Sada je: 24 kol 2026, 17:51.

Mollusca contigiosa

Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.

Mollusca contigiosa

PostPostao/la zeezee » 20 svi 2010, 12:28

iliti, virusne bradavice. M ih ima već neko vrijeme, i to oko analnog otvora, i samo tamo. zasada. dermatologinja kaže da je to vrlo često u jaslicama, jerbo tete ne pere ruke svaki put prije tj poslije prematanja djece i da se širi brzo,jako je zarazno. tegoba nema, najgore mi je bilo misliti jel ga to boli (sam se nikad nije žalio), osim ako se upali,inficira zboig grebanja i sl.što kod nas nije slučaj. kaže da je dobro što je pod pelenom pa mu je nedostupno da se po tome češka i raznosi dalje.
e sad, ona je ,zbog njegove dobi, apsolutno protiv agresivnih metoda uklanjanja, a obje su takve - paljenje dušikom i struganje špatulom. jedno peče, drugo je krvavo i bolno. još na tom mjestu na kojem jesu.... pa veli nek čekamo da prođe. a to može biti do godinu dana!!! jedina nazovi terapija je špricanje dva puta dnevno uriage cu-zn sprejem, na moru obavezno nošenje kupaćih da si to nebi ozlijedio, normalno, poajačana higijena i sl.

ima li netko od vas iskustva, dakle da niste radili ništa nego čekali da prođu same od sebe? koliko je trajalo? ima li imunitet neke veze s tim? da li su se širile dalje i jeste li ih i vi možda dobili od djece?

planirala sam ovo ljeto malo mu sugerirati kahlicu, ostavljanje pelena, sad nisam sigurna dal da forsam išta dok je stanje takvo....

i još jedna stvar -od kad mu se to pojavilo, tete, koje vrlo revno zovu jednu mamu kad si mala raščeše neki minijaturni ekcemić na ruci, nisu o tome prozborile ni riječ. ja sam očekivala da će me nešto pitati, komentirati, možda me uputiti odmah na početku o čemu se radi. sad mi je jasno da one sigurno znaju o čemu se radi, imaju dvije od njih po 38 godina iskustva, medicinske su sestre i sigurno im to nije promaklo. al ništa. pa sam šutila i ja. i čekala. i ništa. dal da išta spominjem, pitam ja njih, dal bi bilo pretjerano zahtjevati da on ima kremu za sebe (ionako svaki mjesec svi nosimo kreme, one otvore jednu i mažu njom svu djecu dok ne potroše)??
M 22.04.2008. slika
zeezee
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: Mollusca contigiosa

PostPostao/la sretna mama23 » 20 svi 2010, 12:38

ja ti mogu dati savjet samo za tete u vrtiću:to je tvoje dijete
i bubini je zbog njihove nepažnje..
nebi sad graknula na njih,ali bi donjela novu kremu
i rekla nek samo njega mažu s njom jer ima to i to
i da se ostale bebice ne zaraže...
malo pokaži zube! :angry
**radije bih živjela svoj život kao da ima Boga i umrla da otkrijem da ga nema,nego živjela svoj život kao da ga nema pa umrla da otkrijem da ga ima**
sretna mama23
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la zeezee » 20 svi 2010, 12:42

ma, i meni su na pameti druga djeca, stvarno ne bih da me poslije neke mame ružno gledaju :mrgreen ; a i on je to od nekoga pokupio...
ja sam poslom prisutna u nekim zg vrtićima, i tamo vidim da uglavnom djeca imaju svaki svoju kremu, markerom je gore napisano ime, tete to slože abecednim redom...mislim da ću ih priupitat
M 22.04.2008. slika
zeezee
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la sretna mama23 » 20 svi 2010, 12:43

samo ti daj!
ti si svoje izvršila,kupila kremu i
ostale higijenske potrepštine,a na njima je
da to koriste kak spada-svakom njegovo...
ne znam kak to nisu spomenule...
**radije bih živjela svoj život kao da ima Boga i umrla da otkrijem da ga nema,nego živjela svoj život kao da ga nema pa umrla da otkrijem da ga ima**
sretna mama23
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mama i ema » 20 svi 2010, 13:05

Imali ih prosle godine ali po nogama, najvise na jednoj natkoljenici i to sa straznje strane noge. Jedno vrijeme smo cekali da bi se povukle same, no kako nisu, isli smo na struganje prije ljeta jer se blizilo vrijeme suknjica, sorceva ... Nakon toga se nisu javljale, nadam se da i nece vise... Ja bih svakako tetama rekla za problem, a cija je krivica, o tome ne bih, jer ne bih bila sigurna da je to od njihovih prljavih ruku :dunno I svakako neka ga mazu...
Iako ih je Ema dugo imala, nije nikoga zarazila i nemam pojma otkud ih je pokupila (hocu reci nitko u njenoj grupi ih nije imao koliko znam) :dunno
mama i ema
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Barbi » 20 svi 2010, 13:46

