Sada je: 30 tra 2026, 06:37.

Novi kriteriji za upis u srednju školu-prijedlog/Odluka

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Re: Novi kriteriji za upis u srednju školu – prijedlog

PostPostao/la Dobri andjeo » 24 stu 2012, 11:24

ja bas gledala kod nas u gradu, samo opca priznaje :whew ni ekonomska, ni upravna, i ni jedna druga gimnazija :whew i zato mi je to bilo cudno.
"Ja sam Alfa i Omega,Prvi i Posljednji,Početak i Svršetak!"
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la Dobri andjeo » 24 stu 2012, 11:37

mislim da bi u zakon trebalo svakako staviti mogucnoost skidanja donje granice praga primjerice za gimnazije iostale skole ako se ne javi dovoljan broj ucenika .ovo sto je ljetos bio skandal. ne vidim razloga da se ne upisu npr djeca u gimnaziju koja imaju i manji broj bodova od propisanog ako ima mjesta. ima djece koja imaju losiji prosjek primjerice 5 i 6 r. jer su nezreli, ne snadu se u 5 r. nemaju roditelje koji ce im visit za vratom, odrastaju npr u domovima, a naidu recimo u 7 i 8 r. npr dijete moze prolaziti s 4- 5 i 6 r. a s 5 .0 7 i 8 r. i zasto to dijete ne bi moglo ici u gimnaziju ako ima mjesta slobodnih. pa jel bolje da se ne popuni i ukine zbog toga razred, da ucitelji ostanu bez posla i sl ? svasta se u zivotu dogada.
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la Nana1971 » 24 stu 2012, 11:54

Kako je krenulo, uskoro će traziti i biljeske iz vrtića i jaslica :ajme
Iskreno - najbolje bi bilo da vrate stari sistem - 40% na ocjene 7. i 8. razreda, 60% na testiranje iz predmeta bitnih za određenu vrstu skole (matematičke, jezicne ili opće gimnazije, svaka drugačije). Dodatni bodovi samo na ono sto ima veze sa skolom koju upisujes. Kad samo pomislim da smo nekad mislili da je taj sistem bio loš i pogledam ovo danas :ne
Zemlja je smrtnim sjemenom posijana Ali smrt nije kraj Jer smrti zapravo i nema
I nema kraja Smrću je samo obasjana Staza uspona od gnijezda do zvijezda. Mak Dizdar
Nana1971
blissful reduša

PostPostao/la Buhtlica » 24 stu 2012, 12:26

mamainana je napisao/la:osim toga dijete koje je odličan učenik i postiže sportske rezultate (ne samo bavi se sportom) znači da je izuzetno motivirano dijete koje duže vrijeme ima neki teži režim nego njegovi vršnjaci
i zašto zbog toga ne bi bilo nagrađeno

prema toj bi logici onda trebala biti nagrađena i djeca koja pohađaju i drugu osnovnu školu, glazbenu ili plesnu. ako su odlikaši, a uz to 4 godine uspješno svladavaju i gradivo te druge škole, u istom su položaju kao i sportaši. jer nije lako uspješno pohađati osnovnu školu i uz to ići 4-5 puta tjedno u drugu školu i isto tako uspješno svladavati i to gradivo.
Z. 2002.
J. 2003.

"Some people never go crazy. What truly horrible lives they must lead."
Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mamainana » 24 stu 2012, 12:32

pa i nagrađena su
ali ovdje ne govorimo o svim sportašima nego o sportašima koji su postigli nekakav uspjeh u tome što rade, dok kod glazbene škole je dovoljno je polaziti školu
mislim da je već negdje napisano da bi trebalo razlučiti polaženje i postizanje uspjeha u nečemu
mamainana
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Buhtlica » 24 stu 2012, 12:43

nisu nagrađena. dodatni bod dobivaju samo za upis u umjetničke srednje škole, a sportaši dobivaju za upis u bilo koju srednju.
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la skorpionka » 24 stu 2012, 12:59

Buhtlica je napisao/la:nisu nagrađena. dodatni bod dobivaju samo za upis u umjetničke srednje škole, a sportaši dobivaju za upis u bilo koju srednju.

