Sada je: 07 kol 2026, 23:45.

Ostaci hrane

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Ostaci hrane

PostPostao/la snowwhite » 06 lis 2014, 08:36

Koliko dana od kuhanja jedete ostatke hrane?

Ja sve nekako do 2-3 dana jedem a više me frka. Ali mislim si da možda neke stvari mogu bez problema stajati u frižideru i do 5 dana.
Ili bolje ne? Kako vi?

Trenutno me prvenstveno zanima pečeno meso.
Ali i variva ili umaci za tjesteninu?
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

Re: Ostaci hrane

PostPostao/la IINA » 06 lis 2014, 09:07

Ja ništa osim sarme ne čuvam duže od dva dana.
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la TmamaKiN2 » 06 lis 2014, 09:14

IINA je napisao/la:Ja ništa osim sarme ne čuvam duže od dva dana.

XX

a ima jela koja se trebaju pojesti isti dan, s krumpirom, gljivama, spinatom :dunno kad imam paprikas s krumpirom, ako ostane, izvadim krumpir pa ostavim za drugi dan.
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
skolarac-maratonac N 07/2003
TmamaKiN2
puna razumijevanja

PostPostao/la Adorabla » 06 lis 2014, 09:40

Trenutno me prvenstveno zanima pečeno meso.
Ali i variva ili umaci za tjesteninu?

U principu ne ostavljam. Ne volim ostavljati jer čim ostavim onda znam da će se to povlačiti danima. Zato volim sve odmah iskoristiti u najgorem slučaju unutar 2 dana.
A zakaj ne zamrzavaš ako znaš da nećeš sljedeći dan to iskoristiti?

Variva napravim juhu (smiksam, dodam i kreativno ukrasim :lol )
Umak za tjesteninu smrznem ako ima smisla zmrzavati (to mi je super da si klinci sami naprave kad nemamo nekaj drugo za jesti)
Pečeno meso odmah očistim pa koristim za ko fol bolonjez ili za tortilje ili za palačinke s povrćem (ono slažeš redove pa malo mesa, malo povrća pa zaliješ ili bešamelom ili crvenim saftom).
Adorabla
Medena

PostPostao/la snowwhite » 06 lis 2014, 10:07

mogu zamrznuti već pečeno meso?
nisam to nikad radila.

saftove i ja uglavnom smrzavam mada ovisi od čega su. neki smrznuti kad ih odmrzneš nisu više to.

problem mi je uvijek vikend kad imamo nešto drugo u planu pa mi ručak od petka propadne. A kod mojih dečki je teško pogoditi količinu. Ali baš da mi ostane za skoro cijeli ručak. Ako svaki od njih manje pojede, i još recimo mm ne ruča jer je jeo na poslu ostane nam polovica pripremljenog. I onda muku mučim s time.
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la mirbi » 06 lis 2014, 10:10

Ostavljam jedan dan. Duže od toga samo skuhanu, procijeđenu juhu.

Meso uglavnom ostavim ono sa gradela i ne grijem ga idući dan.
'Čovječe, vrati se sebi dok još imaš kome.'
-----------------------------
S 2000 / R 2005
-----------------------------
Moj dućan
mirbi
volim dinarski look s mozgom

PostPostao/la mrava » 06 lis 2014, 10:15

Pečeno i pohano meso ostavim u frižideru 1-2 dana, pojede se. Jedne godine smo smrznuli dio pečenke od Božića, kad smo izvadili, iscurila je voda iz nje a s njom i slanoća, bila je bljutava, tako da ne smrzavam meso.
Sarmu i punjenu papriku ostavim i nekoliko dana u frižideru.
Variva ostavljam dan-dva.
Bolonjez ako ostane, podgrijem ga isto tako nakon dan-dva.
U biti, najduže sarmu i punjenu papriku, nekad i grah ostavim u friđu
Hrvoje 30. 10. 2008.
Gabrijela 3. 1. 2011.
Andrej 27. 8. 2015.
mrava
tenfam tenfalicom

PostPostao/la Barbi » 06 lis 2014, 12:01

Uglavnom dan, dva, a ako se ne pojede dva dana nakon izvornog ručka najvjerojatnije ni neće.
Ja često nosim sebi u plastici na posao ostatke ručka, imamo kuhinjicu i mikrovalnu za podgrijati na poslu pa mi je to stoput bolje rješenje od hrane iz dostave.
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la Vicky & Mama » 06 lis 2014, 12:12

Ja isto ništa ne ostavljam za idući dan, osim iznimno, ponekad, bistre juhe koju odmah nakon hlađenja spremim u frižider i idući dan je jedemo, ali i to zbilja rijetko...
Šta ja znam, mi ručamo u 14:30 i onda ako nam šta ostane od ručka to skombiniramo s još nečim za večeru tamo negdi oko 19h ;)
Ali ok, vi vjerojatno imate takvo radno vrijeme da vam je ručak oko 16h tako da vam ovo moje baš i ne igra :dunno
Ja zbilja ne volim podgrijavati hranu i vući je po hladnjacima, uvik me strah da će se pokvariti pa da će biti cirkusa po naše želuce :znoj
19.04.2011. V
30.06.2015. L
Vicky & Mama
centrifugirana

PostPostao/la iris » 06 lis 2014, 12:16

ja imam velikih problema sa bacanjem hrane pa uglavnom nekako iskoristim ostatke.
plus nemam osjetljiv stomak pa dok nema vidljivih promjena i novog života na hrani konzumiramo. :mrgreen

pečeno meso meni najbolje ide u paštetu (1 luk, 2 režnja češnjaka, 2 trokuta topljenog sira ili po nahođenju majoneze ili vrhnja, sol, biber, peršin ...po želji) - sve u blender - naravno, i to bi se trebalo pojesti u par dana.

ili u "faširane" - sitno isjeći meso, 1 jaje, mrvice, luk, češnjak ( slaninice usitno ako je meso suho :) )

ili narezano u salatu sa lukom, maslinovim, sirćetom + sol, biber (eventualno i u krompir salatu ili mahune salatu s češnjakom)
L. Jesenarka 2002.
V. Zmajica 2004.
iris
slavonska gazela

PostPostao/la Adorabla » 06 lis 2014, 12:20

snowwhite je napisao/la:mogu zamrznuti već pečeno meso?
nisam to nikad radila.

ako nije prije toga bilo smrznuto (ono smrznuto pa ispečeno pa opet smrzavaš) naravno.
Jedne godine smo smrznuli dio pečenke od Božića, kad smo izvadili, iscurila je voda iz nje a s njom i slanoća, bila je bljutava, tako da ne smrzavam meso.

ja očistim od kožice, kosti i slično i ostavim samo meso. Nikada mi se ovo nije dogodilo. Doduše meni je svo pečeno pa smrznuto meso bezveze jesti samo odmrznuto (tako jedem samo kolače) pa kako sam rekla uvijek skombiniram u neko novo jelo. čak su mi i lasagne od ostataka pečenog mesa dobre.
Adorabla
Medena

PostPostao/la teutonija » 06 lis 2014, 12:21

Max dva dana, eventualno grah i sarmu duže.
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la Potica » 06 lis 2014, 12:24

Pečeno i pohano dan-dva, i uglavnom ga ne recikliram iako sam probala ali podgrijano meso mi nije fino a kad ne mogu sebe natjerati da to pojedem ne mogu dati ni djeci. :D
Dinastano i faširano reciklim ;) ako mi ostane bolonjez onda drugi dan za ručak imamo musaku, ako mi ostane saftra onda napravim npr. mahune na čušpajz pa to ubacim unutra.
A jela koje jedemo više dana za redom su samo sarma, filana paprika i grah ali i njih ne držim u frižederu više od dva dana, obično ako danas imamo grah za ručak onda ostat stavim u frižder pa za sutra skuham nešto drugo a prekosutra opet vadim grah, to samo zbog psihologije da me ne gnjave da danima jedu jedno te isto. ;) :lol
Potica
No. 1 baka

PostPostao/la Nana1971 » 06 lis 2014, 12:42

jedemo dok ne pojedemo, nemamo osjetljive želuce niti kuhamo tolike količine da bi trajalo danima.
Zemlja je smrtnim sjemenom posijana Ali smrt nije kraj Jer smrti zapravo i nema
I nema kraja Smrću je samo obasjana Staza uspona od gnijezda do zvijezda. Mak Dizdar
Nana1971
blissful reduša

PostPostao/la Vicky & Mama » 06 lis 2014, 12:49

Nana1971 je napisao/la: nemamo osjetljive želuce niti kuhamo tolike količine da bi trajalo danima.

to je valjda ključni dio ;) ja uz moju celijakiju i gastritis moram debelo paziti, a ni mm nije puno bolji ;)
Zato i mi ne nakuhavamo ogromne količine, nego svaki dan friško :dada
19.04.2011. V
30.06.2015. L
Vicky & Mama
centrifugirana

PostPostao/la olja » 06 lis 2014, 12:54

Nana1971 je napisao/la:jedemo dok ne pojedemo, nemamo osjetljive želuce niti kuhamo tolike količine da bi trajalo danima.

