Sada je: 27 srp 2026, 08:21.

Jesu li ginekolozi baš uvijek u pravu?!

Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!

Moderator/ica: Diami

Re: Jesu li ginekolozi baš uvijek u pravu?!

PostPostao/la Hajdi » 04 ožu 2011, 16:19

bila si na ultrazvuku? s bebom je sve u redu, rad srca, micanje djeteta na uz se vidi?

U čemu je problem, ne osjećaš micanje djeteta u trbuhu? To je kod prvorotki često da nekoliko tjedana kasnije osjete micanje bebe u trbuhu nego višerotke. Prvorotke često ne znaju prepoznati prve pokrete djeteta pa ih pripisuju probavi ili nečem drugom.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la IINA » 04 ožu 2011, 16:40

Nije se zabunila.
Termin poroda se i računa po datumu zadnje menstruacije.
Nemoj brinuti. Nismo strojevi. Neke žene osjete micanje već sa 17 tjedana, neke tek sa
22 tjedna.
Ovisi to o više faktora(npr. o tjelesnoj težini, položaju posteljice,...).
Sve je OK. :hug
Zadnja izmjena: IINA; 04 ožu 2011, 16:43; ukupno mijenjano 1 put/a.
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la IINA » 04 ožu 2011, 16:43

Eh, da i potpisujem Hajdi.
Jako puno prvorotki niti ne prepozna micanje, jer
u početku ono djeluje kao da ti "krulji"u crijevima,
kao premještanje zraka.
Na osjet pravog pomicanja, treba ipak malo duže pričekati. :dada
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la rusulica » 04 ožu 2011, 17:16

Prvi bebin udarac (baš udarac jer sam prije osjetila to kruljenje ali nisam bila sigurna što je to) je bio sa 5 ipol mjeseci dok smo sjedili pred oltarom na našem vjenčanju :D i ona je osjećala da se nešto važno događa pa se javila.
Inače i meni menzes zna kasniti i po mjesec dana i dobila sam ga jednom i nakon što sam ostala trudna pa sam imala 2 termina poroda. Jedan je bio računat po zadnjoj menstruaciju druga po bebinoj veličini izmjerenoj na ultrazvuku. Taj termin po ultrazvuku je onaj kojeg je ginekolog smatrao točnim a i rodila sam bliže njemu negom onom drugom kalendarskom
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la MON » 04 ožu 2011, 17:33

evo, cure su sve rekla...probaj se opustiti, iako znam da to nije lako. i sama sam muku mučila u ovoj trudnoći jer nisam osjetila pokrete kad sam ja mislila da bi to trebala :ajme

no previše kila i posteljica sprijeda je učinila svoje. zato me sad lupa sve u šesnaest :lol
MON
Intelektualni snob

PostPostao/la rusulica » 04 ožu 2011, 17:42

IINA je napisao/la:Jako puno prvorotki niti ne prepozna micanje, jer
kao premještanje zraka.

da kao nekakvi mjehurići, kao da ti mineralna žubori pod kožom jel da :D
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la zadranka » 04 ožu 2011, 18:41

Moj termin u trudničkoj je bio 05.09,a rodila sam 25.09 :ajme
Naravno da nisam osjetila udarce bebe kad je "trebalo" isto sam od brige ludila,poslje se uspostavilo po mjerama bebe da mi termin nije baš taj...... :whew da ne duljim rodila sam zdravu curicu,koja je sad već komadić :mah
25.9.2010 mamina princeza i ljubav najveća
22.08.2012-andjeli moji
29.1.2013moj princ
zadranka
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la skorpionka » 04 ožu 2011, 18:51

poslje se uspostavilo po mjerama bebe da mi termin nije baš taj......

Termin začeća i starost ploda se ne može utvrditi "poslije" nego samo u ranoj trudnoći, što bi svaki dobar ginekolog treba napraviti na prvom uzv pregledu jer se to tada još može vidjeti. Poslije je kasno.