Sportasi ne dobivaju nista ukoliko nisu iznimno uspjesni, sto je i u redu.
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la skorpionka » 24 stu 2012, 13:01

Nana1971 je napisao/la:Kako je krenulo, uskoro će traziti i biljeske iz vrtića i jaslica :ajme
Iskreno - najbolje bi bilo da vrate stari sistem - 40% na ocjene 7. i 8. razreda, 60% na testiranje iz predmeta bitnih za određenu vrstu skole (matematičke, jezicne ili opće gimnazije, svaka drugačije). Dodatni bodovi samo na ono sto ima veze sa skolom koju upisujes. Kad samo pomislim da smo nekad mislili da je taj sistem bio loš i pogledam ovo danas :ne

Xxx
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la Buhtlica » 24 stu 2012, 13:45

skorpionka je napisao/la:
Buhtlica je napisao/la:nisu nagrađena. dodatni bod dobivaju samo za upis u umjetničke srednje škole, a sportaši dobivaju za upis u bilo koju srednju.

Sportasi ne dobivaju nista ukoliko nisu iznimno uspjesni, sto je i u redu.

ispričavam se, očito sam pogrešno shvatila kad sportaši dobivaju dodatne bodove. ako je samo za iznimne uspjehe, u redu.
no i dalje smatram da bi onda i djeca koja pohađaju glazbenu/plesnu školu trebala dobiti bod za iznimne uspjehe.
ili neka obje kategorije dobivaju dodatne bodove za upis u određene škole ili neka obje kategorije dobivaju dodatne bodove za upis u sve škole. ali da bude jednako.
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Nincka » 24 stu 2012, 15:13

Nana1971 je napisao/la:Kako je krenulo, uskoro će traziti i biljeske iz vrtića i jaslica :ajme

potpisujem u riječ.

Spominjala se inflacija odlikaša u 7. i 8. razredima. Prema podacima Ministarstva to nije točno i prosjek u 7. i 8. razredu je manji nego u 5. i 6.
Prema tome, to povlačenje profesora za rukav baš i nije tako često ili barem ne toliko uspješno.
Što me opet dovodi do pitanja u čemu bi sustav ocjenjivanja 5-8 bio bolji od 7-8? Jer nagrađujemo kontinuitet? OK, to ima smisla. Ali s druge strane, djeca su još prilično nezrela i zaigrana s 10 godina i baš mi nikako nije logično da već tada moraju misliti na upis u gimnaziju :dunno
Nincka
notebook girl

PostPostao/la Bubidea » 24 stu 2012, 15:17

moj ni na sta ne misli, niti u petom, niti sada. ima ocjene koje ima. stalno podjednake, cak nesto i losije od kada ga je oprao pubertet, znaci od polovice sedmog razreda.
i ne bih rekla da je povlacenje za rukav i navlacenje ocjena bas tako cesto. i ne vidim zasto bi im profesori uopce dali vecu ocjenu, zato sto su molili? a sto je s ostalima, oni ne mole, pa nece dobiti. mislim da profesori ipak nisu djeca i da to ne ide tako.
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la Dobri andjeo » 24 stu 2012, 18:07

ja sam u 5 i 6 jos i prolazila s 5 al u 7 i 8 nisam. dakle ja nemam protiv da se boduju sva 4r. no opet su kriterij ocjene koje se jako razlikuju od skole do skole. bolje rjesenje je onda matura ili prijemni pa ti pokazi znanje, neko s 4 orkom zna vise od ovog s 5.
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la Neda3kids » 24 stu 2012, 19:43

Zahuktalo se a mene nigdje. Eto i mene, nakon dugog vremena izbivanja. Imam doma osmasicu, ali me ne brine ona toliko koliko ovaj u sestom razredu.

