Ja pijem čaj od maline-list redovito, svaki dan, i uvijek si skuham 0,5 litre dnevno i pijem ga kroz dan. Jednu jušnu žlicu punu, mada ja to već od oka stavljam sa rukom onako prstohvat, lista maline stavim u pola litre vode pustim da zavrije i kada počne kuhati isključim i poklopim da odstoji oko 2 sata (nekad i više kad zaboravim da moram procijediti

) i nakon toga procijedim i pijem tako bez ikakvih dodataka, jer zbilja ne treba ništa dodavati jer ima jako fini ukus, meni barem

. List maline se sitno nasjecka.
Arkana kažeš da ti je mama sakupila list od maline i osušila ih. Neka bude oprezna kod branja maline da listovi budu potpuno zdravi, znači bez da su se počeli sušiti ili imaju kakve anomalije na sebi.I kada ih se suši moraju se skroz sasušiti jer u protivnom ako se list maline ide koristiti kada nije do kraja osušen znači na pola ako je osušen onda je opasan za koristiti jer u sebi onda ima otrova. Da se razumijemo malina nije otrovna biljka sama po sebi nego samo ako se koriste njezini listovi koji su na pola osušeni. Tako je isto i sa listom od kupine i jagode. Listovi se moraju koristiti ili svježi ili skroz osušeni za čaj i moraju biti zdravi. A ne smije se koristiti list koji je na pola osušen.
Sigurna sam da tvoja mama to zna, ali sam napisala to za druge koji budu čitali da znaju ako sami budu išli brati listove maline da budu oprezni kod sušenja i korištenja te biljke.
Malina i vrkuta nemaju isto djelovanje na reproduktivni trakt.Malina se stoljećima koristi u Europi za pripremu žena kako za trudnoću tako i poslije nje. Ona povoljno djeluje na endometrij maternice tako da ga čini trolinijskim i da se pravilno puni krvlju.I naravno da pripremi endometrij za bolju implataciju jajšca.
Malina se preporuča uzimati prije trudnoće i ako trudnoća nastupi onda se mora prekinuti uzimanje tog čaja jer ona ima blago kontrakcijsko djelovanje na maternicu i zbog toga postoji mogućnost da dođe do spontanog pobačaja. I ponovno se može uzimati pred kraj trudnoće,neki travari govore da se može početi uzmati u trećem tromjeseječju, ali nekako po meni još uvijek i to prerano. Uglavnomje preporučaju dva tjedna prije poroda da se počne sa uzimanjem da bi se olakšao porod. Naravno ne zaboravimo da se za svako uzimanje biljaka u trudnoći treba ipak savjetovati sa stručnom osobom na tom području.
http://www.herbs2000.com/herbs/herbs_raspberry.htmVrkuta pak ima djelovanje da smanjuje i zaustavlja krvarenje kod jakih mentruacija,sređuje neurednu mnestruaciju, dava se ženama koje imaju endometriozu i miome, olakšava menstrualne grčeve, isto tako olakšava porod i poslije poroda.Znači vrkuta ima ajmo reći djelovanje kao naglašavam kao progesteron, ali ona sama nema fitohormonskih komponenti u sebi.Isto tako se dugo koristi u Europi za ženske probleme, ali i za druge stvari.
http://www.herbs2000.com/herbs/herbs_ladys_mantle.htm