Sada je: 17 kol 2026, 18:45.

Dojenje nedonoscadi

Mi smo mali, veliki borci.

Moderator/ica: nadicab

Re: Dojenje nedonoscadi

PostPostao/la flower power » 20 srp 2002, 19:52

Evo iz Rijeke sam , ali pojma nemam o kome je rijec. Imas li kakav trag da pokusam doznati o kome se radi - da li ta doc radi u dj. bolnici "Kantrida", RI ginekologiji ili je u domu zdravlja?<
>Sto bi ti trebalo kao informacija? Npr. adresa,
. telefona???<
>Probaj mi dati neki trag pa da pustim pse tragace <i></i>
flower power
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Webmama » 21 srp 2002, 23:17

evo bacila se ja u prekapanje ladica, probudila muza i uspjela naci:<
><
>Antonija Dujmović<
>ped.neonatolog<
>KBC Rijeka<
>O važnosti dojenja nedonoščadi - je bila tema<
><
>tocno tako sam zapisala. Ringabell?<
><
>Bilo bi super kad bi uspjela dobiti neki tekst pa da stavim na stranice. Ili bilo kaj o nedonoscadi, jer imamo samo jedan tekst, a tema je zanimljiva i potrebna. Mame&Bebe<i></i>
* Snježana Mehun: "Zamijenila Hummera za Twinga, ipak manje troši..." *
* Sve što je dobro, nije nužno zdravo - kaže ona... *

TKO ŽELI POPUT MJESECA BITI IZVOR SVJETLOSTI, MORA POPUT MJESECA I DOPUSTITI DA PSI NA NJ LAJU.
Ako ne znaš kamo želiš stići, gdje god dođeš doći ćeš pogrešno.
Webmama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la flower power » 22 srp 2002, 07:10

Tvoja zelja za mene zapovjed! Danas cu jos provjeriti da nije zena mozda na g.o.. Ona mi je drzala predavanje na tecaju za trudnice, i bila jedini ped koji me je podrzao da dojim i skinula me s programa za ablaktaciju. Zena je sasvim OK!<
>A tekst nadice o nedonoscadi??? <i></i>
flower power
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Webmama » 22 srp 2002, 10:24

pa to je taj jedini koji imam i super je. Svaka joj cast (jel vidis nadice kako te hvalim )<
>Zbog tog teksta sam i otvorila posebnu ru
iku nedonoscad.<
>Ali bi bilo do
o da ima jos toga.<
><
>Hvala ti puno za trud Mame&Bebe<i></i>

TKO ŽELI POPUT MJESECA BITI IZVOR SVJETLOSTI, MORA POPUT MJESECA I DOPUSTITI DA PSI NA NJ LAJU.
Webmama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nadicab » 23 srp 2002, 08:35

hvala na hvaljenju <
>trebalo bi užicnuti Oliveru i Swenovu mamu da one napišu svoja iskustva jer njihovi bebači nisu bili problematičnin, pa da stavimo i takav članak na site. <i></i>
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Webmama » 23 srp 2002, 11:49

Dakle zicavam Oliveru i Swenovu mamu, da napisu svoja iskustva <
><
>Lijepo molim.<
><
>Vase, Mame&Bebe<i></i>

Webmama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la djecakovamama » 23 srp 2002, 12:00

I Franka (sad je na godisnjem, do kraja tjedna, mislim) je dojila Tina, i dodanas ga doji (Tin ima 13 mjeseci ko moj Zvonimir), pa mozete i nju pitati.<
>Puno o dojenju kod nje i mene (ali i o ostalim stvarima) ima na nasim topic-ima pod Dojenje: Prva mrkvica, Prva mrkvica - drugi dio, Prva mrkvica - trilogija ...<
>ako se kome da citati - u nekoliko postova Franka je opisala bas dojenje (vise izdajanje) dok je Tin bio u bolnici ... <i></i>
Life is not about waiting for the storm to pass, it's about learning to dance in the rain!

slika

slika
djecakovamama
pošla ALFAkoka u dućan

PostPostao/la Olivera » 24 srp 2002, 14:49

Evo tu sam,procitala sam sta se od nas trazi .<
>Luke je rodjen sa 29 nedelje, i 1588 grama.Nije imalo sanse da doji ali u Kanadi vazi deviza 'The Brest is the best" (to vam je sa propagandnog materijala Health Canada) tako da sam ja s obzirom da sam se porodila oko 1 nocu, ujutro u 7 sati dobila elektricnu pumpu za izmuzavanje mleka i jednu sestru koja mi je sve lepo objasnila od funkcionisanja pumpa, kako se to radi do pranja flasica i sta da radim sa tim mlekom.<
>U prostorijama gde je bio Luka nalazio se jedan veliki frizider gde je u epruvetama(sa datumom i vremenom kada je mleko izmuzeno i za koju bebu) stajale kutije i kutije mleka.<
>Ja bih se izmuzla, ono sto imam ja bi odnela na salter gde je jedna sestra kojoj je samo to posao, to mleko pregledala presipala u te epruvete(kolicinski koliko je Luka po jednom o
oku u tom trenutku mogao da popije) i to slagala u njegovu kutiju i stavljala u frizider.<
>Moje prvo izmuzavanje se zavrsilo sa nekoliko kapi ali sestra je bila odusevljena i tih nekoliko kapi Luke je dobio u toku dana(ostalo su mu davali formulu ali on je tada pio 9ml sto je devet podeoka na spricu plasticnom).<
>U toku dana sam se izmuzavala svakih dva sata po 15 minuta svaka dojka i Luka je pio to mleko preko cevcice koja mu je isla do zeludca.<
>Posle 48 sati ja sam izasla iz bolnice a Luka je prebacen u drugu bolnicu a ja sam vec imala tonu mleka koje on nije mogao da popije.Posavetovali su mi da stavim u zamrzivac i da cuvam trebace mi.Tako sam i uradila jedan deo sam nosila u bolnicu a jedan stavljala u zamrzivac.Sa njegovim transferom, transferovali su u ledu i mleko.<
>Dok sam jos uvek bila u bolnici zakazali su mi sastanak u 'Brestfeeding clinic" sa specijalistom za dojenje(sprat iznad gde sam ja bila) i tamo mi je ona malo objasnila kako to sve funkcionise i dala mi pamflete sa objasnjenjima, kako se pravilno ispumpavati, sta u slucaju da se stvore cvorici na grudima i sl.Takodje sam iznajmila i elektricnu pumpu (sestra mi je objasnila kako se koristi) da nosim kuci da bi se lakse izmuzavala i Luki donosila mleko u bolnicu.<
>Znaci ja sam izasla iz bolnice, Luka je ostao i ja sam dolazila svaki dan dva puta da budem sa njim i da donesem mleko s tim sto je i ta bolnica kao i prva imala posebnu sobu gde svaka majka moze da se izmuzava a unutra su stolovi sa elektricnim aparatima i ti lepo ko 'kravica' se prikljucis na aparat i odrasdis posao. .<
>Tako sam i ja u bolnici koristila te aparati takodje.Naravno posle par dana kada kolostrum prelazi u pravo mleko grudi su mi se 'skamenile' i posto nikakve masaze nisu pomogle ja sam opet zakazala u 'Brestfeeding clinic" gde sam se nasla sa sestrom specijalistom i onda mi je ona objasnila kako da masiram i tu pred njom mi smo sve to zavrsili i ja sam posle toga bila OK.Luka je jeo samo moje mleko jos uvek na cevcicu.<
>Ja sam morala da pocnem da radim i 2 puta na poslu sam se izmuzavala(dogovorila sam se sa zenom iz kadrovskog i sa sefom) i Luki nosila mleko u malim frizderima.<
>Poslednjih dve nedelje pred njegov izlazak iz bolnice, poceli smo da vezbamo da on sisa svaki put kada smo bili u bolnici.To je bilo malo meni mucno jer nisam znala sta da radim a on isto nema pojma a jos mali pa nemoze lepo da uhvati 'siku' ali zato je sestra bila tu da nadgleda i bogami pokaze kako se to radi.Tako smo mi satima se dojili, ucili a ja stvarno uzivala.Naravno on se jos uvek hranio na cevcicu.<
>Kada je cevcica bila izvadjena i on morao da jede drugacije onda su mu davali na casu(cup) i to sam tada prvi put videla kako beba pije na casu.Razlog tome je da se ne navikne na flasicu pa posle nece hteti da sisa kada dodjemo kuci.Ja sam takodje ucila kako da ga hranim na casu jer tako bi ga kuci hranila.Ipak on nije bas lepo napredovao na taj nacin(neke druge bebe jesu) pa smo se odlucili da ipak ga nacucima na flasicu pre nego sto dodjemo kuci.<
>Naucili smo ga za dva tri dana jer i tu je bilo davljenje pa proguta mnogo pa pljune i svasta.<
>Naravno ja se i dalje izmuzavam i donosim svoje mleko.Uh mukotrpnog li posla ali vredelo je.<
>Luka izlazi iz bolnice i krecemo sa dojenjem kod kuce.<
>On vristi jer nemoze da izvuce a ja zato sto imam mleko koliko hoce a nemogu da ga nahranim.<
>Nedelju dana smo se borili i ja sam ipak odlucila da on negladuje(imao je samo 2475 grama) i pocela flasicom da ga hranim.Jos 4 meseca sam se imuzavala i njemu na flasicu davala to mleko i naravno iskoristila sve iz zamrzivaca sto sam imala i posle vise nije bilo onoliko koliko je on mogao da pojede ( napredovao je 1,5 kg mesecno).<
>Ondasmo presli na formulu ali ja sam se radovala sto smo i 4 meseca ipak uspeli sa mojim mlekom jer to je posle svega kroz sta smo mi prosli stvarno bio za nas uspeh.<
>Ja sam bas oduzila ali eto malo informacija i naseg iskustva.<
> <i></i>
"Mother is not the person to lean on, it is the person to make the leaning unnecessary"
Olivera
nema plastike

PostPostao/la Webmama » 24 srp 2002, 14:56

nema veze, bas je bilo zanimljivo citati <
><
>Hvala Mame&Bebe<i></i>

Webmama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Olivera » 24 srp 2002, 16:14

Malo skrecem sa teme ali ako zelis jos nesto da dodas na temu nedonoscadi imas opis porodjaja na 'porod' ako nije iz
isano.takodje je dugacko i detaljno ali ti skrati izvadi delove, preradi(dajem ti sva autorska prava ).<
>najbitnije da to eto sutra mozda nekom koristi.Licno znam da bi meni bilo jako od pomoci da sam tada imala da citam tudja iskustva po tom pitanju jer definitivno je potpuno razlicite nego kada imas bebu rodjenu 'Full term".<
><
>Evo nasla sam.<
>pub45.ezboard.com/fmameib...=281.topic<
>Vidis neznam ti ja kratko sve ispadne dugo ko roman <i>Edited by: Olivera  at: 7/24/02 3:20:00 pm<
></i>
"Mother is not the person to lean on, it is the person to make the leaning unnecessary"
Olivera
nema plastike

PostPostao/la Webmama » 24 srp 2002, 16:44

jos ako imas i koju slikicu mozes je poslati na arijana@mameibebe.net Mame&Bebe<i>Edited by: Webmama  at: 7/24/02 3:46:05 pm<
></i>

Webmama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Olivera » 24 srp 2002, 17:38

Naravno da imam, jedino neznam da li si zainteresovana za nove(sada u avgustu Luka ce 2 godine) ili iz inkubatora.<
>Novih imam skeniranih i bas danas stize nova-najsvezija tura s mora a iz inkubatora bih morala da skeniram.<
>Neznam kako si i sta zamislila.Ja sam raspolozena da pomognem koliko mogu i znam <i></i>
Olivera
nema plastike

PostPostao/la Webmama » 24 srp 2002, 18:14

imas i iz inkubatora??? Moze!<
><
>Malo starih malo novih!!! <
> Mame&Bebe<i></i>

Webmama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Olivera » 24 srp 2002, 18:18

Ok, danas ti na tvoju adresu saljem nove, a stare iz inkubatora i bolnice(ja cu iza
ati sta je reprezentativno) moram prvo da skeniram sto ce biti najranije do kraja nedelje.<
>Imam ja i video kamerom snimljeno kada je Luka bio u inkubatoru, presvlacenje, merenje, hranjenje i ostalo......ali neznam da li bi ti to nesto pomoglo <i></i>
Olivera
nema plastike

PostPostao/la Webmama » 24 srp 2002, 18:20

jesi primjetila da samo nas dvije visimo na forumu Mame&Bebe<i></i>

Webmama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Olivera » 24 srp 2002, 18:39

Kod mene je podne, vreme za rucak.Ja rucam i buljim u ekran i pomalo kuckam.<
>Da primetila sam .....<
>ivinite na digresiji. <i></i>
Olivera
nema plastike

PostPostao/la Nincka » 24 srp 2002, 18:42

Bok curke, upadam vam u topic.....vidim da si bas lijepo chatate.....evo, kratko sam bila s vama i nestajem..... <i></i>
Nincka
notebook girl

WEBMAMA

PostPostao/la Olivera » 25 srp 2002, 21:34

Poslala sam ti dva seta slika a stizu i inkubatorske u neko dogledno vreme.Sledece nedelje najverovatnije <i></i>
Olivera
nema plastike

Re: WEBMAMA

PostPostao/la Webmama » 25 srp 2002, 22:21

dobila sam sve, hvala puno, to cu vjerojatno napraviti preko vikenda, tekst o porodu + dojenje + slike + slike za itsm<
> Mame&Bebe<i></i>

Webmama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Olivera » 25 srp 2002, 23:13

Hvala jedva cekam da vidim kako ce da ispadne.<
> <i></i>
Olivera
nema plastike

PostPostao/la flower power » 26 srp 2002, 22:31

Dr.Dujmovic je na godisnjem, imam vezu i javit ce mi kad se zena vrati. Dotle bi mi bilo zgodno kad bi mi mogla dati par smjernica sto tocno da ju trazim (tekst - OK, ali mozda kakve natuknice?).<
>Nesto mi je poharalo kompjuter pa mi meil ne sljaka, zato cu ti ovdje odgovoriti - nema problema za tekstove, dapace biti ce mi gust i do
a motivacija da ostanem u "profesionalnoj" formi <i></i>
flower power
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: olivera

PostPostao/la nadicab » 27 srp 2002, 12:05

bilo bi super ako bi mogla poslati i te snimke hranjenje i presvlačenja u inkubatoru (naravno, ako ima dosta memorije na siteu). Bilo je jako napeto sve to čitati <i></i>
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

E da vam velim

PostPostao/la Webmama » 28 srp 2002, 11:34

Znate kaj?<
>Ovo vam moram reci. Kad mi muz veli, a zakaj ti imas ovu stranicu, koje koristi od nje (misli financijske 0p.a.). A ja se sva raspekmezim i dobijem jos vecu volju da je i dalje radim kad vidim koliko pomoci dobivam i koliko su mame voljne pomoci jedne drugima i sto onda mogu reci nego da vas volim sto ste takve, jer bez vas stranica ne bi ni postojala <
>HVALA VAM!<
><
>E sad o tehnickim stvarima. Bez
ige nadice ima dosta mjesta na serveru, moze slike. <
><
>flower power <
>Moze i slike dojenja, ako koja mama pristane. Moze i informacije o tome, da li zna jos nekoga u hrvatskoj tko se time isto tako intenzivno bavi. I sve tako...evo vidis mame koje imaju nedonoscad vise znaju sto je interesantno nego ja.... Mame&Bebe<i>Edited by: Webmama  at: 7/28/02 10:35:46 am<
></i>

Webmama
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: webmama

PostPostao/la nadicab » 28 srp 2002, 20:41

ak imaš volje & želje (ja imam) da na glavnoj stranici staviš topić djeca s posebnim potrebama ili djeca s poteškoćama, ja bih ti dostavila tekstove o tome što je rana intervencija, kako se roditelji trebaju baviti sa takvim djetetom, koje metode habilitacije postoje u svijetu, akoje kod nas, informativni letak "Što ako ..." koji smo napravili u suradnji s Rodama itd. Ideja imam na kamare, pa ako si voljna ... <i></i>
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Webmama » 29 srp 2002, 00:18

jos pitas????<
><
>pa bavimo se mamama i bebama kaj ne? <
><
>sve sto moze pomoci je vise nego do
odoslo. Vidis da sam stavila i o tecaju na naslovnicu Mame&Bebe<i></i>

Webmama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Olivera » 29 srp 2002, 14:33

Ja sam tokodje odusevljena koliko ima mama koje su spremne da podele svoja iskustva i ne samo to, koje su jako do
o informisane o svim aspektima dolaska bebe na svet i kasnije uzgajanje dece.To me odusevljava, naravno znam da ima mnogooo koje nikada nisu procitaje ni jednu knjigu o tome nego su kroz to prosle sto bi ja nazvala sindromom 'rekla, kazala".Znaci samo sto joj je prenela, majka svekrva, drugarica, tetka i sl.<
>Mislim da zato i site jeste do
a sto skuplja iskustva svih informisanih mama i ovde se razmenjuju.<
> <i></i>
Olivera
nema plastike

PostPostao/la nadicab » 30 srp 2002, 09:15

jučer me nazvala majka nedonoščeta starog 4 mj (korektivno 2 mj). To joj je 3. dijete, ali ta
ojka definitivno nije garancija poznavanja problematike nedonoščeta. Klafrale smo na mob oko 1 sat (jao si ga računa) i žena je bila zahvalna na inf. koje sam joj dala. To me je još više učvrstilo u uvjerenju da je neophodano napisati nešto na tu temu i na temu rane intervencije (na našem tržištu). Stoga hvala webmami koja ima pozitivne vi
e i omogućava nam da na njen/naš site stavimo naša iskustva. <i></i>
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

pozitivan stav

PostPostao/la Webmama » 30 srp 2002, 12:01

ako nista drugo smanjit cemo ti telefonske racune Mame&Bebe<i></i>

Webmama
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: tlf računi

PostPostao/la nadicab » 30 srp 2002, 12:10

ne moji, nego tuđi <i></i>
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

Re: tlf računi

PostPostao/la Webmama » 30 srp 2002, 12:10

eto jos do
ih djela Mame&Bebe<i></i>

Webmama
Ovisna sam
Ovisna sam

Sljedeća

Natrag na Nedonoščad

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 1 gost.