Idem prvo razjasnit malcice ove sportske bodove. Glavnina bodova za sport dolazi iz sustava skolskih natjecanja. Za koja ja moram reci da su vrlo lose organizirana. Nekih sportova niti nema. Npr. moji treniraju judo, ali nema nikakve sanse da mogu donijeti 2 boda ili 1 bod jer judo nije u programu Kataloga natjecanja i smotri učenika i učenica osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske koja se provode u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje (pa nisu niti mogli osvojiti mjesto kao skupina ili pojedinac) niti je judo u sustavu natjecanja školskih sportskih društava. Nije niti orijentacijsko trcanje. I time se bave. Nogomet, odbojka, kosarka.... Toga ima. Ali na kraju sve ovisi o tome da li postoji nastavnih koji ce oformiti ekipu, prijaviti ih na natjecanje, voditi ih na kvalifikacije itd. itd. itd. itd. Vrednovati rezultat nekog sustava koji nije ustanovljen, i nije jednakopravan za sve - nije po meni pravedan.
Istovremeno dijete koje redovito trenira dulje vrijeme, moze ostvariti dodatne bodove iskljucivo ako dobije kategorizaciju HOO. I onda vrednujemo I, II i III kategoriju s 3 boda, IV i V s 2 boda i VI s 1 bodom.

Iz Pravinika o kategorizaciji sportaša HOO:
Športaši razvrstani u I., II. i III. kategoriju smatraju se vrhunskim športašima Hrvatske.
Športaši razvrstani u IV. kategoriju smatraju se vrsnim sportašima Hrvatske.
Športaši razvrstani u V. i VI. kategoriju smatraju se darovitim športašima Hrvatske.

Ova I, II i III kategorija značajni su rezultati na Svjetskim Europskim prvenstvima i Olimpijskim igrama. :)
Makar mozes dobit i III kategoriju, ako si nacionalni prvak, ovisno o sportu kojim se baviš. Jer svaki sportski savez predlaze svoju kategorizaciju, a HOO je onda usvaja.

Da sad previse ne duljim, a mogu o tome nadugacko i nasiroko, moja osmasica koja trenira judo 8 godina, ima 2 naslova viceprvakinje drzave, i nastupila je na drzavnom prvenstvu u odredjenoj kategoriji ima VI kategoriju. Pritom je nekoliko puta osvojila prenstvo drzave u raznim disciplinama orijentacije. Ima VI kategoriju. Ima dodatni 1 bod.

Usporedo s tim, dijete koje je izabrano u školsku košarkašku ekipu koja je pobijedila na županijskom natjecanju, skolskom, osvaja 3 boda. Pritom je bilo pola godine na treninzima, i eto. Usrecilo ga.

Za mene je totalno nefer ovakav nacin vrednovanja sporta. Potpuno neznalacki i laicki napravljen. Mozda zato da damo i dalje rejting skoslkim sportskim drustvima - kojih u stvari nema. Ona su fiktivna, a ako nisu fiktivna onda se stvaraju - ad hoc.
Tu me mozete i razuvjeravat - samo prosim argumentima.

Kaj se tice glazbenih skola i ucenja stranih jezika - naravno da trebaju dobivat bodove. Samo po meni je tu isto kao i u sportu - ako pohadjas glazbenu skolu 4 godine ili vise - 1 bod. Ako imas neke zapazenije rezultate - treba postavit kriterije.

Brine me jos jedna stvar. Rekose da ce zbrajat prosjek ocjena na dvije decimale. Zbrojit ce 4 broja i podijelit s 5. Sta ce onda napravit. Zaokruzit na dvije decimale????
Ako da, onda cemo nakon sto zaokruzimo, pa pomnozimo s 15 dobit "zamucene" rezultate. Greska ide do 0,03. Sto moze znacit ponekad iznad ili ispod crte.
Ako ne zaokruzujemo na dvije decimale nakon dijeljenje, a cemu onda dijelimo. Pomnozimo s 3 i dobijemo rezultat :mrgreen
"I had found my true place in the world, the place I fit, the place I shined." slika
Neda3kids
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la palunkica » 24 stu 2012, 19:55

