Ono što ne mogu nikako provariti i shvatiti zdravorazumski:
ZAŠTO? ZAŠTO POTPUNO NOVI UDŽBENICI?
Ono što je (ja mislim Dunja napisala) a to je da se radi o podilaženju i spašavanju nakladnika i to preko leđa i novčanika roditelja. I to je u ovoj teškoj situaciji u kojoj se sada Hrvatska nalazi užas i odvratno.
Malo sam si dala truda i pogledala koja je to zakonska osnova za takvo radikalno mijenjanje udžbenika u slijedećoj školskoj godini.
Zanemarivo malo udžbenika je ostalo isto (nama su to samo knjige za 2. strani jezik). Preveliki financijski izdatak za kupovinu kompletno novih udžbenika
Dakle kronologija ide ovako:
1. Nastavni plan i program za osnovnu školu je važeće iz 2006.g. Ministar Primorac ga je još potpisao
2. Zakonom o udžbenicima za osnovnu i srednju školu iz 2010. godine (neke sitne izmjene su bile 2011., 2013.) je omogućeno je to mijenjanje udžbenika svakih 4 godine, makar se u zakonu navodi najmanje 4 godine, znači komotno je moglo biti i dulje vijek trajanja udžbenika
3. Nacionalni okvirni kurikulum za predškolski odgoj i obrazovanje te opće obvezno i srednjoškolsko obrazovanje, važeće iz 2011¸.god.,a potpisao ga je Radovan Fuchs
4. I onda dolazi Udžbenički standard kojeg je potpisao Jovanović 2013.g. u kojem se navodi da
1. Udžbenik je usklađen s ciljevima i načelima nacionalnoga i predmetnoga kurikuluma odnosno nastavnoga plana i programa i usmjeren na stjecanje i razvijanje temeljnih kompetencija za cjeloživotno obrazovanje odnosno profesionalno (stručno) obrazovanje.
5. i finale objavljen je i popis novih udžbenika za slijedeću školsku godinu
http://public.mzos.hr/Default.aspx?art=12949&sec=2354
dakle, zakonski se ništa nije mijenjalo, a dolaze nam kompletno novi udžbenici
pitam se samo jel to normalno?
meni se već drugi put događa da moram kupiti potpuno nove knjige za mlađeg, iako ima sestru stariju 2 godine i čekale su ga uredne i neoštećene knjige
a što će biti s ovim najnovijim knjigama kad se donese nova strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije
za koju je bila javna rasprava u 11. mjesecu 2013., ali još nije donesena, ali može bit donesena ove godine jer je sve spremno
a koja sadrži prijedlog da osnovna škola traje 9 godina
i eto prilike za nove, najnovije udžbenike, koje će (naravno) roditelj kupiti

odlicno ocuvan za prvi srednje i dijete je nosilo u skolu (razlike su bile tipa neke slicice na drugom mjestu i tako, uglavnom kozmeticke prirode), profesorica je rekla da moze, zasto ne
kad si bolje razmislim, ja bih prije par godina reagirala na takve stvari, isposvađala se sa svima, pisala, zvala parlament na 101ici.....a ostali sjede ko trutovi. bogme, sad i ja sjedim. gledam hoće li koja ofca blejnut ili ćemo šuti ko do sada. 

i onda mirno idem na more. Samo one jedne godine me sludilo sto smo dobili knjige tek prvi dan skole i jos sam u redu morala stajat