Postao/la Jana » 27 kol 2001, 23:07
Cure, Majo, Goga!<
>Vrijeme je za lekciju #2.<
><b> Moja strategija</b><
>Opet da ponovim kako mi je puno pomogla knjiga Sve o dojenju. Zaboravila sam autoričino ime, ali ima je u svakoj knjižnici. Osim što mi je dala veliko samopouzdanje, knjiga mi je dala i puno korisnih i neobičnih savjeta. <
>Eto, tako sam pročitala da ako 48 sati samo dojite (misli se bez dohrane, a ne non-stop na cici), možete natjerati tijelo da proizvede dovoljno mlijeka. Odlučila sam probati. Dojenje mi je ionako bio jedini posao, rekla sam sama sebi, idemo se sad zainatiti. Ostavila sam sve kućanske poslove, sve stvari koje može obaviti netko drugi jer svi mogu sve, a dojenje samo ja. Davala sam djetetu prvo jednu dojku, pa drugu. Kad je počelo 'zafrkavanje' odnosno kad sam primijetila da baš ne vuče, maknula sam ga s dojke. Ako je trebalo ponoviti postupak za 10-15 minuta, nema problema, rekla sam. Zalegla sam na krevet s djetetom i dojila. Kad sam se totalno iscrpila i kad je dijete bilo očito stvarno gladno, posegnula sam ipak za bočicom (svaka čast knjizi, mislila sam, ali ipak neću izgladnjivati dijete). No, prvu sam bočicu odgađala koliko se moglo - prvi dan do podne, drugi dan do 15 sati, treći dan još dulje... I tako je došao dan kad bočica više nije bila potrebna. Ni sama nisam vjerovala, ipak sam je mućkala, više valjda zbog praznovjerja nego zbog potrebe, još nekoliko dana. Onda sam shvatila - moje dijete je isključivo na prsima! Nitko sretniji od mene (a i mog djeteta jer su odjednom jednostavno nestali vjetrovi, grčenja, bljuckanje...). Još sam neko vrijeme čuvala otvorenu kutiju Aptamila u kuhinjskom ormaru, no kad mu je istekao rok upotrebe (mislim da 2 tjedna od otvaranja) bacila sam ga u smeće i tu je naša priča s bočicom završila. <
><b> Izdajanje</b><
>I ja sam se probala izdajati, i ručno i s izdajalicom, no na kraju sam odustala. Činjenica je da nikakva izdajalica ne može tako do
o isprazniti dojku kao dijete. Umjesto izdajanja preporučila bih vam da djetetu što češće nudite dojku, nemojte mu davati dude varalice, a od bočica samo Aventovu zbog specifične dude koja najviše sliči majčinoj
adavici. To je provjereno - dijete koje je inače pilo na 'običnu' bočicu, ne zna piti na Aventovu (probali smo). <
>Dakle, ako imate vremena za izdajanje, znači da je dijete ili zaspalo, ili je smireno, ili se netko drugi bavi njime. Onda lijepo - trk u kadu punu tople vode. Kad izađete iz kupaonice koliko-toliko odmorene, vidjet ćete da će se dijete bolje najesti. I izvući više mlijeka, dakle potaknuti proizvodnju više novog. <
><
>Goga, koliko je sad tvom djetetu? Mislim da nikad nije prekasno. Uvijek možeš povećati količinu mlijeka. Ako je već vrijeme za kašice, onda mu možeš davati tri o
oka kašice, a ostatak dojiti. <
><
>Negdje smo već napisale sve mitove o dojenju i općenito o bebama, a ovo su neki koje sam osobno raskrinkala:<
>1. Dojenje odnosno prehrana 'na sat' odnosno svaka 3 sata - totalna glupost, djeca nisu roboti. Ni mi nismo gladni uvijek u isto vrijeme, nekad bismo jeli non-stop, a nekad ne okusimo zalogaja pola dana. Djetetu treba dati dojku kad ono traži jer ono valjda zna bolje od nas kad mu treba!<
>2. Majčino je mlijeko slabo - još jedna idiotarija nastala u 'zlatnim' sedamdesetima (zlatne su bile za proizvođače galofaka jer su namlatili grdnu lovu zahvaljujući tom mitu). Jednom sam izdojila za nekih 60 mililitara (to mi je bio rekord, i dogodio se kad je moj sin već uvelike bio isključivo na prsima), i to je stajalo neko vrijeme u bočici. Nakon par sati mlijeko se razdvojilo na 'vodicu' ( 5 milimetara na dnu) i 'vrhnje' (5 centimetara iznad). Toliko o <i> slabom, vodenastom mlijeku</i>. <
>3. Za jedan o
ok jedna dojka - možda nekad, ali u vašem slučaju teško. Kad vidite da na jednoj više ne ide kako treba, preselite se na drugu. Dok ste dojile na lijevoj, na desnoj se gusto mlijeko pomiješalo s rijetkim 'predmlijekom' i dijete će ga lakše izvući i bolje se najesti. <
><
>Nastavak slijedi. <i>Edited by: Jana at: 8/27/01 11:08:46 pm<
></i>