Sada je: 01 kol 2026, 11:30.

POVRAĆANJA NA SVE

Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!

Moderatori/ce: latica, snowwhite

POVRAĆANJA NA SVE

PostPostao/la oksi » 19 stu 2010, 15:16

Bok ljudi!Imam jedan problem sa svojom dvogodišnjom kčerkom.Njoj se povrača na svu hranu i na jake mirise.A sad i u autu dok se vozi.Još nije ni jela a kaže da se njoj povrača.Ili pojede malo i onda sve nazad.A i u jelu je nikakva.Samo nam paše mlijeko.Od njega i ne povrača.Al to baš stalno tako pogotovo ako dajem nešto na silu.Dal ima tko slične probleme??
Zadnja izmjena: mrs. eastwood; 17 vel 2013, 09:44; ukupno mijenjano 1 put/a.
Razlog: samo ispravak naslova
oksi
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: POVRAĆENJA NA SVE

PostPostao/la aniram 103 » 19 stu 2010, 15:22

A da joj želučić nije preosjetljiv ili da sad nije iziritiran tim povraćanjem probaj joj par dana davat nešto dijtalno rižu na bijelo banane pa vidi kako če reagirat ili nazovi doktoricu i posavjetuj se sa njom.
slikaslika
aniram 103
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la oksi » 19 stu 2010, 15:35

ma to nije baš sad nego već duže vrijeme.A riža i banana nedolazi u obzir jer ima tvrdu stolicu
oksi
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la snowwhite » 19 stu 2010, 15:38

ako traje duže nije baš za zezat se.
povraća baš svaki dan?
obavezno odi pedijatru
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la justdoit » 19 stu 2010, 15:49

snowwhite je napisao/la:obavezno odi pedijatru

baš sam ti to htjela reći, jel sam primjetila da se već neko vrijeme žališ na njenu prehranu. moraš poduzet nešto, nije za zezati se, premala je za neuravnoteženu prehranu, a o svakodnevnom povraćanju da ne pričam...
Zadnja izmjena: justdoit; 19 stu 2010, 16:15; ukupno mijenjano 1 put/a.
Lara 13.8.2009.
slika
justdoit
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la danijela81 » 19 stu 2010, 15:53

pedijatru, i ako nije nešto što pedijatar može riješiti, onda uzeti uputnicu za dječjeg gastroenterologa.
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la oksi » 19 stu 2010, 16:00

ovisi od hrane i njezine voli za jesti.Neki put pojede sve bez problema a neki put povrati.Al sam primjetila da to nema veze s tim šta jede.
oksi
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la olja » 19 stu 2010, 16:49

Slažem se i s danijelom i s justdoit - obavezno se obrati pedijatru.
Već si pisala kako premalo jede, neredovito i sl.
Na tvom mjestu bih se uz cjelokupnu takvu situaciju pod obavezno obratila doktoru.
Kako napreduje? Kakvo je opće stanje?
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la oksi » 19 stu 2010, 19:05

Pa dobro je.I nije uopče mršava.Al sigurno z bog ovog svega i nespava po cijelu noć.Traže bočicu.
oksi
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la sanela » 24 stu 2010, 15:00

hej, i mi imamo sličan problem.povraća na svu hranu osim pizze i sl smeća od hrane. inače super napreduje i nitko ne bi rekao da imamao takav problem sve dok se nije srušila u vrtiću. nakon toga smo otišli u bolnicu i nakon obrade rekli su anemija koja je uzrokovala nešto slično epileptičnom napadaju. :place ,uglavnom to se više nije ponovilo i sad troši željezo i mrvicu više jede.
i mlijeka popije ogromne količine(trebamo si kravu nabavit :lol )
u klaićevoj su nam rekli da je to od neuravnotežene prehrane i prehrane bez mesa.
ako dijete slabo jede,odbija hranu i povraće obavezno doktoru,
kako mala ide u vrtić ima 2,5 god,14 kg,visinu ne znam al je dosta višlja od vršnjaka mislila sam da je sve ok jer kau u vrtiću jede :conf
sanela
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la danijela81 » 24 stu 2010, 15:05

ako se radi o anemiji, treba smanjiti mlijeko.
pogotovo ga ne jesti prije, za vrijeme, i nakon obroka u kojem je crveno meso.
mlijeko jako ometa apsorpciju željeza.

