Sada je: 29 tra 2026, 11:32.

pekmez, marmelada, dzem

Moderatori/ce: Hope77, mrava

pekmez, marmelada, dzem

PostPostao/la Nincka » 20 kol 2006, 13:36

jel vi radite kad pekmeze, dzemove, marmelade?<
><
>ja do sad nisam nikad. dobila sam od tate vecu kolicinu sljiva i inace ih obicno zamrznem (bez kostica) za kompot. ovaj put odlucila sam napraviti malo pekmeza. nemam nikakav recept, samo sam radila onako kako mi se cini da se to radi. napunila sam rajnglu sa sljivama i stavila kuhati. kasnije sam dodala secera (ne znam koliko, onako odokativno). kuhala sam malo preko 4 sata i na kraju sam zmiksala i jos malo prokuhala. malo je ispalo - od cijele rajngle dvije i pol male teglice, ali jaaaako nam je svima fin (najsretnija sam kad mi decki do
o jedu ono sto napravim ).<
><
>eto, bas sam zadovoljna.<
><
><
>btw, jel znate tocno razliku izmedju marmelade, pekmeza, dzema? ja si mislim da je dzem s malo vecim komadima, ali nemam pojma koja je razlika izmedju pekmeza i marmelade osim sto kazem pekmez od sljiva i marmelada od marelica. ali zasto, ne znam. <i></i>
Nincka
notebook girl

Re: pekmez, marmelada, dzem

PostPostao/la Nina11 » 20 kol 2006, 15:54

pekmez od sljiva radim isto, samo sljive sameljem na masini za mljevenje mesa, stavim kuhat. pred kraj ako je potrebno dodam malo secera po ukusu,stavim par vrecica vanilija secera,super mi je kada se sa sljivama kuhaju kriske limuna.<
>i ja se cesto pitam koja je razlika izmedu marmelade i pekmeza <
><
>dzem je rijedi,moze a nemora bit komadica voca.moje jedno dijete voli dzem sa komadicima voca a drugo ne tako uvijek kuham na dva puta.Najljepsi nam je kad se razlijeva onako kao med <i></i>
Nina11
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: pekmez, marmelada, dzem

PostPostao/la JednomCuPostatiMama » 23 kol 2006, 12:02

najjednostavniji recept za pravljenje pekmeza od shljiva je, raskoliti shljive i staviti u tepsiju od pecnice i peci s par kriski limuna, par puta protresti, i na kraju staviti shecera. Kad je to moj tata mogao narpraviti moze svatko <
><
><i></i>
JednomCuPostatiMama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

pekmez

PostPostao/la dancika » 24 kol 2006, 14:21

i moja mama kuha..pece pekmez u rolu, savko nekoliko promjesa, ne zamaze joj kuhinji ui pkmez za bogove..eto jos imam od prosle godine tegliku i nije se pokvarila.. a ja kupila u ducanu pekmez ( ne znam od koga ) i kada sam se vratila sa mora,, pokvaren..koma <i></i>
dancika
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: pekmez

PostPostao/la Nincka » 24 kol 2006, 15:19

vidis, vidis, nije mi palo na pamet da ga pecem u roru. neki dan sam radila jos jednu turu i zadovoljna sam <i></i>
Nincka
notebook girl

PostPostao/la Rimaithor » 29 kol 2006, 14:08

Ja sam jucer radila. Šljiva sam stavila odokativno (oko 2 kg), Nisam ih samljela jer nemam masinu, vec sam ih samo ocistila od kostica, kuhala oko 45 min, tad sam ih spasirala obicnom pasirkom, vratila u lonac, dodala Želinfix, šecera (na 2kg oko pola kile secera jer su sljive jako slatke) i malo limunske kiseline. Kuhala jos 3 minute i stavila u vruce staklenke (narihtala sam da perilica zavrsi kad i ja budem gotova) pa okrenula flasice na 5 min naopako i to je to. Ispalo je super-jedino su mi nokti kompletno zafarbani od šljiva <i></i>
Vanity is my favourite sin.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la † nina i nika » 29 kol 2006, 17:21

