Sada je: 14 lip 2026, 06:00.

Montažna vikendica vs. brvnara?

Svaštara - informacije o svemu i svačemu, što i gdje kupiti (od haljine do parketa), kamo na izlet, čime i kako čistiti, kako sve to platiti...

Moderatori/ce: Potica, Nana1971

Montažna vikendica vs. brvnara?

PostPostao/la pulse » 02 ruj 2015, 11:49

Dočekali smo i taj dan da postanemo vlasnici placa u jednom planinskom gradiću, nadomak popularnog ski centra, tako da sad planiramo izgradnju vikendice :joy

Prvo da napomenem da je plac u gradu, da je ravan, prva linija do ceste, svi priključci su tik do placa. Snijega ima 3-4 mjeseca u godini, s tim da nije sve vrijeme visok. Tu planiramo da boravimo po nekoliko dana zimi i ljeti, tu i tamo vikendima, tako da ne bi ulagali velike pare kao kad bi smo tu stalno živjeli (a i nemamo baš nešto mnogo). Osim toga, apsolutno nemamo ni vremena da visimo na gradilištu mjesecima, nadgledamo, ugovaramo, sinhronizujemo.... Zato su u igri opcije montažne kuće ili brvnare.

A sad ono oko čega se dvoumimo. Dok smo o svemu tome samo maštali, uvijek smo zamišljali brvnaru. Sad kad je došlo vrijeme da razmišljamo o praktičnoj strani, trajnosti, održavanju, izolaciji, vlagi, isušivanju građe.......... mnogo nam je bliža opcija montažne kuće. Čitajući komentare po internetu, montažna stabilno stoji kao bolja opcija. Radili bi smo jednu od onih tipskih iz Ivanjice, površine oko 80m2. Ipak, još uvijek nismo čvrsto odlučili a imamo još nekoliko mjeseci da se smislimo.

Voljela bih da čujem vaše mišljenje, a posebno ako neko već živi u takvoj kući ili ima takvu vikendicu. Prednosti, mane..... :kima
pulse
atletičarka

Re: Montažna vikendica vs. brvnara?

PostPostao/la Hajdi » 02 ruj 2015, 12:18

trolaš jelda ;) šalim se - nemam pojma o brvnarama
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la pulse » 02 ruj 2015, 12:28

:conf
pulse
atletičarka

PostPostao/la Hajdi » 02 ruj 2015, 12:32

šala šala ... izvinjavam se na nesporazumu
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la pulse » 02 ruj 2015, 12:36

Da se ne bi neko zbunio, nemojte misliti da je ne znam koji ski centar. To je u Crnoj Gori i popularan je u užem regionu, nije Chamonix. :lol
pulse
atletičarka

PostPostao/la Hajdi » 02 ruj 2015, 12:36

ma ja sam se javila jer ti zavidim ženo, blago ti se!
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Potica » 02 ruj 2015, 12:39

Nisam građevinar i ne živim u brvnari (a rado bi :dada ) frendovi imaju drvenu vikendicu na Kupi a jedni poznanici žive u takvoj drvenoj kući u okolici Zagreba i jedni i drugi su zaljubljeni u svoje kuće i ne bi ih mijenjali. Kažu da održavanje nije ništa veće ni teže od obične kuće, jedino redovito premazivanje traži vrijeme i novce nema fasade pa je to kao kompenzacija. :dunno
Ja imam staru kuću koja je dolje kamena a gore križane letvice, stara je 200 godina i rupa bez dna je :ajme dugo sam maštala o tome da ju totalno obnovim ali sad sam sve bliže ideji da ju srušim i napravim novu koja na žalost ne bi mogla biti tako građena jer za to nemam novaca a i nisam sigurna da bi itko više to i znao izgraditi. Ali ta kuća je fantastična po ljeti jer je hladna, po zimi jer je topla, kad dođemo nema onog ustajalog mirisa prazne kuće jer kuća diše, a dišu i pauci i ostale živine koje ju vole. :lol
Potica
No. 1 baka

PostPostao/la Barbi » 02 ruj 2015, 12:45

Ja sam bila u ovoj kući http://www.najem-koce.si/hisa-natura, kuća je zaista fantastična. Vlasnici su zaljubljeni u nju, proučili su valjda svu literaturu o drvenim kućama dok su je gradili i rezultat je zbilja odličan. Navodno se lako zagrijava, dobro drži toplinu, jako je ugodna za boravak... ali prilično je skupa ispala, probili su sve planirane budžete.

Vjerujem da je jeftinija montažna varijanta, ako ništa drugo zato jer je lakše predvidjeti ukupan trošak.
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la Hajdi » 02 ruj 2015, 12:46

Poti :zub

kuća diše, a dišu i pauci
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Adorabla » 02 ruj 2015, 13:05

nemam pojma ništa o brvnarama osim da su mi super :lol
ali ovo:
Dočekali smo i taj dan da postanemo vlasnici placa u jednom planinskom gradiću, nadomak popularnog ski centra, tako da sad planiramo izgradnju vikendice

Čestitam :srca to je i meni najveca najveca zelja u zivotu. Planiram za penziju tako nešto imati, ali sam planirala malo veće od brvnare :nata tako da se u penziji mogu baviti najmom, skijoringom, skijanjem i skijaškim trčanjem :nata
Adorabla
Medena

PostPostao/la pulse » 02 ruj 2015, 13:12

Imaju i brvnare tipske, nekoliko firmi kod nas ih radi (brvnare Rožaje), a cijena im je niža nego montažnih. Ali nešto strahujem od požara, truljenja, a posebno od sipe (mada to se sve unaprijed istretira protiv takvih stvorenja).

Hajdi ;)
pulse
atletičarka

PostPostao/la Potica » 02 ruj 2015, 21:16

Ja bi ovakvu slika

A što se trajnosti tiče i montažne kuće imaju određeni rok trajanja koji je uglavnom kraći od ovih drvenih kuća ako se dobro održavaju. Tradicionalne turopoljske kuće traju stotinama godina i mogu se rastaviti i ponovo sastaviti na drugom mjestu i kad su stare već sto godina.

slika

Ali mislim da je najvažnije da dobro odvagnete financijski ša vam je isplativije i što bi se moglo prije realizirati da čim prije možete uživati u svojoj planini. :)
Potica
No. 1 baka

PostPostao/la pulse » 03 ruj 2015, 09:54

Potice, i ja bih ovu prvu.

A prvo što mi padne na pamet kod ove druge je kakva bi bila da joj se vrata i prozori ofarbaju u crveno :le
pulse
atletičarka

PostPostao/la palunkica » 03 ruj 2015, 10:09

Pogledala sam i montažne koje si napisala i ove brvnare.

Montažne mi ne izgledaju prilagođene sniježnoj klimi, a neke od brvnara da. U krajevima gdje ima puno snijega kuće bi trebale imati jako kose krovove.

Plus, meni se puno više sviđa drvena kuća, dakle glasam za brvnaru. :)
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

PostPostao/la Hajdi » 03 ruj 2015, 10:43

Mislim da je jako bitno pogledati kakve su već postojeće kuće u tom naselju i kakva su iskustva stanovnika s troškovima, održavanjem, zagrijavanjem itd. Neko rješenje može biti odlično negdje drugdje, ali ne i za nas i ne na našoj lokaciji. Također treba paziti na vanjski izgled kuće, da se uklapa u postojeći ambijent.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la pulse » 03 ruj 2015, 13:31

Hajdi je napisao/la:Mislim da je jako bitno pogledati kakve su već postojeće kuće u tom naselju i kakva su iskustva stanovnika s troškovima, održavanjem, zagrijavanjem itd. Neko rješenje može biti odlično negdje drugdje, ali ne i za nas i ne na našoj lokaciji. Također treba paziti na vanjski izgled kuće, da se uklapa u postojeći ambijent.

Upravo je to naselje puno i jednih i drugih, jer su u ovom našem dijelu većinom kuće vikendaša. Svi rade ili montažne iz Ivanjice ili rožajske brvnare.Tako da bi smo se estetski uklopili u svakom slučaju. Jedino da zakucam na nekoliko vrata i pitam kako su zadovoljni (kad ih uhvatim da su tamo).
pulse
atletičarka

PostPostao/la Hajdi » 03 ruj 2015, 14:21

to bi ti sigurno dalo najviše informacija
Hajdi
Sveta krava

Natrag na Mame (i tate!) u akciji

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.