podvali joj meso na bilo koji način. ja ga nekada znam smiksati kao u paštetu i umiješati u krumpir pire, jer nekada se dogodi da danima ne želi meso.
i obavezno uzimati C vitamin, za bolju iskoristivost željeza.
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la sanela » 25 stu 2010, 16:12

sve je to ok i isprobano,al čim osjeti meso pljuje i više neće ni probat.
takva je odkako je počela jesti drugu hranu,meso NIKAD
sanela
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Trini » 30 stu 2010, 12:21

Moj stariji sin (sada 14 godina) je tako uvijek pljuvao kruh, i nikad do dana danasnjeg ga nije poceo jesti. Mozda nece niti tvoja meso. Zato moras jako paziti da joj u dogovoru s pedijatricom uravnotezis prehranu na drugi nacin.

Sogorova mala redovno povraca hranu kad je roditelji sile da pojede, ono sad ce je oni hraniti i sl. Cak moze povratiti i sama od sebe ako pocne jesti nesto sto joj se ne svidja. No svakodnevno povracanje bilo na fizickoj ili psihickoj bazi stvarno nije normalno, ja bih vec odavno otrcala na pretrage/lijecnicko misljenje.

kako mala ide u vrtić ima 2,5 god,14 kg,visinu ne znam al je dosta višlja od vršnjaka mislila sam da je sve ok jer kau u vrtiću jede

O, da, i mi cujemo da se nasa "najede" u vrticu, a dodje gladna kao vuk, tako da se u vrticko jelo ne pouzdajem uopce.
Trini
sv. Monika

PostPostao/la sanela » 30 stu 2010, 13:29

moram priznat,kako je bilo problema sa zdravljem, ravnateljica vrtića je tražila sastanak i da joj donesem svu med dokumentaciju jer je bila riječ o sumnji na epi.i tu je bila i jedna njena teta i mogu reći da se sada puno više trude da ona nešto pojede.to je činjenica jer je dobila3,5 kg od 6.mj.
za 2 mj moramo na kontrolu pa ćemo vidjet.
sanela
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la dadaidada » 16 vel 2013, 19:34

Naša curica ne povraća na sve, do sada kisele krastavce, svaki put, a obožava ih... izbjegavamo joj ih davati. Nego imamo problem, naveče nakon što pojede bocu, čokolino, nedugo nakon toga, ili u toku noći se probudi i povrati, i to se često događa u zadnjih 2-3 mjeseca. Dok bocu koju pojede ujutro ili nekad u toku dana kad želi, do sada nije nikad povratila. Da joj možda teško ne padne na želudac navečer ili za noć, a šta joj probati dati umjesto mlijeka i čokolina, možda nije mlijeko u pitanju, da je probati keksolino, medolino ili sl. Ne znam, jel imao netko sličan problem? :dunno
Mama...
dadaidada
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la olja2208 » 16 vel 2013, 21:36

dadaidada, nisi nam napisala koliko je stara curica, jeste li razgovarali sa ped. o tome, povraćanje koje toliko dugo traje ne bi smjelo prolaziti bez pokazivanja djeteta doktoru. :/

inače, mlijeko se djeci daje čisto, ništa drugo osim mlijeka ne ide u bočicu, hrana ide na žlicu, a tekućine na čašu.
čokolino, medolino, bilo kakva lina ili druge instant pahuljice (bez obzira na dob, a pošto pije iz bočice pretpostavljam da je mlađe dijete u pitanju) nisu nikako dobar izbor za djecu, sadrže šećer, čokoladu, katastrofa su za zubiće i nemaju potrebnu nutritivnu vrijednost.
S. 2007. G. 2010. V. 2012. P. 2014.
slika
olja2208
ja bih htjela imati more 24 sata

PostPostao/la rucho » 16 vel 2013, 23:42

dada... jel posteno podrignula nakon cokolina a prije spavanja? nema veze sto je vec veca .... girica zna stucati ako se ne podrigne "kako bog poveda"......

