O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
Tema je zaključana

Re: Cavrljanje o dojenju (razna pitanja)

13 ožu 2013, 08:48

ja bih ga pustila. nećeti to dugo potrajati to cijelonoćno spavanje to je faza. a za produkciju je jednako bitno i jutarnje dojenje.

men i se znalo dešavati sa L i nikada mi mlijeko nije nestalo zbog par noći ne dojenja

13 ožu 2013, 13:17

prvih mjesec dana, odn. do prve kontrole sa oko mjesec i vaganja preporucuje se obavezno nocno hranjenje,
postoji ono pravilo "koliko kila toliko sati sna",
e sad, tvoj bebac je nesto stariji, i iako mi se na prvu cini puno sati bez hranjenja,
trebalo bi da je prespavao jer je zadovoljan i sit,
ali i ja mislim da je to vise slucajnost nego sto ce biti pravilo, nije da obeshrabrujem, :p
odnosno, neka si se naspavala.
inace, nekakvo pravilo za nesto starije bebe je ako ima dovoljno mokrih pelena, fino napreduje, raspolozen je tokom dana,
obično nema razloga da ga se budi.
jedino ako osjetis bol, ili cvorice zbog prepunjenosti, onda bih ga stavila na cc.
u svakom slucaju bih ipak od ped. trazila zeleno svjetlo za prestanak nocnog hranjenja, jer treba procijeniti bebu (tezinu, tjedni/mjesecni dobitak na tezini) da bi to postalo pravilo.

13 ožu 2013, 13:27

čuj, ako je sve OK, mali napreduje, ne bih ga budila. čak bih se tijekom noći ako ti se grudi previše napune - neka me olja ispravi ako griješim! - sitno izdojila (ali samo malo, tek toliko da popusti pritisak!), nego što bih ga budila. ako takvo stanje potraje, organizam i produkcija mlijeka će se brzo prilagoditi novom stanju, odnosno, neće se tako brzo i u takvom intenzitetu stvarati mlijeko tijekom noći. ja sam svoju budila svaka dva sata jer je malo dobivala na težini, tako je bilo u prvih mjesec i pol, poslije je ona mene budila svaka dva sata, dijete se naviklo :lol dakle, naspavaj se. kada krenu zubići, možda ga nećeš moći skinut' sa sebe, pa iskoristi. :hug

13 ožu 2013, 13:35

Ajde da ne iščitavam sve, jedno pitanje(sa više podpitanja):
dakle, od osnova (prvi put nismo imali sreće sa dojenjem - duga priča), znači kako, kad i koliko -
od trena kad se beba rodi kad je treba stavit na sisu?
Kako znamo da je beba pojela dovoljno?
Svako koliko treba dojit u prvih par dana (i noći)?
Toliko za ovaj prvi put, sigurno ću se još sjetit ;)

13 ožu 2013, 16:25

black_l, na svako kme, cim otvori oci stavljas bebu na cicu, tako ces podstaknuti produkciju,
to je tzv. dojenje na zahtjev, u pocetku je bukvalno samo dojenje i spavanje, dakle uvijek kad beba zaplace ili na drugi nacin pokazuje da je gladna, a podoj traje onoliko dugo dok beba sama ne ispusti dojku.
vodis racuna o tome da bebu unutar cca 3 sata stavljas na istu dojku kako bi dosla do masnijeg mlijeka,
znat ces je l' joj dovoljno ako ima 6-8 mokrih pelena u toku 24 sata, ako fino dobija na kilazi (ovo treba detaljnije objasniti jer je rast tezine individualan i razlikuje/mijenja se u odnosu na starost djeteta), učinkovito sisa, ima dovoljan broj (i odgovarajući izgled) stolica, itsl.
procitaj u vezi s tim prigodne tekstove:
http://www.roda.hr/article/readlink/1890
http://www.roda.hr/article/category/zapocnite-ispravno
http://www.roda.hr/article/readlink/1481

slazem se s kitty, pod uslovom da dovoljno dobija na tezini i ima dovoljan br. mokrih pelena.
i da, ne mora se buditi beba vec ga samo pristekat u snu, to ga ne bi trebalo razbuditi.

13 ožu 2013, 17:38

šta se tiče dobivanja na kilaži dobro je, imam doma vagu i važem ga jednom tjedno. dobiva mi u prosjeku 260grama na tjedan. jel to u redu? ima mi sad 5600g, rođen sa 3250grama, otpušten 5.dan sa 3090grama.
mene ne brine toliko njegovo dobivanje na težini jer to imam pod kontrolom i on doji na zahtjev, na svaki kme je na sisi i nemam pojma iskreno kad i koliko jede, navečer mislim da stalno :lol
mene brine da mi se ne smanji produkcija :/ prva noć je bila užas, kvrga na kvrgi, mlijeko je samo špricalo na sve strane. danas ujutro pune dojke ali bez kvrga, bez boli. to znači da mi se već za jedan dan produkcija malo smanjila. pričekat ću još par dana i ako se to nastavi ipak ću ga u polusnu stavit tijekom noći na dojku jer nam se ubrzo bliži skok sa 3 mjeseca. bojim se da onda ne budem u prevelikoj panici :znoj

13 ožu 2013, 17:48

kilaza vam je super! :zivili
ma nece se smanjiti zbog par puta, cike ce vremenom nauciti da se, ajmo reci, "prerasporede" kod laktacije :mrgreen i prilagode bebinoj potraznji, u kolicini i rasporedu.
a svakako su ujutro najpunije, no na potencijalnu bol i kvrge moras jako paziti,
najprirodnije bi bilo pristekat bebu kad zagusti nocu.

13 ožu 2013, 18:17

neću puno kukat kako spava da ne bi ubrzo puno kukala kako ne spava :lol ali baš me začudilo iskreno. ako će i dalje tako dobro dobivati pustit ću ga da spava.

13 ožu 2013, 21:13

lorena, nemoj se brinuti. kada dođe skok, za dan-dva će on navlačiti više mlijeka (ako će uopće imati intenzivniji skok!), pa će se i produkcija brzo povećati. (isto kao što se je sada za samo jedan dan smanjila produkcija tijekom noći.). naš organizam je jako pametan i jako je dobro usklađen s djetetovim potrebama - tvoja beba sve zna, a tvoje dojke to slijede, ne brini. iskoristi da se naspavaš. ako si nemirna, probaj ga prištekati u snu, ali ja na tvom mjestu ne bih forsirala (baš na generaciji raspravljamo o tome kako odviknuti dijete od noćnog dojenja, kod starije djece to stvarno zna biti veći problem - neka ne mogu ni spavati bez cice u ustima).
a što se tiče dojenja u snu - mene su jako poticali da je budim svaka dva sata jer je slabo dobivala na težini i imala je žuticu pa je i spavala puno. ja sam je pokušala buditi i stavljala sam je na cicu svaka dva sata, no ona bi bukvalno nakon 10 sekundi zaspala. iz toga sam naučila da ako dijete hoće spavati - nema sile koja je može probuditi (u mom slučaju je to bilo nužno jer nije dobivala na težini, kod tebe nije, naspavaj se :hug)

:hug

14 ožu 2013, 11:52

olja2208 je napisao/la:black_l, na svako kme, cim otvori oci stavljas bebu na cicu, tako ces podstaknuti produkciju,
to je tzv. dojenje na zahtjev, u pocetku je bukvalno samo dojenje i spavanje, dakle uvijek kad beba zaplace ili na drugi nacin pokazuje da je gladna, a podoj traje onoliko dugo dok beba sama ne ispusti dojku.
vodis racuna o tome da bebu unutar cca 3 sata stavljas na istu dojku kako bi dosla do masnijeg mlijeka,
znat ces je l' joj dovoljno ako ima 6-8 mokrih pelena u toku 24 sata, ako fino dobija na kilazi (ovo treba detaljnije objasniti jer je rast tezine individualan i razlikuje/mijenja se u odnosu na starost djeteta), učinkovito sisa, ima dovoljan broj (i odgovarajući izgled) stolica, itsl.
procitaj u vezi s tim prigodne tekstove:
http://www.roda.hr/article/readlink/1890
http://www.roda.hr/article/category/zapocnite-ispravno
http://www.roda.hr/article/readlink/1481

slazem se s kitty, pod uslovom da dovoljno dobija na tezini i ima dovoljan br. mokrih pelena.
i da, ne mora se buditi beba vec ga samo pristekat u snu, to ga ne bi trebalo razbuditi.

Hvala ti puno puno puno
To mi nitko nije dosad rekao, ni kad sam prvi put rodila, ni doma, ni patronažna niiiiiiiiiko

14 ožu 2013, 12:19

black_l, sretno! :kiss
ovaj put ce ici sve ok!

14 ožu 2013, 15:34

Black_l sretno i od mene, pitaj sta god te interesuje i savladavacemo probleme korak po korak. :mah

15 ožu 2013, 11:41

Da, definitivno i hvala vam cure na tome. Prvi put nisam ni internet imala pri ruci, ništa, samo mama i sveki koje su stale nada mnom ko kobci i stalno pitale je li jela? koliko je pojela? A mala ionako nije jela i samo su me nervirale dok sam ih ja molila da me puste na miru. Ali, eto, na greškama se uči pa ovaj put ne idem kod nijedne, ostajem doma, sa mm i J, čak sam rekla objema da ne trebaju dolazit. Sama ću pokušat pa da vidimo hoće li bit bolje, mislim da gore ne može bit.

15 ožu 2013, 12:37

black_lady je napisao/la: samo mama i sveki koje su stale nada mnom ko kobci i stalno pitale je li jela? koliko je pojela?

toga se pod obavezno kloni jer takve osobe su pogubne za dojenje. okruži se sa ljudima koji će ti biti podrška i koji vjeruju u tebe i onda ćeš i ti sama vjerovat u sebe. najlakše je dojilji poljuljat povjerenje jer je i ona sama dosta često u strahu i osjeća se nesigurno. ako ti bilo tko stvara neugodnost ili paniku u glavi makni ga od sebe.
meni su moja mama (svoje 4 djece dojila sve zajedno 3 mjeseca) i moja svekrva (imala je "preslabo" mlijeko) probale dati neki savjet o dojenju pa sam im jasno rekla da o tome znam 10 puta više nego one i da njih "iskusne dojilje" ne slušam.

15 ožu 2013, 12:55

Ah, kad to tad nisam znala. 4 godine starija, nadam se da sam toliko i pametnija ;)

15 ožu 2013, 12:59

sretno, black lady! i ja sam kao ponavljacica, 4 godine kasnije, bila i pametnija i uspjesnija :zivili

15 ožu 2013, 12:59

ovaj put će biti sve super :luv ako imaš bilo kakvih pitanja tu će ti na temi dojenje vrlo rado svi pomoći. moj savjet ti je da bradavice počneš mazati odmah nakon prvog podoja da koža postane elastična. i kod i najmanjeg znaka boli prilikom dojenja zamoli sestre u bolnici da ti provjere položaj. jako je bitno da od početka naučite i ti i beba dobar položaj. sretno i bit će sve ok :kiss

