Sada je: 04 kol 2026, 06:22.

VODA ZABRANJENA ZA PIĆE I KUPANJE

Svaštara - informacije o svemu i svačemu, što i gdje kupiti (od haljine do parketa), kamo na izlet, čime i kako čistiti, kako sve to platiti...

Moderatori/ce: Potica, Nana1971

VODA ZABRANJENA ZA PIĆE I KUPANJE

PostPostao/la Vicky & Mama » 12 ruj 2014, 13:45

Dakle, jutros u Šibeniku obavijesti da je (uslijed velike količine padalina) voda zabranjena za piće, ne smije se piti ni prokuhana, ok - ali (dio koji me začudio)- ZABRANJENA JE I ZA KUPANJE :shock
Mislim, lako meni za kupanje dan-dva, preživit ćemo tih
par dana tuširanje u Jani iz kantica od 5 litara :roll ono šta me muči je slijedeće - kakvo je to zagađenje kad se u njoj ne smijemo ni oprati?!
Malo me panika jer sam jutros malenom (prije obavijesti) dala čašu vode? :strah
A naravno da smo svih troje jutros se u toj vodi umili i oprali zube :ajme
Ja sam poznata paničarka po pitanju zdravlja :mrgreen i sad mi ova sveopća panika iz zavoda za javno zdravstvo i iz medija jako teško pada :znoj
Voda se još analizira, kažu samo da daje po nafti (a to i sami već njušimo)...
Ima li ko sličnih iskustava?
O čemu se tu radi?
Koliko je to (inače) opasno?
Help! :nesvist
19.04.2011. V
30.06.2015. L
Vicky & Mama
centrifugirana

Re: VODA ZABRANJENA ZA PIĆE I KUPANJE

PostPostao/la mrs. eastwood » 12 ruj 2014, 14:12

Uglavnom je to kod nas kad se izvor zamuti. ali ja brijem da ima veze i voda s natopljenih odlagalista otpada, preljevanje fekalija...

Isto, vjerujem da vam nije nista od tog malo sto ste se izlozili. Nadam se. Moze bit crijevna viroza ili sl?
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la Vicky & Mama » 12 ruj 2014, 14:52

Hvala East :)
Uh sad smo se pripremili za idućih par dana, samo da nam ništa ne bude od ovo malo šta smo konzumirali :lebdi
Mislim, sinoć (prije obavijesti) smo se svih troje najnormalnije tuširali, radila sam palačinke s vodom sa špine itd...
Ajme mrzim ova opsadna stanja :ajme
Ono, navikla sam da nakon velikih kiša izdaju preporuke da se voda ne konzumira za piće, ali ovaj dio da nije ispravna ni za tuširanje me zbilja zabrinuo :strah
19.04.2011. V
30.06.2015. L
Vicky & Mama
centrifugirana

PostPostao/la leptir422 » 12 ruj 2014, 14:59

Obično kažu da nije za tuširanje kad se pomiješa sa fekalijama ili nekim kemikalijama (npr... poplavi tvornica i ispuste se neke kemikalije... ne u velikoj količini, ali dovoljnoj da iziritiraju kožu :( )

To kažu iz razloga što možeš imati neku ranicu, ili gutaš vodu dok se tuširaš i sl..... pa da ne navučeš nešto na sebe....
Gle... ne bi vam trebalo biti ništa.... ali prati sljedećih par dana.... ako netko dobije temperaturu, odite u doktora....
Dijete koje sam dobila brakom P - 2007 + rođeno D - 2014
leptir422
ne patim od forme

PostPostao/la medo14 » 12 ruj 2014, 15:04

Voda se još analizira

sama si napisala da se voda još analizira, nema još službenog izvještaja o tolikoj zagađenosti vode da se ne bi smjela niti kupati
obzirom na velike poplave, vjerojatno je došlo do miješanja vode iz kanalizacije sa vodom u vodovodu i mislim da je to stvar predostrožnosti dok ne dođu rezultati, vjerojatno je zagađena voda, ali nitko ne zna koliko dok ne dođu rezultati. Tako da su morali upozoriti ljude :dunno
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la Vicky & Mama » 12 ruj 2014, 15:15