olja... sa svim duznim postovanjem poznato nam je to sto si napisala... al kad ti nece jede nista sretna si ako ce i ugljen od raznja...... :nata
slika
rucho
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mrs. eastwood » 16 vel 2013, 23:48

rucho - možda se tebi čini banalno i ti znaš što je uravnotežena i zdrava ishrana za klince te dobi, ali vjerujm mi mnoge mame ne znaju i rukovode se onim što pročitaju u dućanu na policama ili kako sve ne dođu do vrlo nezdravih kombinacija, ne vodeći računa o mnogim stvarima koje je npr. Olja gore napisala...

mi smo tu da reagiramo, posebno na ovakve izjave.

generalno mislim da je ovoj temi mjesto na bubinima. tamo će dobiti konkretnije odgovore.

edit- izbrisalo mi se po posta :ajme
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la dadaidada » 17 vel 2013, 03:27

Da, nisam napisala koliko je stara jer smo na temi pod postom djeca od 1-3g. Ima 2 god.
Rucho, u pravu si, bolje da pojede to sto zeli nego nista, a sta se podrigivanja tice, ona nam rijetko kad da se uopce podrigne.
Olja, a koje dijete ne jede bocu prije spavanja, i da, bocu cokolina, ne mlijeka, kako da bude sito od salice mlijeka, kad mi curica jos u toku noci pojede do dvije boce, trazi sama, otprilike po pola litre cokolina na bocu. 90% djece koju znam jedu bocu cokolina prije spavanja, a ne ne znam sta drugo, budimo realni. Sta dati djetetu za jesti koje je vec ionako nervozno pred spavanje, i bocu najlakse prihvati.
Mama...
dadaidada
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ciklama24 » 17 vel 2013, 06:06

Djetetu od 2 godine ne trebaju 3 boce čokolina po noći :roll
Slažem se curama da uopće bocu ne bi trebalo imati...mislim moja je imala bocu. No maknuli smo je s 1g i 9 mjeseci upravo zbog toga jer je samo mlijeko pila na nju. I to adaptirano. Kad smo prešli na šalice prešli smo i na obično mlijeko.
Ne znam zašto ne pojede čokolino (ako ga već voli jesti itd itd da ne ulazim sad dalje o čokolinu)
sa žlicom, popije mlijeka/kakaa na šalicu i ide spavat. Kakvo hranjenje po noći još? 2 godine? Ne može biti toliko gladna ako ima normalne obroke po danu.
I povraća najvjerojatnije jer se natrpava tim čokolinom. Prilično sam sigurna. Pola litre čokolina...i meni bi bilo zlo.
slika
ciklama24
iš iš iš FP

PostPostao/la mrs. eastwood » 17 vel 2013, 08:18

prvo da riješimo - NE nije u redu dvogodišnjaku davati kamenje da jede jer neće ništa drugo. Čokolina i ostala slicna hrana nisu otrov i ok ih je davati tu i tamo - ali NIKAKO kao osnovu prehrani.

onome kome je prvi izbor čokolino - upucujem ga da prouci na s podforum o Dohrani.

u dobi od dvije godine djeca bi trebala imati pet obroka kroz dan i kroz te obroke namiriti sve potrebe. za noć ostaje voda. Ako niste tamo - tome treba težiti.
za veceru dvogodišnjaci mogu jesti lagane obroke kao što su tjestenina, riža. razni grizevi (pšenicni, od pira, kukuruznui, raženi.... ) pa ako je želja mogu se posuti s kakaom ili čokoladom - opet gledati da ti proizvodi nisu krcati aditiva i raznog smeca kako je to obicaj. treba citati deklaracije.
pa evo puno hranjiviji obrok - vrlo slican vasem cokolinu je grzi na mlijeku.

čest uzrok nervoze pred vecer je neispavanost. kada idete spavati i spavete li popodne? dijete bude premoreno jer nije imalo dovoljno sna kroz dan ili dan prije.

sve mi se cini da ti je odggovor zasto povraca ovdje:
dadaidada je napisao/la:kad mi curica jos u toku noci pojede do dvije boce, trazi sama, otprilike po pola litre cokolina na bocu.
mrs. eastwood
Sveta krava

Re: POVRAĆANJA NA SVE

PostPostao/la mrs. eastwood » 17 vel 2013, 09:45

da i obavezno se savjetuj s pedijatrom vec u ponedjeljak.
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la olja2208 » 17 vel 2013, 12:59

mrs. e. je sve napisala. X

dadaidada je napisao/la:Rucho, u pravu si, bolje da pojede to sto zeli nego nista
ovo nikako ne stoji, na raspolaganju imamo obilje zdravih namirnica, ukoliko odbijaju određenu namirnicu, rješenje je ekvivalentna zamjena istog nutritivnog nivoa,
dakle, treba im ponuditi namirnicu iste nutritivne vrijednosti a koju dijete bolje prihvaća, mogućnosti i kombinacije zbilja su neograničene.
Djeca ovog uzrasta traže da imaju slobodu izbora, zatim, jedan dan mogu jesti veliku količinu a sljedeći vrlo malo, pa će imati period jednolične ishrane, npr. prihvataće samo povrće, ili voće, ili mliječne proizvode,
ali to uvijek trebaju biti nutritivno vrijedne namirnice jer će pomoći djetetu da stvori dobre nutritivne navike i zavoli različite okuse,
a to je jedna od najvažnijih stvari koju treba naučiti jer će imati značajnog uticaja na ono što će voljeti da jede ili odbijati kasnije.

dadaidada je napisao/la:jer smo na temi pod postom djeca od 1-3g.
prilično širok pojam. :/
u drugoj godini dijete bi trebalo da nauči da pije iz šolje, njima je to čak i zanimljivije od bočice, razlozi za to su brojni, o tome smo često pisali.
ako dijete u ovom uzrastu pije previše mlijeka, a što je definitivno slučaj kod dadaid. curice, neophodno je ograničiti njegov unos da bi se sačuvao apetit za drugu hranu i smanjio potencijalni rizik od deficita željeza.

dadaidada je napisao/la:90% djece koju znam jedu bocu cokolina prije spavanja, a ne ne znam sta drugo, budimo realni.
ovo neću koment., mislim da je već dovoljno rečeno na ovu temu.
ali toliko o tome da i ptice na grani znaju za osnovne principe u ishrani djece te da ih je suvišno ponavljati, a nerijetko imamo ovakve tvrdnje i među korisnicama foruma. :whew

nadam se, dadaidada, da si dobila odgovore na svoje nedoumice, o potencijalnim dodanim razlozima za povraćanje ovdje možemo samo nagađati, jer nemamo podatke o općem stanju djeteta, nutritivnim navikama, napredovanju, itsl.
a svakako je nužno o svemu razgovarati sa vašim pedijatrom.
slika
olja2208

PostPostao/la lilkillaink » 17 vel 2013, 16:21

Ja cu malo sa strane ubacit jedno pitanje, M ce imat 2god u petom mjesecu, pije adaptirano mlijeko, i pije ga na bocicu,pokusavala sam na x nacina na salicu,sve ostalo pije iz case,sama,vodu,kakao,neki sokic,caj,ali mlijeko nece, jednom je dvaput gucnila ic salice mljeko,i vratila meni i donila mi bocicu,i kaze mama tu meko piti. Sama trazi pit,i kaze sta zeli pit. Ujutro,za popodnevno spavanje i uvecer prije spavanja bas trazi da popije mljeko iz boce..e sad,zao mi je ukinit joj bocicu,kad joj je bas gust popit iz bocice..sta vi mislite o tome,dnevnih obroka ima najmanje 5, nekad vise nekad manje..
slika

slika
lilkillaink
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la dadaidada » 17 vel 2013, 19:09

"u dobi od dvije godine djeca bi trebala imati pet obroka kroz dan"
...normalno ima tri glavna obroka u danu, uz međuobroke... U tome nije problem, i ne bi trebala biti gladna po noci, al jeste, jer ona nakon bilo cega što pojede navečer, kad legne traži bocu. I zašto ne dati bocu po noći ako dijete traži? Mislim... Hello...??? Bez obzira na godine.

"čest uzrok nervoze pred vecer je neispavanost. kada idete spavati i spavete li popodne? dijete bude premoreno jer nije imalo dovoljno sna kroz dan ili dan prije."
...spava po danu dva sata otprilike, al cijeli dan je u pokretu, malo je živahnija i tako se izmori. Kažem opet, bilo šta pojede za večeru, kad legne traži bocu.

"u drugoj godini dijete bi trebalo da nauči da pije iz šolje "
...pije iz šolje, čaše ili kako već odavno, ni vodu, čaj, sok ne pije više iz boce... To smo usavršili prije 7,8 mjeseci.

