Postao/la Lucy25 » 03 tra 2006, 14:17
Rijetke su one sretnice koje je nisu iskusile! Blago vama, cure! Mislim da se sve slazemo da bi oporavak poslije poroda bio puno
zi i laksi da nema tog rezanja i sivanja! <
><
>Evo sto strucnjaci kazu o tome:<
><
>1.Najveci argument za epiziotomiju je da stiti medicu od ozljeda.<
><
>2.Smatralo se da spontane rasjekotine cine vecu stetu, ali nova istrazivanja dokazuju da su duboka napuknuca skoro iskljucivo nastavak, tj. posljedica epiziotomije.<
><
>3.Smatra se da je mala napuknuca koja se dogadaju bez epiziotomije lakse zasiti i manje su bolna za zenu. Epiziotomija, jednom napravljena i “zakrpana”, mnogo je losija i izvor je mnogo vece boli u razdoblju poslije poroda.<
><
>4.Epiziotomija, kao i svaka druga kirurska intervencija, ima svoje rizike: gubitak krvi, lose zarastanje rane i infekciju. Takve su infekcije jako bolne. Savovi se moraju skinuti da bi se rana prirodno drenirala, a onda je ponovo zasiti. Ucestalost infekcija zbog epiziotomije iznosi 3 posto.<
><
>5.Ako zena nema epiziotomiju, vjerojatno ce imati mala napuknuca, i vrlo rijetko ce ta napuknuca, cak i ona najveca, biti gora od epiziotomije. Niti jedno istrazivanje nije uspjelo dokazati da epiziotomija smanjuje ucestalost napuknuca 3. i 4. stupnja, ali mnoga su dokazala da je medijalna (sredisnja) epiziotomija usko povezana sa dubokim rasjekotinama.<
><
>6.U vezi zarastanja rane, dokazano je upravo bolje zarastanje perinealnog podrucja kod zena bez epiziotomije, nasuprot onima sa njom.<
><
>7.U grupi zena bez epiziotomije bilo je 53 posto porodilja sa potpuno neostecenom medicom!<
><
>8.Dokazano je da epiziotomija povecava rizik od infekcije, ukljucujuci i smrtonosnu infekciju, uzrokuje kratkotrajnu i dugotrajnu bol i dispareuniju (bol prilikom spolnog odnosa), te da uzrokuje “znacajan” gubitak krvi.<
><
>9.Smatra se da zbog prevelikog rastezanja misica dna zdjelice tokom poroda, dolazi do njihovog kasnijeg opustanja, sto prouzrokuje nemogucnost kontroliranog zadrzavanja mokrace i ispadanja maternice. Medutim, starije zene, koje su morale na plasticnu (korektivnu) operaciju zbog gore navedenih razloga, su sve imale veliku epiziotomiju. U svakom slucaju, epiziotomija se radi tek onda kad je glava djeteta spremna da se rodi. Do tog trenutka su misici dna zdjelice vec potpuno rastegnuti. Nikada nitko nije uspio objasniti kako se rezanjem misica i njegovim ponovnim spajanjem, moze povecati njihova snaga.<
><
>10.Cinjenica je da je epizotomija rutinska i da se uglavnom obavlja bez razloga. To jos vise frustrira kada saznamo da zeni tjednima moze stvarati bol i seksualne probleme. Takve komplikacije se ne pojavljuju cesto nakon prirodnog razdiranja koje zacjeljuje daleko
ze nego epizotomija.<
><
>11.Tvrdilo se da do ostecenja mozga novorodenceta dolazi zbog “pritiska glave na perineum”. Medica zene je mekano i elasticno tkivo, a ne beton. Nitko jos nije dokazao da epiziotomija stiti neuroloski status novorodenceta, pa cak niti onih s najmanjom porodajnom tezinom, kao i prijevremeno rodenih.<
><
>12.Vecina lijecnika se ipak slaze da je epiziotomija neophodna kada se novorodence zaglavi u porodajnom kanalu.<
><
>13.Epiziotomija je opravdana u vrlo rijetkim slucajevima (gore navedeno), ali ne kao rutinska procedura. Kada bi zene bile potpuno informirane u pogledu dokaza o prednostima i manama te u svjetlu mogucih rizika, nevjerojatno je da bi zena spremno pristala na rutinsku epizotomiju.<
><
>Zanima me sto vi mislite, da li je epiziotomija stvarno potrebna ili je to samo rutinski postupak? <
><
>Koja je od navedenih situacija bila vasa?Zamolila sam da me ne rezu i nisu me rezali!Zamolila sam da me ne rezu, ali su ipak rezali!Rezali su ikakvih prethodnih pitanja ili dogovora!Show results <
><
><i></i>
Melani 09.09.2004.
Lara 09.01.2006.