Sada je: 30 tra 2026, 02:57.

indigo djeca

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

indigo djeca

PostPostao/la visnja71 » 09 kol 2006, 07:43

Molila bih roditelje koji imaju indigo djecicu, da mi pomognu oko nekih pitanja. nisam sasvim sigurna da je moja curka jadna od tih, pa bih molila pomoc. Bila nam na stranicama indigo svijeta ali mi forum izgleda dosta neozbiljno. <i></i>
visnja71
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: indigo djeca

PostPostao/la Nincka » 09 kol 2006, 10:08

ja ne znam puno o tome, osim sto mi se cini da je po njihovim kriterijima ionako oko 80-90% sadasnje djece indigo, tako da nisam sigurna koliko ima smisla posebno naglasavati da neko dijete spada u tu skupinu (ako i ima nesto u tome). a individualni pristup, strpljenje, razumjevanje, razvoj onoga sto im lezi....to ionako treba svako dijete.<
><
>sigurno ce se javiti mame koje o tome znaju vise, ali za pocetak evo ti link na nedavnu raspravu o tome.<
><
><
>p221.ezboard.com/fmameibe...3774.topic <i></i>
Nincka
notebook girl

PostPostao/la visnja71 » 09 kol 2006, 12:19

hvala, nebih htjela komentirati neke komentare s doticne raspave, dosta sam citala o tome, ali kada imate dijete za koje vidite da je drukcije od druge djece pokusate naci odgovor. Neki kazu odvedi ju psihologu, ja jos ne vidim razloga za to. Curka je intelegentna, u skoli je prosla s 5.0, samo ne moze se nikako uklopiti s djecom. U vrticu je imala prijatelja s kojim je bila nerazdvojna i strasno je patila kada je krenula u prvi razred bez njega. Nakon njega ne moze naci srodnu dusu. Zanimaju ju stvari koja drugu djecu ne, ima drukciji nacin igre, jednostavno je drukcija.Ima tu jos dosta toga, samo ne zelim vise daviti. <i></i>
visnja71
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli73 » 09 kol 2006, 12:22

višnja, a da se ne radi o prilično učestaloj pojavi i realnijoj pojavi od indigo dijece - o nesrazmjeru između socijalne i intelektualne zrelosti. <i></i>
eli73
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la visnja71 » 09 kol 2006, 16:25

Ma vjerovatno je, samo me zanimalo misljenje roditelja koji imaju takvu djecu. Znas tesko je gledati moj curetak kako se ne moze uklopiti i stalno je nekako sama, bila je jedna njena "prijateljica" tjedan dana kod nas i ona se u danu po par puta skrivala u razne kuteve kuce da se malo igra sama svoje zamisljene igre. Bila je jedna gospodja kod nas koja je profesorica i bavi se reikiem( mislim da se tako zove), kada sam je pitala za savjet ona mi je prva napomenula da je mozda indigo dijete, onda nisam imala pojima o tome, ali kada sam pocela kopati po internetu, ima dosta stvari koje bi je mogli vezati za njih. <i></i>
visnja71
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Nincka » 09 kol 2006, 19:06

ali prema tim teorijama preko 90 % djece u dobi u kojoj je tvoja kcer su indigo. dakle, prakticki sva nasa djeca. i doista se puno djece moze uklopiti i te opise.<
><
>mislim da ti treba neki drugi pristup.<
><
>sretno <i></i>
Nincka
notebook girl

PostPostao/la Markova mama » 10 kol 2006, 09:11

Ako je dijete vidno drugačije onda sigurno ne pripada u ovih 90% indigo djece. Možda nije indigo, pa je zato drugačija. <
>Sad ozbiljno.<
>Tvoja curka je možda duhovno na puno višoj razini od većine djece, pa se zato ne uklapa među njih. Da li je indigo ili ima neke druge talente, to tek treba otkriti. Možda pripada u bistriće i oni se ne uklapaju najbolje među djecu.<
>Bio je jedan dobar indigo forum, ali trenutno link ne radi :<
>www.beskraj.hr<
>Još neki linkovi:<
>www.ikm.hr<
>www.indigochild.com/<
>www.indigo-svijet.hr<
><
> <i></i>
Markova mama
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la visnja71 » 10 kol 2006, 14:59