PA rekli su da će se zaokruživati na dvije decimale. A zašto bi množili s 15 :conf
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

PostPostao/la Neda3kids » 24 stu 2012, 20:05

Da dobiju 60 :zub
"I had found my true place in the world, the place I fit, the place I shined." slika
Neda3kids
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la patkica » 24 stu 2012, 20:25

Kako je krenulo, uskoro će traziti i biljeske iz vrtića i jaslica
Iskreno - najbolje bi bilo da vrate stari sistem - 40% na ocjene 7. i 8. razreda, 60% na testiranje iz predmeta bitnih za određenu vrstu skole (matematičke, jezicne ili opće gimnazije, svaka drugačije). Dodatni bodovi samo na ono sto ima veze sa skolom koju upisujes. Kad samo pomislim da smo nekad mislili da je taj sistem bio loš i pogledam ovo danas

Generacijo ;) veliki X
patkica
svizac

PostPostao/la palunkica » 24 stu 2012, 20:37

PA mogu i nekom drugom matematikom dobiti 60 bodova ;) I sve bodove ispod toga
zvrkic 12/02
palunkica

PostPostao/la Neda3kids » 24 stu 2012, 20:48

Mogu, ali je pitanje sto zele.
Dakle, u prelaznom razdoblju najvjerojatnije je intencija da ne odstupe znacajno od onoga sto je bilo. Nominalno i dalje imamo 60 bodova, pa u stvari to izgleda vrlo slicno, u papir smo zamotali da je vise fer - jer gledamo prosjek svih ocjena.
Dalje, dijeljenjem mozemo dobiti svasta. Dakle, zavisno od toga kako smo postavili algoritam. Mozemo ga postaviti tako da nakon sto zbrojimo i podijelimo zaokruzimo na dvije decimale ili da nakon sto zbrojimo i podijelimo odrezemo sve ono sto je iza dvije decimale. Sto je razlicito. I daje razliciti konacni broj bodova kad pomnozimo sa 15. Naravno, jedino se ne moraju brinuti roditelji cija djeca imaju prosjek 5,0. Njihov broj bodova je maksimalan - dakle 60. Ostali ce se morat bavit matematikom. Sto ja moram sa svojim sestasom, pa me jako zanima sve ovo oko zbrajanja, dijeljenja i mnozenja :nata

Iskreno - najbolje bi bilo da vrate stari sistem - 40% na ocjene 7. i 8. razreda, 60% na testiranje iz predmeta bitnih za određenu vrstu skole (matematičke, jezicne ili opće gimnazije, svaka drugačije). Dodatni bodovi samo na ono sto ima veze sa skolom koju upisujes. Kad samo pomislim da smo nekad mislili da je taj sistem bio loš i pogledam ovo danas

Nisam tada mislila da je nefer, ali me bilo frka prijemnog. Nisam bila bas uvjerena da znam i da cu prijemni proc. A prosla sam. Cak stavise. U onoj skoli u koju sam se na kraju upisala sam imala izvrstan rezultat. Jedino sto mislim da su ondasnja pitanja u prijemnim bila dobro forumulirana, i nije bilo trik pitanja. Danas se poprilicno plasim cega bi se sve naslo po prijemnim ispitima :/
Neda3kids
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la palunkica » 24 stu 2012, 20:53

Dakle, neki dan sam u MSU-u vidjela sliku Stipe Šuvara :lol Sjećate li se što smo o njemu mislili? A sad na kraju balade ni njegova rješenja ne ispadaju loša :hahaha Po njegovom eksperimentu ja sam se u srednju upisivala po mjestu stanovanja :lol

Meni prijemni nije za osmaše/osmašice koji su u punom pubertetu. To mi se tek čini stres, uz stres koji prati ionako više razrede osnovne.