Da, vjerojatno mjere predostrožnosti...
Al kako ja uvijek paničarim volim da me smiruju, a ne upozoravaju :nata i uvik mislim da je stanje gore nego li kažu :ajme
A šta se temperature tiče - imam je već dva dana nevezano za ovo tako da...
A ništa, svi su je jutros manje više konzumirali, valjda će biti ok...
Rezultati analize su sutra ujutro...
19.04.2011. V
30.06.2015. L
Vicky & Mama
centrifugirana

PostPostao/la skorpionka » 12 ruj 2014, 21:00

Ja ne bi npr sjedila u kadi kad je takva preporuka, ali bojim se da bi se ipak nabrazaka tuširala.
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la Vicky & Mama » 12 ruj 2014, 21:43

Ooo tuširali smo se - al ka iz ratnih četrdesetih :lol
U veliku kantu (za robu prati) ulili 7 litara ugodno zagrijane Cetine (ta je bila u najvećim bačvicama flaširanih) i onda ušla u tuš kabinu, zagrabila lončićem dva-tri puta vode i polila se čitava, oprala se kupkom i potom se zalijevala lončićima vode dok nisam sve isprala ;)
Pa postupak proveo i mm.
A potom smo i švrću tako okupali (treba li spominjati koliko je njemu to sve bilo ludo zabavno :mrgreen )
Uglavnom, za večerašnje tuširanje potrošili 2ipo kante (od po 7 litara) flaširane vode, ali smo bar ugodno čisti :nokti
Veći mi je problem pranje suđa i robe potraje li ovo :ajme
19.04.2011. V
30.06.2015. L
Vicky & Mama
centrifugirana

PostPostao/la Vicky & Mama » 13 ruj 2014, 10:36

Neslužbeno kruže informacije da je voda puna žive i drugih teških metala :strah :conf
Čekamo službenu obavijest u 11:30-12h :ajme
Nije da širim paniku bezveze, ali ovo zbilja ne izgleda dobro :ajme
19.04.2011. V
30.06.2015. L
Vicky & Mama
centrifugirana

PostPostao/la Vicky & Mama » 13 ruj 2014, 10:37

:lol moram se nasmijati na novi podnick :mrgreen
19.04.2011. V
30.06.2015. L
Vicky & Mama
centrifugirana

PostPostao/la Vicky & Mama » 13 ruj 2014, 16:39

Ako itko ovo prati...
Službena obavijest je da je voda i dalje neispravna za piće, kuhanje i kupanje.
Ne zna se još koliki je stupanj oštećenja vode i čime je sve zatrovana (a sumnja se na teške metale) jer šibenski i zadarski zavodi za javno zdravstvo nisu kompetentni obaviti analize do kraja pa čekamo analize iz Andrije Štampara (Zagreb) koje će biti tek u ponedjeljak :nesvist
Ljudi su zgroženi/zabrinuti... mišljenja se kreću od onih da je to sve medijska patka (da se prodaje flaširana voda itd.) do onih da se za ekocid na području Knina zna od siječnja ove godine, ali se iz političkih razloga zataškava...
Ljudi su ogorčeni šta uzorci odmah jučer nisu poslani u Zagreb kad već ovdje nemaju uvjete potrebne za analizu (voda je i jučer davala na naftu)...
Nije nam jasno kako restorani /kafići/pekare normalno rade s vodom sa špina (a provjereno tako rade), zašto nitko to ne sankcionira?
Nije nam jasno kako se (na razini države) može dozvoliti da se na analize čeka do ponedjeljka (dakle čitava jedna županija čeka bez pitke vode) umjesto da se analize na tom Zavodu u Zg obave odmah?
Zar ne postoje dežurne službe i zar ovo nije prioritet?
Kako god okreneš loše, jako loše...
19.04.2011. V
30.06.2015. L
Vicky & Mama
centrifugirana

PostPostao/la medo14 » 13 ruj 2014, 22:48

Viki&mama, dobar ti je podnik :lol

Na sluzbeznim stranicama vase zupanije stoji
http://sibensko-kninska-zupanija.hr/arh ... /1429.html

dakle, i dalje je preporuka o ne koristenju vode sto je uobicajeno, vjerojatno ima zagadenja i povecanih stetnih tvari u vodi ali nije opasno po zdravlje, kako stoji u priopcenju
po pravilniku postoji odredene vrijednosti kolicine metala i stetnih tvari koje se mogu naci u vodi a da nisu stetni za zdravlje
A mozda kafici i sl. Koriste vodu iz cisterni, a ne iz vodovoda

treba cekati do ponedjeljka, mozda imaju neki protokol da se prvo ispita voda u vasoj zupaniji, a da se naknadno dostavlja i u zagreb ako su neki povecani parametri, ovo samo nagadam :dunno

jesam te malo smirila :lol
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la Vicky & Mama » 13 ruj 2014, 23:09

:lol :up
A čuj možda zbilja paničarim/o više nego je potrebno :mrgreen ali... do sad je bilo povremeno upozorenja nakon velikih kiša da voda nije za piće, ali nikad, baš nikad nije bila zabrana i za kupanje.
Dalje, u blizini Knina je vrlo lako moguće došlo do ekocida (vezano uz tvornicu vijaka) i mjesecima se već upozorava da je taj dio tempirana bomba...
Restorani (bar neki) koriste vodu sa špine - znam jer mi je svekar glavni kuhar u jednom renomiranom restoranu :ajme
I sama ravnateljica našeg Zavoda, u intervjuu za lokalni portal, govori da je situacija ozbiljna, a na niti jedno pitanje novinarke ne daje konkretan odgovor - nije da padam na teorije urote, ali ljudi su zbunjeni i uplašeni (pa tako i ja :nata ), pogotovo kad se zna da je dosad već svašta zataškavano i da je bezbroj puta manipulirano informacijama kako kome (na lokalnoj vlasti) paše...
No, sad nemamo šta nego li čekati (i izbjegavati kontakt s vodom)...
U svakom slučaju hvala ti na odgovoru ;)
19.04.2011. V
30.06.2015. L
Vicky & Mama
centrifugirana

PostPostao/la mrs. eastwood » 14 ruj 2014, 07:08

a čuj...
voda u mom rodnom kraju se često zamuti i u tom slučaju ti konobar neće donjeti sam čašu vode uz kavu. ako ti pitaš – dobit ćeš ju.
blizu izvora je deponij smeća. toliko da je vrlo izvjesno da kada napada dosta kiša da se sa deponija voda slijeva i miješa s vodom koju mi (oni) pijemo.
Sve je to bila rekla-kazala dok jednom lik na deponiju nije izlio nekakvu testnu tekućinu (kao indikatorsku, bezopasnu, mislim plave boje koja se koristi da bi se gledalo koja voda kuda ide, ili tako nekako). Pa je ta voda svima na špine došla u boji. Lik je dobio kaznu za uznemiravanje javnosti :lol

imamo ogromno bogatstvo u vodama i mislim da ne gospodarimo s njima najbolje - što zbog korupcije, a u velikom slučaju i zbog neznanja...
Uglavnom ako ravnateljica nastavi tako biti zabrinuta - ko zna kako će gospodarstvenici gledati na to :gata
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la medo14 » 14 ruj 2014, 08:22

mrs. eastwood je napisao/la:imamo ogromno bogatstvo u vodama i mislim da ne gospodarimo s njima najbolje - što zbog korupcije, a u velikom slučaju i zbog neznanja...

da, to je tocno. Stalno se navodi kako je Hrvatska bogata vodom i kako je cista, ali ako se ovakva nebriga nastavi vezano na zastitu okolisa nece jos dugo biti cista. Neke su pretpostake da ce se ratovi u buducnosti voditi zbog vode (ne samo kod nas nego u svijetu).
Nadam se da ce ovo sad biti dobro upozorenje da se samo provode bolje zakoni koji su lijepo napisani ali se ne provode.
vrlo su stroge mjere zastite vodozastitnih zona na vodocrpilistima, ali u stvarnosti se ne provode. Cesti je slucaj da na podrucju izvorista budu ovakvi direktni potencijalni zagadivaci tipa tvornica, prometnica, aerodrom, deponij, iskopi sljunka ili nesto slicno. Oni se moraju ukloniti ili se moraju uspostaviti stroge mjere zastite, ovisno o cemu se radi. Sve to lijepo pise u zakonu ali se ne provodi. I to je veliki problem. Sve je dobro dok se ovako privremeno ne dogodi zagadenje, ali je gadno kad se trajno zagadi, onda je kasno.
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la Vicky & Mama » 14 ruj 2014, 09:25

