Postao/la Olivera » 24 srp 2002, 14:49
Evo tu sam,procitala sam sta se od nas trazi .<
>Luke je rodjen sa 29 nedelje, i 1588 grama.Nije imalo sanse da doji ali u Kanadi vazi deviza 'The Brest is the best" (to vam je sa propagandnog materijala Health Canada) tako da sam ja s obzirom da sam se porodila oko 1 nocu, ujutro u 7 sati dobila elektricnu pumpu za izmuzavanje mleka i jednu sestru koja mi je sve lepo objasnila od funkcionisanja pumpa, kako se to radi do pranja flasica i sta da radim sa tim mlekom.<
>U prostorijama gde je bio Luka nalazio se jedan veliki frizider gde je u epruvetama(sa datumom i vremenom kada je mleko izmuzeno i za koju bebu) stajale kutije i kutije mleka.<
>Ja bih se izmuzla, ono sto imam ja bi odnela na salter gde je jedna sestra kojoj je samo to posao, to mleko pregledala presipala u te epruvete(kolicinski koliko je Luka po jednom o
oku u tom trenutku mogao da popije) i to slagala u njegovu kutiju i stavljala u frizider.<
>Moje prvo izmuzavanje se zavrsilo sa nekoliko kapi ali sestra je bila odusevljena i tih nekoliko kapi Luke je dobio u toku dana(ostalo su mu davali formulu ali on je tada pio 9ml sto je devet podeoka na spricu plasticnom).<
>U toku dana sam se izmuzavala svakih dva sata po 15 minuta svaka dojka i Luka je pio to mleko preko cevcice koja mu je isla do zeludca.<
>Posle 48 sati ja sam izasla iz bolnice a Luka je prebacen u drugu bolnicu a ja sam vec imala tonu mleka koje on nije mogao da popije.Posavetovali su mi da stavim u zamrzivac i da cuvam trebace mi.Tako sam i uradila jedan deo sam nosila u bolnicu a jedan stavljala u zamrzivac.Sa njegovim transferom, transferovali su u ledu i mleko.<
>Dok sam jos uvek bila u bolnici zakazali su mi sastanak u 'Brestfeeding clinic" sa specijalistom za dojenje(sprat iznad gde sam ja bila) i tamo mi je ona malo objasnila kako to sve funkcionise i dala mi pamflete sa objasnjenjima, kako se pravilno ispumpavati, sta u slucaju da se stvore cvorici na grudima i sl.Takodje sam iznajmila i elektricnu pumpu (sestra mi je objasnila kako se koristi) da nosim kuci da bi se lakse izmuzavala i Luki donosila mleko u bolnicu.<
>Znaci ja sam izasla iz bolnice, Luka je ostao i ja sam dolazila svaki dan dva puta da budem sa njim i da donesem mleko s tim sto je i ta bolnica kao i prva imala posebnu sobu gde svaka majka moze da se izmuzava a unutra su stolovi sa elektricnim aparatima i ti lepo ko 'kravica' se prikljucis na aparat i odrasdis posao. .<
>Tako sam i ja u bolnici koristila te aparati takodje.Naravno posle par dana kada kolostrum prelazi u pravo mleko grudi su mi se 'skamenile' i posto nikakve masaze nisu pomogle ja sam opet zakazala u 'Brestfeeding clinic" gde sam se nasla sa sestrom specijalistom i onda mi je ona objasnila kako da masiram i tu pred njom mi smo sve to zavrsili i ja sam posle toga bila OK.Luka je jeo samo moje mleko jos uvek na cevcicu.<
>Ja sam morala da pocnem da radim i 2 puta na poslu sam se izmuzavala(dogovorila sam se sa zenom iz kadrovskog i sa sefom) i Luki nosila mleko u malim frizderima.<
>Poslednjih dve nedelje pred njegov izlazak iz bolnice, poceli smo da vezbamo da on sisa svaki put kada smo bili u bolnici.To je bilo malo meni mucno jer nisam znala sta da radim a on isto nema pojma a jos mali pa nemoze lepo da uhvati 'siku' ali zato je sestra bila tu da nadgleda i bogami pokaze kako se to radi.Tako smo mi satima se dojili, ucili a ja stvarno uzivala.Naravno on se jos uvek hranio na cevcicu.<
>Kada je cevcica bila izvadjena i on morao da jede drugacije onda su mu davali na casu(cup) i to sam tada prvi put videla kako beba pije na casu.Razlog tome je da se ne navikne na flasicu pa posle nece hteti da sisa kada dodjemo kuci.Ja sam takodje ucila kako da ga hranim na casu jer tako bi ga kuci hranila.Ipak on nije bas lepo napredovao na taj nacin(neke druge bebe jesu) pa smo se odlucili da ipak ga nacucima na flasicu pre nego sto dodjemo kuci.<
>Naucili smo ga za dva tri dana jer i tu je bilo davljenje pa proguta mnogo pa pljune i svasta.<
>Naravno ja se i dalje izmuzavam i donosim svoje mleko.Uh mukotrpnog li posla ali vredelo je.<
>Luka izlazi iz bolnice i krecemo sa dojenjem kod kuce.<
>On vristi jer nemoze da izvuce a ja zato sto imam mleko koliko hoce a nemogu da ga nahranim.<
>Nedelju dana smo se borili i ja sam ipak odlucila da on negladuje(imao je samo 2475 grama) i pocela flasicom da ga hranim.Jos 4 meseca sam se imuzavala i njemu na flasicu davala to mleko i naravno iskoristila sve iz zamrzivaca sto sam imala i posle vise nije bilo onoliko koliko je on mogao da pojede ( napredovao je 1,5 kg mesecno).<
>Ondasmo presli na formulu ali ja sam se radovala sto smo i 4 meseca ipak uspeli sa mojim mlekom jer to je posle svega kroz sta smo mi prosli stvarno bio za nas uspeh.<
>Ja sam bas oduzila ali eto malo informacija i naseg iskustva.<
> <i></i>
"Mother is not the person to lean on, it is the person to make the leaning unnecessary"