Ma gle, mogu klinci imati svaki svoju kremu ako tete u svaku kremu umoče isti prst bez dobrog pranja ruku između. :dunno
Što se tih bradavica tiče, imao ih je moj P u dobi od oko 3 godine, već je odavno bio bez pelene tada, vidiš nije mi ni palo na um da je to možda u vrtiću pokupio. :dunno
Riješili smo ih kod dermatologa mehaničkim odstranjivanjem, još se par pojavilo kasnije ali i nestalo. On ih je imao u dnu leđa, malo iznad guze.
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la teutonija » 21 svi 2010, 08:55

K je dobila jednu na leđima prošlo ljeto ,nismo dirali pa se proširila mada je bila na takvom mjestu da ju nije mogla dodirnuti i oko Božića ih je po leđima bilo 12 malih :shock, svuda uokolo.

Onda je dobila i jednu na nogici na bedru pa smo počeli mazati Verumalom i male su jako brzo otpale i nestale ,ova velika tek negdje na proljeće (mazali 3 tjedna ne dulje)
I činilo se da ih nema ,kad nedavno vidim još 3 male , :loce stvarno mi nije jasno od kud. opet ih mazali ,al pošto su jako sitne one će za koji tjedan otpasti ili već jesu ,nisam gledala ovih dana.

I da bila je na plivanju proljetos i dobila jednu na nozi :dj nju smo spalili dušikom ,jednom i čekamo da otpadne.Mada mislim da će trebati još ,prošlo već dva tjedan ,a ona ni makac. :drink

Mehanično skidanje ne dolazi u obzir jer se ne da i cvili na samu pomisao. Mada bi ih ja najradije sve capnula po kratkom postupku.

Za ovu osjetljivu regiju ne znam kaj bi ti rekla ,verumal je jako agresivan , neminovno strada i koža oko bradavice ,sve to skupa dugo traje i mislim da ne dolazi u obzir za to .
Po neni je mehaničko skidanje najbolje ,peče par dana i gotovo.
samo skidanje ne boli jer se namaže anestetskom kremom.

Nitko ih od nas ih nema niti je dobio od nje ,al na nju se lijepe. :dunno
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la bigmamma » 21 svi 2010, 13:13

Ja sam ih imala na rukama i riješila prirodnim putem - mazala sam sokom iz biljke koja se zove čuvarkuća. Ne znam stručni naziv. Treba često mazati, kad god se sjetiš i ona se osuši i nestane. Bezbolno je, koža okolo ne strada tako da je moj savjet da pokušaš to prije agresivnih medicinskih metoda.
L. 2003.
S. i A. 2005
L. 2007.
bigmamma
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la eli » 21 svi 2010, 23:55

prema onome što mi je objasnila bolnička dermatologica radi se o virusu koji je jako čest među vrtićkom djecom i zaraženo dijete ga prenese na neko drugo dodirom, kroz iritiranu kožu ili ranicu i ako drugo dijete ima oslabljeni imunitet bradavice izbijaju.
nema šanse da su tete krive, nemoguće je održavati besprijekornu higijenu kod tako malih.
čekati da same prođu najčešće rezultira da se prošire po cijelom tijelu, dignu na lice, dijete zarazi pola grupe.
savjet te doktorice je da ih se "oguli" kod njih. imaju neke male žličice sa oštrim rubovima i njima ih skinu. boli. pola sekunde. na skidanje je najbolje ići čim se primijeti i vraćaju se jedno godinu dana i svaki put treba žuriti skinuti je. tko tako radi može imati svakih par mjeseci dva komada, tko ne radi tako odjednom će se naći sa djetetom na kojem ih je 50tak koje je teško skinuti bez da se dijete traumatizira i vraćat će se brže i gušće nego što bi bilo kod redovitog skidanja.

mi smo prvi put skinuli pet, šest komada, sljedećih par puta po dvije i zadnje su izbile devet mjeseci nakon prvih, a prve ubrzo nakon što je imala vodene kozice (nadražena koža, oslabljeni imunitet).
eli
Sveta krava

PostPostao/la teutonija » 22 svi 2010, 10:51

Al vidiš Eli K je dijete koje nema slab imunitet čak suprotno jako je rijetko bolesna. :dunno
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la eli » 22 svi 2010, 11:48

i moja ima dobar imuntet, ali djeca ipak nisu od čelika. jednom kad virus uđe tijelu treba da ga se riješi. to što K ima dobar imunitet rezultiralo je time da joj se još nisu proširile po svuda, ali nekom sa slabijim bi. uz to, ona je zarazna za drugu djecu i po pravilu (kako kaže dermatologica), dok se mollusce ne odstrane tete i učiteljice trebale bi dijete poslati doma, baš zbog druge djece.