Znači, oni prvi UZV pregledi ne podliježu razlikama u veličini ploda, već plod određene starosti ima određen izgled. U to doba se radi usporedba između trajanja amenoreje i starosti ploda i time se eventualno korigira termin poroda.
Vrlo često trudnice a i neki ginekolozi kasnije tijekom trudnoće pričaju o pomicanju termina, jer UZV aparati na slikama i kod uzimanja mjera automatski kompariraju mjere bebe s mjerama za 50 centilu parametara koje mjere i sukladno 50 centili za određene tjedne izbacuju i očekivani termin poroda. Tada se više ne pomiče termin jer te razlike u mjerama su uglavnom razlike veličine bebe. Znači, ako se na početku trudnoće utvrdilo da je trudnoća "mlađa" u odnosu na trajanje amenoreje, onda se i mjerenja i sve ostalo uspoređuje s tim trajanjem trudnoće, znači radilo se o kasnijem začeću i automatski treba sve računati da je tjedan dana kašnjenja. I obrnuto ako je koncepcija bila ranije. Ako je termin ranog UZV-a u skladu s amenorejom odmah na početku, neka kasnije nikakvog pomicanja termina a to se upravo vrlo često čuje. Stalno nekog slušam kako mu je ginekolog promijenio termin (a trudan je već 6 ili 7 mjeseci).
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la mrs. eastwood » 04 ožu 2011, 18:54

ako si u mogućnosti - uvijek možeš tražiti i drugo mišljenje...
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la pinkis » 04 ožu 2011, 19:14

moj gin uvijek ima praktikantice sa sobom pa im objasnjava dok gledaju uzv, a ja slusam i upijam :dada
uglavnom, ne mozes reci da ginekolig "nije u pravu" jer je on odredio termin standardnom tehnikom. a svi znamo da je do zaceca moglo doci bilo kad u mjesecu. zato se termin poroda i uzima s rezervom, i sve od 37. do 42. tjedna trudnoce se smatra full term trudnocom.

e sad... i skorpionka je u pravu, starost ili mladost bebe u odnosu na menstruaciju najbolje se dokaze na prvom - drugom uzv. ali i kasnije se jednim parametrom moze pouzdano utvrditi starost bebe: mjerenjem bedrene kosti (femur length), odnosno dugih kosti opcenito. jer kao na njihov rast ne utjecu cimbenici koji mogu ujecati na ostale parametre koji se mjere.
kod mene je to tocno, jer mislim da je beba tjedan dana mladja od termina. i tako je i mjerenje pokazalo. ima samo deblji trbuscic (opseg mjeri tjedan dana vise neg po terminu), a to nije ni cudo s obzirom da mi poznjopa sve sto jedem.
pinkis
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la emachines » 22 stu 2012, 12:37

znaci li to da se treba najvise obratiti paznja na FL jer je najpriblizniji terminu poroda.i da se po tome ravnam
emachines
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la emachines » 22 stu 2012, 12:40

da, i da dodam da mi FL odgovara za 20+6, a BPD 24+1, dok je AC 24+3. A po zadnjoj menstruaciji 22+2 . He he sve razliciti . Ni sama vise ne znam u kojoj sam sedmici trudnoce.pozz
emachines
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la skorpionka » 22 stu 2012, 13:55

Tako nešto se ne utvrđuje više u 20. tjednu nego se to gleda ranije, znači na ranim uzv pregledima se uspoređuje trajanje amenoreje s nalazom UZV. Sve ove razlike koje navodiš mogu biti zbog npr dugačke a mršavije bebe, i obrnuto a mogu biti i pogreške mjerenje. Sve te mjere koje uzv softver izbacuje su odnos mjera tvoje bebe u odnsou na 50. centilu za trajanje amenoreje od tvoje zadnje menstruacije.
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la rucho » 22 stu 2012, 15:57

rusulica je napisao/la:
IINA je napisao/la:Jako puno prvorotki niti ne prepozna micanje, jer
kao premještanje zraka.

da kao nekakvi mjehurići, kao da ti mineralna žubori pod kožom jel da :D

kod mene ne bjese mineralna..... vise kao slapovi nijagare koji pokusavaju premjestiti kineski zid...... :mrgreen

i kako ne vidim pocetak topica nisam shvatila zasto se brine oko termina..... mislim da unatoc svoj modernoj tehnici takvo sto je jos uvijek na plus-minus..... uglavnom kao sve stima cim udjes u taj famozni 9. mjesec il ne znam koji je to tjedan.....

ja nisam niti citala te mjere.... gledala sam facu gin pa ako bi napravila cudnu grimasu onda bih pitala i ispitala..... a to je najcesce bilo oko MOJIH dimenzija..... :oops:
slika
rucho
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Natrag na Trudnoća i porod

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 15 gostiju.