Ja moram priznati se tih viših razreda ne sjećam po lošemu, uglavnom, a ni stresa kod upisa u srednju, bila sam sasvim oslobođena stresa onom gore navedenom metodom :lol
zvrkic 12/02
palunkica

PostPostao/la Nincka » 24 stu 2012, 20:54

Neda je napisao/la:Jedino sto mislim da su ondasnja pitanja u prijemnim bila dobro forumulirana, i nije bilo trik pitanja. Danas se poprilicno plasim cega bi se sve naslo po prijemnim ispitima

A kako su tek formulirana pitanja na maturi :/
Lani sam rješavala neki ogledni primjerak A i B razine iz engleskog koji je bio priložen u novinama. Razina engleskog je bila vrlo jednostavna, čak i na A razini, ali su pitanja bila tako postavljena da ja ni na hrvatskom ne bih točno riješila. Nisu imala baš nikave veze s engleskim. I pitam se što žele s tim testom? Svakako ne testirati neku realnu razinu znanja na kraju srednješkolskog obrazovanja.

Ma jako sam ogorčena na cijeli taj školski sustav i pitam se što oni doista traže od djece. Po pričanjima moje djece kao i njihovih prijatelja.... baš sam razočarana (a ne smijem to sasvim niti pokazati jer su oni već ionako dosta negativno nastrojeni prema školi).

Moj zaključak je da osim obrazovanja (ne mogu to poreći) sljedeći glavni cilj našeg školovanja ukalupljivanje djece :(
Nincka
notebook girl

PostPostao/la Neda3kids » 24 stu 2012, 21:01

Ukalupljivanje je odavno napravljeno. Nije dobro da si drugaciji. Lakse je ako si u streamu.
Pal, mislim da je taj pubertet malo precijenjen. I ja sam bila u pubertetu ali mi se neke stvari nisu tolerirale. Prelibelarne su neke stvari, a sve to pod parolama prava djeteta, postivanja osobnosti, slobode izrazavanja itd. itd. itd. Po meni trebaju postojati jasna pravila ponasanja i duznosti.
Pubertet i "divljanje" hormona ne moze biti alibi za neodgovorno ponasanje ili neucenje.

Ajd reci jesi ti stvarno imala daleko nesretnije djetinjstvo zato sto u nase vrijeme nije nitko razumio tvoje "divljanje" hormona??? I tvoj stres zbog pisanja testova?
Neda3kids
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la palunkica » 24 stu 2012, 21:03

Ja sam imala super djetinjstvo :p Ali se dobro sjećam kad sam bila najviše s glavom u oblacima - baš tako oko kraja 8-og razreda, da me tada netko natjerao učiti za neki prijemni, ne znam bi li i frizersku upisala.

Iako jesam prolazila s 5, ono jedva jedvice, 4,5.
zvrkic 12/02
palunkica

PostPostao/la Neda3kids » 24 stu 2012, 21:06

E meni mama nije dozvolila. Mene je primilo nakon faksa :p
Neda3kids
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la patkica » 24 stu 2012, 21:12

I ja mislim da je brijat o njihovom stresu malo prenategnuto.
Tresu ih hormoni, mijenjaju se, ali to ne znači da ih treba stalno štititi od bilo čega. Prvo kad su mali, pa onda jer su kajjaznam, treći razred, pa onda kad su peti razred, pa sedmi, osmi, pa prvi srednje je težak... itd. Pa onda jadni imaju maturu pa onda jadni počinju s faksom pa onda jadni trebaju proć godinu itd itd.
Ne kažem da nisu u stresu - jesu. I ja sam bila, u užasnom. I preživjela ga uspješno. Najviše zahvaljujući činjenici da sam se a) morala upisati u srednju školu i b) datumi su bili postavljeni, morala sam izaći na prijemni, i to je to.

Nikom se ne uči (ok, većini :lol) kad imaš 15 godina.
Al ni kad imaš 17.
A pogotvo ne kad imaš 18 ili 19. :lol
patkica
svizac

PostPostao/la sany » 24 stu 2012, 23:30

pozdrav suvarovoj generaciji :lol
meni je stresnije bilo proci s odlicnim u 8 razredu :znoj buduci sam ucila citavu godinu nisam uopce nesto posebno ucila za prijemni, samo ponovila gradivo i odlicno napisala
a moje musko dijete nije u 8 razredu jos bilo u pubertetu tako da mi to nije bas argument protiv pisanja prijemnih ;)

zapravo moj prijedlog za upise je samo jedan, vratiti prijemni, hitno, medjutim, itekako sam svjesna da se vecini roditelja to bas i nece svidjati, iz raznih razloga
i ponovo subvencionirati alternativne osnovne skole
sany
la plus jolie petite aux yeux bleus

PostPostao/la swenova mama » 24 stu 2012, 23:31

ne, nano, kako je krenulo uskoro cemo za dodatne bodove priredjivati prvenstva dresirane dojencadi. :roll
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la Ina66 » 25 stu 2012, 08:30

swenova mama je napisao/la:

ne, nano, kako je krenulo uskoro cemo za dodatne bodove priredjivati prvenstva dresirane dojencadi. :roll

ovo me sada sjetilo nečega što sam čitala prije neki dan, tekst je bio naslovljen - Može li moje dijete naučiti čitati?
pitanje je postavila majka jednogodišnjeg djeteta :ajme
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la sj » 25 stu 2012, 10:53

aj kad nađe formulu neka mi pomogne oko učenika drugog razreda :lol
sj
Parkovi i nasadi

PostPostao/la mao » 25 stu 2012, 23:06

Mislim da se može :) (jednogodišnje dijete naučiti čitati), ali ne vidim baš smisla ;) . Jednom sam krznula okom neku emisiju gdje su baš takvu, malenu, djecu učili čitanju. :dada Doduše globalnom i ne kod nas. U USA, mislim.

Što se prijemnog ispita ili male mature i dalje imam pozitivan stav. Mislim kako bi ga trebalo osmisliti da ne bude izvor pretjeranog stresa, tada bi dobro došao kao iskustvena priprema za onu veliku, pravu maturu. Možda bi se to moglo postići većim brojem upisnih mjesta u traženim zanimanjima, u stvari, kako se broj školaraca konstantno smanjuje, dovoljno je ostaviti stare upisne kvote... Živjela sam neko vrijeme u Italiji, tamo imaju završne ispite nakon svake završene škole ( osnovne (5 god), niže srednje (3 god) i srednje(5 god) i zbog njih nitko nije bio traumatiziran (iako, učilo se poprilično, barem za veliku maturu); daš sve od sebe, pa kako bude. Jer u biti, riječ je samo o jednom ispitu od mora ispita koji te čekaju u životu. Nije li stresnije razmišljati o ocjenama svo vrijeme školovanja?
mao
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Ina66 » 26 stu 2012, 08:19

Jer u biti, riječ je samo o jednom ispitu od mora ispita koji te čekaju u životu. Nije li stresnije razmišljati o ocjenama svo vrijeme školovanja?

tako je :dada
mala matura ili prijemni za srednju školu je definitivno bolje rješenje od ovoga što se nudi u prijedlogu.
ja sam iz generacije koja se upisivala u srednju prema mjestu stanovanja (nije ni to bilo loše, nije bilo nikakvog stresa :lol), ali u zadnja dva srednje se upisivalo s bodovima.
sistem nije valjao jer je bilo izvrdavanja i upisivanja mimo liste uz famozni "zeleni pečat" pa se događalo da odlikaši ostanu neupisani, a oni s lošijim uspjehom prođu jer su imali vezu za dobiti pečat.
dakle, ne bih nikakve bodove koji nemaju veze sa školom - za jezičnu, neka se boduju jezici; za umjetničku (glazbena, likovna, plesna, primjenjena) ionako postoje njihova pravila upisa
od sportove bih bodovala samo vrhunska postignuća
Ina66
kuhinjska fly lady

PrethodnaSljedeća

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.