U mojoj knjizi pise da je razlika izmedju pekmeza i marmelade to sto pekmez se radi bez secera, a marmelada sa secerom. Da bi se napravio djem, ne treba pasirati i usitnjavati dok za marmeladu treba. <
><
>Meni se upravo kuha marmelada od sljiva. Oko 6,5 kg sljiva bez kostica sa secerom i limunom. <
><
>Nesto sljiva sam i zaledila za knedle ili sl. Iako u ovoj mojoj knjizi pise da se mogu sacuvati sa secerom do
o zatvorene. Napravit cu jednu teglu da vidim da li ce upaliti i koliko ce dugo trajati a da ne pocnu fermentirati. <
><
>I ima jos jedan recept u kojem ide i rum u marmeladu. To bi moglo biti ukusno a ja nemam ruma doma. <i>Edited by: nina i nika at: 29/8/06 17:25<
></i>
† nina i nika
bosoglava karmelićanka

PostPostao/la Nincka » 29 kol 2006, 19:12

n&n - hvala na objasnjenju razlike nisam to znala niti ikad cula.<
><
>i bas sam htjela napisati da mi je
at (eh da, meni moj
at daje kuharske savjete ) neki dan rekao da od sljiva mogu raditi i bez secera jer su dovoljno slatke. ali ja sam ionako dodala malo secera. <i></i>
Nincka
notebook girl

pekmez

PostPostao/la dancika » 06 ruj 2006, 12:52

ja cu za koji dan napraviti pekmez od šljiva.<
><
>Nemam bas namjeru ih peci 4 sata jerbo cu poluditi ( imat cu mozda 2-3 kg.<
><
>E mene sada zanima dali ih ja mogu kada se vec skuhaju zmiksati sa stapnim miserom kako bi usitnila kozicu jel mi ona bas i nije nekaj.<
><
>Ovaj recept za kuhanje 45 minuta to mi je ok.<
><
>Jel vi kada stavite pekemz u ror u staklenkama, njih poklopite ili ostavite bez poklopca dok se ne ohlade <i></i>
dancika
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la † nina i nika » 06 ruj 2006, 14:17

dancika, moras prije sa stapnim mikserom unistiti te korice jer na kraju je dosta gusto. Ja sam negdje tocno na pola kuhanja. <i></i>
† nina i nika
bosoglava karmelićanka

pekmez

PostPostao/la dancika » 11 ruj 2006, 11:50

danas pecem pekmez od sljiva....imama cca 4 kg, recite mi jel ga moram tako dugo pec da se ne pokvari ili zbog toga da se sav rastopi tj. pretvori se u pekmez )<
><
>Dali mogu ga poceti peci te kada pusti tu tekucinu ga sa mikserom usitniti i jos malo peci ( pa mogu staviti i zelinfix ak bi bio prerijedak )<
><
>please, cekam odgovor jel bi danas to radila<
><
>hvala <i></i>
dancika
Samo sam naišla
Samo sam naišla

pekmez

PostPostao/la dancika » 12 ruj 2006, 12:12

eto ja napravila pekmez<
><
>dakle...........<
><
>ocistili sljive cca 3,5- 4 kg.., usitnila ih u mulipraktiku, stavila u zdjelu i u pecnicu na 180-200 C. PEklo se to cca 2- h, povremeno mjesala, onda sam ih usitnila sa stapnim mikserom i stavila cca 0,5 kg secera i malo malo ruma. To se jos peklo cca 1 h, zagrijala teglice, stavila unutra i zatvorila i stavila u pecnicu na 100C oko 1 h i zgasila.<
><
>Ono najbitnije je da nisam morala stajati 4 sata i mjesati konstantno, vec ovako povremeno i stvatno se nije nista pripelo niti tockika. .PEkmez je naravno ispao super... <i></i>
dancika
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Natrag na Recepti - arhiva

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.