Sada je: 07 kol 2026, 15:12.

Artičoke

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Artičoke

PostPostao/la teutonija » 26 tra 2014, 14:35

Kupila dvije, nikad jela, nikad spremala i sad se gledamo. :zub

Kak ih najjednostavije spremiti i pojesti da ih uopće isprobamo? :bis :plavusa
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

Re: Artičoke

PostPostao/la Ina66 » 26 tra 2014, 16:21

ja ih spremam ovako
viewtopic.php?f=87&t=42917
za prste polizat'!
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la mao » 26 tra 2014, 17:14

očistim ih temeljito: od vrha odrežem 1/3, skinem sve zelene bočne listove (malo toga ostane :( ), stapku postružem i puštam relativno dugu. (Očišćene spremam u zdjelu s vodom i limunom, u protivnom potamne)

Ovisno o veličini i količini artičoka (imam ih u vrtu, nekoliko vrsta + križanci) spremam ih uglavnom na dva načina:

1) malo njih ili maleni artičoki: razdijelim na 2-4 dijela, najmanje ostavim cijele, pržim na malo maslinova ulja uz tu i tamo koju kap vode; pred kraj dodam soli i vrhnja za kuhanje: to jedemo uz paštu ili rižu.

2) ogromni: naguram ih (treba ih biti toliko da ne padaju) u dublju (njihove visine) tavicu sa stapkama prema gore, između uguram polovice limuna, malo češnjaka, kapare (ako ih ima u kući) i soli; sve prekrijem masnim papirom, poklopim i pritisnem (nečim teškim), tako pržim (u stvari kuham na pari one vode koja je ostala između listića dok su se namakale u vodi s limunom) dok ne omekšaju.

Najjednostavniji je skuhati ih, (oprane, ne treba ih čistiti, eventualno jedan sloj vanjskih listova), pa onda ponuditi toč od maslinova ulja, soli i papra: jede se naravno samo onaj mekani dio. to je više neka zanimacija za zube prije/poslije jela, ali time smo našeg juniora, kad su mu bile dvije godine, navukli na artičoke: prije ih nije htio ni pogledati.

Jedan od rimskih specijaliteta je Carciofi alla giudia, hrskavo i vrlo fino, ali nisam ih nikad spremala kod kuće, to je nešto što i moji prijatelji, rođeni i cjepljeni u Rimu jedu samo u restoranima (u Ghetu, naravno) jer tvrde da ih je kod kuće nemoguće tako dobro spremiti. U videu (osim talijanske ima i engleska verzija) ili na fotkama u tekstu možeš vidjeti i kako se čiste.
mao
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Liv Tyler » 26 tra 2014, 18:25

I kod nas se spremaju ovako kako pise Ina.
Nekad dodam u tecu nesto suhog mesa, kobase ili sitno sjeckane slaninice. Ali i bez toga je prefino.
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la malamaja » 26 tra 2014, 22:34

uz šparoge, artičoke su mi :liza
nedavno sam ih radila same, bez biža :mrgreen (iako, i to mi je super)
znači, sve ovo kako što su cure napisale, potopila ih u vodu s limunom...i onda sam ih kratko ubacila u ključalu vodu na par minuta i onda na maslinovo ulje na kojem sam prodinstala mladi češnjak ubacila razrezane na polovice i velike na četvrtine. podlila ribljim temeljcem :liza
servirala uz lešo grdobinu :yess
mogla bih ih svaki dan jesti :lol
zato sam ih konačno posijala. iznikle su...sad čekam da ih smjestim na neko trajno mjesto
Give a man a fish and he will eat for a day; teach a man to fish and he will eat for a lifetime; give a man religion and he will die praying for a fish.
malamaja
foreverjungfrau

PostPostao/la teutonija » 27 tra 2014, 12:49

Hvala cure, radimo danas janjeću peku pa sam ih očistila do srca (valjda to jest srce :zub ) i stavila unutra, valjda će i tak biti ok, ak nam se dopadnu onda isprobavam ostale recepte. :liza
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la teutonija » 28 tra 2014, 11:09

Bilo fino svima, ALI bilo je od dvije artičoke dovoljno svakome za žličicu :nesvist :drink Mislim, ne znam kolko bi toga trebalo kupiti da bude npr. ko prilog uz meso.
Ja sam ostavila i više nego je trebalo, bilo mi žaom očistiti previše, ali se kad se ispeklo - iskuhalo točno vidjelo što je jestivo i mekano, a što nije. Meni je žao što se najveći dio tog povrća baci. Stvarno, stvarno mrzim bacati. :dunno
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la teutonija » 28 tra 2014, 11:15

