Sada je: 01 svi 2026, 12:07.

Predškolarci

Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!

Moderatori/ce: latica, snowwhite

Re: Predškolarci

PostPostao/la Ina66 » 07 vel 2016, 20:32

Liv Tyler je napisao/la:Forsiranjem necete nista postici osim otpora. Radije pustite da oni to odrade kroz predskolu. I to je dovoljno.
Oni ne trebaju znati citati ni pisati, to ce sve nauciti u prvom razredu.

Točno :dada
Sva djeca koja nisu znala čitati su to savladala do kraja prvog polugodišta.
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la latica » 07 vel 2016, 22:05

ja se slažem s vama. nisam drugo ni napisala. meni iskreno nije ni na kraj pameti učiti ga čitati i pisati. ali vidim puno prostora da vježbamo ove predčitalačke vještine - razlikovanje glasova u riječi dok ih izgovaramo, slovkanje, razgovor o riječima, usmjeravanje na neke zanimljive riječi u govoru i pismu, prepoznavanje rima i sl. I to sve, kao što sam rekla, ne da sjedimo za stolom s ciljem da učimo, nego dok nešto drugo obavljamo skrenemo mu pozornost na to. za nešto sustavno ja nemam ni vremena ni volje, iskreno. a i nikako nema smisla.

recimo danas popodne smo sjedili za stolom i oni su crtali, ja sam prepisivala neke recepte i pila kavu. pričali smo i komentirali šta crtaju. bila je i neka slikovnica, seka je listala, i on vidi džip i kaže dž kao džip (to je inače iz jedne druge knjige zapamtio). i ja kažem super kak je skužio da je to dž i koja još riječ počinje na dž. džep i onda smo slovkali kako se te dvije riječi razlikuju samo u jednom slovu. i to je to. ništa dalje od toga.

ono što je meni bitno je i to da prevladamo taj otpor koji on ima prema slovima - jer njemu je kad kažem: ajmo slovkat ovu riječ, prva - ja ne bi. zato što mu nije išlo od početka. dok recimo ako kažem, ajmo neke liste ili vježbenicu rješavat, uvijek izabere matematiku jer su mu te lakše. zato nekako mislim da je to dobro područje da iskoristimo proces u kojem će time ovladat za model da ako se trudiš, po malo, bez prisile, ako nađeš neki gušt i sl. i na kraju budeš ponosan na sebe kad vidiš da si se trudio i nešto uspio, da je to dobar put za njega da svjesno prati proces učenja neke kognitivne vještine i toga kako njome ovladava - za samopouzdanje.
slika Moja 3M
latica
Bigul

PostPostao/la snowwhite » 07 vel 2016, 23:16

I moj je skolarac sam naucio citati. Nismo s njim nista radili ja sam bas htjela da se cim duze opusteno igra i uziva. No njega je zanimalo i stalno je propitkivao. Naucio peepoznavati slova , slovkati pa i citati. Volio je igre slovima pa smo od prije seste godine igrali na slovo na slovo, nabrajanje rijeci na odabrano slovo. Pa smo u nekom trenutku presli na kaladont. Nakon toga kad je otkrio igru vjesala nije nam bilo spasa. To su sve igre odlicne za ucenje i igru sa slovima
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la morena » 08 vel 2016, 09:36

Ja nisam imala namjeru s J. puno vježbati slova, jer ih raspoznaje sva već jako dugo, rastavlja na slogove, kuži koje je prvo i zadnje slovo, pa se meni to činilo OK kao neko predznanje. Ali su u predškoli vježbali sintezu (teta im je slovkala riječi, a oni su trebali skužiti koja je to riječ). Pa je on zaključio da mu to baš ne ide. Pa smo doma morali slovkati i pisati jer on to želi naučiti. Kroz tjedan-dva je to savladao dovoljno da sad može čitati. Kad se zainteresiraju, kao da se dogodi neki klik i odjednom im sjedne. Igre tipa kaladont su super za vježbu. I vješala su odlična, moram mu to pokazati :dada

Ali da, brojevi i matematika su ipak na prvom mjestu. To mu je već dugo preokupacija. Ponekad me šokira koje matematičke zadatke zna riješiti. Mislim da tu rastura gradivo prvog razreda.

I progovorilo mi je dijete :lol Već smo bili dobili uputnicu za logopeda, tj. tražili gdje to možemo obaviti privatno, ali ispalo je da on zna izgovoriti sva slova pravilno, samo ga treba malo podsjetiti i naglasiti mu kako se riječ pravilno izgovora. Sad sasvim čisto izgovara riječi, više skoro da nema šuškanje na slovima s kvačicama.
slika slika
morena
nemam door

PostPostao/la morena » 08 vel 2016, 09:41

E da, imam doma popis što se u našoj školi očekuje da dijete zna kada dođe u prvi razred. Mogu napisati kad bacim oko, znam samo da od sveg nabrojenog J. jedino ne zna preskakati viječu. Tak da kupujemo vijaču :p (i gumi-gumi, na to sam ja nabrijana, to mi spada u bitno znanje za školu, barem je tako bilo u naše doba :hahaha )
slika slika
morena
nemam door

PostPostao/la latica » 08 vel 2016, 10:45

morena je napisao/la: Kad se zainteresiraju, kao da se dogodi neki klik i odjednom im sjedne.

eto to je bit svega :luv

samo mog sina to ne zanima. nikad nije htio u autu igrat te igre nabrajanja riječi s početnim slovom. nikad. neće ni sad ili jako kratko - ono dvije riječi za pokoje slovo i gotovo. on kaže sam da bi htio naučit čitat, voli kad čitamo skupa, ja kažem super ajmo svaki dan naučit jedno slovo i onda idemo dalje - e on ne bi učio slova :ajme
prije godinu i nešto sam obojala 4 kg riže i onda smo iz toga kao izvlačili slova pa da prepoznajemo koje je koje slovo ili kopamo bagerom i tražimo slova. nula bodova. kopa, ali ne da slova stavit unutra. magnetna slova na hladnjaku, nula bodova. Sunčicu sa slovima sam mu ljetos stavila na tablet i zapravo zato i uzela tablet. to je teška muka da zajedno nekad odigramo 5 riječi, da može igrat drugu igricu. sad radije ne bi igrao ništa nego da mora jednu sunčicu prije toga. nastavi niz :lol

opet kažem, nije meni bitno da on nauči ni sva slova ili da nauči čitat, ja sam sigurna da će on to savladat u školi. ali bi volila da malo popusti u tom otporu i da malo kroz razgovor probamo s tim slovkanjem - da vježba taj slušni dio da razlikuje glasove, drugo će kasnije puno lakše doći... jer ako on dođe i školu i tamo skuži da mu ne ide, to će bit veliki problem...

morena, super za popravljanje izgovora!
slika Moja 3M
latica
Bigul

PostPostao/la morena » 08 vel 2016, 10:56

Možda malo dobije volju kad budu to u predškoli malo više radili, tak je i moj. On recimo nikad nije htio crtati. Na bojanje smo ga još nekako nagovorili, crtanje nula bodova. I sad mu je najteža zadaća kad mora nešto nacrtati u crtanku, daj mu da piše one crte, rješava listiće, sve može, ali crtanje ne voli i to mu je "teško". Ali ipak je počeo i doma tražiti da bi crtao, jest da onda crta "nacrte" (ja ne kužim te crteže, jer nisu prepoznatljivi, ali su mi fenomenalni), tako da mislim da imaju još vremena da im bilo što sjedne, nešto bude išlo brže, nešto polakše, ali ja ne bi ništa forsirala niti se još brinula zbog toga.
slika slika
morena
nemam door

PostPostao/la Liv Tyler » 08 vel 2016, 15:07

Ali oni vam tu sintezu ne odradjuju na pismeno da nesto prepoznavaju kako je napisano nego usmeno. Znaci djeca si ro moraju zamisliti u glavi pa odgovoriti. Zato im i je tako tesko na prvu.

I mi igramo kaladont i slicne igre jer je to mojima ful zabavno.
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la Mrđi » 09 vel 2016, 21:26

Mi smo se prijavili preko weba u skolu. bio je sretan. zatim nije htio poslusati nista sto smo ga zamolili pa smo rekli da cemo ga ispisat :D pa je bio tuzan. :roll
Al brate mili, ne uvlači jezik.
Samo se srcem dobro vidi, bitno je očima nevidljivo. (Mali Princ)
Mrđi
mami me el Camino

PostPostao/la gaga0305 » 09 vel 2016, 21:39

I mi smo se jucer prijavili, malac sav ponosan sto je i on isao u skolu. Jedva ceka, vec me gnjavi i sa torbom, a nesmijem mu reci da je torba vec kuci, inace to mu je poklon za rodjendan.
Dok smo listali web stranicu od narodnih novina svidjela mu se herlitzova sa transformerima, pa mu mama i tata ispunili zelju :dada
Sto mi je lijepo doci u predskolu, teta im je savrsena, i cijeli prostor je ukrasen njihovim crtezima. Crtali su i stare pegle, tamburice i tikvice, sve im je bilo u duhu sokackog sijela koje se kod nas odrzava vec 49 godina. Teta se bas trudi oko tih starih obicaja, tako da su dosta i o starim zanatima ucili.
Bili su i na povorci, pa im je jucerasnja tema bilo nacrtati povorku.
Moje srce kuca za vas
Dalibor 21.04.2009.
Toni 07.03.2011.
Borna 22.06.2013.
gaga0305
od mama ni m

PostPostao/la morena » 10 vel 2016, 09:57

Kod nas su također u ponedeljak svi bili maskirani u školi, imali su ples i igre u dvorani. J. se to jako dopalo, inače mu se baš ne da pričati što su radili, osim ako ga se nešto posebno dojmilo. Tako da mi je sad prepričao kako su morali plesati u paru i držati glavama lopticu da im ne padne, a onda su imali utrku tako da su on i partner imalu po jednu nogu međusobno zavezanu. Pitala sam ga jel mu par bila neka cura, ali nije, nego jedan prijatelj. Na moje pitanje zašto nije uzeo neku curicu za par da pleše s njom, dobila sam odgovor da ima više dečkiju nego cura i nije više bilo slobodnih :lol Inače ima neka curica koja mu poklanja crteže, i još jedna druga koju mi je pokazao da mu se najviše sviđa :mrgreen

Što inače rade u predškoli, nemam pojma, osim kad donese crtančicu ili radne listove doma kad imaju zadaću. Nismo bili u prostorijama vrtića, a nije bilo ni nikakvog roditeljskog sastanka. Valjda bude.
slika slika
morena
nemam door

PostPostao/la mama njonji » 11 vel 2016, 22:50

Nasi rade radne listove punom parom...

Jucer bili organizirano s vrtićem u Muzeju iluzija i Hrvatskom školskom muzeju (da vide kako su učionice i škole nekad izgledale... djeca su od pločice za pisanje mislili da je tablet :mrgreen )

Spremaju se u Grad mladih... Vecini je to prvo dulje odvajanje od roditelja... Moja je sva najbrijana :)

Pitanje torbe - u najužem krugu su dvije Herlitz midi, uskoro bi trebala biti doma :joy
M 2005
D 2009
B 2015
mama njonji
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la morena » 12 vel 2016, 09:24

Kaj svi već imaju torbe? :p Ja nisam ni gledala za ozbiljno, daleko mi je to. Ali već mislim da ću imati problem, J. je u Mulleru zagledao neku torbu s narančastim paukom, cijelo popodne me maltretirao da bi on takvu. Samo kaj ta košta valjda 1000 kn :ajme A nisam primjetila da ta torba ima krila i da leti, jer samo u tom slučaju vrijedi toliko novaca. I ogromna je. Mislim da će njemu sitnom sve torbe biti ogromne :lol Ali sad si mislim ako ćemo zajedno kupovati torbe da ni jedna koju si možemo priuštiti ne bude dobra u usporedbi s tom. Jadno dijete, već u startu bude razočaran :roll
slika slika
morena
nemam door

