Sada je: 07 kol 2026, 23:44.

Teleći file ilitiga medaljoni - molim pomoć

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Teleći file ilitiga medaljoni - molim pomoć

PostPostao/la Bellina » 17 sij 2013, 13:33

Evo upravo sam se vratila s pauze i kod mog mesara sam našla krasan komad telećeg filea (netko to još zove i medaljoni jer to i budu kad se nasječe na fetice).

Nisam dugo spremala teleći file, zadnji put prošlog ljeta sam spremala svinjski, ali na gradele.

E sad bi ja danas htjela pripremiti ovaj teleći što sam uzela, ali nemam baš puno vremena, tako da neko kuhanje u umacima ne dolazi u obzir.

Ja bih njega najrađe malo izmarinirala (maslinovo ulje, papar) i popržila na naglo u teflon tavi i onda posolila.

Ali sad više nisam sigruna hoću li tako upropastiti meso. Da li da ga pečem u komadu, mariniranog, pa onda sječem na fete? Imate li možda još koji prijedlog za neku brzinsku marinadu? Može li se, nakon što se taj file poprži, na istoj tavici, od sokova koji ostanu neki umak složiti? Pomagajte! :plavusa
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: Teleći file ilitiga medaljoni - molim pomoć

PostPostao/la JiA » 17 sij 2013, 13:43

ja te medaljone obicno samo zacinim i naglo poprzim na tavi te kad porumene poklopim i tako na laganoj vatri ostavim 15-ak min. pred kraj otklopim da ispari tekucina.
ili isto tako, ali ih prije pecenja jednom stranom uvaljam u brasno, pa poslije samo podlijem vodom i preskocim ovaj zadnji korak gore napisani.
ili dodam paradajz u umak.
ili vrhnje za kuhanje ako zelim bijelu varijantu.
Bijah slijep, a sada vidim...
JiA
Vjetropir

PostPostao/la Bellina » 17 sij 2013, 13:46

Hvala JiA :zivili
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Rimaithor » 17 sij 2013, 14:17

Ja ih obožavam s pršutom (pancetom) i kaduljom u umaku od vrhnja. Nek te naziv ne zbuni, gotov ti je ručak za pol sata!

Kadulju stavim na maslinovo samo da zamiriše (možeš i onu za čaj, ja je jako volim pa naberem na moru i posušim u enormnim količinama :nata ), izvadim, dodam maslac, posoljene i popaprene istučene medaljone, kad su skoro gotovi izvadim ih na tanjur, dodam u tavu na listiće narezanu pancetu, kad se slanina zahrska podlijem bijelim vinom. Kad vino ishlapi dodam vrhnje za kuhanje.
Posebno skuham njoke i sve izmješam. pospem peršinom više radi dekoracije.

Može i s piletinom, ali s teletinom mi je wow!

Ili kombiniram s (naglo pečenim medaljonima) češnjakom i zelenim paprom, dodam temeljca pa isto zalijem vinom pa vrhnjem, dodam malo parmezana da zgusne umak. Uz to kroketi, pire, tjestenina, kus-kus... Aaaaaaaaaa, sad bih to jela... :plavusa
Vanity is my favourite sin.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la Rimaithor » 17 sij 2013, 14:19

Vanity is my favourite sin.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la Bellina » 17 sij 2013, 14:23

Uh, sve mi sline idu na tvoje recepte :mrgreen
Ovo s kaduljom bih probala svakako, ali je za danas nemam, a samo zbog nje mi se ne ide okolo, pada kiša, dan je odvratan, jedva čekam doći doma.
Imam taj teleći file, imam doma senfa, vrhnja za kuhanje i svih vrsta začina, ali kadulje ni za lijek.

Malo sam gledala okolo po netu recepte pa sam mislia kombinirati ovaj Jiin recept s tim što sam pročitala pa ću izrezati file na medaljone, mrvicu ih potući, posoliti i popapriti i s jedne strane ih uvaljati u brašno, a sdruge premazati senfom. Pa ću iih onda prepržiti na naglo prvo s pobrašnjene strane, onda s ove "senfaste", podliti malo vodom ili vrhnjem za kuhanje (ocijenit ću kad vidim što će mi se stvoriti u tavici) i pustiti da malo u tome još prokrčaju.
Mislim da bi moglo biti dobro.
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Bellina » 18 sij 2013, 10:50

Da zaključim ovu priču s telećim fileom :mrgreen

Narezala sam ga na medaljone, polila maslinovim uljem, soli i paprom i popržila s jedne i druge strane na naglo.
Onda sam smanjila vatru i između medaljona stavila malo senfa i propržila i njega, pa sve podlila s malo vode i pustila da se to sve prokrčka 10-ak minuta.

Meso je bilo mekano, sočno, a taj umak što sam dobila je bio za prste polizati.

Hvala cure na savjetima i receptima, bit će isprobani sigurno kad opet naletim na fini file kao jučer. :zivili
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.