Ina sviđa mi ovaj tvoj recept, isprobat ću ga, no zanima me kad se sve to skuha jelte kak se jedu te artičoke, gule se pa se baca ono nejestivo dok se ne dodje do srca ili nekak drugačije. :plavusa
Moje artičokice su bile mlade, prilično male, onak ljubičasto- zelene, jako su lijepo izgledale svježe, no kad se skuhalo jako mali dio je bio jestiv. :dunno
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la malamaja » 28 tra 2014, 11:34

zato biraj one velike ;)
vanjski listovi su obično žilavi i tvrdi, osim osnove, dolje pri dnu, ja to volim odgristi jer je taj dio mesnatiji. jede se cijela srčika uključujući i mali vršni dio peteljke, centimetar, dva....znači, vanjski listovi i vrhovi sredine se ne jedu. jede se samo srčika i oni mekani listovi oko nje.
ne mora se bacati, stavi u kompostiranje s drugim bio otpadom iz kuhinje :)
Give a man a fish and he will eat for a day; teach a man to fish and he will eat for a lifetime; give a man religion and he will die praying for a fish.
malamaja
foreverjungfrau

PostPostao/la Mirci » 28 tra 2014, 12:42

kakvo bacanje?! Pa zubima se postruze svaki taj debeli listić :mrgreen . Bacis ono sto preostane, al to je nejestivo pa ti nema sta biti zao :)
articoke su jednostavno takvo povrce.

evo, ovdje se moze vidjeti tehnika struganja zubima :lol
http://www.youtube.com/watch?v=uGcnvqgq12Q
Kad se male ruke sloze, sve se moze, sve se moze...
Mirci
lovac na trag

PostPostao/la teutonija » 28 tra 2014, 13:15

:lol ma vidla sam i to, da se mi toga najedemo morala bi polje posaditi. Iskreno ne znam ni kak to raste u vrtu :zub idem malo guglat jer to uopće uspjeva na kontinentu. Strašno kolko je to tu zanemarena kultura.
A birati velike mi je teško jer kod nas rijetko ikakvih ima u ponudi. :drink
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la malamaja » 28 tra 2014, 13:43

mislim da ih treba zaštititi prek zime. znači idealne za moj balkon :mrgreen
dobro, ja baš ne glođem to tvrdo lišće :lol ... zadnje sam ih spremila gostima, pa su me malo blijedo gledali na kraju sam sve sama pojela :liza meni su prefine. volim te gorke okuse :dada
ja kupim na placu, trešnjevačkom od ovih domaćih dalmatinki ;) ...inače, ima ih i u supermarketima i to uzgojnih, a one su fakat puno veće i imaš ih kaj za pojesti.
malamaja
foreverjungfrau

PostPostao/la Ina66 » 28 tra 2014, 14:17

teutonija je napisao/la:Ina sviđa mi ovaj tvoj recept, isprobat ću ga, no zanima me kad se sve to skuha jelte kak se jedu te artičoke, gule se pa se baca ono nejestivo dok se ne dodje do srca ili nekak drugačije. :plavusa

Mirci ti je sve rekla - sve se kuha i baca se samo ono što nije jestivo
u ovom mom receptu smjesa kojom se artičoke pune i ovaj dodani bob i biži daju gusti kremasti umak koji se jede s kruhom, dakle, itekako se najede :)
vidim na mojoj tržnici ima svega pa bih baš mogla napraviti ovaj vikend
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la teutonija » 29 tra 2014, 09:57

Al ja ne jedem kruh. :zub
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la mao » 29 tra 2014, 10:32

Hoćeš li ih čistiti prije ili poslije kuhanja dođe ti na isto: malo je toga jestivo, nažalost. Artičoke su i inače skupo povrće, a kod nas su preskupe.

Baš zato ih i imam u vrtu, godinama već, počela s osam sadnica, sad sam na tri reda grmlja (i to nam je malo :) ), šire se lako i dobro podnose istarsku zimu; bitno je da su u zavjetrini, pretpostavljam da se u Dalmaciji još lakše uzgajaju. U kontinentu bi ih trebalo zimi zaštititi. Jedne su mi se zime biljke smrzle, ali su u proljeće ponovo potjerale, malo su kasnije i sitnije cvale, al'eto ih i danas: pupaju naveliko.

edit: zato, a ne ato
mao
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ivana7997 » 29 tra 2014, 10:53

ni ja ne jedem kruh ni krusne mrvice, kaze mi brat koji ih na ovaj naci odlicno priprema da mogu staviti mljevene pinjole i bademe. bas sam u zadru kupila po 3 kune komad i danas cu ih raditi. pa vam javim kako je ispalo, bademi i pinjoli nece tako popiti sug kao sto to rade mrvice, ali valjda ce biti ok.
ivana7997
Abundija

PostPostao/la kimama1 » 01 svi 2014, 18:43

ja ovako kao ina, ali stavljam i parmezan ili neki drugi tvrdi sir
BAKA - NALIJA
kimama1
obična palunkica

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.