Sada je: 17 kol 2026, 13:47.

Dojenje nedonoscadi

Mi smo mali, veliki borci.

Moderator/ica: nadicab

dojenje nedonoščadi

PostPostao/la mia » 30 kol 2002, 20:12

Što se kave tiče to bi trebalo dogovoriti, a što se logiranja tiče još ne znam. Kažem tida sam na odvikavanju od Fooruma. Mia mi je u krilu i jako joj se spava, pa se javim ! <i></i>
mia
Samo sam naišla
Samo sam naišla

dojenje nedonoščadi

PostPostao/la mia » 30 kol 2002, 21:04

Iako ne pišem o dojenju nedonoščadi, imam potrebu da ovdje nastavim odgovarati. Stavila sam malenu spavati, pa mogu u miru objasniti zašto se ne želim logirati. Naime, Forum mi je super, nije da ne bih već tisuću puta slala svoje postove i sigurno bih već bila i na našim stvarima i inim podforumima, poneke članove jako simpatiziram i čini mi se da ih već poznajem. Da živim u Zg to bih učinila dok sam još bila trudna, ali ovako van tijeka događaja, bez mogućnosti da redovito visim na Forumu, nisam bila spremna da to učinim. Kad se za nešto odlučim onda volim to raditi kako treba, pa čak i ovakve stvari. Osim toga nisam baš neki kompjuterski tip, a i vjerojatno sam jedna od mlađih mama na Forumu (imam 25 godina). I to je to!! Unatoč svemu, moram priznati da me je i ovih par postova jako veselilo slati, a još više primati!! <i></i>
mia
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: dojenje nedonoščadi

PostPostao/la Solea » 19 ruj 2002, 10:48

Vigor je rođen 27.04.98. a termin mu je bio 04.06.98.<
>PT- 4650 g, D- 46 cm, Apgar- 9,9, Zrelost- za 35,9 tj., nije bio u inkubatoru. Iz bolnice izašli 01.05.98.<
>Sisali (i samo sisali) od prvog dana. Dojila sam ga na svaki zahtjev. Uglavnom svaka 2,5 sata a ponekad i nakon 15-20 min.<
>Do
o, u bolnici su ga noću dohranjivali a ja sam cvilila da nek one samo mene probude kad vide da je gladan, ali nisu me baš doživjele <
>Nakon 5 mj. dojenja,(uz čaj i sokiće i malo voća) pedijatrica je inzistirala na konkretnijoj dohrani pa je sisao još samo 15-ak dana i polako mene otkantavao a ostao još malo na noćnom podoju. <i></i>
Solea
Sveta krava

solea32

PostPostao/la nadicab » 20 ruj 2002, 08:26

jesi li ti upisala do
o porođajnu težinu? nešto mi je malko krupan? Inače, super da si uspjela dojiti tako dugo. <i></i>
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Solea » 20 ruj 2002, 09:09

ups naravno da nisam, što je još gore isto sam napisala na podforumu Porod pa kopitala i ovdje <
>PT 2640 g<
>D 46 cm<
>ostali podaci isti<
> <i></i>
Solea
Sveta krava

PostPostao/la flower power » 21 ruj 2002, 06:18

Kopitala?????
flower power
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: flo....

PostPostao/la Solea » 24 ruj 2002, 14:17

hrkljuš, hrkljuš (fali mi onaj smajlić što se lupa po čelu ) <i></i>
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Webmama » 24 ruj 2002, 15:05

flower sto ima novo u bolnici Mame&Bebe<i></i>
* Snježana Mehun: "Zamijenila Hummera za Twinga, ipak manje troši..." *
* Sve što je dobro, nije nužno zdravo - kaže ona... *

TKO ŽELI POPUT MJESECA BITI IZVOR SVJETLOSTI, MORA POPUT MJESECA I DOPUSTITI DA PSI NA NJ LAJU.
Ako ne znaš kamo želiš stići, gdje god dođeš doći ćeš pogrešno.
Webmama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la flower power » 24 ruj 2002, 17:49