I sad opet nakon svih objašnjenja o hranjenju, spavanju, boci itd. Zašto ne dati djetetu bocu po noći ako je traži, i dvije? Pa neću je ostaviti gladnu! A u 3, 4 sata po noći sigurno neće sjesti za stol i jesti žlicom, zar ne?
E i kad smo kod zdrave prehrane bogate nutr. vrijednostima... Iz iskustva, adaptirano mlijeko je puno lošije kvalitete od kravljeg, jer kad smo prešli na kravlje u kratkom roku na oko se vidjelo da puno bolje napreduje i dobiva na težini... I nitko me neće razuvjeriti... A svi ad. forsiraju što duže... Čemu?
Mama...
dadaidada
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la olja2208 » 17 vel 2013, 21:32

lilki, ako je u njenoj ishrani zastupljeno dovoljno mliječnih proizvoda (svježi sir, jogurti, kiselo vrhnje, isl.) onda ova bočica za poslijepodnevno spavanje nije neophodna, e sad to zavisi i od toga koliko mlijeka popije ujutro i uvečer.
ne moraš joj naglo maknuti bočicu ali svakako pokušavajte svaki dan, razgovarajte o tome kako je ona sad velika i može piti iz čaše, kao mama i tata,
idite zajedno kupiti novu čašu baš za mlijeko, neka je sama izabere,
ograniči prostor u kojem pije iz bočice, tad bi trebala i sama odustati,
nemoj joj dozvoliti da se igra sa bočicom jer neka djeca bočicu drže kao igračku-tješilicu, u tom slučaju treba je zamijeniti igračkom, dekicom isl.

taj prelazni period zna biti stresan ali se isplati odviknuti je, jer lakše je sad nego kasnije.

glede bočice i zašto je izbaciti, beba starija od 18 mj. koja nastavlja piti iz bočice noću ili prije dnevnog spavanja izložena je riziku kvarenja zuba,
a korištenje bočice nakon dvije godine može dovesti do devijacija gornjeg nepca i desni, što uzrokuje nepravilan zagriz,
bebe često grizu dude na bočicama, a to može stvoriti podlogu za karijes rane dobi.
najveća greška je davanje slatkih napitaka tokom noći ali i bilo kakvih drugih napitaka ili hrane, jer je tada znatno smanjeno lučenje sline, pa se šećeri duže zadržavaju na površini zubića i tako pogoduju razmnožavanju kariogenih bakterija.
dakle, ako se dijete, koje ima uravnoteženu prehranu, pravilno raspoređenu u toku dana, budi noću, ono nije gladno već to čini iz navike te mu se nudi isključivo voda.

ovdje nećemo raspravljati o benefitima adaptiranog u odnosu na kravlje, koga istinski zanima dovoljno je da pretrazi forum, o tome smo jako puno pisali na podforumu o dohrani.
evo i link na jednu od tema:
http://www.mameibebe.biz.hr/phpBB2/view ... je+mlijeko
i pejstam sa dohrane sljedeće:

"Razlozi nedavanja kravljeg mlijeka djeci mlađoj od dvije godine

tanjabb wrote:- kravlje mlijeko ne sadrzi dovoljno zeljeza zato su npr. kod djece koja rano pocinju s kr. mlijeko ceste anemije (25-40% takve djece u starosti od 6 do 24 mjeseci je anemicno)
- sadrzi puno previse neprimjerenih bjelancevina, koje po nepotrebnem opterecuju bubrege male djece i time vecaju mogucnost alergija
- ne sadrzi dovoljno cinka, selena, joda, vitamina i esencialnih masnih kiselina potrebnih za razvoj djeteta
- sadrzi previse natrija, kalija i klorida.
Ova istrazivanja su radjena za djecu do 2. godine i preporuke jesu da je za tako malu djecu uvijek bolje posegnuti za adaptiranim mlijekom (koje nema ovih "nuspojava" gore) ako vec majka ne doji."

dadaidada, mislim da si dobila korisne savjete, a o ostalim nedoumicama u vezi sa ishranom možeš nastaviti na podforumu Dohrana.

ovaj topic zakljucavam. :mah
slika
olja2208

Natrag na Od prvih koraka do prvog razreda

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 37 gostiju.