Sada je: 30 tra 2026, 03:07.

Kaos oko cijepljenja!

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Kaos oko cijepljenja!

PostPostao/la bubsek » 09 vel 2014, 15:55

Nisam od onih roditelja koji se suprostavljaju cijepljenju...
Dvije curke imam i do sada su sva cijepiva primile ...

Smatrala sam da se to mora i da time stitim djecu...
Nisam nista lose o cijepljenju mislila ...

No u zadnje vrijeme je tolika hajka oko toga protivljenja i iskreno sada mi vise nije svejedno,nemam pojma sto bi vise mislila...

Manja curka bi sada trebala u 3mj.ici na cijepljenje ...ima 3.5god,zadnje je primila sa oko 2god...(koliko me pamcenje sluzi)...

No pomalo se strah uvuko u mene i uopce nisam pametna sto da radim?
bubsek
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: Kaos oko cijepljenja!

PostPostao/la cici » 09 vel 2014, 16:15

I ja sam svoju djecu redovno cijepila i nekako se ne opterećujem time.
Moja cura isto ima 3,5g i pedica nam je rekla da se djeca više ne cijepe sa 3,5g nego sa 5 da ne moramo dolaziti na cijepljenje.
slika slika
cici
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la alexandra » 09 vel 2014, 16:25

ja ne vidim gdje je kaos.
vidim samo to da masa ljudi s google diplomama medicine odjednom zna SVE o cijepljenju.
trudim se ne čitat da se ne nerviram pretjerano.
i divno mi je kako su svi zaboravili kako izgledaju i kakve posljedice imaju bolesti protiv kojih se cijepimo, a za koje, kada krenu nema lijeka, nego samo nada da će ih se preživjeti, po mogućnosti bez posljedica. :whew
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la bubsek » 09 vel 2014, 16:29

cici je napisao/la:I ja sam svoju djecu redovno cijepila i nekako se ne opterećujem time.
Moja cura isto ima 3,5g i pedica nam je rekla da se djeca više ne cijepe sa 3,5g nego sa 5 da ne moramo dolaziti na cijepljenje.

ozbiljno?...ja jos nisam ni pitala,znam da mi je prosle god.rekla da se treba cijepit ove u 3mj....

alrxandra-da i mene brinu te bolesti protiv kojih se cijepimo i nisam toliko "hrabra" da idem kontra toga...ali opet odjednom toliko navodnih posljedica djeca od cijepiva ima...
bubsek
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nadicab » 09 vel 2014, 17:04

alexandra je napisao/la:ja ne vidim gdje je kaos.
vidim samo to da masa ljudi s google diplomama medicine odjednom zna SVE o cijepljenju.
trudim se ne čitat da se ne nerviram pretjerano.
i divno mi je kako su svi zaboravili kako izgledaju i kakve posljedice imaju bolesti protiv kojih se cijepimo, a za koje, kada krenu nema lijeka, nego samo nada da će ih se preživjeti, po mogućnosti bez posljedica. :whew

Svaki atb ima vise nuspojava, pa svejedno ga osobno pijemo i dajemo djetetu kada treba.
Konkretno, moj sin pije antiepileptik koji mu unistava jetru i zubno meso i jos stosta ... Ai alternativa tome je epileticni napadaj koji mu moze unistiti mozak ... Kada stavis na vagu, jasno je koja strana je prevagnula.
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la ronin » 09 vel 2014, 17:26

ja bih voljela čuti kvalitetnu javnu raspravu gdje bi struka rekla svoje bez straha da će ostati bez licence ili biti degradirani u perača prozora

dalje, voljela bih da prestane sramotno kazneno i ino gonjenje roditelja koji ne cijepe djecu.kojima i sama pripadam.

puno europskih zemalja ima cijepljenje kao fakultativno.ne vidim zašto i u Hrvatskoj ne bi moglo biti tako.
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004
little miss Croatia 29 8 2008
the Miracle of Life 5 3 2013

Ima li očaj bilo gdje? Daj da nadu nosim tu!.
ronin
Zaželjeli ste - poslušajte!

PostPostao/la nadicab » 09 vel 2014, 18:03

Bila je nedavno dobra strucna emisija na HTV-u gdje su relevantni strucnjaci koji se time bave (za razliku od dr Gajski) iznijeli strucna i argumentirana misljenja.
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la ronin » 09 vel 2014, 18:20

Ako može naziv stručne emisije i imena stručnjaka?

ako dr Gajski kao internist ne odgovara, dr Poljak i Sladoljev bi trebali biti just fine.
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004

ronin

PostPostao/la ronin » 09 vel 2014, 18:36

Uostalom ako u jednoj Njemačkoj i Švicarskoj nije obavezno cijepljenje ne vidim zašto i kod nas ne bi bilo tako.Bez obzira na emisiju na htv-u.Za cijepljene ionako nema frke-oni su zaštićeni, jel tako?
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004

ronin

PostPostao/la tanjabb » 10 vel 2014, 00:06

Bila je prosli tjedan jedna emisija na Htv3. Epidemiolog dr. Kaic je bio jedan od gostiju.

Inace, necijepljena djeca koja recimo obole nece nastetiti cijepljenoj, nego djeci koja se ne smiju cojepiti iz xy razloga (npr. neurorizicna djeca).
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la ronin » 10 vel 2014, 00:15

zanimljivo je to, pošto je u Švici u posljednjoj epidemiji zaušnjaka oboljelo 75 posto cijepljenih

ja recimo mislim da ne da su cjepiva iskorijenila neke stare bolesti, nego su posijala popriličnu hrpicu novih

no, sve to na stranu. opet kad pogledamo praksu zemalja s fakultativnim cijepljenjem vidimo da nema razloga za uzbunu.
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004

ronin

PostPostao/la alexandra » 10 vel 2014, 00:45

nema nigdje razloga za uzbunu. dok se bolest ne pojavi.
kao u austriji prije nekoliko godina epidemija ospica. pa zavlada opća panika.
poneki slučaj dječje paralize u europi brzo bi izbio iz glave svima ideju o necijepljenju.
a budući smo postali sve sebičniji, malo tko mari za ljude koji se ne smiju cijepit :whew

ali, uza sve, slažem se da roditelje ne bi trebalo prisiljavati da cijepe djecu. ostavila bi neku opciju da je cijepljenje obavezna preporuka države, a tko neće da potpiše neki papir i da poslije ne kuka ako mu dijete nešto skupi.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la alexandra » 10 vel 2014, 00:49

a glede mišljenja stručnjaka, samo ću se nasmijat da su potrebne stalne i ponavljane rasprave.
meni je dovoljna mini aketa (možda baš i nije mini s obzirom na uzorak) koju sama provodim u svakoj prigodi. za sada ne poznam ni jednog liječnika/liječnicu koji nije cijepio svoju djecu ili čak i unuke :nata meni sasvim dovoljno.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la skorpionka » 10 vel 2014, 01:04

Pa za mumps je dugo u svici postotak cijepljenih bio nizi od zadovoljavajuceg, a tim postotkom se osim necijepljenih stite i oni koji su cijepljeni a ne postignu imunost (a to je isto dobro opisano), plus vrsta cjepiva kojom su cijepljeni a za koju se pokazalo da je soj drugaciji od onog koji je izazvao epidemiju, itd...puno je razloga.

Alex, znam samo jednoga koji nije cjepio sina daaavno, a sin postao isto doktor, pa kad je austrijanac donio ospice u bolnicu pa je sin trcao u hzjz od straha jer je bio u kontaktu s ospicama. Tada je dosta zaposlenika obolilo, uglavnom necijepljeni ili oni s jednom dozom kako sam i ja cijepljena. Da ne kazem da kod prve oboljele nitko nije znao prepoznati ospice, a zena zavrsila u intenzivnoj, oporavljala se mjesecima.