Ovako nekako.
Ako napravim recimo previše punjenih paprika (a punjene paprike ionako spremam za dva dana ;) ), odmah dio strpam u zamrzivač.
Tako radim i s bolonjezom i ćuftama.
Bolonjez i recikliram pa tako jedan dan jedemo s tjesteninom, a drugi dan njime punim tikvice. Npr. ili napravim onu k'o fol shepherd's pie, musaku ili nešto slično.

Svakako me uvijek fasciniraju oni članci po novinama tipa "Što uraditi s ostacima palačinki?" - to je meni nepojmljivo :lol

Ok, imam izjelice svaštojede doma, sad sam toga svjesna :)
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la teutonija » 06 lis 2014, 14:41

Olja takvih ostataka ni mi nemamo :lol
Inače ja namjerno kuham više pa da imam za dva puta, nekad i za 3 al to jedno onda smrznem, pa tko bi kuhao baš svaki dan. :nata
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la TanjaMT » 06 lis 2014, 19:07

Sve sto je iznad dva dana jede samo mm :).
Mi ostali max od danas do prekosutra. Ja kuham nedeljom za pon i utorak i to mi je ta granica.
Gotovu hranu smrzavam isti dan, tj. cim se ohladi, a po meni se sve moze smrznuti osim krumpira i gotove ribe.
TanjaMT
kile su mi ko bitcoin

PostPostao/la april » 06 lis 2014, 20:31

TanjaMT je napisao/la:max od danas do prekosutra

tako najčešće juhu.

a ostalo znam napraviti za 2 dana namjerno, npr. toč, pa jedemo jedan dan s rižom, a drugi dan s tjesteninom. uz to salata, odlično.
ili rižot za 2 dana. ili pohane pileće i pureće šnicele, pa je lako dodati prilog, npr. povrće lešo.
znači za danas i sutra.

smrznem juhu, bistru, ocijeđenu, hladnu, bez tjestenine, i kuhanu bez krumpira.
volim smrznuti, radi uštede vremena na kuhanje.
školarac i kokolo
april
ja bih za njega skinula zvijezde s neba

PostPostao/la MalaSirena » 07 lis 2014, 06:16

olja je napisao/la:Svakako me uvijek fasciniraju oni članci po novinama tipa "Što uraditi s ostacima palačinki?" - to je meni nepojmljivo :lol

Ok, imam izjelice svaštojede doma, sad sam toga svjesna :)

Ovo s palačinkama sam čula, ali mi spada u domenu Jetija - vidjela nisam! :mrgreen
Doduše, palačinke pečem na mjeru i ako hoću da bude ostataka, onda je to zato što ih namjerno ispečem 2-3 više.

Inače jedemo ostatke do dva-tri dana, ovisno što je. Nekako se uvijek rijetko dogodi da imamo ostatke mesa, ali to je uvijek dobrodošlo jer onda složim sendviče uz još par dodataka pa nosimo na posao; isto je i s ostacima variva ili saftova (kad ga ne ostane dovoljno za sve, u protivnom je to drugi dan za ručak).
Neke kompliciranije stvari tipa lasagne niti ne kuham samo za jedan ručak, već zamrznem za još barem jedan-do dva.
Zamrzavam samo juhu, eventualno gulaš, punjenu papriku ili sarmu; ostalo radim ugl. na mjeru, a škrinja mi je malog kapaciteta pa sam se tako i prilagodila.
Mišonja 03.09.2003.
MalaSirena
i neuništiva mesna štruca

PostPostao/la Nana1971 » 07 lis 2014, 08:32

moji bi me ubili da zamrznem lazanje-jedu se za ručak-večeru i sutra ručak pa i večeru, ako slučajno još ostane :lol a da imam veće pećnicu i pleh, jeli bi vjerojatno i za doručak svaki dan dok ih ne dokusure :lol
Zemlja je smrtnim sjemenom posijana Ali smrt nije kraj Jer smrti zapravo i nema
I nema kraja Smrću je samo obasjana Staza uspona od gnijezda do zvijezda. Mak Dizdar
Nana1971
blissful reduša

PostPostao/la snowwhite » 07 lis 2014, 08:48

kod nas lazanja nikad ne ostane, a ni palačinka. :mrgreen

čini mi se da ću se i dalje držati svoja 2-3 dana ali dale ste mi dobre ideje za kombinacije s ostacima.
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.