mala ima skoro 13 mjeseci, teška je cca. 8 i pol kila (možda je imala i parsto grama više, no sada je bolesna i ništa ne može staviti u usta pa je, nadam se, na 8 i pol kila). rođena s 2800. dugo se borili s dojenjem, no isključivo je dojena do 6. mjeseca. dohrana je krenula dosta teško, nije dolazilo u obzir da ne miksam, odmah bi povraćala. sa 6 mjeseci željezo posve OK. hoda već nekih mjesec dana, ima samo dva sitna zubića, sve u svemu se fino razvija - znatiželjna je, vesela, dobro spava, sve OK.
mislila sam da će vremenom sve doći na svoje, no budući da ima 13 mjeseci, pitam se mogu li što napraviti i sama. fakat joj ne bih htjela miksat' do škole... a i ponestaje mi inspiracije, lagano bih je privikavala na hranu koju mi doma jedemo, a ne mogu sve smiksat'.
dakle,
problem br. 1.:
1. neće jesti hranu ako nije posve usitnjena (vjerojatno mea culpa - u jednom periodu je jela zdrobljeno vilicom, no puno je mrljavila i malo jela, da bi počela pljuvati komadiće hrane, ja odustala). probala ubaciti koji komadić, no čim skuži, pljune ga i zatvori usta - to je kraj hranjenja
svaki obrok joj ponudim i hranu narezanu na komadiće, no u pravilu ih posve ignorira. prolazi korica kruha, oni rižini krekeri, keksić i sl., no čak i kvinoju moram miksati ako želim da je pojede; u novije vrijeme štrajka povrće i meso. uglavnom nemamo problema s jogurtom i voćnim kašicama (tu mogu uvalit' što hoću: žitarice, ciklu, mrkvu, bademe, orahe, svašta petljam);problem br. 2.: kako da povećam prirast? jesu li to geni ili....?
puno pitanja... no fakat šizim polagano!

)

izbacujemo čaj