Sada je: 07 kol 2026, 22:24.

Egzotični začini

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Egzotični začini

PostPostao/la Diami » 07 stu 2013, 16:08

Nisam našla sličnu temu, pa otvaram novu.

Da li koristite i ako da - gdje nabavljate egzotične začine?

Odnedavno imam 24kitchen i gledam neke emisije usput dok nosam malenu, pa mi je upalo u oko da koriste dosta začin različitih. Za neke sam čula, za neke nisam (uglavnom arapske i slične), neki su u prahu, neki u pastama, umacima...

Koje začine vi koristite osim standardnih paprike, đumbira, curry-a?

Recimo tek odnedavno kod nas ima za kupiti chilli pasta zvana sambal olek, dosta kineskih stvari i za sushi sad ima recimo u intersparu.

Ali rijetko jako vidim npr obične crvene svježe chilli papričice, to bih voljela češće koristit...

I jel ima kod nas ona neka banana za kuhanje za nabaviti, mislim da se zove plantana kod nas? I to bih voljela probati...
Diami
ne stignem sanjati

Re: Egzotični začini

PostPostao/la Barbi » 07 stu 2013, 16:26

Ne koristim ništa, moji začini su peršin, bosiljak i origano, eventualno papar, curry i crvena paprika, dalje me ništa niti ne privlači.
No gledala sam nedavno na tv-u da je neki mladi par otvorio u Zagrebu, mislim u Varšavskoj ulici ili uokolo u najužem centru dućan začina, imaju sve moguće egzotične začine i stalno šire ponudu.
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la Adorabla » 07 stu 2013, 16:36

ja koristim i to vrlo cesto. Omiljene su mi dobro smuckane masale koje dodajem u sva variva.
U Zagrebu se otvorio ducan Harissa pa tamo ima dosta toga za kupiti. Ja sam recimo tu prvi puta probala habanero i jalapeno i strasno su mi se svidjeli dok im je recimo curry prah poprilično slab i bezukusan.
Što tebi konkretno treba? Što želiš raditi? Puno stvari možeš sama doma smiksati.
Adorabla
Medena

PostPostao/la malamaja » 07 stu 2013, 17:28

klasika...mažuran, origano, bosiljak, vlasac, kadulja...provansalska mješavina...majčina dušica, kopar, kim
korijandar kurkuma
imam svoje jalapeno papričice, ali rijetko koristim jer ljuto jedem samo ja.
čubar
kres (ali on je više kao salata)
gorušicu
muškatni oraščić, klinčić, đumbir

ne kupujem u specijaliziranim dućanima, nego u običnim ...tipa spar, mercator..one koje sama ne uzgajam.
Give a man a fish and he will eat for a day; teach a man to fish and he will eat for a lifetime; give a man religion and he will die praying for a fish.
malamaja
foreverjungfrau

PostPostao/la TanjaMT » 07 stu 2013, 21:17

ja bez djumbira ne mogu zivjeti :lol ide mi u sve, od juha, bistrih i krem, do caja.
od bilja koristim pored ovih klasicnih, i metvicu (nanu), svjezu ili suhu.
tahin pastu koristim kad radim humus, kres stavljam osim u salate i na kruh sa sirom ili putrom, tako i vlasac.
TanjaMT
kile su mi ko bitcoin

PostPostao/la malamaja » 07 stu 2013, 22:11

ja zaboravila metvicu, meni je ona...onako više za čaj :lol dobro, stavljala sam je ovo ljeto i u sok od bazge, sjeckanu.
tanja, kres siješ ili kupiš ?
Give a man a fish and he will eat for a day; teach a man to fish and he will eat for a lifetime; give a man religion and he will die praying for a fish.
malamaja
foreverjungfrau

PostPostao/la TanjaMT » 07 stu 2013, 22:34

kupim, meni nista zeleno ne uspijeva :lol
TanjaMT
kile su mi ko bitcoin

PostPostao/la malamaja » 07 stu 2013, 23:22

:lol :mrgreen ja sam ga sijala. naišla sam na sjeme. htjela sam razmijeniti iskustva, al nisi pogodno tlo :p
malamaja
foreverjungfrau

PostPostao/la MalaSirena » 08 stu 2013, 08:08

Habanero (i još drugih ljutih papričica) mogu se kupiti preko bloga ''volim ljuto'' (znaju imati i po gradu neke promocije koje najave), ali sam našla i na placu kod jedne žene (možda ima i chillija), jalapeno sam uzgojila na balkonu i ukiselila (jučer prvi puta načela teglicu - mljac!). Chilli sam isto uzgojila, ali sam ih brzo potrošila.

Gotove paste ne koristim, a također se ne usudim koristiti niti gotove chilli umake (u dosta toga ide riblji umak pa iz tog razloga izbjegavam). Od egzotičnijih začina imam još vulgaris curry praha iz dućana, ali kad ga potrošim mogla bih malo posjetiti tu Harrisu :D.

Kardamom je iz BIo&bio, cimet kupujem Alnaturin jer je ukusniji, šafran ponekad kupim u običnom dućanu.

Mentu, bosiljak, kadulju, ružmarin i vlasac uzgajam na balkonu.

Đumbir koristim samo svježi i uvijek ga imam u hladnjaku - za čaj, limunadu, umake.

Tahini za hummus radim sama, kupovni mi je preskup i nije tako ukusan.
Mišonja 03.09.2003.
MalaSirena
i neuništiva mesna štruca

PostPostao/la Kaya071 » 08 stu 2013, 08:22

Diami, sambal oelek mozes sama napraviti. Ako si raspolozena, stavicu recept.

Adorabla, ima li u toj radnji da se kupi harisa? To je fenomenalno.

Ja jako puno koristim kim (mljeveni) i cimet. Sve ovo sto i malamaja (korijander u prahu, ne volim svjezi). I, soja sos (ako se to uopste ubraja u zacine).
Mr Ostrozubic 17/02/2010

Mr Loptic i Zujalica 08/03/2012
Kaya071
Sveta krava

PostPostao/la Adorabla » 08 stu 2013, 13:05

Naravno Kayo
I mene harisa odusevljava. Bas je dobra mjesavina

Pa i ja upotrebljavam i sve ove lokalne zacine. Doduse ne uzgajam, odustla sam od toga. Osim bosiljka, lovora, ruzmarina i mente jer to raste ko korov :lol
Ni ja ne volim svjezi korijander. Malo mi smrducka.

MalaSirena jalapeno uzgojen i ukiseljen :klanja
Adorabla
Medena

PostPostao/la MalaSirena » 09 stu 2013, 07:56

Adorabla je napisao/la:MalaSirena jalapeno uzgojen i ukiseljen :klanja

Nije uopće komplicirano - kupila sjeme, posijala (doduše, niti jedne godine na vrijeme...treba se valjda u drugom mjesecu), presadila u veće tegle negdje u proljeće i onda se trudila redovito zalijevati (često bi me obješeno lišće podsjetilo na tu obavezu :oops: ). Dobro, skupljala sam i bubamare da mi potamane uši, ali ionak sam bila vani pa nije uložen neki poseban trud i napor :nata . Sve mi je bilo žao otvoriti jednu od 4 male teglice koliko mi je ispalo (još sam uz jalapeno ubacila i neke ljute crvene papričice koje sam kupila na zelenoj tržnici, samo da malo povećam količinu) jer je smažemo prebrzo.
Mišonja 03.09.2003.
MalaSirena
i neuništiva mesna štruca

PostPostao/la Solea » 09 stu 2013, 10:24

harissa je i meni česta stanica :) ima stvarno velik izbor začina koji su donedavno bili nedostupni. taj je dućan u masarrykovoj, a konačno imaju i stranicu :lol
http://www.harissa.hr/proizvodi/zacini/zacini
imaš i svijet okusa, oni su u ilici - https://www.facebook.com/svijetokusa?fref=ts
i garden - http://shop.garden.hr/
na dolcu se nađe odličnih stvari ;)
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Solea » 09 stu 2013, 10:25

iz harisse obožavam dimljenu papriku, mmmmm
Solea
Sveta krava

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.