Sada je: 06 kol 2026, 16:59.

djeca i kuhanje

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

djeca i kuhanje

PostPostao/la nevenera » 03 vel 2016, 21:45

Tin ima 6.5g i želi kuhati
Inače guli krumpir i pomaže u pripremi nekih stvari, tipa sjeckanje i guljenje... čišćenje ribe...
Sam si radi sendviče i tome slično

Kako početi?
Da ga naučim frigat jaja? Ili kuhati juhu?
Smije raditi s uljem tipa pržit ili ne?
nevenera
idejni kreator MUD-a

Re: djeca i kuhanje

PostPostao/la Liv Tyler » 03 vel 2016, 21:55

Moja najstarija si je u toj fazi naucila zgrijati mlijeko za napraviti si kakao, skuhati vodu za caj i sfrigati si jaje, bilo ba oko, bilo kajganu. I stoji na tome. To je od dijela sto se tice upotrebe spahera.

Sad bi naucila praviti puding ili neki jednostavniji kolac. Moram viditi sto bi joj prezentirala.
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la nevenera » 03 vel 2016, 22:04

Imamo mikrovalnu pa si kakao i čaj već radi sam
To ga ne bi učila na špaher jer ni mi to ne radimo na njemu
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la mrava » 04 vel 2016, 10:20

Baš ja pričam neki dan sa svekrvom kako sam ja u sinovoj dobi (7 godina) dolazila iz škole pa bih skuhala pire ili tjesteninu kao prilog. Ona mi je odmah u panici rekla da nek ne učim na to svog sina, da nam može ona skuhati šta nam treba, da se on ne bi ispekao :gaah Po meni trebaju naučiti neke osnove u kuhinji - rezati malim nožićem, guliti mrkvu gulilicom, mikrovalku koristiti, oprati nekoliko šalica, tanjura, pribora za jelo...
Hrvoje 30. 10. 2008.
Gabrijela 3. 1. 2011.
Andrej 27. 8. 2015.
mrava
tenfam tenfalicom

PostPostao/la TanjaMT » 04 vel 2016, 10:39

Drugi dio mravinog posta x.
Ispeci jaje, oprati salatu, sluziti se mikrovalnom, to je u tim godinama apsolutno dovoljno.
Sve sto ima veze sa kipucom vodom i vrelim uljem, ostavila bih za starije godine.
Ja sam se kao dijete opekla i ja pretjerujem u tome (moji jos uvijek ne kuhaju krumpire ili tjesteninu), ali prave kolace, pudinge, omlete i sl.
TanjaMT
kile su mi ko bitcoin

PostPostao/la Mirci » 04 vel 2016, 10:47

zgodno je poceti sa muffinima :)
a onda jaja
pa palacinke

moj je tek s 15 poceo kuhati tjesteninu, pire, rižu :). Definititivno je mogao i ranije, al nije bilo potrebe.
Kad se male ruke sloze, sve se moze, sve se moze...
Mirci
lovac na trag

PostPostao/la latica » 04 vel 2016, 10:59

ja kad razmišljam, ja isto ne bi da moj predškolac nešto sam radi po kuhinji. on si skuha čaj - vodu iz kuhala nalije, stavi filter vrećicu u šalicu i to je to, ali ja sam opet blizu. on često pomaže kod kuhanja, pere salatu ili blitvu, odavno miksa za kolače, stavlja smjesu u kalupe za muffine, čisti ribu, sudjeluje kad piliće trančiramo domaće za zamrzivač, mijesi tijesta, nadjeva lazanje i tako, ali zapravo kad razmišljam skroz mi je drugo da on sam kuha. a nema ni potrebe još duže vrijeme. jedno je da si kasnije podgrije jelo u mikrovalnoj, ali da sam kuha dok me nema doma, ne znam :dunno možda za malu budem drugačije razmišljala, ali on bi morao stajat na stolici da dokuči lonac s vrućom vodom da recimo tijesto zakuha, a to je meni već katastrofa u nastajanju :ajme

ja sam se prije 10-ak godina opekla vrelim ulje, dakle ko odrasla, do te mjere da sam mislila da će mi ruku amputirat, možda jei do toga, ali ja i dalje imam onu IKEA zaštitu oko štednjaka i jako jako jako pazim s vrućim stvarima kad su klinci blizu...

ali mislim da je super da prate cijeli postupak izrade jela i sudjeluju u svemu, osim onaj dio oko štednjaka ;)
slika Moja 3M
latica
Bigul

PostPostao/la nevenera » 04 vel 2016, 13:42

Mogla bih s muffinima
Ne mislim mu dati neke velike stvari ali budem nešto po malo
Pošto ga zanima
Ako ga pusti nikom ništa :lol
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la Liv Tyler » 04 vel 2016, 14:42

Eto, mi nemamo mikrovalnu pa stoga svoje klince ni ne mogu uciti drugacijem nacinu upotrebe kuhanja osim na plinu. Tko ima, super.

I ja sam isto uvijek u blizini kad G nesto radi sa spakerom tako da i to nadgledam ipak koliko god se njoj cinilo da radi sve sama.

Za sad izbjegavamo nesto sto zahtjeva vecu kolicinu ulja, mada se i s vodom i tom vatrom jednako moze opeci.
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la Adorabla » 05 vel 2016, 10:45

Mirci je napisao/la:zgodno je poceti sa muffinima :)
a onda jaja
pa palacinke

xxx
moja je isto pocela s muffinima, pečenje palačinki (okretanje palačinke u tavi je apsolutni must), tortellonima (sama si je radila umake za tjesteninu) i topla čokolada sa sljezovim kolačićima to je bio nekakav početak.
I moje su odmah kuhale doduše na struji ne na plinu.
Ali ako hoces izbjeci plin mozda da radi toastove? To je isto mojima bilo fora raditi s tost za večeru pa onda zapeč u rerni.

Jamie je moju cer inspirirao. On je imao recepte za klince i imao je onu stranicu za apsolutne početnike (kako skuhati jaje, kako skuhati čaj i slično)
Ona je bila 7 kad je počela ordinirati po kuhinji samostalno dok sam ja bila na poslu. Iako mi se to sad čini strašno malena, stvarno nije imala incidenta i skroz je to dobro rjesavala. Cak je tada i sudje poslije svog kuhanja oprala. Sad to vise ne radi :lol
Adorabla
Medena

PostPostao/la Hajdi » 05 vel 2016, 11:10

Super je uključiti ih u čim više stvari ako ih zanima :luv

Poznata slovenska autorica i kuharica Emilija Pavlič ima knjigu "Mamica, nauči me kuhati". Imamo doma i zgodna je.

http://www.emilijapavlic.si/index.php?option=com_k2&view=item&id=110:emilija-pavlic-mamica-nauci-me-kuhati&Itemid=601
Hajdi
Sveta krava

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.