Sada je: 27 srp 2026, 17:12.

Helex u trudnoći

Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!

Moderator/ica: Diami

Helex u trudnoći

PostPostao/la LadyGoldenAngel » 08 stu 2012, 20:34

Nigdje ne vidim temu ...
Ima li netko iskustva s uzimanjem anksiolitika, antidepresiva i sl.u trudnoci (osim Normabela koji,cini se,ide vec ko po defaultu)?
Preciznije,uzima li netko nesto od tih lijekova sada, tijekom trudnoce,ili ih je koristio u prethodnoj trudnoci/trudnocama?
Jako me zanimaju iskustva ako netko ima i molila bih i bila jako zahvalna da ih podijeli samnom!
Jos jedna stvar koja mi je dragocjena:ako je netko imao iskustva ili ima informaciju:postoji li psihijatar (na uputnicu ili privatno,bez obzira),koji se bavi vise,(uvjetno receno kojem su uza specijalnost psih.poremecaji u trudnica) s trudnicama i ima suradnju s ginekologom?
Na internetu sam citala dosta,mozda malo i previse o tome,i stekla dojam da je takav timski rad normalan,naravno vazan.Mozda sam stekla krivi dojam da se, ako je stvarna potreba,naravno! antidepresivi i sl.lakse prepisuju vani nego kod nas.
Unaprijed od srca zahvaljujem na svakoj informacij o takvom iskustvu,informaciji o psihijatru i ginekol.koji tako suradjuju!
U Zagrebu sam, ali ako takav tim strucnjaka postoji i radi u nekom dr.gradu,molim za informaciju isto!
Puno hvala!
LadyGoldenAngel
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: Helex u trudnoći

PostPostao/la alexandra » 08 stu 2012, 21:08

nemam iskustva osim s normabelom. koje je bilo pozitvno, smanjivao mi je kontrakcije, pila sam ga u zadnjem trimestru i nije bilo posljedica po dijete.

koliko sam upućena, neki se mogu piti, a osnova za davanje je kao i kod svih lijekova cost beneft - ocijeniti korist za majku u odnosu na POTENCIJALNU štetu za plod. :dunno

vrlo je vjerojatno da će se i psihijatar i ginekolog odlučiti na rizik za plod (a studije pokazuju da nekih rizika uvijek ima) ako se radi o npr. teško depresivnoj ili suicidnoj trudnici.

i sigurna sam da će svaki ginekolog surađivati sa svakim psihijatrom i obrnuto kada se radi o takvim slučajevima.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la MON » 08 stu 2012, 21:28

potpisujem alex :dada

s tim da bih dodala da psihijatri svakako moraju znati tj znaju što mogu a što ne propisati trudnicama. a znaju i svoje pacijente toliko da mogu procijenti rizik npr skidanja ili smanjivanja dosadašnje terapije. ili eventualno mijenjanja terapije sukladno trudnoći.
MON
Intelektualni snob

PostPostao/la LadyGoldenAngel » 10 stu 2012, 00:17

Mudro zborite.. Ja sam u prvoj trudnoci uzimala narmabel radi grceva, doduse , popila aam ih tri sve zajedno , jer mi vrag nije dao mira , pa sam citala upute. A i bolje da nisam pila ... Sve je bilo ok i bez toga :mrgreen
LadyGoldenAngel
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la latica » 22 stu 2012, 10:22

jedna moja prijateljica koja boluje od depresije cijelu je trudnoću uzimala antidepresive. jako malenu dozu, u dogovoru i uz kontrolu psihijatra i ginekologa, ali jednostavno nije išlo bez toga. jako se brinula kako će to utjecat na bebu, na njezino psihološko funkcioniranje i na njezinu jetru i sl. ali na kraju je sve bilo OK. mislim određene poteškoće se kod djeteta mogu javit i nevezano uz antidepresive, ako me razumiješ. Nema tu jasnog pravila, ti moraš sama vidjeti s psihijatrom u kojeg imaš problema što ćete se dogovoriti da je najbolje rješenje za tebe. a nisu ni antidepresivi jedini način borbe protiv depresije, nemoj zaboraviti da uz njih i psihoterapija može dugoročno puno pomoći :hug
slika Moja 3M
latica
Bigul

PostPostao/la LadyGoldenAngel » 27 stu 2012, 19:39

Hvala vam cure od srca na vašim ljubaznim odgovorima. Zbilja to cijenim :hug
LadyGoldenAngel
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la zara01 » 08 sij 2013, 17:32

Ja sam danas pričala sa psihijatricom vezanom uz ad u trudnoći,postoje neki koji se mogu piti i neki koji se ne preporučaju.Ja pijem ad,a radim na trudnoći.Jel ima netko tko ih je pio cijelu trudnoću?Dojio s njima?
T&T
zara01
Ovisna sam
Ovisna sam

Natrag na Trudnoća i porod

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju.