Sada je: 17 tra 2026, 05:21.
Moderator/ica: nadicab

Ali,odmah nakon prvotnog šoka brzo sam se podigla-ništa meni tuđe brojke ne znače! To je moje dijete,koje meni,unatoč svemu,jako puno daje,i koje je obogatilo naš zivot.Dijete koje je pravi borac,i koji je više prosao torture,bockanja iglom,lijekova i prijeđenih kilometara(i sati vjezbanja dakako) nego netko sa 20 godina. (I da budem iskrena,ta psihologica se upoće nije trudila oko njega,samo mu je nudila predmete koje njega nisu zanimale.)

) Jos ne priča, slabije razumije, ima primitivne odgovore na moja potrazivanja ili na iskazivanje svojih želja. nije na nivou gotovo trogodisnjeg djeteta
Pa ipak,maksimalno sam ga angazirala,vodim ga svaki dan negdje,i na radnu terapiju,i logoped,i fizio,....Kući ga kroz svakodnevne radnje poticem da mu odrzim sto duzu paznju,da me sto duze gleda u oci,da se prilagodi na neke nove stvari (nova i drukcija hrana npr)-smeta mu kruta hrana,sve treba biti vilivom zgnječeno,meso odmah pljuca.Ali s obzirom da sve već znam(sto mu smeta i zasto mu smeta),sad samo radim da to otklonimo,koliko je moguće.A posla imamo.Predala sam i zahtjev za terapijskog psa,pa kad dodje,godinu do dvi treba valjda cekat.Nadam se da ce to njegove pete godine doć.A sta je sa vasom djecom,kako napredujete???? PS.eh,jos eeg,zadnja dva mjeseca nije bas bajan,imao je siljke i polusiljke(ili kako već se zove).Neuro me pitala ima li on napadaje(nema,hvala Bogu).Kaze ona da ih mogu ocekivati sa ovakvim eegom.Podignula mu je dozu lijekova,i sad je malo bolji eeg.Ipak,jos nije skroz ok.Cekamo koncentraciju vigabatrina(Sabril),pa cemo vidit ocemo li jos dizat Sabril,ili ce mu uvest neki Frizium (ne znam tocno ime). Ima li neko dijete ovdje da ga pije? Nuspojave? Jel pomaze,dal se plaća? 

hope1210 je napisao/la:Bitno takodjer da mu komadice kruha ili smokija stavljas u kut usta, znaci ne na sredinu jezika nego izmedju vilice i unutarnjeg obraza jer onda on mora to zagristi i dovesti jezikom hranu do sredine usta da bi mogao jesti.
Baš sam joj poslikala najvažnije predmete iz okoline koje voli (boca, medo, tata, beba itd) pa ćemo vidjeti kako će ići. 

)))

nadicab je napisao/la:Da, ali ako dijete ima motorickih i vidnih teskoca, onda moras nabaviti i poseban mis, pa naci odgovarajuci pointer ... Na tabletu ipak je potrebno manje motoricke spretnosti.

Sada kuži da će, ako pritisne dugme, igračka zasvirati, kuži poznate i nepoznate osobe, počima se sramiti... čim vidi vrata od ulaza u zgradu počima vikati da-da-da jer zna da će čim uđe njezin glas odjekivati...

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju
Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju.