Postao/la DomiMama » 12 vel 2006, 01:45
Franika - znamo mi da je bilo do
onamjerno... nemas frks, drago mi je sto nas citas i pisemo se na srecicama <
><
>a glede dogadjaja u rodilistima... dakle, neki dan sam dobila jednu anketu (a vjerujem i vi ostali) koja me ponukala da sredim dojmove sa samog poroda, pa evo moja prica o susretu sa Domijem (ja sam imala srece, pa je osoblje u Petrovoj bilo divno, ali cula sam da nije svima tako )<
><
>S obzirom da mi je ovo bio drugi porod, a prvi je bio omanji horor film (dugo trajalo i beba imala 4,5kg), bila sam u totalnoj panici!! No ispalo sve turbo super, oko 4 ujutro pukao mi je vodenjak, a Domi je svijet ugledao u 6.10, protiv bolova sam dobila samo Spazmex, a cini mi se da ni to nije trebalo , nakon sto je zaplakao, prerezali mu pupcanu vrpcu i malo ga o
isali, dali su mi ga u narucje, prvo sto sam rekla bilo je: "Kako je savršen!". Imao je mali prcasti nosic i sav je bio jos zguzvan... <
><
>Nakon intervencija sivanja (minor details), sparkirali su me u prolaz ispred radjaone i ja sam prionula sva sretna na pisanje poruka (kako drugacije ubiti ta dva sata koja moras tamo provesti, a sav si na adrenalinu i ne mozes spavati ??)!!<
><
>Iskrcali su me u sobi... i jos je ostalo sat vremena idile! <
><
>U jednom trenutku zazvonio mi je telefon - MM! Nakon malo small talka, rekao mi je da se vraca natrag i da mu se cini da nesto s nogicom nije stimalo na porodu, ali neka se ne
inem... Meni se cijeli svijet srusio! <
><
>Vijest je saopcena MM-u u prostoriji intenzivne njege, gdje su bili pristutni pedijatri neonatolozi i nas ginekolog nekoliko sati nakon samog poroda, a suprug je nakon toga vijest prenio meni. Samo saopcavanje MM-u je bilo vrlo korektno, objasnjena su fizicka obiljezja karakteristicna za sindrom (u slucaju naseg djeteta to su poprecna
azda na dlanovima i epikantus, te hipotonus) i sto se moze ocekivati od djeteta sa takvim sindromom. Nitko nam nije ni predlozio smjestaj u bilo kakvu ustanovu sto smatram vrlo pohvalnim (a moram priznati da sam cula i za slucajeve gdje su slicno znali predloziti).<
><
>Zatim je on dosao po mene... dok sam ja za to vrijeme vrtila sve moguce crne scenarije u glavi... odvezli su me u jednu drugu, praznu sobu i tamo je on rekao da je razgovarao sa pedijatrima i da dijete ima Down sindrom. Iducih nekoliko minuta on je pricao i pricao, drzao me u rukama, a ja sam plakala i samo mi je u glavi zvonilo "DOWN SINDROM?! To se dogadja nekome drugom, sigurno je sve ovo ruzan san..." Zatim me uhvatila neopisiva tuga, negdje sam procitala da prvo treba preboljeti ono zdravo dijete koje ste nosili 9 mjeseci i slazem se sa time, tj. zalila sam za svojim “zdravim” djetetom. Zatim sam se pokusala sjetiti sto sam sve cula o djeci sa Down sindromom, pa sam pocela unaprijed zaliti to dijete koje nece zivjeti meni „normalnim” nacinom zivota, pocela sam razmisljati o djecjim okrutnostima i kako ce to pogadjati moje dijete koje ce imati mentalnu retardaciju, da li ce mu se rugati, da li ce ga to pogadjati, da li ce ikada imati uzvracenu ljubav, da li ce ikada biti samostalno???<
><
>Najveci problem je bio sto sam nakon te izrazito sokantne vijesti dobila 2 Normabel tablete i bila prepustena sama sebi i svojoj tuzi u prisustvu 5 drugih zena u svojoj bolnickoj sobi koje su sve rodile zdravu djecu bez poteskoca. Ne znam da li je bilo gore njima sto se iz suosjecajnosti prema meni nisu mogle jako veseliti rodjenju svog djeteta ili meni koja sam gledala kako im donose djecu na dojenje, dok moje dijete lezi na prvom katu na intenzivnoj. U tim prvim trenucima smatram da bi od izuzetne vaznosti bila pomoc psihologa/psihijatra, jer ta sokantna vijest dolazi u najgore hormonalno doba. <
>Isto se sjecam da mi je trebalo punih 5 dana da izgovorim bez bujice suza da mi dijete ima Down. <
>Izuzetnu sam pomoc imala od strane MM-a koji je preuzeo tu ulogu i tiješio i mene i sebe i bio mi najveći oslonac. <
><
>Nakon sto sam se dosta informirala (najvise putem Interneta), polako se pocinjem privikavati na zivot s mojim posebnim djetetom i ne razmisljam vise toliko dugorocno (Scarlet O’Hara: Sutra je novi dan, sutra cu razmisljati o tome.), vec se radujem malim stvarima: nacinu na koji me moje posebno dijete gleda – s potpunim povjerenjem i predanoscu, njegov prvi smijesak, prvi grleni smijeh, veselje kada uspjesno drzi glavicu u potrbusnom polozaju duze vremena, i slicno... <
><
><
><
><
><
><
><i></i>
Srecica Borna 5.3.2004.
BAOKULJG Dominik 6.9.2005.
Ljetnica Marta 18.6.2012.
"Važno je znati da neki procesi ne mogu biti uspješni ako se ne potrudimo oko njih. Ne možemo biti tolerantni na daljinu. Ne možemo biti humani, ako nismo s ljudima koji trebaju našu humanost." Beppa Joseph