Postao/la Dinkic » 27 ruj 2005, 22:22
Malo kasnimo, no evo i nas. <
><
>1.ime ili nadimak<
>Filip (sam sebe zove Pepe - mislimo da je to pokupio jer smo mu stalno nesto govorili i njegovo ime ponavljali Filipe i tak je nastao njegov nadimak, cak ga i mi cesto zovemo Pepe<
><
>2.godine i karakter<
>ima 4 godine i 9 mjeseci; tvrdogolav, a imao je od koga pokupiti, jako uporan, znatizeljan, istrazivac <
><
>3.ima li koji posebni zdravstveni problem (srce,vid,sluh...)<
>hvala Bogu do sada nista<
><
>4.sisa li majcino mlijeko?<
>jako smo se trudili na pocetku no nije islo<
><
>5.jede li kasice?<
>i dan danas obozava vocnu kasicu od kruske <
><
>6.kad je poceo podizati glavu u lezecem polozaju potrbuske?<
>tesko mi je tocno reci, no neke slicice kad je imao 1,5 mjesec pokazuju da je dizao glavicu u potrbuskom polozaju posebno poslije kupanja,naime tad smo ga dosta masirali posebno vratic <
><
>7.okretanje s ledja na stomak<
>ne sjecam se kao da je bilo jako davno, a nisam ovo napisala u svoju knjizicu<
><
>8.puzanje na stomacicu (pivotiranje)<
>ni ovo se ne sjecam tocno<
><
>9.samostalno sjedi<
>samostalno sjeo s 11 mjeseci tjedan dana, sjeo kao svjecica i dan danas sjedi ravno <
><
>10.uzima igracku u ruku<
>ne sjecam se tocno<
><
>11.uzvraca osmijeh<
>ne sjecam se tocno <
><
>12.pocetak pravilnog puzanja<
>propuzao je s 11 mjeseci i 3 tjedna<
><
>13.ustajanje na noge pridrzavajuci se namjestaja<
>prvi put se ustao u baku s 13 mjeseci i dva dana; rjetk se diza uz namjestaj vise se dizao bez pomoci kao mali medo<
><
>14.prvi koraci bez potpore<
>s 15 mjeseci i 25 dana<
><
>15.penjanje uz stepenice<
>uz malu pomoc oko druge godine<
><
>16.silazenje niz stepenice<
>uz malu pomoc oko druge godine<
><
>17.penjanje na krevet<
>ne sjecam se tocno<
><
>18.trcanje<
>kad je prohodao vise je trcao nego normalno hodao i danas jako voli trcati <
><
>19.skakanje<
>sunozno skakanje je naucio prije nekih pola godine, znaci s 4 godine, prije to nije bilo savrseno<
><
>20.voznja tricikla<
>nije bas dugo uspijevao, tesko mu je bilo pritiskat pedale<
><
>21.od kada vise ne nosi pelene?<
>nazalost jos nosimo pelene, iako smo pokusali odvikavanje ovo ljeto ponovo; no ipak ne odustajemo nastavljamo tretman skidanja<
><
>22.samostalno jede zlicom i vilicom<
>zlicom i vilicom prije nego smo krenuli u vrtic, imao je oko 2,5 godine; i nesto prije je islo no puno smo ga vise mi hranili<
><
>23.prva rijec<
>ovo je tesko reci jer je do godine dana imao rijeci (mama, tata, baba, Karlo) no to strucnjaci kazu da nisu svjesne rijeci <
><
>24.govori<
>u pocetku je imao pojedine glasove iz svake rijeci koje su mu bile lakse za reci, samo par rijeci je imao cijele,vokabular mu je dosta velik, od prije par mjeseci su krenule i cijele rijeci, bitno da su glasovi dosta cisti <
><
>25.vrtic (obicni ili posebni)<
>od 2 godine i 9 mjeseci redovni vrtic, mjesana skupina djece po dobi, stariji i mladji od njega, super kombinacija; vec trecu godinu idemo<
><
>26.vozi bicikl<
>unatrag pedale okrece no ne jos uvijek dovoljno cvrsto i snacno da zadrzi i prema naprijed<
><
>27.hobi (sport, glazba, ili neke posebne sklonosti)<
>obozava trcanje, spustanje niz tobogan u svim pozama (na glavu, na noge, sjedeci polozaj), krece u vrticu u sportsku grupu 2x tjedno; voli muiku, plese;obozava gledati filmove i crtane (medvjeda Poha i njegove prijatelje), Teletubiesi su zakon jako puno naucio uz njih i uz djecu; sad stalno gleda vragolastig Denisa i Pasku patka; voli da mu se citaju knjige i sam cesto uzima i lista, cita na svoj nacin<
><
>28.skola (redovna -obicni ili prilagodjeni program; posebna)<
>kad govor usavrsimo onda cemo razmisljat kuda, imamo jos tri godine, ali se polako pripremamo, uz pomoc PCSa ucimo govoriti i citati<
><
>29.posao<
>daleka buducnost za sada<
><
>30.s kim zivi ( roditelji, ustanova, ima svoju obitelj)<
>s mamo i tatom u vlastitom domu<
><
>Puno rada od prvih dana, bitno da mi kao roditelji smo maksimalno ukljuceni i da znamo sto i kada napraviti. Puno puta je bilo tesko jer nismo imali prave savjete i upute te je bilo lutanja. <
> <i></i>
F 15.12.2000.
"Kada Bog ima za tebe plan onda su svi tvoji planovi samo zrnca pijeska na obali morskoj."