Sada je: 24 kol 2026, 13:00.

Upala pluća - ove godine "epidemija"

Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.

Upala pluća - ove godine "epidemija"

PostPostao/la pčelica_maja_23 » 13 sij 2015, 12:52

Mi prebolili.
Pavlo je imao vrlo visoku temp. 39,7 3 dana, zatim bio hospitaliziran na 4 dn.
Temp išla i preko 40.
Nakon 3 dana počela padati, no isključivo sa ibrufenom išlo dolje.

Ne znaju koja je etiologija, je li virusna ili baktreijska, ne čuje se na st. samo rentgenski se vidi jer je iza srca.

Ima li tko slične simptome?

Zanima me njega nakon bolnice i bolesti.
Kući smo već 7 dana.
On je jak i vedar, ima energije, ne kašlje, ne diše teško.

Dakle nema posjeta ni izlazaka. ima li još koji savjet?
Pedijatar će nas primiti preksutra ali ne znači da će nam dati sve savjete i da će se svega sjetiti.

Kada može u vrtić?
08.09.2011. jesenska šefica mekog srca
14.04.2013. blaženi nestaško među ženama
05.12.2015 adventska princeza
pčelica_maja_23
Kvočka zvana pčela

Re: Upala pluća - ove godine "epidemija"

PostPostao/la alexandra » 13 sij 2015, 14:53

ja bi ga držala doma minimum 3 tjedna do mjesec dana. tolko su i odrasli na bolovanju otprilike, ako se ne komplicira.
sjećam se da sam ko klinka nakon upale pluća (prije ljeta) dobila preporuku ne ići na sunce bar još mjesec dana, al to govorimo o ljetnom suncu.
sve ostalo je kod virusne upale pluća, a i bakterijske, čekanje da prođe samo i još više čekanje da se organizam oporavi i da ne pokupi nešto drugo dok je oslabljen.

i ja bi, ali to sam ja, prije kretanja u vrtić, ponovila rengen za svaki slučaj.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la pčelica_maja_23 » 13 sij 2015, 16:29

alexandra je napisao/la:ja bi ga držala doma minimum 3 tjedna do mjesec dana. tolko su i odrasli na bolovanju otprilike, ako se ne komplicira.
sjećam se da sam ko klinka nakon upale pluća (prije ljeta) dobila preporuku ne ići na sunce bar još mjesec dana, al to govorimo o ljetnom suncu.
sve ostalo je kod virusne upale pluća, a i bakterijske, čekanje da prođe samo i još više čekanje da se organizam oporavi i da ne pokupi nešto drugo dok je oslabljen.

i ja bi, ali to sam ja, prije kretanja u vrtić, ponovila rengen za svaki slučaj.

ovaj savjet o duljini sam dobila od nekih modica naših.dakle je toga se budem držala.
a ovo za dupli rentgen, jutros mi je teta u vrtiću (kćer) rekla da su kod njenog unuta u takvom slučaju (ne čuje se ništa) ponovili rentgen prije kretanja u vrtić ili nakon prestanaka simptoma i vremena opravka.

iskreno, ne sviđa mi se ta opcija, ali ostavit ću otvoreno, vidjeti što savjetuje pedijatar i kakvo je opće stanje djeteta nakon isteka ( a i za vrijeme) ovih tjedana karantene.

on je zračen prvi puta u dobi od 3 mj, sada opet, ma ne bih ako ne moram još jednom.

što je sa bildanjem imuniteta? da li pomaže ili isključivo mirovanje?
ja o ovoj bolesti ne znam puno jer ju nikada nisam prebolila.
pčelica_maja_23
Kvočka zvana pčela

PostPostao/la alexandra » 13 sij 2015, 17:36

a gle, upala pluća se ponekad i malo olako shvaća, zato jer je najčešće možemo liječiti, ali to je za organizam teška i nimalo bezazlena bolest. upravo zato jer slabi cijeli organizam i imunitet. zato je preporuka puno odmarati, što više mirovati (što je klincima naravno muka).
za bildanje imuniteta, eh, to je poznata priča, neki će reći ne treba ništa, samo pravilna prehrana, dosta tekućine, a drugi će odabrati već neki pripravak koji im je prije pomogao, tako da je to isključivo na tebi.

što se pak rengena tiče isto je cost benefitna :mrgreen procjena. novi aparati zrače daleko manje od onih davnih prijašnjih, snimanje je kratko i mada nisam pobornik pretjeranog zračenja, ako bi mi doktori predložili, svakako bih prihvatila (i za dijete govorim). budući mi je stari te struke, pri mojoj upali pluća su me slikali jedno 15 puta :lol u raznoraznim pozama :mrgreen tako da te zračenja iskreno treba biti manje strah nego nezaliječene upale pluća.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la nevenera » 13 sij 2015, 18:18

mi smo je imali i preporuka je laganica mjesec dana. mirovanje (haujesnou), nikakva druženja zbog pada imuniteta samog djeteta
mi nismo ponovili rengen jer su ga slikali 6-7x u tjedan dana
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la alkemicar » 13 sij 2015, 18:20

definitivno nek bude doma mjesec dana bar ako ikako može i izbjegavati svaku mogućnost zaraze
organizam stvarno oslabi jako
moj je nakon upale pluća koju je u bolnici isto ležao, pokupio tamo svakakve viroze i nastavili smo boravak u bolnici i niti doktori više nisu znali kad jedna viroza završava a druga počinje i koje su sve, dok na kraju nije i rota virus prošao kroz njega
zaglavili smo u bolnici još skoro 2 tjedna zbog svega
joj kad se sjetim :znoj

a bildanje imuniteta neće škoditi, ali pritom mislim na zdravu hranu, po mogućnosti zdrave prirodne sokove, zelene i ine....
u blender i udri
trebat će svakako
slika slika
alkemicar
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Mariachi » 13 sij 2015, 19:36

ova upala pluća je zbilja atipična. moja B je prošli tjedan kurila 39 - 39,2 bez ikakvih simptoma! nakon toga je temp. pala i ona je tek u subotu - nedjelju po par puta zakašljala, ali onak čudno... samo zbog toga smo j vodili k dr. koja jako dobro zna prepoznati na stetoskop o čemu se radi i čula je upalu pluća na leđima, pretpostavljam da je to to o čemu pričaš, pčelice, da je P imao.
sad molim Boga da IP ne dobije to od nje.

čudna mi je skroz, ima sad 38 u guzi a leži i spava već pola dana!!! dvaput se probudila, pila malo čaja, jela nije ništa osi petit beurre keksa. ručak ju još uvijek čeka.
P - 2003, ME - 2006, K - 2007, B - 2011, IP - 2013, J - 2017
O:) P - 2010

slika
Mariachi
ay, ay, ay, ay, canta y no llores

PostPostao/la pčelica_maja_23 » 14 sij 2015, 10:11

e moja alkemičar! Zeleno u blender?? Pa nije ti moj Pavlo Heidi Klum. On jede meso i kolače. Od zelenog jede kupus svjež.
Kad bi to tak išlo.

No dobro, budem juhe kuhala.

Aleks 15 puta te tata zračio???
:ajme Ajme meni.
Ne znam koliko je tu u Pulskoj bolnici aparat nov, ne bih rekla.

A tak sam i planirala da bude dugo kući bez posjeta (to i neće biti teško nema baš posjetitelja puno pa se lako dogovorimo)
Lidija jedino može donjeti viruse.

Ka će Brigi početi trapju, čini mi se da još nije zahuktalo tak kako kod nas.
Ti si dobila antb jel tak?
pčelica_maja_23
Kvočka zvana pčela

PostPostao/la Mariachi » 14 sij 2015, 10:15

Brigi je već 2 dana na sumamedu, jučer se žemska naspavala i prilično je dobre volje danas, čak je tražila jesti :joy
ne znam kako ćemo s vrtićem, ona je već od 5.12. doma, a sad opet neće moći ići neko vrijeme dok se ne oporavi od ovoga. neće nas valjda izbaciti... :zub
P - 2003, ME - 2006, K - 2007, B - 2011, IP - 2013, J - 2017
O:) P - 2010

slika
Mariachi
ay, ay, ay, ay, canta y no llores

PostPostao/la mirbi » 14 sij 2015, 11:45

Sa upalom pluća nije se šaliti. Nisam ništa znala o toj bolesti, dok mi tata lani nije završio u bolnicu sa istom... sad sam naučila. :ajme

Ako se ne zaliječi kako valja, prije ili kasnije može se vratiti. Moj ju je tata prebolio kad je bio dite, ni sam se toga ne sjeća dobro, al očito nije dobro zaliječeno. Naime, sa ovom lanjskom upalom dobio je dijagnozu KOPD, dakle, kronična opstruktivna upala pluća. Što znači da se sad svake zime možemo bojati toga. Pa smo nekidan svi skakali od straha kad se prehladio.

Problem je što upala pluća nema simptome toliko izražene da su prepoznatljivi, odnosno, da je razlikuje od ostalih respiratornih bolesti. Mi smo lani njega držali doma, jer je invalidna osoba, teško pokretljiva, bili u stalnom kontaktu sa hitnom i na kraju su ga odveli. Oni su sigurno trebali znat prepoznat simptome, jer se gubio... da smo u bolnicu jedan dan kasnije, ne bi preživio.

Naravno, ovdi je riječ o starijoj osobi, al princip je isti: mora se dobro zaliječit. Podizat imunitet. Podizat kompletan organizam. Dobro jesti.

Uh, mrzim ovu temu... :ajme :ajme
'Čovječe, vrati se sebi dok još imaš kome.'
-----------------------------
S 2000 / R 2005
Moj dućan
mirbi
volim dinarski look s mozgom

PostPostao/la pčelica_maja_23 » 14 sij 2015, 12:54

a super!!
P ništa ne jede, jako slabo!
pčelica_maja_23
Kvočka zvana pčela

PostPostao/la mirbi » 14 sij 2015, 13:46

Polako, ipak je dite u pitanju. Mada, nema velike razlike između diteta i starijeg čovika. :ajme

Znam da je to teško i dugo traje, al bitno je da se odradi kako valja. Držim fige. :kiss
'Čovječe, vrati se sebi dok još imaš kome.'
S 2000 / R 2005
Moj dućan
mirbi
volim dinarski look s mozgom

Natrag na Bubini sam!

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.