Djeca obično počinju lagati oko 3. godine. Zbog čega je to tako? Zato što otprilike u toj dobi njihova teorija uma doseže stupanj razvoja koji ima omogućuje da shvate kako različiti ljudi mogu imati različita vjerovanja, kako roditelji ne čitaju misli i nisu vidoviti nego svoje odluke temelje na onome što vide ili što im se kaže. Zapravo, pojava laganja odraz je napretka u jednom području razvoja djeteta, a istraživanja pokazuju da je ranija pojava laganja u djece pozitivno povezana s inteligencijom
Jer za laganje je potrebno razumijevanje da pogrešnim informacijama možemo izbjeći određene neželjene posljedice!S druge strane, nitko ne bi htio da njegovo dijete laže ili da ga se proglasi lažljivcem/lažljivicom i svi se bojimo čemu laganje kasnije može dovesti.
Zbog čega djeca lažu?
Više je mogućih razloga:
- lažu da bi nešto prikrili ili izbjegli kaznu ako misle da su napravili nešto čime su je zaslužili (npr. seka je prolila vodu, nisam ja)
- vježbaju maštu i eksperimentiraju s reakcijama roditelja (npr. šetali smo se s vrtićem i do tatine firme i do konjičkog kluba i do Drave)
- pretjeruju u prepričavanju i izmišljaju detalje kako bi impresionirali druge (npr. ja sam jedini pobijedio i uvijek ja pobijedim)
- dobiju pažnju koju žele u tom trenutku, iako znaju da druga osoba zna da to nije istina (npr. mama, tata me sad uštipnuo s daljinskim)
- manipuliraju situacijom (npr. mama mi uvijek da da jedem slatkiše prije večere)
Djeca najčešće lažu između 4. i 6. godine, a smatra se da teknakon 8. godine mogu lagati toliko uvjerljivo da ih odrasli ne skuže!
Kako se psotaviti u vezi toga?
Važno je ostati pozitivan i nikako ne posramljivati i odmah kažnjavati dijete! Posebno kada su mlađa djeca u pitanju i kada se laganje tek počne javljati, važno je učiti djecu razlikovanju istine od laži, te im ukazivati na važnost istine. Recite im da se osjećate loše i razočarano kada vam ne kažu istinu, a kada su iskreni, iako im ta iskrenost ne idu u prilog, pohvalite ih zbog toga!
Važno je stvoriti okolinu u kojoj vam dijete može reći da je napravilo nešto "loše", tj. u kojoj će se osjećati sigurno reći vam istinu da je npr. nešto potrgalo ili prolilo i sl. Pohvalite dijete kada kaže istinu, ali ne odstupajte od ranije postavljenih granica. Npr. kada nešto prolije i prizna da je to prolilo, pohvalite ga što je reklo isitnu, ali ustrajte u tome da mora i počistiti nered.
Pokušajte odvojiti laganje od situacije koja je dovela do toga da dijete laže. Kada pogledamo zbog čega dijete laže, možemo jasnije mijenjati općenitu situaciju te tako dovesti do smanjenja tog ponašanja. Npr. ako dijete laže da bi privuklo pažnju, možda potražiti nove načine da mu se više posvetimo te tako izbjegnemo laganje.
Pokušajte razraditi priču tako da dijete samo uvidi besmislenog laganja, ako je moguće kroz šalu. Npr. ako kaže da se nešto samo potrgalo, ili da se voda sama prolila iz čaše, vi recite nešto tipa: Nadam se da se neće voda iz kade sama prolit po podu kad se budemo kupali, jer ćemo imat poplavu!
Iskoristite situacije kad dijete prizna da je lagalo za razgovor o tome i za razgovor o mašti, istini i neistini, dakle potaknite dijete da razmišlja o tome što sve može svojim umom!

ja dok se otuširam on 3 puta dođe i nešto tuži tatu - da ga je uštipnuo, da mu je rekao da on nikad više neće moći gledati TV, da će odmah poslije kupanja ići spavati i tako nešto uglavnom pretjerano ...

ne znaš bil se smijao il plakao