Ne tvrdim da je moja curka indigo dijete, htjela sam samo cuti misljenje roditelja koji imaju takvu djecu, normalna smo obitelj i normalno odgajamo djecu. Ani se npr. svidi neka pjesma, ode na sintic i nakon sat vremena ona je zna svirati (nitko je ne tjera na to, cak ne ide u muzicku, tek ce ove godine krenuti), crta fenomenalno npr. zivotinju krene crtati od repa i skoro u jednom potezu ju odlicno nacrta. to je ono sto se bas istice kod nje. Probali smo druge aktivnosti, ali cim netko digne glas (ne na nju, na drugu curicu) za nju je gotova ta aktivnost, jednostavno ne trpi viku i deranje. Razgovaramo s njom jako puno i postavi takva pitanja da jednostavno nekad ne znas sto odgovoriti. Jucer smo bili u parku i s jednom curicom se pocela igrati, ali to je bila igra bez rijeci, samo su se pogledavale, samijale, ali komunicirale nisu ama bas nista. <i></i>
visnja71
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la swenova mama » 11 kol 2006, 00:11

ovo sto navodis uopce nisu osnovne znacajke indigo djece <
>mislim, za sw kazu oni koji se time bave da je tipicno indigo dijete, on apsolutno ne zna crtati, ok, ima sluha, prilicno, to je slicno, ali, za razliku od tvoje djevojcice, jako voli drugu djecu i
zo se uklapa u igru s njima. I takav je otkad je napunio tri i pol godine i ja sam to kod njega poticala, to druzenje s drugom djecom. Kod njega je tipicno da je kasno progovorio, da je izrazito intuitivan, da je natprosjecno inteligentan, svojeglav itd. Ali nije tipicno da se ne voli druziti s drugom djecom <
>Kolko se sjecam, a dosta dugo nisam isla na te stranice, to s otezanom komunikacijom s drugom djecom i ne pise kao tipicni pokazatelj indigo djece.<
>S druge strane, na tom sam topicu napisala i to, po znacajkama koje su naveli kao tipicne za indigo djecu, i ja bi se sama mogla glatko utrpati unutra. <
>Ocu rec, ne vidim potrebu da se ukalupljujemo bilo gdje i da se nazivamop bilo kako nekim skupnim imenom, cim se to dogodi meni zasmrdi komercijalizacija. Tako da moj pristup sw se ne razlikuje bitno od pristupa bilo kojem djetetu koje bih odgajala, pristupam mu individualno i pokusavam spoznati sto bih mogla uciniti kako bih mu olaksala zivljenje i kako bih razvila njegove potencijale. Pritom, jel on indigo ili nije uopce mi nije vazno. <
><
><
><i></i>
drzavni neprijatelj No.1
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la koko mamac » 11 kol 2006, 00:31

a kaj se tebi cini, jel ona zadovoljna? jel se zali kak nikog nema, niko se nece igrat s njom i sl.? ak ne, mozda je naprosto taka ..a morti bi ti tjela da je "drustvenija"..?<
><
>moja se silno oce druzit al joj slabo ide, "cudna" je drugima.. privlacna, al cudna. i to joj tak fino i vele. pa ondak ona meni veli da sam cudna, jel nisam ko ostale mame njenih "frendica" iz drustva (park, generacija). veli mi da su druge mame deblje, drukcije se oblace, drukcije pricaju neg ja pa kako ih ima vise, zakljucila je da sam ja cudna. a one nisu. i ja se dakako probala druzit, al sam skorom umrla od spike ..a da sam i sama pomalo nedrustvena (fizicki, ne virtualno - to je. plus kaj sam nekretnina. <
><
>drugo dite mi je socijalno talentirano. kraljica parade, svi ju "u selu" znaju i obozavaju; staro i mlado, ljudi ptice, ribe, biljke, ju nejm it. takva je. <
><
>starija hobla po socijalnom kod psihologa. pomaci su mali, tesko nauceni, al ide nekako... u tim laboratorijskim uvjetima do
o pliva, no tesko je to primijenit na varijable u stvarnosti. ona bi da je sve 2+2=4. uvik. a znamo da nije tako. zato valda tak i voli
ojeve... ema 29.10.1999.<
>dina 29.11.2002.<i></i>
koko mamac
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la visnja71 » 11 kol 2006, 08:43

