Sada je: 26 srp 2026, 00:07.

Umesto da smanjujemo, mi sve vise sikimo - HELP!

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Umesto da smanjujemo, mi sve vise sikimo - HELP!

PostPostao/la SandraSM » 21 lip 2005, 12:27

Stefan ima 17 meseci. <
><
>Pre tri meseca cinilo mi se da idemo ka postepenom i bezbolnom prestanku. Onda su naisle cetvorke, vakcina, toplo vreme (koje on bas ne voli) i sa 3 podoja dnevno koja su se polako pretvarala u dva, vratili smo se na: <
><
>1. podoj cim se probudi (koji nikad nije imao, jer nije zeleo da sisa po budjenju), <
><
>2. podoj u 12, 13, 14 (tri odvojena, neuspesni pokusaji uspavljivanja, sve na njegov zahtev) - sad vec svakodnevno skoro mesec dana, to me jako iscrpljuje<
><
>3. podoj u 18 (popodnevno spavanje koje je sam sebi ukinuo, ali podoj je ostao), <
><
>4. podoj pred vecernje spavanje i <
><
>5. bez
oj sisanja u toku noci .<
><
>Nabildao je proizvodnju mleka i cini mi se da ima sta da sisa, da nije samo tesenje sikom.<
><
>Jede cvrstu hranu, tri o
oka i 2 uzine i imao je prilicno dobar apetit, ali poslednjih dana se skoro potpuno okrenuo siki. <
><
>Sta da radim? Da li mu je dovoljno da sa 17 meseci pojedine dane bude samo na mom mleku i par zalogaja cvrste hrane? <i></i>
SandraSM
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: Umesto da smanjujemo, mi sve vise sikimo - HELP!

PostPostao/la LedinaMama » 21 lip 2005, 12:46

Svima pricam/pisem: Leda je sa godinu i 8 mjeseci punih mjesec dana (bila sam na godisnjem) bila samo na siki + pola kruske dnevno. Nista drugo nije pila/jela. Mjesec dana nakon toga je naglo smanjila dojenje (na oko 6 podoja dnevno i 6-8 nocu).<
><
>Ne znam razlog, valjda je bila dosla jesen i hladnije vrijeme, a ona sazrela za tu promjenu ... nemam pojma. <
><
>I prosle je godine sa 1 dnevno tokom ljeta malo pojacala i trazila koji dan i drugi podoj. Opet se ujesen smanjilo, na 2 puta tjedno.<
><
>Nikad nije bila ozbiljnije bolesna, nikad u zivotu nije popila antibiotik.<
><
>Djetetu nista nece biti, ono ce samo smanjiti kad osjeti potrebu za tim. Meni se cak ne cini da nesto puno doji opcenito (L. je u to doba dojila svakih 5 minuta danju, doslovno, a nocu se od 23 do 6 nije skidala sa sise). Po meni - to je nekakva faza koja ce proci. Leda 24.12.2001.<i></i>
LedinaMama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la SandraSM » 23 lip 2005, 00:53

Puno hvala Ledina Mama! <
><
>Quote:Meni se cak ne cini da nesto puno doji opcenito <
><
>Ova recenica mi je podigla samopouzdanje. Dakle nismo jedini, nekome se pre nas to takodje dogadjalo.<
><
>Jos jedanput Ledina Mama puno hvala na odgovoru .<
><
>Pa ako mu pase nek bude na siki onoliko koliko zeli, meni nije tesko jer ga stvarno puno volim .<
><
>Verovatno sam momentalno podlegla raznim komentarima tipa: "Sta jos uvek sisa?" "To vise nije do
o za njega, nego je cak i stetno, odvraca ga od cvrste hrane!" i sl. - sto smatram da je glupost jer majcino mleko po mom misljenju ne moze biti stetno za bebu . <
><
>On je do
o i veseo je, ugrabi par zalogaja (najcesce voca) i sikimo, sikimo, sikimo... Dakle nastavljamo dalje! <i></i>
SandraSM
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la lastavica » 23 lip 2005, 09:14

SandraSM samo da ti dam podršku.<
>Kad je L imala 17 mjeseci cika joj je bila sve, sve ostalo se mjerilo u žličicama. Vidim da si napisala da je Stefan imao dobar apetit, tako da je to vjerovatno samo jedna faza. racica 2002.<i></i>
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la SandraSM » 23 lip 2005, 10:07

Puno hvala na podrsci . <i></i>
SandraSM
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la SandraSM » 27 srp 2005, 15:52

I dalje puno sikimo , ali totalno sam se opustila, jer je poceo opet lepo da jede i cvrstu hranu i ja sam sama sa sobom resila da ce on to sve spontano i prirodno kada njemu odgovara smanjiti i bas me
iga sta ko kaze i misli (mislim na komentare okoline i rodbine). <
><
>Izgleda da su bile cetvorke , koje su izbijale, te koje su uticale na povecanje sikenja, sad smo opet na 2-3 dnevno + 2-3 nocna, ali lepse i spava, pa nekad bude samo jedan nocu .<
><
>MM kaze da ce on tako do 16-te , a ja konacno mislim da ce to sve uskoro biti postepeno smanjeno, onda kada njemu dodje momenat .<
><
><
><
><
><
> <i></i>
SandraSM
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la magnifiko » 12 kol 2005, 09:39

Jaooooooo...pogodile ste me u srz. Isto!!!<
>16 meseca i 16 zubi...sve je zube od 1-4 poredjao...i to zube velike ko moje.grize krvnicki...to mi nekakva igra...uhvati dojku i kroz zubima me gleda i smeje se. Kad je imao godinu dana poceli smo proces reduciranje podoja jer idem na posao, veci deo dana sam otsatna od kuce i do
o je pocelo. ostao je jedan podoj popodne i uvece 2-3. Kada su pocele trojke i cetvorke (vadi po 4 zuba odjednom i mislim da je to razlog za zelja za sisanje) nije hteo nista da jede (inace djvace hranu i lepo jede 5 o
oka dnevno) i ceo dan i nocu je na sisu.<
>uzas....iscrpljena sam do nesvesti...celu noc proveden seduci na krevet...mali uhvati sisu i ne pusta je..uziva.........sisa, pa si malo odreme...cim ga spustim na krevet ne otvara oci nego trazi sisu......i tako svane, ja idem na posao i vracam je slomljena i opet pocinje isto!!!<
>kad me vidi..trese se.........djapa majicu i kad uhvari sisu nena srecnjijeg od njega...samo da mu vidite facu <
>znam da je to samo faza.......medjutim moramo prestati!!!<
>zelim drugo dete....savet pedijatrice je da prestanem dojiti odma!!!<
>HELP....sta da radimo???<
>vec sam pomisljala da ga ostavim kod babe (dosada nije sam spavao nigde) jer inace nema sanse....kad sam ja tu, ja sam samo njegova sisa (trese se oko mene i busi prstom na dekolte...heheheh) <i></i>
magnifiko
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la SandraSM » 12 kol 2005, 14:39

Pokusaj postepeno, malo mi je drasticno da ga negde tako naglo ostavis, mislim da bi to za njega bio veliki stres, a vec mu nedostajes zbog toga sto ides na posao. Kad se malo smiri od te prve promene, smanjice i on polako, jer ovako pokusava da nadoknadi tvoje odsustvo neprestanim sisanjem i bliskoscu.<
><
>Mi smo uspeli da izbacimo podoj u 6 tako sto sam mu u to vreme nudila uzinu od cvrste hrane (voce uglavnom, puding, vocni jogurt i sl.), ali mu nisam nudila siku i nakon sto se najede par puta je trazio i ja sam mu dala, ali posle toga je prestao. I eto smanjili smo za jedan podoj, bez ikakvog stresa. <
><
>Nocas je bila prva noc da je spavao bez sisanja od 12 nocu do 8 ujutru. Nisam mogla da verujem, nadam se da cemo nastaviti u tom pravcu. <
><
>Izdrzi i samo postepeno i nezno, sve ce to doci na svoje. Stefan<
><i></i>
SandraSM
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Jacabp » 12 kol 2005, 19:19

mi ne&#263;emo prestati nikad....eto šta mislimo o svemu ...bez zeze danas je Nerini 18 mjeseci doji žestoko trenutno smo na moru i kad vidi mamine cicke otkaci totalno a kad je nosim jedna je ruka na siki obavezno ...i meni je žao da je na silu odvikavam a bogami mi se cini da se sama nece odviknuti nikad...jedno sam se vrijeme opterecavala svim i svacim a sad smo se prepustili bice kako bude vjerovatno do škole <
>Nerina 12.2.2004.<i></i>
Jacabp
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la SanjaMK » 12 kol 2005, 19:29

Quote:zelim drugo dete....savet pedijatrice je da prestanem dojiti odma!!!<
>zasto?<
>Menstruacija i ovulacija su u redu ili zbog neceg drugog trebas prestati dojiti? <
>Teodor 20.06.2002<
><
><
><
><
><i></i>
slika
Jana - 29.09.2008
Teo - 20.06.2002
SanjaMK
Sveta krava

PostPostao/la eli » 12 kol 2005, 23:39

Quote:zelim drugo dete....savet pedijatrice je da prestanem dojiti odma!!!<
>pa gdje je ta studirala?<
>slobodno ti doji, ako želiš, i o
užaj se strpljenjem jer će ti vjerojatno trebati malo više vremena da zatrudniš. a nakon par mjeseci trudnoće, vrlo je vjerojatno da će veliki sisavac odustati od dojenja.<
>dojenje u trudnoći je dozvoljeno ako je trudnoća uredna. ako dođe, a držimo fige da neće, do krvarenja treba prestati dojiti. <i></i>
eli
Sveta krava

PostPostao/la magnifiko » 15 kol 2005, 08:14

hm....tako mo je pedijatar rekao!!! osto tako sam u neki od specijalizirani casopis ma mame i bebe procitala da nema veze sa ovulacijom, nego hormoni laktacije i hormoni trudnoci su sasvim raziciti i da j laktacija rizicna za nocu trudnocu. bas me zainteresira....kasnije cu probati da nadjem clanak i citiracu ga.<
>hvala na savetu!!! <i></i>
magnifiko
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.