavnom pratio u okviru skupine.

2x tjedno su imali organizirano plivanje na bazenu, išla bi grupa od njih 6-7, dvije tete s njim (1 med. sestra), i tamo je s njima radila instruktorica plivanja.
Od 5 mjeseca u suradnji s vrtićem s njim provodimo doma metodu PECS a s jednom od teta radimo na praćenju komunikacije po metodi marte meo 8ili kako se već zove- princp je da mi doma snimamo određene situacije s njim u igri i onda s tetom komentiramo)

u protekloj godini njemu se razumijevanje popravilo znatno, sad razumije skoro sve, poboljšala mu se koncentracija, počeo je zvati na WC ( s 4 g i 8 mj), u vrtić se uklopio prilično dobro, počeo je tražiti interakciju sve češće (od nas doma, s drugom djecom još ne).
da se razmijemo, još je on daleko, daleko od svojih vršnjaka. ali napredak ,koliko da je spor, se vidi. Možda bi on napredak ostvario i da ne ide u laticu, ali mislim da su oni tu dali isto jednim dijelom svoj poticaj.
rezime- ja imam pozitivno iskustvo s njima, pogotovo što ga mogu usporediti s iskustvom u redovnom vrtiću, i mislim da je ovo trenutno jedino najbolje što m se može pružiti u ovom gradu. Da ne govorim koliko sam sebe rasteretila (jer sam ga prestala vodat popodne okolo po privatnim terapijama)- imamo više vremena za sebe i puno mi je lakše.

inače, u vrtiću je od 8-13.
Greta
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la hope1210 » 12 kol 2013, 20:46

Greta hvala ti puno na odgovoru i drago mi je da imas pozitivno iskustvo sa vrticem, jer za razliku od tebe ja nazalost nemam. Jedino se mogu pohvalit da teta radi sa njim fizikalne vjezbe kako treba i u tome smislu je stvarno napredovao, ali sve ostalo je ispod nule. Ne rade nista!!!!
Ja svaki dan kada dodjem po svoje dijete, oni ne rade NISTA. I sami su mi rekli da je tu kao samo radi socijalizacije , ali kako ce mi se djete i to nauciti ako nema nikakve igre, nikakvog ucenja, nista, samo sjede na podu i to je sve. :(
Molila bi te i bila bih ti jaaaaaaaaaako zahvalna (moze i na privatnu poruku) da mi preporucis nekog privatnog logopeda, defektologa, radnog terapeuta, bilo koga ovdje. Jer sa vrticem nece daleko stici, a ja sama nemogu napraviti dovoljno da pomognem svome djetetu kao neka strucna osoba.
Bila bih ti jaaaako zahvalna.
hope1210
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju.