Sada je: 07 kol 2026, 14:53.

Fondan, od pocetka pa do kraja - pridruzite nam se :)

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Fondan, od pocetka pa do kraja - pridruzite nam se :)

PostPostao/la Hope77 » 01 vel 2016, 00:17

S fondanom nisam nikad radila, a zelim vec neko vrijeme, tako da sam do sad sve proucila, nabavila sve potrebno i spremam se za Valentinovo napraviti tortu koju cu ukrasti fondanom.

Od recepata sam nasla ovo;

Domaći fondan uz video klip

i ovo

Fondan(masa za oblaganje torti i izradu figurica)

Odlucila sam sam se za prvi recept jer sam na netu nasla puno cura koje su radile po njemu i jako su zadovoljne.
Ovaj drugi je bez glicerina, ako netko zeli i tako pokusati.

Moja ideja je bila da nam se sve clanice koje zele raditi ili koje su vec radile s fondanom pridruze i da skupa napravimo nesto zanimljivo do Valentinova koje nam se opasno blizi :srca

Da odmah kazem, ja sam oduvik bila smotana s pravljenjem figurica (mislim na plastelin kad je bio likovni u skoli, nakon toga nisam ni pokusavala :lol ), tako da sam sigurna da cu se na kraju vise nasmijati kako ce mi sve ispasti, ali to i je poanta da se zabavim i pokusam nesto novo nauciti :)

Zamislila sam napraviti tortu u obliku srca, ali mi fali taj kalup :p pa cu najvjerojatnije napraviti okruglu i na nju sam mislila staviti figuricu koja ce se sigurno sviditi mm, a to je mala Vespa ;)
Pokusala bi napraviti nesto slicno ovome, samo u drugoj boji :lol (slika je s neta)

slika

Ima li koja clanica koja je vec radila s fondanom da nam da neke savjete u vezi toga? Ima li onih koje, kao i ja, tek zele nauciti raditi s njim?

Nadam se da ima onih koje ce nam se pridruziti, bilo da im ovo xy put da rade ovako nesto ili ce se tek okusati u ovome :srca
Hope77
Asimilirana
Asimilirana

Re: Fondan, od pocetka pa do kraja - pridruzite nam se :)

PostPostao/la Liv Tyler » 01 vel 2016, 09:22

Radila i koristila fondat. Po receptu s prvog klipica.
Nisam bas sigurna da cu raditi s njim za Valentinovo ali mogu dati kakvu ideju ili prijedlog. Pitajte sto vas zanima.

Inace s fondatom je lakse raditi zimi, radi temperatura. Ne trebate bas rashladiti kuhinju na vanjsku temperaturu ali bi barem bilo dobro da vam grijanje ne radi full gas dok s njim radite.
A i kad inace postane pregnjecav za oblikovanje, ubaci se na malo vremena u frizider pa se opet oblikuje bez problema.
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la Stefanova_mama » 01 vel 2016, 09:53

Ja pratim. Nisam dosad pravila, a volela bih probati.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la snowwhite » 01 vel 2016, 09:54

Radila sam s fondanom i glavno obilježje je da nije tako jednostavno kako sam očekivala.
Ja sam dobila gotovi fondan od frendice u bijeloj i žutoj boji koje su mi bile osnova. Radila sam malce :mrgreen
Dakle gledaše te klipiće i slike kako se s time radi, kako se oblikuju i svi su tako lijepi i sve to izgleda, onako,lijepo ,ne baš jednostavno ali prihvatljive težine a kad ono dobrano se namučiš a krajnji rezultat je razočaravajući. mislim moj uradak nije bilo ni blizu viđenim slikama i klipovima s weba :roll
odmah mi je splasnu entuzijazam, nisam više posegnula za tim i pitam se kad i hoću li opet. možda da imam više vremena pa da se vježbam, učim. za sada čekam novu inspiraciju :zub
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la Crazy Daisy » 01 vel 2016, 10:12

jako je važan i odgovarajući alat za oblikovanje. s njim sve ide puno lakše.

radila samo jednom s domaćim i nije mi se svidjelo što mi je dodatno zasladio tortu. sad ima kupovnih već obojanih (interspar ih je imao) i uzmem njih.
Crazy Daisy
blinkam ko košuta pred farovima

PostPostao/la danijela81 » 01 vel 2016, 10:47

Radila jednom, alat su mi bili plasticna podloska, valjak i cackalice :lol

Nije bilo bas katastrofa, ali nije bilo ni za izlozbu. Nisam bas bila vjesta u peocjeni koliko koje boje mi treba, oblici nisu bili savrseni iako sam radila plosno, ali za prvi put sam bila zadovoljna.

Ako nemate vremena mijesiti fondan, a ne treba vam velika kolicina, ima u Konzumu za kupiti paket obicnih bijelih marchmallow (ili kak se vec pise), K plus.
Na njemu je recept, otopi se u mikrovalnoj, umijesi s tekucim jestivim bojama i margarinom, staub secer sluzi ako je premekano. I dobije se zadovoljavajuci fondan na brzinu
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la Hope77 » 01 vel 2016, 12:53

E da, ima i ovaj recept marshmallow fondant- nova masa za oblaganje i dekorisanje

Imam zalihu boja u prahu, koje su super jeftine u BiH, a imam i tekuce boje, tako da cu viditi sto i kako za prvi put.

Znam da me ceka veseli posao jer moje ruke nisu bas strucne, ali nekako se nadam da ce barem sliciti na ono sto sam zamislila :lol a ako ne, onda cu napraviti nesto ravno s modulicama koje imam doma i reci da sam bas to htjela :lol

Kad krenem s radom, pitat cu vas koje ste to radile sigurno za savjete :dada u biti imam odmah jedno pitanje, kako onako lijepo zagladiti fondan preko cijele torte? Ide jednostavno valjanjem ili treba poprilicno truda i dok se stavi na tortu?

ovo je odlicno :zivili

mmar je napisao/la:http://slatkazavrzlama.blogspot.hr/p/tutorial.html

Radila po uputama naše boysice.
Hope77
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Hope77 » 01 vel 2016, 13:21

Moja nece biti neka profi, sigurno :lol

Zamislila sam bijelu podlogu od fondana i gore samo crvenu Vespu, a na mjestima gdje je lose prebacen fondan mogu staviti i koje srce ipak je Valentinovo, samo se bojim da ce onda cijela torta biti ukrasena srcima :lol

Super ovo za vrecice jer i ja koristim foliju za valjanje, a ona se bas zna dobro izguzvati.

Jesi li ispod fondana stavila butter kremu ili to ne treba uvijek?
Hope77
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mrava » 01 vel 2016, 13:22

Kako se reže na tortama kad se želi odrezati kriška, lagano?

Pratim temu, nisam nikad radila s njime, ali imam volju
Hrvoje 30. 10. 2008.
Gabrijela 3. 1. 2011.
Andrej 27. 8. 2015.
mrava
tenfam tenfalicom

PostPostao/la pulse » 01 vel 2016, 17:21

Ja stalno pravim ovaj fondan sa margarinom i medom i meni je dobar. Ja ga sklanjam kad jedem, ali znam da mu je ukus skroz ok ako bi neko jeo sve komplet. Kad valjam pospem prah-šećerom podlogu, gornju stranu fondana i oklagiju istrljam njime. Ne pokrivam ničim dok valjam. Stavljala sam ovaj fondan i na neke parfe torte i taman ih lijepo drži na okupu, a stavljala sam i na čokoladnu glazuru i na koru i na kuvani fil (puding ili žumanca na pari) kojem je dodat umućeni maslac ili margarin. Mali savjet - ako je kora na vrhu ipak treba premazati buter kremom ili nekim drugim buterastim filom da se ne bi poznavale neravnine (alternativno se može staviti malo deblji fondan).
pulse
atletičarka

PostPostao/la Hope77 » 01 vel 2016, 17:25

Super savjeti, hvala :kiss
Hope77
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Potica » 01 vel 2016, 19:56

Meni su se na kraju najveći problem pokazale boje, u prahu se nisu ravnomjerno umijesile i bili su mi nekako blijede (morala sam ih razrijediti da uopće mogu zamijesiti) teku su mi pak bile previše rijetke i morala sam dodavati puno štauba, najbolje su mi bile boje u gelu.

Zeznula sam se s bojom u prahu kad sam zetu za rođendan radila BMWa pa je isapo rozo-ljubičast i nikako nisam mogla dobiti tamniju boju. :lol
Potica
No. 1 baka

PostPostao/la Liv Tyler » 01 vel 2016, 21:19

Eh da. Meni je onomad boysica bila guru za fondat.

Gel boje su stvarno puno bolje od oraskastih iki onih po centrima jer se tocno dobije nijansa po zelji. Ne mrvi ili rastace smjesu i treba je relativno puno manje. Dugo traju i bas se isplate uzeti.

Fondat se lako reze, cak i deblji ali i ja ga ne volim jesti, meni je to preslatko.

Za zastitni sloj izmedju torte i njega moze se koristiti i slag i krema od same torte ako je ostalo viska ili ste predvidili vise za premaz osim buttercreama. Moze i cokolada koja se rastopi.
Buttercream sam isto radila po boysicinom receptu i onaj drugi. Razliciti su po sastojcima. I ovisi dal vam je bas bitno da ispadne bijeli ili moze i zuckasti.

A za modeliranje figura pokusajte uposliti djecu, nekad njima ide bolje nego nama. :nata
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la Hope77 » 10 vel 2016, 16:05

veceras ili najkasnije sutra krecem s ovim :lebdi

krece li jos netko u akciju? :moli
Hope77
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ixica » 18 vel 2016, 12:50

i kako je ispalo? vidim da je prošlo već nekoliko dana od početka akcije :dada

ja sam radila po receptu nataše s kolaci.biz i super mi je ispao ticcino. bojala sam bojom u prahu, ko one za bojanje jaja, a kupila sam u Dora dućanu (Dora usluge)
slika
slika
ixica
mora držati dijetu na poslu

PostPostao/la Hope77 » 18 vel 2016, 13:19

nista ne pitaj :ajme

opet nisam stigla :ajme stavit cu slike cim napravim :oops:

na kraju sam napravila staru provjerenu mileramku s ananasom
Hope77
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ixica » 24 vel 2016, 13:23

ma znaš kaj, to u biti i nije nešto tako strašno za napravit. jednu večer napraviš smjesu, zamotaš u prozirnu foliju i drugi dan radiš s njom. meni je tako bilo lakše, jer mi je prvo bila frka napravit smjesu, a onda kad sam uspjela onda sam gledala kako ju pofarbati i oblikovati.
slika
slika
ixica
mora držati dijetu na poslu

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.