, vidim da o tim bolnickim stvarima ipak ti bolje mozes reci , pocetkom 10mj. imam sastanak (a nije ljubavni ), javim detalje - mislim na tebe!
flower power
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

flooooweeer

PostPostao/la Webmama » 28 lis 2002, 15:59

da se ne ponavljam <
><
>sto ima novo Mame&Bebe pocetna stranica<i></i>

TKO ŽELI POPUT MJESECA BITI IZVOR SVJETLOSTI, MORA POPUT MJESECA I DOPUSTITI DA PSI NA NJ LAJU.
Webmama
Ovisna sam
Ovisna sam

neonatologija u splitu

PostPostao/la bkreso » 21 stu 2002, 21:09

marta se rodila u 36tj. trudnoce s 1800g. smjestena je na odjel neonatologije i tamo zadrzana 40 dana. inace neonatologija u splitu je sramota grada, bolnice, smjestena na zadnjem katu na povrsini od 40m2. buduci da nemaju uvjeta da majke borave s djecom, lijecnici su organizirali dojenje beba u njihovoj prostoriji za boravak. sve skupa, uvjeti nikakvi, no pokazalo se da djeca
ze i bolje napreduju kad pocnu dojiti. majke dolaze 5 puta dnevno (svako tri sata od 9 ujutro do 21h), presvlace se u neke prirucne mantile i dobiju pola sata za dojenje djeteta. buduci da je marta bila u toplom kreveticu prvih 30dana i uzimala vrlo male o
oke, doktorica me poticaja na izdajanje svako tri sata u toku cijela 24h. iako mi je to ponekad bilo tesko, cinilo se suludo buditi se nocu tri puta bez djeteta, beskrajno sam zahvalna svom osoblju neonatologije sto me poticalo na taj cin. kad sam pocela dolaziti na dojenje, uvijek bi se nasla neka sestra koja bi mi pomogla da tako maleno dijete prihvati dojenje. do dana kad je marta izasla iz bolnice, ja sam vec naucila kako ju hraniti i do dana danasnjeg ju dojim (sada ima 18mj). mislim da je ovo rijedak slucaj po cenu splitska neonatologija moze dati primjer drugima. za izdajanje sam koristila AVENT rucnu pumpicu za izdajanje i svima je toplo preporucujem. marta je od prvog mjeseca napredovala do
o i do dana danasnjeg nema problema s hranjenjem. mislim da je dojenje tome uveliko pridonijelo. zato, ako vas nitko ne potice na dojenje, a djeca vam leze u bolnici, mozete se sami kuci izdajati svako 3 sata i tako odrzati mlijeko do dana kad vase dijete bude kuci.<
>jelena <i></i>
bkreso

Alternativni nacini hranjenja

PostPostao/la djecakovamama » 02 tra 2003, 15:32

Evo kopiram sa Dojenja <
><
>ALTERNATIVNI NACINI HRANJENJA<
><
>Ako dijete treba zbog nekog razloga dohranjivati (majcinim mlijekom), trebali bi svi koji vode
igu o majci i djetetu poznavati alternativne nacine dojenja. Da bi dojenje bilo uspjesno, beba ne bi trebala ni u kom slucaju biti hranjena iz bocice. Pijenje iz bocice je drugacije od dojenja, te se dijete uci sisati na dva razlicita nacina, sto moze biti za njega tesko, pa u
zo pocne preferirati bocicu, iz koje je jednostavnije piti. Alternativni nacin hranjenja se najcesce „koristi“ kod nedonošené djece. Prednost alternativnog nacina hranjenja je sto on „zaposljava“ jezik – koji je jako vazan uspjesno dojenje.<
><
>HRANJENJE ZLICICOM<
><
><
><
><
><
>Za vrijeme hranjenja dijete drtzimo uspravno. Zlicicu sa mlijekom primaknemo ustima i sacekamo da beba pocne sa pokretima usta kao da bi htjela sisati, onda nagnemo zlicicu da mlijeko polako tece iz nje. Prije slijedece zlicice sacekamo da beba proguta mlijeko.<
><
><
>HRANJENJE KAPALJKOM ILI SPRICOM<
><
><
><
><
>I u ovom slucaju drzimo dijete uspravno, njezno pritisnemo
adu prema grudnom kosu. Onda polozimo kapaljku ili spricu u bebina usta i dajemo bebi mlijeko.<
>Při hranjenju sa spricom trebali bismo paziti da beba pri sisanju suradjuje, Trebala bi aktivno sisati iz sprice, mlijeko ne smije tek teko strcati u usta.<
><
>HRANJENJE PRSTOM<
><
><
><
><
>Dijete drzimo uspravno nasuprot sebi, kaziprst stavimo bebi u usta (do drugog zgloba) tako da je nokat u bebinim ustima smjerom ka jeziku. Prst dodiruje nepce, gdje je „tocka“ za sisanje, nakon cije stimulacije beba pocinje micati jezikom. Uz prst onda stavimo silikonski vrh koji je zakacen za spricu sa mlijekom.. Koristenjem cjevcice, koja je spojena sa spricom, moguce je taj nacin modificirati.<
><
><
>HRANJENJE SALICOM<
><
><
><
><
><
><
><
>I u ovom nacinu se beba drzi uspravno i drze joj se rukice. Salicom dodirnemo najprije bebina usta. Reakciju na to je izbacivanje jezika do salice i tako dolazi do mlijeka. Na ovaj nacin do
o piju i nedonosena djeca od 30 tjedna zivota. Hranjenje salicom (casom) moguce je odmah nakon rodjenja. Veliki uspjeh hrajenja salicom je i kod beba rodjenih sa ---------------Takodjer se upotrebljava kod djece koja nemaju do
u koordinaciju sisanja i gutanja jer podrzava faktore koji su neophodni za koordinaciju sisana i gutanja (pokreti jezika, tonus usta,
zina misicnih poketa).<
>Hranjenje salicom (casom) je jednostavno i moguce ne samo za bolnicko osobuje věc i za roditelje.<
><
>HRANJENJE UZ POMOC „SUPLEMENTERA“<
><
><
><
><
><
><
><
><
>Pri koristenju ovog specijalnog nacina hranjenja dijete doji iz dojke da bi je stimuliralo i istovremeno prima mlijeko iz cjevcice. Princip izgleda ovako. Plasticna cjevcica je jednim zavrsetkom u sprici sa izdojenim mlijekom, drugi kraj cjevcice je pritisnut uzd ojku. Dijete dobija mlijeko iz cjevcice i istovremeno iz dojke. <
><
><
>Jedan dio nije napisam - stavila sam samo crtice ---- jer nisam bila sigurna u prevod nekoliko rijeci pa cu to ispraviti kad nadjem prevod <
><
>Edit: bila sam stavila animaciju, jer se stvarno do
o vidi, ali nije dozvoljeno sa sajta gdje sam nasla :nono <
><
>Edit 2: obnavljam slikice, nisu se vidjele<
><
><
>Izvor <i>Edited by: djecakovamama  at: 11/15/03 2:50 pm<
></i>
Life is not about waiting for the storm to pass, it's about learning to dance in the rain!

slika

slika
djecakovamama
pošla ALFAkoka u dućan

Dojenje nedonoscadi

PostPostao/la Webmama » 07 kol 2003, 13:08

Gledala sam prije nekog vremena, kako se jedna doktorica u Rijeci jako zalaze za dojenje nedonoscadi i izdajanja majki do mogucnosti dojenja dijeteta - na DJH. Jeste gledale?<
><
>Spremila sam negdje cak i podatke da napravim neku reportazu ili clanak o tome, cini mi se vazno i interesantno. Jel zna netko nesto o tome? Mame&Bebe<i></i>

Webmama
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: Alternativni nacini hranjenja

PostPostao/la teutonija » 04 pro 2003, 11:39

Klara je rodjena kao nedonošće s 36,5 tjedana sa 3000 g i 49 cm apgar 10/10.Izašle smo iz bolnice za 10 dana zbog fiziološke žutice.Sada je 6 mjeseci zdrava vesela i napredna bebica.Do prije 4 dana je bila samo na prsima a sad papamo i malo jabuke.<
>U bolnici su isto nadohranjivali noću na što se meni no nepopustljivi su ,a ja sam noću morala izdajati koliko su prsa bila puna i to mlijeko baciti jer nisu htjeli dati to mlijeko nego adaptirano .<
> mama i Klara <
>KLARA, 01.06.2003.<i></i>
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

Re: Alternativni nacini hranjenja

PostPostao/la nadicab » 04 pro 2003, 14:26

bok teutonija! Baš te lijepo vidjeti ovdje <
>Da li je Klara imala otpusnu dijagnozu kao nedonošče? I kako je došlo do prijevremenog poroda?<
>Naime, i moja MOnika je rođena s 37,5 tjedana, 46 cm/2650g , ali je nigdje nisu vodili kao nedonošče jer je po svemu ostalome bila OK Denis (16.05.2000.)<
><
><
><i></i>
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

Prethodna

Natrag na Nedonoščad

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.