Postao/la pulse » 08 vel 2016, 10:46
Dakle dugujem izvještaj. Pravila sam juče po receptu koji je manje-više srednja vrijednost između ova 2 recepta od Potice i još jednog koji sam našla u jednoj knjizi. Stavila sam 500g brašna, 1 suvi kvasac, 100g šećera, 100g maslaca, malo soli, 1 jaje + 2 žumanca, koricu limuna i 150ml mlijeka (pripremila sam 250ml mlijeka i dodavala postepeno, a prošlo mi je 150ml do savršene konzistencije tijesta). Tijesto je ispalo super za rad i razvijanje, ali je jako sporo narastalo. I kad sam filovala rolate ostavila sam ih tako da stoje sigurno sat i po u plehu i jedva su malko narasli (kasnije sam čak ugrijala rernu na 50 stepeni i ugasila pa stavila da tamo odstoje, ali je slabo pomoglo). Tako da sam na kraju dobila dosta sabijen kolač, ali barem je ukus bio super. I da, na 200g mljevenog maka sam stavila 200ml vrelog mlijeka, a kad se rashladilo morala sam da cijedim i čini mi se da bi 100ml bilo dovoljno. Za orahe je na 200g oraha išlo 100ml mlijeka i to je bila prava mjera.
Ne znam u čemu je bio problem sa narastanjem tijesta, radim dizana vrlo često i nikad nemam problema.