Curke, hvala vam biti ce da mi je dijete sasvim ok samo se ne moze uklopiti u drustvo, zaboravila sam napisati da se sa deckima odmah nadje, ali cure su problem. Druga nam je curka strasno komunikativna i ako je netko ne sljivi ona se sama nametne (2,5 god.). <i></i>
visnja71
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ALEX » 11 kol 2006, 11:49

Kad sam vidjela ovu temu, sjetila sam se kako su neki i moje dijete progalsili indigo djetetom<
>Ali ja o tome uopće ne razmišljam i potpuno mogu potpisati swenkin post. Ako i je, nek je, ako njie, opet do
o.<
>Ja je odgajam onako kako mislim da je za nju najbolje, prilagođavam se nekim njenimpotrebama i gledam na nju kao na normalno dijete, što i je. <
>Da je naprednija od mnogih vršnjaka, to je, ali toliko danas ima takve djece i ne mislim uopće da je to rijetkost.<
>Čak je imala i jedan period kad je pričala s nekim svojim anđelima, tu i tamo joj to dođe.....ja to ne mogu provjerit, al ako nju to veseli, nek razgovaraju <
>I slažem se potpuno da je izdvajanje po bilo kojim osobinama na bilo kojempolju danas sve više komercijalizacija i ljudi traže i najmanje detalje kako bi izvukli neku korist od toga. Sad bi kao trebali oni biti učlanjeni u neku udrugu, a najprije valjda platiti neke testove, pa onda plaćati članarinu.....nemam pojma, govorim napamet, ali danas to sve takoide.<
><
>Kakvo god dijete bilo, treba se prilagoditi njegovim potrebama i u skladu s tim pružiti mu ono što mu je potrebno.<
><
>Zato ako misliš da je tvoja kćer nedruštvena, i da je to ono što je izvaja od drugih, pokušaj je pomalo socijalizirati ili jednostavno čekaj da se to promjeni. A sigurno hoće. Ima dosta takve djece pa se prilagode. A njene talente usmjeri u pravom smjeru i bit ćete svi sretni. Možda jednog dana budemo kupovali njene slike ili cd-e T 25.07.2000.<
><
><
><
><
><
><i></i>
ALEX
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la visnja71 » 11 kol 2006, 17:26

hvala Alex, sto se tice socijalizacije, ne znam sto sve nisam pokusala. Od parkova, radionica, igraonica, "prijateljicu" sam joj u par navrata dofurala, po tjedan dana je bila ovdije ali to nije to. S jedne strane ju je trebala a s druge strane joj je smetala. Kada dodje iz skole zalosna je jer se niti jedna curica ne igra s njom, onda razgovor, pa sta rade te curke, pa sta ti radis....Jednostavno vise ne znam kako da joj pomognem da stekne samopouzdanje. <i></i>
visnja71
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la swenova mama » 11 kol 2006, 23:17

ne mislim nuzno da je komunikacija s drugima stvar samopouzdanja, to se da provjeriti- tipa, ako idete u ducan, skriva li se iza tebe ili moze teti trgovkinji reci sto hoce? Mozes li ju poslati da u ducanu zamijeni nesto sama?<
>Kazes da nema problema u komunikaciji s deckima, al ima s curama. Moguce je da joj se vrsnjakinje izruguju, djeca znaju biti jako okrutna, pa da se, preventive radi, jednostavno zatvorila prema istom spolu. I to se dogadja. Ja bih provjerila na neki nacin sto se dogadja, pa cak bi, ako ne mogu sama, mozda skoknula i do psihologa da cujem sto ima za reci. Ukoliko bi me to toliko za
injavalo, kao sto, imam osjecaj,
ine tebe. <
><
><
><i></i>
drzavni neprijatelj No.1
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la visnja71 » 12 kol 2006, 08:29

