uglavnom, da dam epilog ovoj temi, ja sam napravila na kraju svoj liker i to po ovom receptu:
Recept za liker od čokolade s rumom
Sastojci: 250 ml slatkog vrhnja, 750 ml mlijeka, 120g tamne čokolade, 2 žlice kakaa, 220g šećera, 2 Bourbon vanilin šećera, mahuna vanilije, 500 ml ruma, led za posluživanje.
Priprema likera: Slatko vrhnje stavite na laganu vatru. Dodajte razlomljenu čokoladu, kakao, šećer i vanilin šećer. Mahunu vanilije razrežite i zastružite sjemenke pa ih zajedno sa mahunom dodajte vrhnju i čokoladi. Sve zajedno zagrijavajte uz stalno miješanje dok se čokolada ne otopi. Potom dodajte mlijeko, pojačajte vatru i pustite da prokuha. Maknite s vatre i ostavite da se sasvim ohladi. Ohlađenu smjesu procijedite te joj dodajte rum.
sa stranice:
http://odzdoa.com/page/4/i bio je fenomenalan!!!! nije da se hvalim, ali probala sam i neke druge iz domaće radinosti ovih blagdana i ovom nisu ni do koljena. Prvo sam stavila manje cuge - 350 ml viskija, ali smo na kraju doljevali još jer je bilo odlično i tako, dakle nije bilo prejako s tih 500 ml kao u receptu. i što je najbolje, fino je čokoladan, a nije presladak, fino gust, ma šta da kažem, prefin je bio