Postao/la Lucy25 » 03 tra 2006, 15:18
Ovo su jos dvije stvari koje su rijetke od nas uspjele izbjeci! Nisu tako neugodne kao epiziotomija, ali da li su stvarno potrebne ili jet to opet uobicajena doktorska rutina? Svaka od njih ima svoje prednosti i nedostatke!<
><
>KLISTIR (KLIZMA)<
><
> Praznjenje crijeva prirodan je i spontan cin koji se dogada tijekom radanja, a potaknut je dvojako. Kao prvo, isti bioloski mehanizmi koji poticu i odrzavaju kontrakcije maternice, jednako tako i stimuliraju misicna vlakna u stijenci crijeva pa crijevo za vrijeme porodaja intenzivnije radi i prazni se. Osim toga, spustanje glavice kroz zdjelicu i njezin prolaz kroz porodajni kanal mehanicki pritiscu debelo crijevo i prazne ga. Stoga se moze reci da je proces nevoljnog, spontanog i potpunog praznjenja crijeva tijekom porodaja neizbjezan. Naravno da je time i neizbjezno potencijalno zagadenje djeteta i porodajnih rana (epiziotomija, razdori medice i rodnice) sadrzajem crijeva za vrijeme radanja. Konacna, ali srecom rijetka, posljedica moze biti infekcija djeteta i majke.<
><
> Imajuci na umu ovo saznanje, klizma moze biti opravdana jedino ako se crijevo u potpunosti isprazni prije samog poradanja. Nazalost, to ne uspijeva uvijek pa je zapravo pitanje klizme upitno. Valja napomenuti da je eventualno zagadenje djeteta i porodajnih rana nakon primijenjene klizme teze ocistiti. Potencijalni rizik klizme je u mogucoj ozljedi i ostecenju crijeva ako se primijeni u prevelikoj kolicini, pre
zo i grubo, medutim taj je rizik na razini teoretskog minimuma.<
><
>BRIJANJE<
><
>Brijanje je iskljucivo preventivna higijenska mjera kojom se nastoji olaksati odrzavanje primjerene higijene za vrijeme porodaja kao i tijekom babinja. Naime, dlake u podrucju spolovila smetaju pri pranju spolovila i pri sivanju epiziotomije. Nakon porodaja, krv i lohije koja se neprestano izlucuju zadrzavaju se na dlakama pa je time higijena otezana. Medutim, valja imati na umu da
ijanje moze isto tako biti i uzrok upale koze i folikulitisa (upala korijena dlake), ponovni rast dlaka moze izazvati neugodan svrbez i osjecaj peckanja i da neke zene
ijanje smatraju ponizavajucim. <
><
>Ako se ne izvodi jednokratnim ili sterilnim
ijacem postoji i rizik prijenosa infekcije HIV-om i hepatitisom. Vjerojatnost za to je minimalna jer se u svim rodilistima
ijanje obavlja
ijacima za jednokratnu individualnu uporabu. Osim toga, svaka trudnica ima pravo donijeti u rodiliste vlastiti jednokratni pribor za
ijanje. Prema podacima iz suvremene literature osporene su prednosti
ijanja.<
><
>Zakljucak bi bio sljedeci: standard i opca prosvijecenost mladih zena omogucavaju im da sve ovo doznaju dovoljno prije dolaska u rodiliste. Apsolutno je nemoguce nekoga prisiljavati na klizmu i
ijanje, ali ono sto mozemo dati su razumne preporuke. Svaka se zena moze kuci sama pripremiti za porodaj. Ispraznjenje crijeva se moze obaviti i prije dolaska u rodiliste dijetetskim mjerama ili uporabom laksih biljnih preparata za poticanje probave. Kako bi se crijeva ispraznila u sto vecoj mjeri na prirodan nacin, rodilje valja tijekom prvog porodajnog doba poticati na kretanje i cesto obavljanje nuzde. Zene mogu doci ili vec o
ijane u rodiliste, ili biti u rodilistu higijenski propisno o
ijane samo u podrucju otvora rodnice i medice ako to bude neophodno zbog izvodenja epiziotomije i kasnije higijene savova i medice.<
><
>Što vi drage moje mislite o svemu ovome? Evo još jedne anketice:<
>Zamolila sam da me ne
iju i ne klistiraju i poslusali su me!Zamolila sam da me ne
iju i ne klistiraju, ali ipak jesu!O
ijali me i dali mi klizmu bez ikakvog prethodnog raspravljanja o tome!Show results <
><
><i></i>
Melani 09.09.2004.
Lara 09.01.2006.