PostPostao/la mama njonji » 12 vel 2016, 14:29

Svi u nasoj okolini sad kupuju torbe, ukljucujuci i nas, iz razloga jer su sad jos uvijek snizenja (modeli od prosle godine). Mislim da se to isplati jer u svakom slucaju torbu do jeseni treba nabaviti a sad su neke snizene i vise od pola.
Mi smo se orijentirali na Narodne novine. Ima jos uvijek stvarno lijepih modela u cjenovnom rangu 200-300kn, lagane (manje od 1kg)... Jedino sto ih je svakim danom sve manje, a u ozujku/travnju kad dodju nove cijene ce im biti znatno drugacije.
M 2005
D 2009
B 2015
mama njonji
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mama njonji » 12 vel 2016, 15:09

E, da - vezano uz analizu i sintezu u rijeci, odnosno uz citanje, evo mali osvrt sa nedavnog roditeljskog.
Teta nam je rekla otprilike "prosjek" nase vrticke grupe u kojoj je cca 20 djece predskolaca.

Par djece u njihovoj skupini čita i to tečno (bez slovkanja). Uzmu slikovnicu i čitaju na glas.
Istovremeno par djece u toj grupi jos ni ne raspoznaje slova.

Svi ostali (dakle, većina) u stanju su proslovkati riječ, odnosno povezati slova u riječ.

Eto - takav je naš prosjek.
Ali isto tako je rekla da će svi oni dogodine u ovo doba čitati, kako je netko gore napisao. Netko prije, netko malo kasnije, ali ukoliko nema nekih posebnih teškoća - u veljači/ožujku iduće godine svi oni biti će čitači.
M 2005
D 2009
B 2015
mama njonji
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Liv Tyler » 12 vel 2016, 15:35

Kod nas u NN su ih vec sve rasprodali jos prosli mjesec.

Dajte slike vi koji ste ih vec uzeli. Mi cemo svoju torbu tek narucivati.
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la gaga0305 » 12 vel 2016, 16:58

Mi smo narucili preko e-trgovine od narodnih novina. Narucila u ponedjeljak a dosla u utorak, i sad ceka na skrivenom mjestu sredinu cetvrtog mjeseca :dada Inace smo torbu pogledali i uzivo iako malac nije znao zasto, i kod nas dodje duplo skuplja pa sam ipak narucila.
Ovo je nasa, staviti cu sliku sa neta da je malac nevidi
https://e-trgovina.nn.hr/skola/skolski-pribor/skolske-torbe/525321
Moje srce kuca za vas
Dalibor 21.04.2009.
Toni 07.03.2011.
Borna 22.06.2013.
gaga0305
od mama ni m

PostPostao/la mama njonji » 12 vel 2016, 17:39

gaga, takav isti model je imao moj stariji, izdurala mu je 1.-4. raz. ;)

a evo naše (jedna od dvije koje su ušle u uži izbor)
https://e-trgovina.nn.hr/skola/skolski- ... rbe/572273

vjerojatno će na to još ići ona kolica za povlačenje, barem u 1.r.
torba je lagana ali kad u nju dodju sve knjige i ostala sklamerija...
M 2005
D 2009
B 2015
mama njonji
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Liv Tyler » 12 vel 2016, 23:12

Istu ovu sam bas vidila uzivo i lijepa je. Steta sto nisu imali pernicu i vrecu za tjelesni u kompletu.
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la morena » 13 vel 2016, 00:41

Eeee, ovakva torba s Transformerima bi mogla proći umjesto one s paukom :dada . Gledala sam malo i druge na toj stranici, šteta kaj za dečke imaju samo torbe s nekakvim autima i vozilima... klinci ionako vide samo dezen, a ove mi nisu nešto po tom pitanju...
slika slika
morena
nemam door

PostPostao/la gaga0305 » 13 vel 2016, 09:32

mama njonji joj bas mi je drago to cuti :dada
liv mislim da preko weba imaju i par torbi u kompletu, ali mi smo uzeli posebno i pernicu, nisu nam se svidjeli muski kompleti. Pernica puna nas je izasla mislim 30 kn. Pogledas mozda nesto i nadjes za vas.

slazem se s tobom morena, bas za muske nema izbora. Kod mog je bila nedoumica izmedju te i gusarske, ali kad ih je vidio uzivo ova mu je bila ljepsa
Moje srce kuca za vas
Dalibor 21.04.2009.
Toni 07.03.2011.
Borna 22.06.2013.
gaga0305
od mama ni m

PostPostao/la morena » 15 vel 2016, 09:39

Gaga0305, koliko je velika ta torba? Vidim da imaju više modela, midi, sporti, smart, negdje sam vidjela i neki još manji (?) Mislim, pišu dimenzije, ali kako to izgleda kad tvoj malac stavi na leđa? Moj J. ima 19 kg, visinom je negdje između 110-116 (po odjeći koju nosi) :lol Znači sitan. Isrobavali smo neke torbe iz Mullera, meni je sve to izgledalo oooogromno na njemu.
slika slika
morena
nemam door

PostPostao/la gaga0305 » 15 vel 2016, 09:55

nasa je midi, i bas mu lijepo stoji na ledjima. Kod nas u knjizari radi nasa susjeda pa smo ih kod nje razgledavali, i ona nam ju je preporucila, i stvarno je bas za njega, ni prevelika a ni premala. Visok je 129 cm a tezak 25 kg.
Moje srce kuca za vas
Dalibor 21.04.2009.
Toni 07.03.2011.
Borna 22.06.2013.
gaga0305
od mama ni m

PostPostao/la morena » 15 vel 2016, 10:02

Thnx, Gaga. Možda i J. naraste do jeseni pa će mu torbe normalno stajati :p Šalim se, morat ćemo malo obilaziti knjižare da isprobamo što bi mu odgovaralo.
slika slika
morena
nemam door

PostPostao/la Ana2010 » 15 vel 2016, 10:25

I mi smo kupili torbu Herlitz midi. Nije prevelika. Moja cura nosi robu 122 vecinom, ima 21 kg.
J. 2009.
D. 2012.
J. 2015.
Ana2010
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Mrđi » 15 vel 2016, 11:47

evo i naša torba koj mu skroz lijepo sjeda na leđa - on ima 20 kg i visine cca 116 cm (torba je cca 85 dg)
https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hp ... e=5768FE8C
Mrđi
mami me el Camino

PostPostao/la morena » 15 vel 2016, 11:58

Mrđi je napisao/la:evo i naša torba koj mu skroz lijepo sjeda na leđa - on ima 20 kg i visine cca 116 cm (torba je cca 85 dg)
https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hp ... e=5768FE8C

Sviđa mi se! Baš sam sad u pauzi malo surfala i naišla na te Belmil torbe. Nisam vidjela da se tu spominju, ali baš su mi se dopale. I drago mi je čuti da odgovara djetetu koji je visinom i kilažom tu negdje kao moj :dada

Sad razmišljam da bi J. mogao dobiti torbu za rođendan ;)
slika slika
morena
nemam door

PostPostao/la Mrđi » 15 vel 2016, 12:04

Zao mi je samo sto nismo nasli pernicu u sklopu s torbom, sad moramo opet u potragu :D
Mrđi
mami me el Camino

PostPostao/la mama njonji » 15 vel 2016, 13:53

I moja je sitna (115 cm), najmanja u grupi :ajme
M 2005
D 2009
B 2015
mama njonji
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la morena » 15 vel 2016, 14:06

Baš ću izmjeriti koliko je J. visok, da ne bubam bezveze, sad me zanima. Ali čak i nije najmanji među dečkima, mislim da mi je objašnjavao da kad se slože u vrstu je treći od kraja ili tako nekako :p Ne znam kak su curice, ali mislim da ima i sitnijih od njega.
slika slika
morena
nemam door

PrethodnaSljedeća

Natrag na Od prvih koraka do prvog razreda

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.