Sada je: 24 lip 2026, 18:25.

Čaj od maline

Moderator/ica: direktorica svemira

Čaj od maline

PostPostao/la ina » 15 srp 2002, 15:51

Treba mi mala pomoć. <
><
>Kolegici s posla su rekli da je čaj od maline jako dobar za trudnice, u smislu da pomaže da se plod održi, nešto takvo. <
><
>Njena snaha je prije pola godine imala spontani (nije bilo otkucaja srca) i sad je opet trudna, uz strogo mirovanje (posteljica na jednom mjestu nije učvršćena, postoji neki hematom). Njoj je netko rekao da je taj čaj super, ali nisu baš sigurni. <
><
>Da li netko nešto zna o tome? <i></i>
ina
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: Čaj od maline

PostPostao/la Suzana » 16 srp 2002, 10:32

To je caj od listova maline, ne od plodova. On se ovdje preporucava kao priprema za porod (himbeerblättertee) i jako je poznat / rasiren. Pije se tamo negdje od 34. tjedna nadalje.<
>Ima grozan okus, ali s malo secera je podnosljiv.<
><
>Ovako kako si ti opisala situciju te kolegice, ovdje bi joj najvjerojatnije pripisali andol/aspirin, jer je to tipicna indikacija da bi se odrzala trudnoca. On razrjedjuje krv i olaksava protok. Imam jednu prijateljicu koja je nakon 5 spontanih ostala trudna samo zahvaljujuci uzimanju aspirina od 4. tjedna. <i>Edited by: Suzana at: 7/16/02 9:35:50 am<
></i>
Suzana

PostPostao/la ina » 16 srp 2002, 11:02

Suzana - da li to znači da taj čaj ona ipak ne bi trebala uzimati, jer je tek u 15 tjednu trudnoće?! <i></i>
ina
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Suzana » 16 srp 2002, 15:25

Pa ja nisam strucnjak, ali mislim da ne bi smjela uzimati, jer koliko ja znam taj caj potice trudove. <i></i>
Suzana

PostPostao/la Jasena » 17 srp 2002, 11:57

Ja sam ga pila jer sam procitala da je jako dobar za trudnice opcenito (Earl Mindell: Prirodni lijekovi) jer potice prokrvljenost maternice i posteljice. Tekst se bazira vise na kraju trudnoce, ali nigdje ne pise nista o tome da izaziva trudove/grcenje maternice. Provjerit cu veceras sta tocno pise. <
>Inace, meni nije potaknuo trudove <i></i>
Jasena
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ina » 17 srp 2002, 12:25

Jasena, molim te za taj članak, jer bi mi zbilja bilo bed da se curi nešto dogodi od tog čaja. <
>Ustvari, ako si ga ti pila cijelo vrijeme ne bi trebalo biti problema, ali bit ću ti zahvalna na sturašnjem odgovoru. <i></i>
ina
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Jasena » 17 srp 2002, 18:20

Earl Mindell: Tajni lijekovi, Uspjesno lijecenje vitaminima, mineralima i ljekovitim biljem<
>Trudnoca, str. 261; Trave, str. 264<
>"List maline. To je najcesce upotrebljavana i najsigurnija trava koja priprema maternicu za porodjaj jer nije stetna cak ni u velikim dozama. Popijte svaki dan salicu caja od maline."<
>U dijelu "Osobni savjeti" i "Pripreme za porodjaj" ima jos teksta, ali sve se svodi na gore napisano.<
>Caj od maline se spominje i u drugim njegovim knjigama, a sve vezano uz pripremu maternice na porodjaj. <
>Provjerila sam kod Messegue-a i u nekoj nasoj knjizi o ljekovitom bilju, ne spominju ovo, ali na jednom mjestu spominju da je blagi adstringens (ucvrscivac, stezac) pa sad, kako si ko tumaci - da li ucvrscuje ili stisce, jedno bi bilo do
o za maternicu koj anosi bebu, a drugo ne. <
>Ja sam ga pila bez frke vecinu trudnoce <i></i>
Jasena
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re:

PostPostao/la Suzana » 23 srp 2002, 20:28

Ina, mislim da ne bi smjela piti taj caj, pitala sam u Njemackom forumu i svi kazu: ne prije 34 tjedna. <i></i>
Suzana

Re: Re:

PostPostao/la iva » 25 srp 2002, 22:19

joj,oprostite sto upadam ali mislim da ako caj potice maternicu na porodjaj onda se ne bi smio piti u ranoj trudnoci, mislim tek pred kraj kako ja mogu zakljuciti iz jaseninog teksta.... <i></i>
iva
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Jasena » 26 srp 2002, 23:06

S biljkama je uvijek tako - ili imas nekoga tko je pio i vjerujes mu 100% (iako dva covjeka mogu razlicito reagirati na biljku) ili procitas i vjerujes jer i inace vjerujes tom autoru (ja ) ili ne pijes jer si oprezan.<
>U trudnoci su i klasicni lijecnici oprezni tako da se ja ne bih usudjivala drugima nesto bas gurati i nuditi, mogu samo podijeliti svoje iskustvo.<
>Isto kao i Ivi, bas mi je ta zadnja recenica dosta dvosmislena - da li steze i tonizira ... <i></i>
Jasena
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mama 30 » 27 srp 2002, 16:53

MK NJega majke i djeteta, Elizabeth Fenwick<
>Str. 53 Čajevi od ljekovita bilja<
>"... posavjetovati sa stručnjakom za ljekovito bilje. <
>...neželjan učinak...Čaj od listića maline tradicionalni je lijek za lakši porođaj."<
>I tko ce ga znati, zar je bolje da ih ne pijemo ili recimo samo vocne <i></i>
mama 30
Samo sam naišla
Samo sam naišla

i čaj od vrkute ili gospinog plašta

PostPostao/la Ganesha » 04 lis 2002, 11:04

ja sam isto čula za čaj od maline, ali ipak mi je prevladao čaj od vrkute ili gospinog plašta, jer mi se čini da je puno,punoooo bolji od čaja od maline, pije se pred kraj trudnoće i to dvije šalice dnevno, a poslije poroda i više. Za nju sam saznala iz knjige Ljekovito bilje od Simona Ašiča, a i našla sam ovo na internetu: <
>arhiva.glas-javnosti.co.y...90502.shtm <i></i>
Ganesha
Samo sam naišla
Samo sam naišla

malina

PostPostao/la herbi » 10 lis 2002, 11:22

pogledati<
>www.herbateka.com/malina.html<
>.<
>www.herbateka.com <i></i>
herbi

PostPostao/la Arkana10 » 24 srp 2009, 10:08

da podignem temu ;)
trebami nacin pripreme caja od lista maline?
mama mi je sakupila i sasuslila listove maline ali ne znam kako pripremiti caj.
help!
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

PostPostao/la cleonikky » 28 srp 2009, 12:28

Ja sam onaj klasican u vrecicama prelila vrelom prokljucalom vodom i pustila da odstoji 5-10min.
Tamariki slika Zvijezdicaslika

The mind, even while looking,sees nothing.
The heart, even without looking,sees everything.
cleonikky
volim zeleno

PostPostao/la mika-nikola » 22 kol 2009, 15:53

Ja pijem čaj od maline-list redovito, svaki dan, i uvijek si skuham 0,5 litre dnevno i pijem ga kroz dan. Jednu jušnu žlicu punu, mada ja to već od oka stavljam sa rukom onako prstohvat, lista maline stavim u pola litre vode pustim da zavrije i kada počne kuhati isključim i poklopim da odstoji oko 2 sata (nekad i više kad zaboravim da moram procijediti :oops: :mrgreen: ) i nakon toga procijedim i pijem tako bez ikakvih dodataka, jer zbilja ne treba ništa dodavati jer ima jako fini ukus, meni barem :dada . List maline se sitno nasjecka.

Arkana kažeš da ti je mama sakupila list od maline i osušila ih. Neka bude oprezna kod branja maline da listovi budu potpuno zdravi, znači bez da su se počeli sušiti ili imaju kakve anomalije na sebi.I kada ih se suši moraju se skroz sasušiti jer u protivnom ako se list maline ide koristiti kada nije do kraja osušen znači na pola ako je osušen onda je opasan za koristiti jer u sebi onda ima otrova. Da se razumijemo malina nije otrovna biljka sama po sebi nego samo ako se koriste njezini listovi koji su na pola osušeni. Tako je isto i sa listom od kupine i jagode. Listovi se moraju koristiti ili svježi ili skroz osušeni za čaj i moraju biti zdravi. A ne smije se koristiti list koji je na pola osušen.
Sigurna sam da tvoja mama to zna, ali sam napisala to za druge koji budu čitali da znaju ako sami budu išli brati listove maline da budu oprezni kod sušenja i korištenja te biljke.

:proljece

Malina i vrkuta nemaju isto djelovanje na reproduktivni trakt.Malina se stoljećima koristi u Europi za pripremu žena kako za trudnoću tako i poslije nje. Ona povoljno djeluje na endometrij maternice tako da ga čini trolinijskim i da se pravilno puni krvlju.I naravno da pripremi endometrij za bolju implataciju jajšca.
Malina se preporuča uzimati prije trudnoće i ako trudnoća nastupi onda se mora prekinuti uzimanje tog čaja jer ona ima blago kontrakcijsko djelovanje na maternicu i zbog toga postoji mogućnost da dođe do spontanog pobačaja. I ponovno se može uzimati pred kraj trudnoće,neki travari govore da se može početi uzmati u trećem tromjeseječju, ali nekako po meni još uvijek i to prerano. Uglavnomje preporučaju dva tjedna prije poroda da se počne sa uzimanjem da bi se olakšao porod. Naravno ne zaboravimo da se za svako uzimanje biljaka u trudnoći treba ipak savjetovati sa stručnom osobom na tom području. http://www.herbs2000.com/herbs/herbs_raspberry.htm

Vrkuta pak ima djelovanje da smanjuje i zaustavlja krvarenje kod jakih mentruacija,sređuje neurednu mnestruaciju, dava se ženama koje imaju endometriozu i miome, olakšava menstrualne grčeve, isto tako olakšava porod i poslije poroda.Znači vrkuta ima ajmo reći djelovanje kao naglašavam kao progesteron, ali ona sama nema fitohormonskih komponenti u sebi.Isto tako se dugo koristi u Europi za ženske probleme, ali i za druge stvari. http://www.herbs2000.com/herbs/herbs_ladys_mantle.htm
JA sek. amenoreja i anovulacija
MM ok
2005/06
3 cilj. = 0
4 AIH = 0

1.03.10' laparo/driling,hsg

I taj dan je došao 18.11.2010 !!!!!!
mika-nikola
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Natrag na Bakina apoteka

Na mreži