MON je napisao/la:dakle, zanima me koliki postotak maloljetnih trudnica dolazi iz religioznih obitelji. i koliki je postotak djevojaka i dječaka koji su stupili u seksualne odnose prije 17 godine, a također dolaze iz religioznih obitelji.
Što bi to dokazalo?
Kako su sakupljeni podaci bili obrađeni?
Tko je i na koji način postavljao anketna pitanja (anketa je uglavnom sredstvo koji se u društvenim znanostima ispituje neka hipoteza)
Npr. Ja se ne bavim društvenim znanostima, ali napravila sam svoj dio anketa (doduše senzornih) da znam da u samom postavljanju ankete može se kriti velika greška iz koje se ništa ili gotovo ništa ne može zaključiti.
Postoji još problem statističke obrade koja ako nije adekvatna, a rak rana je većini znanstvenika - jer nisu ujedno i statističari - može dati potpuno nebitne ili netočne ili neobradive rezultate koji se potom ipak obrađuju i na temelju njih stvara zaključak (jer ipak rad treba i napisati i objaviti jer od toga se i živi pa APP).
Meni pada napamet da nije važno samo da li dijete pripada religioznoj obitelji, da li se ta obitelj izjasnila u popisu stanovištva kao katolička, već neki
definirani poklazatelji koji ukazuju na stupanj dubine prenošenja vjere i ozbiljnosti odgoja u vjeri. Neki jasno određeni statistički pokazatelji. Dakle treba dobro poznavati područje odgoja, zaim i Crkvu i Katekizam i svu problematiku oko načina na koji vjernici mogu živjeti vjeru ili se ne slagati sa odrednicama - da bi zaista dobre pokazatelje izdvojili.
Ima vjernika koji smatraju da je abortus dozvoljen u inim slučajevima, da nema zla u tome da homo par odgaja dijete, transsek. ili dufo. Ima vjernika koji ne prihvaćaju pojam grijeh, sotona, koji smatraju da imaju svoj odnos sa Bogom. Imaju različite načine na koji svoj svjetonazor prenose djeci. A izjasnili su se katolicima i smatraju se religioznima.
Da li onda anketa koja postvlja pitanje: jeste li katolik? zatim pitanje jeste li imali abortus? donosi zaključak da ako je u RH 80% katolika i 13% maloljetničkih trudnoća i tolko i tolko prekida trudnoće, 80% tih su iz vjerničkih obitelji.
Iz toga bi se možda dalo zaključiti da: svjetonazor koji se prenosi u katoličnoj obitelji nije dobar jer u 80% slučajeva završava abortusom, i zaključak da je većina abortusa upravo rezultat vjerničkih/religioznih obitelji...
Tko je izmjerio kakve su to obitelji ušle u uzorak da bi donio tako kontroverzan zaključak.
To su naravno zaključki koji su doneseni na temelju loše postavljenog upitnika i zanemarivanja očitih utjecaja u odgoju i razvoju savjeti/svjetonazora.
I ja mogu tako postaviti hipotezu i obraniti što god želim- to ne znači da je to dobro ili točno.
Zato mislim da te interesiraju previše površni podaci radi previše općenitog zaključka koji se na taj način ne može zaključiti.
Zato mislim da iz tog podatka ne možeš zaključiti ništa konkretno niti točno, već možeš misliti da si si zaključila ono što ti želiš tamo vidjeti. Ono što si i otprije željela tamo naći pa si zato pitanje postavila tako netočno i neselektivno.
Jednostavno si pojednostaviš pitanje da bi nešto dokazala, štose ne bi tamo našlo da je postavljeno pitanje pravo.