Kako bilo, to je valjda zadnje sto je od stamparovskih principa opstalo, a na putu smo da i to pokvarimo.
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la nadicab » 10 vel 2014, 09:19

u toj emisiji su jako dobro istaknuli da je populacija zaštićena samo ako se postigne odgovarajući postotak procjepljenosti koji treba bit veći od 90%.
Iskreno, nije mi jasno zašto ljudi odbijaju jednu od korisnih izuma koje je čovječanstvo uspjelo u svim razvijenim zemljama ustoličiti (u Engleskoj su uveli obavezno cijepljenje još u 19. stoljeću)
Moramo imati na umu da se cjepiva usavršavaju i današnje nuspojave su puno blaže od nuspojava u doba nas, roditelja.
i tko se želi zbilja kvalitetno informirati, evo popisa koje zemlje, s čime se cijepe i kolika je procjepljenost http://www.childinfo.org/files/immunization_summary_en.pdf

Kako je riješeno oko slobodne volje roditelja u vezi cijepljenja u pojedinim zemljama http://www.cmaj.ca/content/183/16/E1167
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Krumpirić » 10 vel 2014, 09:43

Nikad nekom ko ne prati javne rasprave, ne čita (ne po netu članke s alterovoono nego normalne rasprave), ne savjetuje se s liječnicima i sl. ne bi preporučila da se bakće u odlučivanje.
Alex, ja poznajem liječnike čija djeca nisu primila ni jedno cijepivo, ali to nije uopće važno. Ja znam da ću odbiti HPV u osnovnoj školi (rado bi da netko opovrgne taj moj stav o tom konkretnom cjepivu). Znam da smo odgodili Priorix do starije dobi od godineipo. I znam da su primili sve drugo.
Jel' ta odluka pametna, ne znam, ali je promišljena, nije vezana uz samo jedno mišljenje. :dunno
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Ina66 » 10 vel 2014, 09:53

Krumpirić je napisao/la: Ja znam da ću odbiti HPV u osnovnoj školi (rado bi da netko opovrgne taj moj stav o tom konkretnom cjepivu). Znam da smo odgodili Priorix do starije dobi od godineipo. I znam da su primili sve drugo.
Jel' ta odluka pametna, ne znam, ali je promišljena, nije vezana uz samo jedno mišljenje. :dunno

identično - i postupci i razmišljanja
s tim da sam samo najstariju cijepila po kalendaru, mlađima sam odgađala
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la † Volvo » 10 vel 2014, 11:25

Cijepljenje u R.Hrvatskoj je zakonska obveza koja proizlazi iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, Članak 77.

Za odluke koje se tiču zdravlja djeteta najbolje se obratiti pedijatru - i naći pri tom nekog u kojeg imaš povjerenja, naravno, jer je prilično besmisleno uz bolest se boriti i s nekim kome ne vjeruješ da je liječi :dunno. Ovo vrijedi za sve savjete koje od pedijatra slušamo, od onih o prehrani, napredovanja bebe, odluka o operativnim zahvatima, lijekovima... Birali smo pedijatra po mjestu stanovanja i jednu info od mame malo starije bebe iz kvarta i pri tom imali dobitak kao na lutriji: unatoč gužvi u čekaonici sa žaljenjem smo od njega otišli (kad smo po dobi morali, no to je već drugi par cipela). Cijepljenja smo osnovna manje više po kalendaru odrađivali uz Priorix malo kasnije, usput sam se tamo i ja cijepila protiv vodenih kozica (do tad nepreboljenih) i izvukla uz necijepljeno dijete vrlo vrlo blagi oblik.

Sve odluke, od hendlanja motoričkog kašnjenja, hidrokele za operirati ili ne, procjene je li virusna ili bakterijska neka respiratorna infekcija (vađenje krvi bi uvijek ali baš uvijek potvrdilo njegov prvi pregled i hint) i odnos liječnika s djetetom (da od straha od cijepljenja ili vađenja krvi ili bijele kute uopće dođemo do ulaska s osmijehom, makar temperaturnim ;) uz razgovor i mogućnost biranja drvene ili metalne žlice za pregled grla ;) npr.) pa i preporuke o cjepivima (propisanim,opcionalnim, dodatnim, i timimgu) mogu reći da je liječnik savjetovao, a da sam u dvojbi, njemu bismo se obratili.
† Volvo
na solarni pogon

PostPostao/la nadicab » 10 vel 2014, 11:31

Bravo Volvo, upravo tako.
Kao što se odgovorni roditelj neće odlučivati o liječenju bolesti svog djeteta pitajući nepoznate ljude po društvenim mrežama ili biti google doktor, tako neće niti odluku koja je veoma važna - kada dijete cijepiti (ne i da li cijepiti), će pitati pedijatra koje prati dijete i koji ima puuuno kilometara u nogama
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Adorabla » 10 vel 2014, 11:52

Alex, ja poznajem liječnike čija djeca nisu primila ni jedno cijepivo, ali to nije uopće važno. Ja znam da ću odbiti HPV u osnovnoj školi (rado bi da netko opovrgne taj moj stav o tom konkretnom cjepivu).

Krumpi postoje obavezna i neobavezna cjepiva. HPV nije obavezno i ja isto nisam dozvolila stariju da cijepe (radi alergija, neurodermitisa itd itd itd). Jesam sa starijom imala jedan malo detaljniji razgovor o tome zasto sam tako odlucila i sto to za nju znaci ;)

Oni koji vjeruju da je cjepivo izmisljotina i nacin zarade farmaceutskih kompanija, moram pitati zar ne vjerujete da je trenutna kampanja protiv cijepljenja bas njihovo maslo jer ako malo bolje razmislis farmaceutskim kompanijama je u interesu da svi obolimo, a ne da se cijepimo.
Cjepivo = jedan prihod, bolest = konstantni prihod od lijecenja
Adorabla
Medena

PostPostao/la Krumpirić » 10 vel 2014, 12:16

Adorabla, to mi nema smisla na banalnoj razini, ako se cijepe svi, a razboli 10% populacije (sad lupam), naravno da se farmaciji više isplati cijepljenje.
Ali to nije sad moj argument kontra cjepiva, nego mi je samo tvoja računica nelogična.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la mrs. eastwood » 10 vel 2014, 13:34

Adorabla je napisao/la:Cjepivo = jedan prihod, bolest = konstantni prihod od lijecenja

kako kome i kako što. ako govorimo o kozicama npr. koje su u vecini slucajeva bez komplikacija - trošak/zarada je cjepivo i trošak poslodavca za tri tjedna bolovanja - to je računica u nekim zemljama :dunno
(načula sam) :plavusa
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la † Volvo » 10 vel 2014, 13:44

Hm, kozice su bez komplikacija mahom djeci ;) - lakše je djetetu da ih preboli (kao što neki jesu, npr. cijela generacija klinaca iz moje rodbine i društva) nego se docjepljivati i svašta nešto ali ako nije nekom (ne)srećom preboljeno, onda je odraslom koji je u dječjem društvu bolje se cijepiti ;)
† Volvo
na solarni pogon

PostPostao/la Adorabla » 10 vel 2014, 14:20

ponovno naglasavam da odvajam obavezna cjepiva od neobaveznih tzv preporucenih. Kozice, HPV nisu obavezna cjepiva i tvoja je odluka kao roditelja da se informiraš i u skladu s preporukama liječnika doneseš svoje mišljenje odnosno odluku.

Za obavezna cjepiva po meni ne bismo trebali uopce razgovaraati o tome da li su ili ne preporucljiva.

Ajmo se pitati zašto su postala obavezna, kada su postala obavezna, koje su nuspojave te tko može "zaraditi" ili "izgubiti" ako se moje dijete cijepi.

Tetanus (SAMO do 18. te godine) - uvedeno 1955 godine
Pertusis - od 1959. godine (zato i jesmo smanjili broj zaraženih)
Poliomijelitis - 1960
BCG i difterija od 2. svjetskog rata
Mo Pa Ru -uvedeno 70. tih godina nakon sto je bilo dosta komplikacija (s time da je tada uvedeno kao dopunsko a mislim da je krajem 70. početkom 80. uvedeno kao obavezno)
Novija cjepiva su jedino Hepatitis B i Hemofilus
Ako razzmišljate o tome da li da cijepite protiv Hepatitisa B i Hemofilusa onda nemam definitivno argumenata.
Niti hepatitis ni hemofilus nisu tako rijetki i nazalost i dalje u konačnici mogu izazvati smrt djeteta.

Moja starija nije imala Hemofilus kao obavezno cjepivo. Potrosila je ukupno 9 antibiotika prije nego je nalaz stigao negativan. Kad smo se lijecili kod doktorice u ordinaciju su usli roditelji blizanaca jednako stari kao moja starija cer, a jedno dijete im je umrlo tjedan dana ranije od hemofilusa. I moje i njihovo pitanje tada, tom istom doktoru je bilo zasto hemofilus nije na obaveznoj listi cijepljenja ako izaziva tako ozbiljne komplikacije i smrt.

Odnosno lako je filozofirati o nuznosti cijepljenja ako je bolest rijetka (sto mozemo zahvaliti redovnoj procijepljenosti) ali da li ste ikada razmislile sto bi se dogodilo da ste vi osobe u gore navedenoj prici i da vam liječnici nisu ponudili cijepljenje i da je to bolest koju dijete moze dobiti?

I koliko je lagano vlastitim po plotu mlatiti, odnosno koliko shvacate procijepljenost bitnu za cijelo stanovnistvo? Sto s djecom koja se ne smiju cijepiti, kod koje je cjepivo kontraindicirano? Jeste li isto tako dobrohotne?

I mozemo jednu po jednu komponentu cjepiva analizirati da li ima smisla cijepljenje ili ne. Mozemo bolest po bolest vidjeti koja je mogucnost zaraze bila 1940.te te koje su posljedice bile. Koji su lijekovi za lijecenje bolesti od tada u upotrebi.

Mo-Pa-Ru odgoda nije isto što i ne cijepljenje.
Adorabla
Medena

PostPostao/la † Volvo » 10 vel 2014, 14:36

:dada protiv Hepatitisa B nije bio obavezan ni kod nas dok je bio pedijatrov pacijent, to je jedno od tada neobaveznih koje je pedijatar preporučio (i meni kozice kozi jednoj :p kad smo razgovarajući o cjepivima za dijete došli do mojih nepreboljenih )

Isto tako, priče o mumpsu kojeg smo mi uglavnom prebolijevali i rubeolama je sebična ne misleći o komplikacijama koje imaju za odrasle ljude (neplodnost odnosno komplikacije dođu li trudnice u opasnost zaraze) - OK, da su drvili po MoPaRu pa poslije dozvolili odnosno kao obavezno prebacili na Priorix, stoji, ali opet ne dovodi u pitanje potrebu cijepljenja, definitivno.
† Volvo
na solarni pogon

PostPostao/la Adorabla » 10 vel 2014, 14:38

puno europskih zemalja ima cijepljenje kao fakultativno.ne vidim zašto i u Hrvatskoj ne bi moglo biti tako.

ajmo argumentima. Koje zemlje? Meni npr nije isto Island, Austrija, Nizozemska i Mađarska ili Italija. Kada sam se raspitivala o cjepljenju svoje djece gledala sam listu obaveznih cjepiva u Hrvatskoj i u Austriji i uspoređivala cjepivo po cjepivo (koje je bolje, nuspojave, otkada je na tržištu bla bla bla). Nisam odlučila sigurno na temelju novina.

