Sada je: 03 kol 2026, 08:24.

Izdajanje, izdojeno mlijeko (što, kako?) spojene teme

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Izdajanje, izdojeno mlijeko (što, kako?) spojene teme

PostPostao/la JednaMama » 16 srp 2002, 10:32

evo, ja kupila vrecice za aventovu isis pumpicu, da spremim malo mlijeka za 'crne' dane. <
>imate li vi kakvih iskustava sa zaleđivanjem vlastitoga mlijeka?<
>znam da u frižideru može stajati 1 dan, a u zamrzivacu 3 mjeseca. zanima me da li se ja mogu izdojiti u 1 vrecicu nekoliko puta tijekom dana pa je onda zamrznuti, a u međuvremenu držari u frižideru (jer jedno izdajanje kod mene daje 30-ak ml mlijeka sto je nekako malo za zamrznuti) ili moram svaki put uzeti novu vrecicu?
JednaMama
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: zamrzavanje mlijeka

PostPostao/la vesna72 » 16 srp 2002, 10:56

Stvarno ne znam da li se smije, a dugo sam se izdajala i zamrzavala mlijeko . Ja sam svaki put izdojila oko 100 ml, i to mi je bilo taman za spremiti.<
>Jednom me je nešto prekinulo, pa sam izdajalicu skupa s onom flašicom i vrećicom stavila u frižider, da nastavim kasnije. Ali kad sam ju izvadila, to je bilo tak hladno (onaj šeširić gore) da sam odmah odustala... <i></i>
vesna72
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Suzana » 16 srp 2002, 11:56

Mozes sakupljati preko 1 dana, pa onda zamrznuti. <i></i>
Suzana

PostPostao/la patkica » 16 srp 2002, 12:56

ja sam citala da se mlijkeo moze cuvati do 6 mjeseci u zamrzivacu. sad, necu tvrditi kategoricki, al na to sam naisla na nekoliko mjesta... <b><i>moja mama najbolje kuha</i></b><i></i>
patkica
svizac

PostPostao/la vesna72 » 16 srp 2002, 13:02

Je, i ja sam čitala o 6 mj. Samo, uz male gladuše ni ne potraje toliko <i></i>
vesna72
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Sandra30 » 16 srp 2002, 16:05

Moze 6 mjeseci u zamrzivacu ali samo ako je zamrzivac ispod -18 stupnjeva. Ne moze se cuvati ovako dugo ako samo imate onaj pretinac u frizderu. <i></i>
Sandra30

PostPostao/la Barbi » 16 srp 2002, 17:31

Možeš izdajati cijeli dan, u međuvremenu bočicu spremati u frižider, i na kraju zamrznuti. I ja sam se počela baviti takvim radnjama da mi mama može hraniti bebaća dok se odem bućnuti. <
>BTW Duje je presladak!!!!!!!!!!!!!! <i></i>
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la Štefica Cvek » 16 srp 2002, 19:42

Ja bi se izdajala isto čitav dan pomalo i navečer spremila u bočice od hipp-a ili fruteka i stavila u duboko. Imam još desetak flašica i dajem ih noni kad nas nema, sigurno vrijede 6 mj. <i></i>
Štefica Cvek
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la patkica » 16 srp 2002, 23:03

ja imam onaj odjeljeni dio frizidera, ne mislim na onaj mali pretrinac unutar frizidera, nego poseban dio.... gore frizer, dole frizider... to bi trebalo bit ok, zar ne?<
>mislim, do sad nisam cuvala tak dugo, al sad imam neke zalihe koje ce mozda proci 3 mjeseca, pa me zanima.... <b><i>moja mama najbolje kuha</i></b><i></i>
patkica
svizac

PostPostao/la Sandra30 » 17 srp 2002, 09:28

Je, to ti je ok.<
>Davno sam jos negdje pitala Jamamu zasto neki kazu da mlijeko moze 3, neki 6 mjeseci u zamrzivacu. Ona je na kraju zakljucila da mozda ovisi od zamrzivaca. Ja sam malo provjeravala okolo i ovo je stvarno sto su mi rekli. Ako je zamrzivac ispod -18, onda moze, inace se ne preporucava. <i></i>
Sandra30

PostPostao/la JednaMama » 17 srp 2002, 11:30

puno hvala <
>i hvala za ideju o frutek i hipp bocicama - ja duji vise nista ne steriliziram i zapravo nema nekog razloga da izdajam u sterilnu vrecicu...<
><
>ja imam isto frizider s posebnim vratima za zamrzivac - to je onda valjda ok za 6 mjeseci...<
>ovo za 3 mjeseca sam procitala na aventovim uputama.
JednaMama
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la adrianovamama2000 » 17 srp 2002, 13:43

Mislim da nedonoscad smije samo do 3mj to sam bas u Aventu negdje nasla u nekoj knjizici, pa se oni ograduju sa tih 3 mj da ne bi bilo frke <i></i>
adrianovamama2000

PostPostao/la patkica » 21 srp 2002, 12:41

Frka panika!!!!! Islaj a provjeravat temp. u frizeru, bice da se pokvaario, daje samo -10!!!!!!! Kaj sad. Jel smijem koristit to mlijeko (ono unutar 3 mjeseca) Kaj s drugim namirnicama??? <b><i>moja mama najbolje kuha</i></b><i></i>
patkica
svizac

PostPostao/la ana21 » 21 srp 2002, 22:29

Ako imate frizider s 1 zvjezdicom onda nikako duze od 3 a ako je onaj s 3 onda je to pravo duboko smrzavanje i moze se spremiti na 6 mj. <
>Mislim da bi se trebale koristiti iskljucivo sterilne vrecice jer kod postupka odledjivanja moze biti problema ako je u nesterilnim uvjetima prezivjela neka bakterija izvana, a znamo da je mlijeko lako kvarljiva namirnica. Osim toga ne bi smjelo ostati zraka jer on takodje moze pospjesiti kvarenje. <i></i>
ana21

PostPostao/la ana21 » 21 srp 2002, 22:31

i jos nesto ja sam u jednoj Aventovoj
osurici nasla podatak da se sprema mlijeko iskljucivo jednog podoja u jednu vrecicu i ja sam se toga i drzala. Ne vidim zasto bi 30ml bilo malo pa to je taman za razrijediti jednu kasicu. <i></i>
ana21

PostPostao/la JednaMama » 22 srp 2002, 13:26

ja sam greskom kupila onu bocicu i vrecice koje nemaju zatvarac za vrecicu, pa ne znam kako cu u tome zalediti a da se ne prolije.<
>jos uvijek sam samo na teoriji...<
>bas bih mogla danas napraviti prvo zaleđivanje
JednaMama
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ana21 » 22 srp 2002, 16:30

Imas za kupiti posebno samo stipaljke i naljepnice za te vrecice <
>Vrecica se presavije sa strana i s vrha i stavi se stipaljka i to je to.<
><
>Ja am obicno stavljala vrecice s mlijekom jos u jednu plasticnu posudu nakon zamrzavanja, da se ne bi ostetile i kod odmrzavanja prolile. <i></i>
ana21

PostPostao/la patkica » 22 srp 2002, 20:19

Presavines vrecicu i zaljepis naljepnicom iz papirnice, onaj listic od 20 tak komada kosta 50 lipa. Kvacice mi nisu bile nis pretjerano potrebne.<
><
>Znam za spiku sa zvjezdicama. Zato sam i digla paniku. Jer mi frizer ima 3 zvjezdice, al hladi na -10, a ne -18.<
>Jos cekam neki odgovor...... Sandra????? <b><i>moja mama najbolje kuha</i></b><i></i>
patkica
svizac

PostPostao/la Sandra30 » 23 srp 2002, 07:25

Ja bi koristila ono sto je unutar tri mjeseca, ostalo bi bacila. <i></i>
Sandra30

PostPostao/la JednaMama » 23 srp 2002, 13:18

thanks
JednaMama
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ana21 » 23 srp 2002, 22:26

Meni se stipaljke cine prakticnije jer se lijepo moze istisnuti zrak i nakon stavljanja kvacice vise ne moze ponovo uci. <i></i>
ana21

izdojeno m.(odmrzavanje, zamrzavanje, grijanje) spojene teme

PostPostao/la emily31 » 25 srp 2002, 17:08

kako zagrijati tj. temperirati izdojeno mlijeko koje je bilo u frizideru? Sutra ce moja Nina prvi put piti moje mlijeko iz bocice (morat ce ju baka pricuvati 2-3 sata), pa me zanima . ako sve ne popije, da li se ostatak moze opet staviti u friz ili se mora baciti ? <i></i>
emily31
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: kako zagrijati mlijeko

PostPostao/la Webmama » 25 srp 2002, 20:59

mlijeko se ne smije dva puta zamrzavati kao niti jedna druga namirnica jer se kvari. Najlakse ga zagrijes u toploj vodi kojoj izmjeris temp. malo visu od temp. tijela. Mame&Bebe<i></i>
* Snježana Mehun: "Zamijenila Hummera za Twinga, ipak manje troši..." *
* Sve što je dobro, nije nužno zdravo - kaže ona... *

TKO ŽELI POPUT MJESECA BITI IZVOR SVJETLOSTI, MORA POPUT MJESECA I DOPUSTITI DA PSI NA NJ LAJU.
Ako ne znaš kamo želiš stići, gdje god dođeš doći ćeš pogrešno.
Webmama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ana21 » 25 srp 2002, 22:11

Ako planiras duze dojiti pa se izdajati i zagrijavati mlijeko onda razmisli o kupovini grijaca za bocice. Mi imamo Aventov i stvarno je dobar jer pasu sve bocice i
zo zagrije. Ne moras pretjerano misliti o temp vode jer samo naspes vodu i okrenes gumb za odredjenu sirinu bocice i za par min je zagrijano na idealnu temp. Cijene se kerecu od cca 250-400kn <i></i>
ana21

PostPostao/la Barbi » 26 srp 2002, 22:19

Ja bočicu zagrijem samo u vrućoj vodi nekoliko minuta i ako je nosim negdje stavim bočicu u termosicu. Često nosim izdojeno mlijeko u bočici u šetnju jer sam trenutno na moru i tu je strahovita gužva pa nema šanse da bi našla slobodnu klupu ili neko prikladno mjesto za nadojiti dijete. <i></i>
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la JednaMama » 29 srp 2002, 11:50

u toplu (ne vruču) vodu. sto ostane ne smije se vracati u frizider nego treba baciti.
JednaMama
Samo sam naišla
Samo sam naišla

odmrzavanje mlijeka

PostPostao/la TiFilMama » 10 lis 2002, 14:09

recite mi kako odmrzavate mlijeko ako da hitno trebate, <
>da li se inače može odmrzavati samo tako da se izvadi iz zamrzivača i ostavi na sobnoj temperaturi? <i></i>
TiFilMama
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: odmrzavanje mlijeka

PostPostao/la Barbi » 11 lis 2002, 11:56

Ja vrećicu sa smrznutim mlijekom stavim u posudu punu vruće (ali ne prevruće da se ne bi otopila i vrećica) vode i odmrzne se začas. Vjerojatno na sobnoj temperaturi malo duže traje. <i></i>
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la sonja » 13 lis 2002, 13:59

Ja sam odmrzavala mlijeko pod mlazom tople vode i bilo je gotovo za cas. Mlijeko je bilo u vrecicama. To sam procitala u uputstvima od Aventa. <i></i>
sonja
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la TiFilMama » 14 lis 2002, 09:40

može li se mlijeko različitih datuma zamrznuto miješati - recimo ako od jednog datuma nemam dovoljno za o
ok- mogu li još odmrznuti neki drugi datum i to pomiješati <i></i>
TiFilMama
Ovisna sam
Ovisna sam

Sljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.