Postao/la Ingolina » 11 pro 2005, 23:32
Haj, ja sam Inga.<
><
>Vidim da svi spremno odgovaraju na postavljeno pitanje, ali zanima me govorite li iz vlastitog iskustva ili onako... prema vlastitom misljenju, na temelju ideje, bez veze sa stvarnoscu.<
><
>Ako mene pitate, ni zakonodavci nemaju pojma o cemu govore. Kako djetetu _do_ 7 godina starosti reci da je usvojeno, kad dijete jos prakticki ni ne zna sto to znaci?<
><
>Osim toga, jedno je to reci djetetu, a nesto sasvim drugo je trubljenje o tome u djetetovoj okolini. To je intimna stvar djeteta i roditelja, a ne nesto o cemu bit trebale znati susjede, tete u vrticu, nastavnici itd, itd, itd.<
><
>Zasto? Zato sto (rekle vi sto hocete) to dijete uvijek svi gledaju drugim ocima. U njegovom ce se zivotu precesto (i prebolno) javljati rijeci poput "pravi roditelji", "prava mama", "pravi tata". A dijete ce se cijeli svoj zivot boriti objasnjavajuci svijetu da on ima jedne jedine roditelje, ove s kojima zivi i koje ga odgajaju, a da one druge (bioloske) ni ne smatra roditeljima, da ga oni ne zanimaju, da ih ne pozna i o njima razmislja manje nego o teti prodavacici koju vidi svaki dan kad kupuju sendvic za skolu.<
><
>Reci? Iskreno... ovisno o situaciji. Kada? Nikako do 7. godine, vec kad za to bude (ako bude) pravo vrijeme. Reci kome? Isljucivo djetetu, a sve "zantizeljne babe" (ukljucujuci sve osim socijlanih radnika) zaobici u sirokom luku. <i></i>