što se mehaničkog skidanja tiče, to nije tako strašno, traje sekundu i treba djetetu prije odlaska obećati neku nagradu za hrabrost. kod nas je to bio odlazak u mcdonalds jer tamo idemo samo za nagrade tog tipa (ili vađenje krvi).
eli
Sveta krava

PostPostao/la zeezee » 22 svi 2010, 13:46

eto, ova dermatologinja kojoj mi idemo (privatno) je čak na pov bolesti napisala da agresivni tretman,prije svega zbog dobi, ne dolazi u obzir. a upravo je ona sugerirala nehigijenu (a meni je apsolutno jasno da stopostotne higijene niti ne može biti s toliko male djece, nemam je niti ja s jednim u vlastitoj kući) kao glavni uzrok, tim više što su na tom mjestu na kojem jesu, tj tvrdi da to ukazuje na njihove ruke kao rasadnik :dunno to sad i nije toliko bitno...zanimalo me više baš to da li ima veze s imunitetom da na tome poradimo...a ja njemu nikakvom nagradom ne mogu o lakšati..on je čim dođe kod doktora u komi, totalnoj komi, u stanju je urlati cijelo vrijeme bez prekida, povraćati od plača, poslije se trese satima.
takav je od bolnice. a nedavno mu se, na alergološkom, ostvarila valjda najveća noćna mora - bili smo u liftu s 4 doktora, od tolikih bijelih kuta se skoro onesvijestio :(
M 22.04.2008. slika
zeezee
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la eli » 22 svi 2010, 13:57

mjesto je nezgodno, no privatni dermatolozi se rijetko bave ovakvim problemima (češće estetikom) i zato često izbjegavaju agresivne tretmane. baš je sa mojom malom na boravku frend iz vrtića koji ih je dobio ove godine, mjesecima tretirao kako im je rekla privatnica i kada su se jako namnožile (jadan mali, pun vrat i "podbradak, bolna mjesta) išli su ih skinuti. vrijeme je radilo kontra njih, a tko zna na koga ih je sve stigao prenijeti.

ne mora molusca izbiti tamo gdje je ušla u tijelo. dijete može dobiti preko ranice na ruci i da izbije na nekom drugom mjestu koje je za virus povoljnije. moja ih je imala na stomaku, a po vrtiću nije hodala gola, sama se presvlačila, nikada ne nosi robu iz druge ruke, bijeli veš iskuhavam (i moj i njen, odvojeno, luda sam, znam).
eli
Sveta krava

PostPostao/la zeezee » 24 svi 2010, 11:14

tražit ću vjerojatno i drugo mišljenje, iako, nakon malo istraživanja po netu, donekle mi je to potvrdilo ono što je i dermatologica rekla - da smo negdje na zapadu, rijetko tko bi sugerirao ikakav tretman, naročito u toj dobi. Amerikanci izbjegavaju agresivne pristupe jer donekle ostavljaju i ožiljke,a navodno se, isto kao i češanjem, mogu upravo zbog toga bradavice proširiti dalje. dakle,predlažu također da se čeka da same nestanu, i da je opasnost od zaraze,ako su na nekom uglavnom prekrivenom mjestu, u stvari mala.
najčešći prijenos je direktni kontakt koža na kožu, a moguće je i ručnikom, mekim igračkama kojima se djeca u grupi igraju i sl.

što se tiče vrtića i prematanja - jučer sam u parku razgovarala s jednom mamom koja je imala priliku vidjeti prematanje i mazanje kremom - dakle, tete imaju špatulu kojom kremu (zajedničku) razmazuju po guzi. dakle, ruke si čuvaju. e, ali njihove guze ne čuvaju, jer su i krema i špatula zajedničke!!! dakle, ništa se tu ne pere, špatulica se odloži u kremu i upotrebljava takva na sljedećem djetetu :angry
M 22.04.2008. slika
zeezee
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la rena7 » 24 svi 2010, 13:39

Dok ste u fazi čekanja i razmišljanja da li skidati ili ne, jesi li pokušala mazati uljem gospine trave (čajevca)? Možda bi pomoglo :dunno
rena7
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la teutonija » 24 svi 2010, 14:52

Gospina trava je kantarion ,čajevac je neš posve drugo. :mah
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la eli » 24 svi 2010, 15:24

probaj, mjesto je stvarno nezgodno, ali prvo pitaj dermatologa smiješ li.

i stvarno ne znači da je virus ušao u tijelo baš na to mjesto, već se tu napravila bradavica.