Razmisljala sam i ja o psiholologu, ali treba naci adekvatnu osobu, kod nas u blizini ga nema, ne znam kako stoje stvari u Zg, ako netko zna nekog do
og neka javi.Isto tako jedan od problema mi je kaj se postavlja na mladju sestru i ne boji se meni odgovoriti a prema tim curicama je manja od makovog zrna i postavlja se onako potlaceno, boji se npr. traziti svoje igracke ili reci nemoj mi to raditi. <i></i>
visnja71
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la swenova mama » 16 kol 2006, 01:33

Quote:jedan od problema mi je kaj se postavlja na mladju sestru i ne boji se meni odgovoriti<
><
>tebi vjeruje i na tebi kao i na sestri moze vjezbati svoje socijalne vjestine i svoje malo ja bez straha od odbacivanja, posve je normalno da si djeca vise dopuste u odnosu prema nama nego prema nepoznatima <
><
><
><i></i>
drzavni neprijatelj No.1
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la franika » 21 kol 2006, 00:18

Visnja71, imas poruku u Inboxu! Fran 23.4.2002. Nika 9.5.2004.<
><
><
><i></i>
franika
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la faith » 27 kol 2006, 08:44

Visnja, nakon idndigo djece, uveden je i pojam Kristalne djece, u tu djecu spada vecina djece rodjene u zadnjih desetak godina. Vecina Indigo djece je u pubertetu ili su vec izasli iz njega. Procitala sam dosta o tome, pa ako te zanima poslat cu ti popis knjiga i sitova na kojima mozes nesto procitati (i smiriti se, sve ce doci na svoje). <i>Edited by: zeljkadb at: 27/8/06 8:45<
></i>
Shine as the light you are (dr. Eric Pearl).

Tražim ljude, što više ljudi, koji imaju neograničenu sposobnost uvjerenja da ne postoji nešto što je nemoguće učiniti (H. Ford).
faith
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la visnja71 » 27 kol 2006, 09:01

hvala, evo bas citam knjigu o indigo djeci, a u pripremi za citanje mi je i knjiga o kristalnoj djeci. Tesko je s ljudima pricati o tome jer skoro uvijek dobijes pljusku, nadam se da razumijes o cemu govorim, ne dobijes pomoc vec razne komentare. Tako da sam udlucila sutiti o tome i zakopati se u knjiznicu. Bila bih ti zahvalna da mi posaljes sve kaj imas o tome <i></i>
visnja71
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Berta22 » 27 kol 2006, 18:29

ne kužim sad se više ne rađaju indigo nego kristalna djeca?? <i></i>
Berta22
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la visnja71 » 27 kol 2006, 19:14

Kristalna djeca su navodno nasljednici indigo djece i drugacija su malo, jos nisam stigla procitati knjigu o njima, Zbunjuje me sto ima cetiri vrste indigo djece i vjerovatno bi se svako djete naslo u jednom od tih <i></i>
visnja71
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Berta22 » 27 kol 2006, 20:03

ma koji nasljednici? koja je to karakteristika koja se događala u proteklom desetljeću, a ne događa se u ovom pa su djeca od indiga preimenovana u kristalnu?? što se u ovom desetljeću ne rađaju djeca koja do
o crtaju? ili su društvena? ili što? po prvi put sad mislim da je cijela ta priča o indigo djeci stvarno komercijala koju swenki spominje <
><
><
><i></i>
Berta22
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la faith » 29 kol 2006, 09:17

Gle, Berta22, nemoj to shvacati tako ozbiljno. Cinjenica je da su sva danasnja djeca drugacija od prijasnjih generacija, razloga ima puno i ne treba ih povlaciti. Meni se tema svidjela pa sam ju malo i proucila, pronasla sam neka stvarno ok objasnjenja, pogotovo o nacinu na koji treba usmjeriti djecu za daljnji zivot. <
>Pusa svima. <i></i>
Shine as the light you are (dr. Eric Pearl).

