Sada je: 30 tra 2026, 01:39.
Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

nisam za to da starija djeca cuvaju mladju, generalno. mozda kratko pricuvati KOD KUCE ako trebas skoknut negdje na kratko, ali pravo cuvanje, nisam za to.
doci ce vjerojatno vrijeme kad ce htjeti zajedno izlaziti, sad to jos nije slucaj. iako, nesto i zajedno idu. ali, mislim da je to neka druga tema, ne cuvanje mladje od strane starije djece.
).lastavica je napisao/la:Moj je brat mlađi od mene 10,5 godina i ja sam ga uredno čuvala kad je bio mali.

dok je moja starija bila živa
uf, mirbi, morala sam ovo 3x procitati
Samo malo manje živahna nego onda. 
bubsek je napisao/la:lastavica je napisao/la:Moj je brat mlađi od mene 10,5 godina i ja sam ga uredno čuvala kad je bio mali.
i dali ti je to odg.?
,
pa svejedno to od njih očekujemo.

Barbi je napisao/la:Ja ne znam nikog tko je uživao u tome da vodi uokolo mlađeg brata ili sestru sa sobom, da pazi na njih kad roditelji nisu u blizini, da ode u vrtić/ školu po mlađeg brata sestru (dobro, u naše je vrijeme to bilo moguće, sad ih ne bi dali bratu/ sestri i još bi prijavili socijalnoj službi) pa smo opet svi to radili jer se od nas očekivalo.
Isto tako ne znam da koje dijete uživa u pospremanju svoje sobe, usisavanju, kuhanjupa svejedno to od njih očekujemo.
Dakle, ne zamaraj se, neće im ostaviti traume ni jedno ni drugo.
Što sam starija to me manje brine kako će se što na njih psihički odraziti.
Barbi je napisao/la:Ja ne znam nikog tko je uživao u tome da vodi uokolo mlađeg brata ili sestru sa sobom, da pazi na njih kad roditelji nisu u blizini, da ode u vrtić/ školu po mlađeg brata sestru (dobro, u naše je vrijeme to bilo moguće, sad ih ne bi dali bratu/ sestri i još bi prijavili socijalnoj službi) pa smo opet svi to radili jer se od nas očekivalo.
Isto tako ne znam da koje dijete uživa u pospremanju svoje sobe, usisavanju, kuhanjupa svejedno to od njih očekujemo.
Dakle, ne zamaraj se, neće im ostaviti traume ni jedno ni drugo.
al bilo mi je lakše.
), ALI brat je dobio zadatak, odgovornost, i recimo i to je njemu puno značilo, ne na način da je on bio sretan što mora ići u dućan (nije, ljenčina je prevelika za to), ali za njegov osjećaj važnosti, isticanje "starijosti" i da se oslanjam na njega itd. Godinu dana kasnije, kad je ona bila prvašić, spletom okolnosti dogodilo se da sam povremeno (npr. 2 puta tjedno) morala otići iz kuće jako rano, što je značilo da su se sami budili, dizali, spremali doručak, obukli se i otišli u školu (dvije tramvajske stanice I dva JAKO prometna raskršća). Da mi je netko - kad je on bio prvašić - rekao da mu dijete samo ujutro odradi buđenje i sve što ide u kompletu do dolaska u školu - rekla bih da je šašav. Al eto, moja je to naučila - uz pomoć brata. Zašto? Jer je tako moralo biti i gotovo. 
sad je tako i mislim da je to ispravno
)
Barbi je napisao/la:J

ili s frendicom do mekija, lidla, u drugi kvart....ali eto ona je. Tako i kod njih. Ako one nemaju problema s time.....onda je možda bolje pustiti ih.
Kad bih je se pokušala rješiti, ona bi krenula vrištati....a ja bih dobila za uho
Njih dvije su jako povezane i nije bilo nikakvih nametanja, oduvijek su išle zajedno na igranje van, rolanje do obližnjeg igrališta i sl. Dapače ako spominjemo samostalnost starija je curka prvi puta otišla samostalno u dućan kada je mlađa išla s njom kao moralna potpora. Uskoro se povećavamo za jednog člana, kako će to izgledati nemam pojma, posve novo iskustvo je predamnom radi razlike u godinama i sigurno ih ne mislim opterećivati...ali vjerujem da će biti situacija u kojima ću računati na njihov angažman.
Njih dvije su jako povezane i nije bilo nikakvih nametanja, oduvijek su išle zajedno na igranje van, rolanje do obližnjeg igrališta i sl. Dapače ako spominjemo samostalnost starija je curka prvi puta otišla samostalno u dućan kada je mlađa išla s njom kao moralna potpora. Uskoro se povećavamo za jednog člana, kako će to izgledati nemam pojma, posve novo iskustvo je predamnom radi razlike u godinama i sigurno ih ne mislim opterećivati...ali vjerujem da će biti situacija u kojima ću računati na njihov angažman.

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.