Da, slažem se s vama :dada
East koliko sam vidila i kod vas doli je sad kaos s vodom :ajme
Htjela sam staviti jedan link, ali mi nešto štekaje, pa ako koga zanima o čemu sam govorila nek ugugla: Eko incident:Teški metali iz kninske crne jame dospjeli u Krku! (Članak objavljen na Šibenskom portalu 11.03.2014.)
19.04.2011. V
30.06.2015. L
Vicky & Mama
centrifugirana

PostPostao/la alexandra » 14 ruj 2014, 10:48

vicky, pročitala sam taj tekst, grozno, grozno.
i sjetila se kako je grad knin nedavno najavio gradnju velebne crkve. a otvorena septička jama stoji nesanirana godinama.
sad se stvarno možemo samo molit da sve ne ode k vragu, mada se čini da je i za to malo kasno. :ajme
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la Ina66 » 14 ruj 2014, 11:50

:(
ovaj mi je komentar zapeo za oko
"Najveća je tragedija u tome da je danas dostupna tehnologija koja efikasno rješava probleme otpadnih voda. Da se 10% godišnje zarade NP Krka uložilo u pogon za tretman voda u Kninu, ovoga ne bi bilo ! Kako neko može bi ti gradonačelnik Knina i godinama i trpiti nešto ovako u svom gradu."
i to da godinama nitko ništa ne poduzima :ne
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Vicky & Mama » 14 ruj 2014, 12:31

Ah gradonačelnica Knina Josipa Rimac (Hdz, pod istragom je Uskoka zbog drugih stvari, sve u svemu divota od gradonačelnice :ajme )
Župan Goran Pauk ista pašta.
Blago nama! :lebdi
Na razini našeg grada (Šibenik) su stvari u zadnje vrijeme krenule na bolje - dovršena gradska plaža Banj, dovršena nova ljetna pozornica na tvrđavi sv.Mihovila, radi se na ostalim tvrđavama punom parom i onda izbije ovakav skandal i sve im pada u vodu :ajme
Znam, muljaža ima svugdje, ali ovako po provincijskim gradićima to je jeza :lebdi
S par kuvrrtica se i dalje sve uredno "rješava"...
A ovo s vodom... ko zna otkad ovo na lagano nas truje... pogledajte kolika nam je stopa obolijevanja od karcinoma :znoj
Ne znam šta više reći :lebdi
19.04.2011. V
30.06.2015. L
Vicky & Mama
centrifugirana

PostPostao/la mare30 » 14 ruj 2014, 15:31

Vicky i ja sam u našoj Županiji :)
Ja mislim da je stanje i gore nego sta kažu( ustvari nista ni ne govore)! Imam osjećaj da je to zagadeno od prije samo se Čekala povoljna prilika da nam serviraju( velika kiša)! Znaju oni dobro sta je zagadilo vodu, ali su uzeli sebi tri dana da smisle neku prihvatljivu priču za javnost. Uglavnom, za sad se peremo u moru svi troje, kupila sam jednokratne pelene za malu(inače smo u platnenim) i pije o i kuhamo Janu!mislim da je tuširanje zabranjeno jer se teški metali upijaju kroz kožu. Bas me zanima kakvu ćemo pizdariju sutra cuti!
slika
slika
mare30
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Vicky & Mama » 14 ruj 2014, 15:49