Tražim ljude, što više ljudi, koji imaju neograničenu sposobnost uvjerenja da ne postoji nešto što je nemoguće učiniti (H. Ford).
faith
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la eli73 » 29 kol 2006, 10:03

Quote:Cinjenica je da su sva danasnja djeca drugacija od prijasnjih generacija, razloga ima puno i ne treba ih povlaciti.<
>sva su djeca iste generacije međusobno različita, jednako koliko su različita od svakog od nas u njihovim godinama. jedina prava razlika je u odgoju - danas se puno više pregovara, a nekada se roditelje slušalo od prve ili druge i to samo zato što je za svaku neposlušnost slijedila kazna ili prodika. <i></i>
eli73
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Webmama » 29 kol 2006, 10:24

Ja mislim da se u svemu pretjeruje jer se svi hoce napraviti pametni i potpisujem eli u ovom.<
><
>Sva se djeca radjaju sa kristalno bistrom aurom, plava boja aure je aura inteligencije ili hm...kako bih to formulirala... recimo da koriste vise od mozga nego svi ostali... Ali sve se to moze razviti, stvar je i u okolini djeteta. Bilo bi najbolje za djecu kada bi svi vidjeli aure onda bi znali i u kojem smjeru da idemo. Ali ne vidimo, pa vodimo se intuicijom i pustamo se onima koji pisu knjige.<
><
>A ja duboko vjerujem da smo svi sposobni za to samo to blokiramo kod sebe. <b>*Portal mameibebe.net *</b><b>*Dućan SMiB.net *</b><i></i>
* Snježana Mehun: "Zamijenila Hummera za Twinga, ipak manje troši..." *
* Sve što je dobro, nije nužno zdravo - kaže ona... *

TKO ŽELI POPUT MJESECA BITI IZVOR SVJETLOSTI, MORA POPUT MJESECA I DOPUSTITI DA PSI NA NJ LAJU.
Ako ne znaš kamo želiš stići, gdje god dođeš doći ćeš pogrešno.
Webmama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Luantaro » 27 kol 2010, 23:07

Luantaro
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Tiha » 02 sij 2012, 20:50

Draga Visnja,
Uprkos mnogim skepticima, smatram da indigo fenomen zaista ima smisla, ali je prenaduvan i zbog toga ljudima "bode oci" i smeta im...
To sto pokusavas da saznas razlicite informacije koje bi mogle da ti pomognu prilikom odgajanja deteta govori da si dovoljno senzibilna da svom detetu pristupis na onaj nacin koji ce joj najvise odgovarati i kako ces imati najvece sanse da je pripremis za ovaj surovi danasnji svet.
Kada je u pitanju literatura o indigo i kristalnoj deci, moze da usmeri roditelje, ali im ne moze dati nijedan konkretan recept... Iako indigo decu spajaju odredjene karakteristike, imaj na umu da su oni medjusobno razliciti - svako je posebno i nezamenjivo bice...
U svakom slucaju, za indigo decu je adolescencija veoma rizican period - potrebno im je mnogo podrske, razgovora i razumevanja (ja se tog perioda secam kao "mracnog doba" svog zivota). Naravno, sa izlaskom iz adolescentnog perioda ne prestaju izazovi i teski trenuci, ali je dete tada vec covek mnogo jaci, zreliji i moze da se nosi sa onim sto ga sleduje...
Nadam se da jos uvek "zaviris" na ovaj forum i da ces procitati ovu poruku...
Tiha
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.