Isto tako nee mogu raspravljati s argumentima tipa "puno nuspojava", "doktorima koji su perači prozora" i slično.
Volim znati konkretno i pri tome koristiti i svoj zdravi razum - međutim odmah se ograđujem da ne vjerujem u teorije svjetske zavjere (tipa da su u energetskim žaruljama mikročipovi koji nas kontroliraju ili da se u cjepiva namjerno dodaju virusi ili bakterije da bi nam djeca oboljela za 30 godina). Znači ako ćemo raspravljati na tom nivou, onda tu ne mogu raspravljati
Adorabla
Medena

PostPostao/la † Volvo » 10 vel 2014, 14:51

Upravo tako, još od davne LA Law serije u kojem je lik tužio zubara jer mu je s plombom ubacio i mikročip koji mu život kontrolira, sam debelo skeptik na teorije zavjere :mrgreen

Cjepiva protiv novih sojeva gripe bih mogla (ona s pojačivačima) proglasiti slabije kontroliranim i zazirati od njih, ali za kronične bolesnike za koje je gripa u vrijeme većih zaraza gotovo sigurno kobna neću reći ne cijepite se :dunno

Ovo s teorijama zavjere, umrla sam od smijeha (ne doslovno, kao što vidite :p ) slušajući u doba kravljeg ludila jednu bakicu od kojih 70+ kako u čekaonici meni trudnoj priča kamo ide ovaj svijet, lude krave, bolesni piceki, tko zna šta će ona uopće jesti jer će se bolest sada pojedenog i za 25 godina moguće osjetiti - znam da sam samo pristojno mislila kako je lijepo doživjeti (u njenom slučaju, o sebi je pričala) šansu za osjetiti to :lol - još uvijek sam tog mišljenja, dođem li do 70+ možda se stubokom promijeni.
† Volvo
na solarni pogon

PostPostao/la † Volvo » 10 vel 2014, 15:01

Inače, svakih par godina se tema ovuda provuče, da se tražilicom pronaći viewtopic.php?f=57&t=45140, vrtila su se pitanja još 2008. pa pred par godina opet, mujičine odgovore nije loše pogledati ;) kome se da čitati, no opet za sva pitanja takva bolje je s pedijatrom porazgovarati (isto traje koliko i pratiti tv emisije, i manje čak)
† Volvo
na solarni pogon

PostPostao/la ronin » 10 vel 2014, 15:27

ne bih tu ulazila u svoje osobne razloge za i protiv, ja sam troje klinaca cijepila, a da mogu sat vratiti unazad, Mariju ne bih.mislim da sam joj vjerujući sustavu koji nam ne prati djecu onako kako bi trebao, dodatno naškodila i opteretila njen mali organizam . ona je trebala biti vođena kao neurorizična, a nije, i...eto.

za najmlađe dijete mi je prvo neuropedijatrica rekla da ne cijepim,a na prvoj kontroli i pedijatrica.
kako vrijeme prolazi,malecki ima 11 mjeseci, imam i neke osobne primjedbe i opažanja vezana u razlici cijepljena /necijepljena djeca, no to nije tema ovog topica
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004

ronin

PostPostao/la skorpionka » 10 vel 2014, 15:30

Mislim da je jako teško odabrati zemlju na koju ćemo se "pozvati" kad je cijepljenje u pitanju, s obzirom da je regulativa vrlo raznolika. OD onih gdje je obavezno, pa preko onih gdje se može izbjeći zbog raznoraznih "priziva", preko onih gdje nije obavezno ali se novčano stimulira i država ti plati određenu svotu ako si primio sva cjepiva u određenoj dobi, do onih gdje nije obavezno ali ne možeš u školu ako nisi cijepljen, itd...

Kako bilo, Švicarska nije najsretniji primjer jer je jedno od mjesta gdje je bilo epidemija i ospica i zaušnjaka, i da će upravo zbog takvih ideja o Europi bez ospica i dalje ostati za budućnost.
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

Sljedeća

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.