Joj mare :hug tako nekako i ja razmišljam.
Baš me zanima koju ćemo sprdačinu od objašnjenja sutra dobiti :roll
Mi se tuširamo u flaširanoj Cetini (ima velika pakiranja od 7 litara, a bome je i najjeftinija).
Maloprije sam u njoj i kosu oprala - srića pa mi je kosa do brade pa je jedno pakiranje te Cetine bilo dovoljno za oprati i ražentati kosu.
Pijemo flaširanu, održavamo higijenu s njom, kuhamo na njoj... najveći mi je problem kako/u čemu prati robu i suđe :lebdi
Za sad samo vadimo novo, ali ako potraje bit će svega.
Operem ja i suđe i robu u perilici čisto da mi se ne skuplja po kući šporko i smrdljivo, ali to za sad ne koristimo.
Ahh i mene sve strah koliko je ovo sve uzelo maha, od kad traje (u manjoj mjeri) i šta nas čeka :ajme
Ako se čini da pretjerujem dosta je vidjeti stopu oboljelih of malignih bolesti u našoj županiji posljednjih desetak godina, a da ne govorim kolika nam je stopa teško oboljele djece :strah
19.04.2011. V
30.06.2015. L
Vicky & Mama
centrifugirana

PostPostao/la Adorabla » 15 ruj 2014, 10:27

a zar vam ne dovoze cisternu da si natočite vodu?
Kad je jednom kod nas bila takva situacija onda smo u kanistere točili vodu iz kampa sa špine (Primošten) i vozili ju doma. Prali suđe u jednoj vodi, ispirali u drugoj a za piće smo ipak prokuhavali. Kupali se na bokale.
Mene to recimo ne bi pogodilo jer sam tako odrasla pa sam šparna ali da mojoj djeci kažeš da nema tuša nego na kanticu pranje kose mislim da bi bilo :shock :roll
Držim fige da vam što prije prođe zabrana i da nisu teški metali u pitanju nego samo opasnost septičkih jama :hug
Adorabla
Medena

PostPostao/la Vicky & Mama » 15 ruj 2014, 10:36

Voda koja se dijeli iz cisterni je žuta i zamućena i upozoravaju da se i ona treba prokuhavati (ako je za piće).
Ova sa špine se ne smije piti ni prokuhana.
Tako je bilo od petka ujutro do jutros.
Jutros su stigle prve analize iz Zg, prema njima sad smijemo vodu koristiti za osobnu higijenu, samo ne za piće, ali kao čekaju se još konačni rezultati.
Ali, s obzirom na onu cijelu priču s Kninom ljudi zbilja više ne znaju kome vjerovati, u koje se podatke pouzdati :dunno
Trebala bi nam jedna lokalna Erin Brockovich :ajme
19.04.2011. V
30.06.2015. L
Vicky & Mama
centrifugirana

PostPostao/la medo14 » 15 ruj 2014, 11:19

znači, stigli su ipak neki rezultati, utješno da se možete barem kupati :hug
malo sam nabrzaka pogledala taj link koji si stavila
i koliko sam uspjela zaključiti postoji problem da ta tvornica u Kninu je već imala nedavno problem, obzirom da nema riješen sustav pročišćavanja tehnoloških otpadnih voda, nego to fino odlažu i ispuštaju u svoju okolicu
http://www.feral.com.hr/inspekcijski-na ... konitosti/
a istovremeno je problem da Knin nema izgrađen uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, nešto sam naletila da je u fazi planiranja, nisam vidjela da li je izgrađen, vjerojatno nije
dakle, dok se ne riješe te dvije stvari (uređaj za pročišćavanje grada Knina i interni uređaj i zbrinjavanje otpada za tvornicu u Kninu) niti vi nećete imati pitku vodu, tj. moglo bi vam se ponoviti cijela priča oko vode i nemogućnosti korištenja.
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la Vicky & Mama » 15 ruj 2014, 12:06

Da, točno tako, dok Knin ne sanira taj problem neće biti ni ispravne vode (pogotovo za vrijeme velikih kiša).
A da stvar bude još ozbiljnija - postoji još jedan veliki eko problem - upravo je pokrenuta istraga vezana uz napuštenu tvornicu Ivanal u Lozovcu.
Na tom području ostale su ogromne količine štetnih tvari koje nisu sanirane te predstavljaju opasnost za okoliš, te se sumnja da je, zbog velikih kiša koje su zatekle našu županiju prošlog tjedna, određena količina tih tvari dospjela u vodovodni sustav.
Sve bolje od boljeg :ajme
Zbilja grozote sa svih strana i onda se čudimo šta nam je ovako kako je :roll
19.04.2011. V
30.06.2015. L
Vicky & Mama
centrifugirana

Natrag na Mame (i tate!) u akciji

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju.