Postao/la Olivera » 22 tra 2002, 21:26
....i tako prolazi popodne 12-og avgusta 2000 (kao sto me ispravi AstraKT).Doktor me pregledao kaze 2cm sam se otvorila, mora da se ceka.Mislim da bi mi to cekanje lakse proslo da sam mogla da se setam ali nedaju mi, tako cu se lakse poroditi a doktori to nece.Oni hoce da beba sto duze ostane u stomaku.Kontrakcija ima, nisu ni ceste ni retke, ali nije strasno, ja pricam sa Deanom i sestra ulazi s vremena na vreme da mi polozaj promeni monitori prate bebu a ona bez vode ko riba na suvom.U neko doba sestra kaze da ce doci jedna druga da mi malo blize objasni sta me ceka.<
>Pojavljuje se mlada sestra i pocinje potanko da nam prica sta mozemo da ocekujemo od bebe koja se ovako rano rodi.Prvo pluca su nerazvijena i najverovatnije nece da dise,<
>zatim mentalni poremecaju i tako dalje i tako redom.....objasnjava mi takodje da ce u sobi za porodjaje biti pedijatar koji ce odmah preuzeti bebu i da je nece meni davati u narucje kao sto je obicaj.Zatim da beba ide u inkubator i da cemo kasnije moci da je vidimo.Za sada je najvaznije da prodise a svi ostali eventualni pormecaju se nemogu videti odmah cak i da ih ima.Takodje nas upozorava da budemo na sve to spremni pa cak i na najgore jer jedan odredjen
oj beba i neprezivi.<
>Jeza me sva prosla dok sam to slusala a pomoci mi nema beba hoce napolje i nema sanse da iko zadrzi porodjaj.Do sada mozda nisam bila svesna mnogo cega, misli nepovezane ali sada nas je stvarnost bas pogodila.<
>Cekamo 9 sati za drugu injekciju jer to je jedna nada vise bebi.Dobijam drugu injekciju i posto se kontrakcije povecavaju u intezitetu molim sestru da pozove doktora da me ponovo pregleda, medjutim oni bas nisu za to jer kazu cesci pregledi veca mogucnost da se inficira beba a to se nesme dopustiti.<
>Negde oko 10 sati uvece ja vec poprilicno iscrpljena od kontrakcija a jos vise razocarana kada doktor kace opet samo 2 cm.Ja sam se nadala da za tako malu bebu nemora da se otvoris 10cm ali nisam bila u pravu.Uz sve to krene povracanje u odredjenim intervalima.To me jos vise iscrpljuje<
>S obzirom kako je sve krenulo sestra mi kaze da ce sve to potrajati poprilicno tako da bi mi bilo do
o da uzmem nesto protiv bolova malo se odmorim od kontrakcija i po mogucnosti odspavam i skupim snage za ostatak noci i sledeci dan do porodjaja.<
>Dean i ja vecamo epidural ne dolazi u obzir je porodjaj nije ni na pomolu, znaci samo neka blaza varijanta i sestra nam predlaze jednu injekciju koja deluje 4 sata.Oko 10 ja to primim tu injekcija Deanu kazem da ode kuci i odspava a neko ce ga zvati vec kad se ja probudim.Ja padam u san i samo jos vidim njegovu ruku kako ostavlja ceduljicu sa cell. telefonom na krevetu.<
>U ponoc se probudim od jakih, skoro neizdrzivih kontrakcija, dolazi sestra i ona mi objasnjava kako porodjaj izgleda i kako treba da me boli(sta da radim kad sam bila samo na 3 prva casa disanja do porodjaja nisam uspela ni da dodjem).Oko pola jedan stvrano je sve gore i gore i u 15 do jedan vec osecam potrebu da bebu izguram ali sestra mi neda, doktor ulece i kaze da sam se otvorila 10cm.Ja vec osecam neizdrzive bolove a nesmem da guram dok mi nekazu da mogu a ja na krevetu bukvalno jurim hodnicima do sobe za porodjaje.<
>Vec ne da vicem , nego se derem. od bolova tako da dok me stavljaju na sto, skoro da nista nevidim samo cujem glasove sa leve i desne strane.Oko 5-6 ljudi je u sobi jedna sesta kaze kako je zvala Deana i on je na putu ka bolnici, dolazi pedijatar i ona se upoznaje samnom ( a ja samo vidim jako svetlo i o
ise).Kazu da smem da guram ali ja vicem, zato pored uva cujem glas sestre koja polako i stalozeno mi prica sta da radim, kako da guram, da ne trosim snagu vicuci.Sve je pocelo u 1 po ponoci sada vec 13-og avgusta 2000. i zavrsilo se sa 5 puta 'push' i 'it's boy'.Sledeci sok, pa rekli su nam dva puta da ce biti devojcica a decak je.<
>Bebu samo vidim kako lezi na stolu ali se nista necuje, ne place i najverovatnije i nedise.Pedijatar ga uzima i odnosi a doktor se tu jos bavi oko mene.U jednom trenutku cujem slabasan plac bebe, pitam da li je to on, kazu da jeste mada ga ja nevidim jer je u drugoj sobi.Oko 1 i 30 ja sam na trag u sobi u kojoj sam i bila i kroz 5 minuta ulazi Dean i zatice me isto kao sto me i ostavio.... <
>Kazem mu da je sve gotovo i da je decko, da sam ja do
o ali da sada moramo da sacekamo da bebu srede da bi otisli da ga vidimo i culi kako je on.U tom trenutku to mi je bilo najvaznije.<
>Sacekali smo jos pola sata tu smo malo pricali, sestra donela kolica da sednem i da nas odvedu dok "NICU level 1".<
>Usli smo u prostoriju koja je u 2 sata nocu zujala kao kosnica od kompjutera i ljudi.Sve osvetljeno na vratima nas sacekuje pedijatar koja je bebu preuzela i kaze nam da je beba odlicno, daje nam upustva pranja ruku i procedure oko ulaska u NICU.<
>Uvodi nas u sobu prepunu inkubatora i svaki pokriven razlicitim cebencetom sa bebecim motivima.Ispred inkubatora stolice za ljuljanje i mnogo sestara.Dovodi nas do nase bebe i upoznajemo se sa sestrom koja je zaduzena za njega i samo jos jednu bebu pored.Kaze da ako nije pored njega onda je mozemo naci pored druge bebe i da nju mozemo pitati sta god nas interesuje.Beba je jako do
o jer dise sama, sto su svi iznenadjeno ali od zica i cevcica beba skoro da se i nevidi unutra.Jako je malen skoro minijaturan, mrsav, modar, sama kost i koza.Ja proveravam pogledom da li svako deo tela ima a on potpuno nepokretno lezi u sasivenom gnezdu sa medama i sa najmanjom pelenom na svetu koju sam videla.Objasnjavaju nam o svakoj zicici i cevcici cemu sluci, objasnjavaju nam o svim elementima i parametrima koje vidimo na monitoru, od otkucaja srca do disanja, kiseonika u krvi i ostalo.<
>Tu smo se zadrzali jos jedno sat i oko 3 otisli u sobu koju sam dobila odmah pored dela za bebe.Vec sam bila umorna, kao i Dean.Ja otisla na spavanje, on kuci.<
>Za sada beba nam je bila bolje nego sto su nam rekli.Poceli smo da se privikavamo na ideju da smo postali roditelji jednog majusnog stvorenja koje nas jos nije ni videlo a mi mu glas jos nismo culi.<
>Dugo vremena ce da prodje da nase dete stvarno pocne da se ponasa kao i druge bebe.Proci ce jos 6 nedelja zivota u bolnici, Lukine borbe sa infekcijom i za opstanka, nase borbe da ostanemo normalni gledajuci nase dete kako se bori za zivot a mi bespomocni da mu pomognemo.<
>Ja mislim da i dan danas cujem zvuka alarma monitora koji se cuje cim mu parametri padnu ispod normale i oPominju sestru da dodje i 'ozivi' dete.<
>Evo dok ovo pisem stomak mi se grci.<
>Ipak preziveli smo sve to, pre
odili sto je rodjen tako mali ali zilav ocigledno, sto je bio bolestan i sada je veliki decko.<
>I dalje idemo svaka 4 meseca na specijalne preglede koji prate njegov razvoj(mame sa malim bebama to najbolje znaju) i za sada kazu da su skoro sigurni da ce sa dve godine da po svemu dostigne svoje vrsnjake ali to je za neku drugu diskusiju.<
>Ovoliko od mene......i nadam se da vas nisam bas previse udavila ... <
> <i>Edited by: Olivera at: 11/4/02 3:42:22 am<
></i>
"Mother is not the person to lean on, it is the person to make the leaning unnecessary"