Bellitza je napisao/la:MalaSirena ovaj poriluk mi super zvuci

kak to radis?
Na ulje bacim narezani luk i zažutim ga, dodam češnjak, mrkvu i celer narezane na kockice (ako imam, dodam i pastrnjak i korijen peršina), malo popirjam, ubacim oprani i ocijeđeni ječam te podlijevam vodom u kojoj sam nakratko blanširala poriluk (par minuta u malo slane vode tako da svu vodu iskoristim),a ubacim i taj poriluk. Od začina stavim sol, papar, malo vegete, jednu ljutu papričicu i na kraju peršinov list. Kuhano je kad je ječam kuhan, oko pola sata valjda? Na kraju dodam i malo pasirane rajčice.
Ona verzija koja je mojima puno ukusnija, je kada se uz luk popirja i špek ili se pak pred kraj u poriluk ubaci kuhani buncek.
Danas sam napravila krem juhu od mrkve i đumbira (dodala sam neku ljutu papričicu koju sam jučer kupila i peklo je za grlo, a stavila sam doslovno jednu sjemenku na litru juhe...možda je bilo i zbog đumbira, nisam sigurna... trenutno sam bez osjetila okusa i mirisa pa samo osjećam iritaciju grla ako je nešto preslano-preslatko-preljuto-prekiselo) te špagete i bolonjez. Salata - svježe zelje.
Imam domaćeg piceka pa će sutra biti pileća juha s povrćem, kuhana piletina (polovica piceka), pire-krumpir, sos od hrena, zelena salata s rikulom. Od druge polovice napravit ću saft za ponedjeljak, uz ostatke juhe.
Mišonja 03.09.2003.