15 ožu 2013, 13:06

i dobro je znati da i kad pogrijesis, nikad nije nepopravljivo. bebe napreduju u skokovima i ako danas ne dobiva, a imas dobar polozaj, dovoljno mokrih i pokakanih pelena, beba izgleda zadovoljno i ok, dajes na zahtjev (ili i preduhitris zahtjev) itd. najprije trebas razmotriti sve opcije koje imas, a zamjensko mlijeko dati tek kad sve te opcije iscrpis

pomoc mozes naci ovdje, na rodinom forumu, na sos telefonu za dojenje itd. nazalost, od patronaznih sestara i pedijatara vrlo rijetko.

a ipak, svaki savjet koji dobijes okreni dva puta. i opusti se i plivaj, malo po malo

15 ožu 2013, 13:43

ja bih dodala jos nesto sto je meni jako puno znacilo, informiraj i oboruzaj znanjem i muza, meni je MM bio ogromna podrska kad je dojenje stekalo sa drugom kcerkom, u nocima kad nije jela, kad sam imala slab LD, zajedno smo to prolazili, nosio ju je dok sam se ja izdajala, sve s ciljem da pokusamo sve i ne posegnemo lako za bocicom ad,
oboje smo bili uvjereni da ja to mogu i da ce sve biti super.
jako je vazno imati neciju podrsku, a najprirodnije je da to bude TM.

15 ožu 2013, 14:35

olja2208 je napisao/la:jako je vazno imati neciju podrsku, a najprirodnije je da to bude TM.

X :dada

15 ožu 2013, 14:45

Liv Tyler je napisao/la:
olja2208 je napisao/la:jako je vazno imati neciju podrsku, a najprirodnije je da to bude TM.

Definitivno!

16 ožu 2013, 13:20

Kaya071 je napisao/la:
Liv Tyler je napisao/la:

Definitivno!

x

30 ožu 2013, 16:51

Podelila sam temu i postove upucene zwerkinom problemu odvojila u zasebnu temu, mozda pomogne i drugim mamama sa slicnim poteskocama da lakse nadju odgovore.

http://www.mameibebe.biz.hr/phpBB2/viewtopic.php?f=38&t=73915

06 tra 2013, 00:43

Ima netko savjet kako tretirati ispucalu bradavicu? Pocelo je s podljevom, a sad je to rana od nekih 1.5 cm, kao da me neko nozem zarezao.
Boli kad mali povuce par puta na pocetku, al boli posteno.
Mazem i Bepanthenom i melemom, al nit pomaze,nit prolazi. samo mi je jos gore.
A i kako da zaraste kad mu tu istu sisu dajem svakih 4-6 h ?? :znoj

Polozaj nam je u redu, nego je ta moja bradavica cudna- do pola uvucena, pa dok se izvlaci, pukne.. To u biti nije ni mali napravio, nego ja sama kada sam se izdajala ludjacki u bolnici..

06 tra 2013, 01:14

mazi Purelanom od Mustele i luftaj cice

06 tra 2013, 01:18

tanjabb je napisao/la:mazi Purelanom od Mustele i luftaj cice

Procitala sam na netu da ga nema svugdje za kupiti.. Morat cu nazvat danas par ljekarni u blizini da pitam.

06 tra 2013, 07:02

ne mora ti biti od mustele. imas i purelan100 vjerujem u svakoj ljekarni. samo gledaj da je cisti lanolin.

06 tra 2013, 07:10

Draga za extra brz oporavaj nas je spasilo Multi-Mam blaznice i Multi-Mam balzam stim da sam ja imala bas krvave i izdajala krv u pocetku.Ovo ti regenerira tkivo u cas na prirodnoj je bazi od aloe i veba moze sisat s tim na siki cak se preporuca namazat malo prije podoja.
Cijena je 80kn al vridi puno puno vise viruj mi

06 tra 2013, 07:33

tako je - gledaj da moze beba cicati bez da moras ispirati namazano sa cica. :dada

06 tra 2013, 09:05

purelan je skup, svaki lanolin je dobar, neka ti daju malo u apoteci. kupi do 10 g, možda ti to i poklone.

luftaj cice isto
Tema je zaključana