što se špatule tiče, to je sistem u svim jaslicama, ali mislim da je ta mama preskočila jedan korak - špatulom se zagrabi krema pa stavi na običnu papirnatu maramicu i njome razmaže po guzi, a maramica ide u smeće.
eli
Sveta krava

PostPostao/la zeezee » 24 svi 2010, 23:21

bojim se, eli, da nije ona ništa fulal, jer sma danas od vlastite mame čula isto. mali se pokakao baš prije polaska doma, i sam otišao dos tola za presvlačenje, pa je imala priliku vidjeti kako to ide. komentirala je, ali nije dobila odogovor :shock nikakva maramica ili nešto sl. a i ne bih baš rekla da je to ustaljena praksa drugdje. već sam godinama poslom u vrtićima, znam se s tetama tu gdje radim i znam da nema špatula, i da svatko ima svoju kremu. plus, razgovarala sam i s drugim mamama iz drugih vrtića, svi se čude i zgražaju. tako je kako je, ja ću sutra porazgovarati s njima, ako od toga ne bude ništa, tražiti ću razgovor s njihovom glavnom zdravstvenom. nije sad samo stvar kako je on to dobio..na ovaj način, od njega to može dobiti cijela grupa, tj oni kompromitiranog imuniteta, ovi koji u upravo preboljeli kozice i sl. i kod njega se to pojavilo nakon bolnice,upale pluća, rote....

a bogami ima i koječega drugog što se na taj način može proširiti, imaju djeca i ešerihiju i koješta još...
M 22.04.2008. slika
zeezee
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la eli » 24 svi 2010, 23:24

ako je tako, porazgovaraj i sa onima iznad nje, da mali ne pokupi nešto opasnije. :|
sa špatolom ih ni ne može lijepo razmazati. i kod nas je krema bila zajednička (lanolin), ali sa špatule je išla na papirnatu maramicu i sa maramicom bi razmazali. jednostavno i logično.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Ivy26 » 10 pro 2013, 10:30

Moaj kćer na ruci vuče jednu veliku poput žulja virusnu bradavicu.Mislili smo do nedavno da je žulj,pa smo skužili da ne čelu imakao par lišajeva i sad ispada da su i to bradavice.

Mažem onom tinkuturom od rosopasa ,malo kombinacija neven i čajevac i nadamo se poboljšanju.Čekam dr.da se naručimo na leđenje

Iskustva,prijedlozi za lice help :ajme
zvrkica 29.12.2002.
* 12.09.2004
poletarac 08.04.2007.

Often times we question why life is short for some and long for others,The Truth is....Life begins at birth and never dies,Those who leave before us,are only in a different place....
Ivy26
Sveta krava

PostPostao/la Hajdi » 10 pro 2013, 11:02

Mi smo išli privatnom dermatologu na zamrzavanje, platiš, hop i gotovo. Imali na dlanovima, stopalima ...
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Hajdi » 10 pro 2013, 11:27

Imali smo i na licu, bradi, vratu, ramenima ... sve je otišlo zamrzavanjem.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Ivy26 » 13 pro 2013, 13:17

Ćerca bila danas kod dr.On pogledao ,na naše upite o licu rekao mazati betrion masti,a na leđenje ju poslao sestri samo za onu veliku bradavicu na ruci . :conf
zvrkica 29.12.2002.
* 12.09.2004
poletarac 08.04.2007.

Often times we question why life is short for some and long for others,The Truth is....Life begins at birth and never dies,Those who leave before us,are only in a different place....
Ivy26
Sveta krava

PostPostao/la Rimaithor » 13 pro 2013, 13:43

i MM je skidao na licu, ne samo na licu nego oko očiju. To ipak boli (može se namazati kremom s anestetikom dva sata prije smrzavanja). Traži drugo mišljenje, to s kremicom neće nestati.
Vanity is my favourite sin.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la Kaya071 » 13 pro 2013, 14:00

Ivy, kupi tinkturu Thuje, time mazi, plus Thuja 30c, tri puta dnevno po jedna boba. Ko rukom odneseno.
Mr Ostrozubic 17/02/2010

Mr Loptic i Zujalica 08/03/2012
Kaya071
Sveta krava

PostPostao/la Ivy26 » 13 pro 2013, 16:19

Rima to su ti državne bolnice :ajme
zvrkica 29.12.2002.
* 12.09.2004
poletarac 08.04.2007.

Ivy26
Sveta krava

PostPostao/la Rimaithor » 13 pro 2013, 16:33

MM je to u Vinogradskoj skidao.
Vanity is my favourite sin.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la Ivy26 » 10 sij 2014, 14:10

Polako odlaze, kombinacija čajevca pa rosopasa +dajem thuju homeopatiju(nismo redoviti)
zvrkica 29.12.2002.
* 12.09.2004
poletarac 08.04.2007.

Ivy26
Sveta krava

Natrag na Bubini sam!

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.